Motowninvloed op McCartneys ‘You Won’t See Me’

Motowninvloed op McCartneys ‘You Won’t See Me’ Dat de Beatles beïnvloed werden door zwarte muzikanten als Smokey Robinson, Ray Charles en dergelijke meer is een open deur intrappen, maar dat het nummer ‘You Won’t See Me’ door een song van de Four Tops werd geïnspireerd, is minder bekend. Ook Paul McCartneys basspel werd wezenlijk beïnvloed door een zwarte Motown-studiomuzikant.

Aanleiding tot de song

In de succesperiode van de Beatles had Paul McCartney gedurende vijf jaar een relatie met Jane Asher. Hij leerde haar kennen door een interview dat ze in 1963 van hem afnam. Zodoende werden vele songs door haar geïnspireerd. Overwegend liefdesliedjes, wat voor de hand ligt, maar ook liedjes naar aanleiding van wrijvingen of spanningen in de relatie. Asher was een actrice die vaak moest reizen. Het koppel woonde in bij de ouders van Asher en toen ze in de loop van 1965 een hele tijd in Bristol verbleef vanwege een toneelstuk, voelde Paul zich iets of wat in de steek gelaten. Omdat hij er niet in slaagde om haar te bereiken - ze beantwoordde zijn telefoontjes niet noch liet verder iets van zich weten - irriteerde dit hem in die mate dat hij er een song over schreef.

Tamla Motown

De Beatles hadden een voorkeur voor zwarte muziek en de platen van Tamla Motown in het bijzonder. Smokey Robinson, Ray Charles en Otis Redding waren onder andere grote inspiratiebronnen. Ook op de LP ‘Rubber SOUL‘ stonden nummers die hun voorliefde voor de soulmuziek duidelijk moesten maken. Zo was er de Four Tops-hit ‘It’s the Same Old Song’ (april 1965) van het schrijverstrio Holland-Dozier-Holland. De titel was een grapje van de componisten omdat ze eigenlijk een vroeger nummer, ‘I Can’t Help Myself’ (juli1965), hadden herschreven. Als je goed naar ‘You Won’t See Me’ luistert ontdek je zonder meer overeenkomsten met de Four Topsmelodie.

Bron: Experimento69, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Experimento69, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

James Jamerson

De manier waarop McCartney bas speelt werd sterk beïnvloed door de kleurling James Jamerson, de vaste basspeler van Motown die op niet minder dan 30 nummer één-hits van dit platenlabel had gespeeld, waaronder ‘My Girl’ van de Temptations (1964), ‘My Guy’ van Mary Wells (1964), ‘Dancing in the Street’ van Martha and the Vandellas (1964) en later bijvoorbeeld ‘I Heard It through the Grapevine’ van Marvin Gaye (1967). Jamerson was de man die McCartney ertoe had aangezet om zijn basspel melodieuzer te maken.

Weetjes

  • ‘You Won’t See Me’ was in 1965 het langste nummer dat de Beatles ooit hadden opgenomen. Toch hadden de Beatles achteraf van één ding spijt: net als op ‘Nowhere Man’, dat op ‘Rubber Soul’ net na ‘You Won’t See Me’ stond, werd een ‘oelala’-koortje gebruikt, wat ze eigenlijk niet vonden kunnen omdat de originaliteit daardoor wat weg was.
  • In tegenstelling tot de meeste Beatlesongs zingt Paul hier de laagste stem, terwijl John Lennon en George Harrison de hogere partijen voor hun rekening nemen.
  • Een extra muzikant speelde mee op dit nummer, te weten Mal Evans, de tourmanager en persoonlijke assistent van de Beatles, die ze al kenden van voor de succesperiode toen hij nog buitenwipper was in de Liverpoolse Cavernclub waar ze vaak optraden. Op ‘You Won’t See Me’ bespeelt hij het hammondorgel. Ofschoon hij geen muzikant was, vormde dit geen probleem omdat hij uiteindelijk maar constant één noot moest spelen gedurende het laatste deel van de song.
  • Het nummer werd nooit live gespeeld door de Beatles. Paul McCartney brak de ban door het op te nemen in zijn playlist tijdens zijn wereldtournee in 2005-2006.

Andere versies

  • Bee Gees (1966)
  • The Godz (1967)
  • Bryan Ferry (1973)
  • Anne Murray (1974)
  • Anne Renée (1974), Franstalige versie ‘Je veux savoir’
  • Dave Matthews Band (live in de jaren 90)
© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
For No One: een melodieus BeatlenummerFor No One: een melodieus BeatlenummerDit door Jane Asher geïnspireerde liedje wordt beschouwd als een van de meest ondergewaardeerde composities uit het oeuv…
‘Martha My Dear’, McCartneys hond of muze?De hond is de beste vriend van de mens, zegt men. Het is dan ook logisch dat kunstenaars -schilders, beeldhouwers, schri…
Liefdeslied voor Jane Asher: ‘Here, There and Everywhere’Liefdeslied voor Jane Asher: ‘Here, There and Everywhere’Familiale liedjesavonden, crooners uit de jaren vijftig van vorige eeuw, de sfeer van dansliedjes uit de jeugd van de Be…
Paul McCartney: zijn vrouwen, kinderen en kleinkinderenPaul McCartney: zijn vrouwen, kinderen en kleinkinderenPaul McCartney is een Britse zanger, componist, gitarist en pianist. Vanaf 1957 is hij actief in The Quarrymen, The Beat…

David Bowie, singer en songwriterDavid Bowie is een uit Engeland afkomstige zanger, songwriter, acteur, producer en kunstenaar. Ook niet te vergeten een…
John Lennon neemt de ‘Paul is dead’-hysterie op de hakJohn Lennon neemt de ‘Paul is dead’-hysterie op de hakDe Beatles hielden ervan om grapjes te verwerken in hun liedjes door naar andere eigen nummers te verwijzen. Dit gebeurd…
Bronnen en referenties
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.