Paul McCartney: zijn vrouwen, kinderen en kleinkinderen

Paul McCartney: zijn vrouwen, kinderen en kleinkinderen Paul McCartney is een Britse zanger, componist, gitarist en pianist. Vanaf 1957 is hij actief in The Quarrymen, The Beatles en de groep Wings met daarin zijn echtgenote Linda. McCartney trouwt driemaal: eerst met fotografe Linda Eastman, daarna met model en activiste Heather Mills en in 2011 met zakenvrouw Nancy Shevell. Uit twee van deze huwelijken worden vier kinderen geboren. Hij adopteert een dochter uit een vorig huwelijk van Linda en door zijn huwelijk met Nancy krijgt hij er een stiefzoon bij. Tussen 1999 en 2011 krijgt opa McCartney er ook nog acht kleinkinderen bij.

Paul McCartney

Paul McCartney (geboren 18 juni 1942) is volgens het Guinness Book Of World Records de meest succesvolle componist in de geschiedenis van de populaire muziek. Yesterday uit de jaren met The Beatles is één van de meest opgenomen liedjes ooit. Na het uiteenvallen van The Beatles richt hij de nieuwe groep Wings op met daarin onder meer echtgenote Linda.

Vanaf de jaren tachtig werkt hij samen met andere grote namen uit de popmuziek waaronder Stevie Wonder, Michael Jackson en Carl Perkins. Op zijn albums vanaf 2005 werkt hij met eigentijdse producers als Nigel Godrich, Greg Kurstin, Mark Ronson, Youth en Paul Epworth. Met zijn in september 2018 uitgebrachte album Egypt Station staat de dan 76-jarige McCartney opnieuw bovenaan de Amerikaanse albumlijst.

Op 11 maart 1997 wordt hij voor al zijn verdiensten in de muziek door koningin Elizabeth II opgenomen in de Orde van het Britse Rijk; sindsdien mag hij zich Sir Paul McCartney noemen.

Zijn vrouwen, kinderen en kleinkinderen

Tijdens de Beatle-jaren heeft Paul McCartney, voor zover bekend, twee vriendinnen: Dorothy Rhone en Jane Asher. In 1969 trouwt hij met Linda Eastman. Na haar overlijden in 1998 treedt McCartney nog tweemaal in het huwelijk: eerst met Heather Mills en daarna met Nancy Shevell. Hij is vader van vijf kinderen: de dochters Heather (geadopteerd uit een eerder huwelijk van Linda), Mary, Stella en Beatrice en zoon James. Door zijn huwelijk met Nancy Shevell krijgt hij er in 2011 tevens een stiefzoon bij. Uit de huwelijken van twee van zijn dochters heeft de 80-jarige Paul McCartney anno 2022 acht kleinkinderen.

Dorothy Rhone (vriendin)

Paul en Dorothy (Dot) leren elkaar in 1959 kennen in de Casbah Coffee Club in Liverpool. Paul is dan nog lid van The Quarrymen. De twee maken zelfs trouwplannen maar nadat in 1960 Dorothy een miskraam krijgt gaan ze uit elkaar. Dorothy emigreert in 1964 naar Canada waar ze later trouwt met Werner Becker.

Jane Asher (vriendin)

Jane Asher is een in 1946 in Londen geboren actrice. In april 1963 interviewt ze The Beatles wat resulteert in een verhouding met Paul. De relatie met Jane inspireert McCartney tot het schrijven van nummers als And I Love Her en Here, There And Everywhere. Eind 1967 verlooft het stel zich maar een half jaar later maakt Asher bekend dat de relatie voorbij is.

Jane’s broer is Peter Asher (1944), helft van het zangduo Peter & Gordon. Het duo profiteert van de verhouding tussen Jane en Paul want McCartney levert een aantal liedjes aan het duo waarmee ze doorbreken; A World Without Love bereikt in 1964 de eerste plaats in zowel de Britse als de Amerikaanse hitparade.

Linda Eastman (eerste vrouw)

Linda McCartney (1941-1998) wordt in New York geboren als Linda Eastman. De Amerikaanse is fotografe en muzikante en ontmoet Paul in mei 1967 tijdens een fotosessie. De twee trouwen in maart 1969 en krijgen drie kinderen: Mary, Stella en James.
Linda speelt keyboard in Wings, de groep die McCartney enkele jaren na het uiteenvallen van The Beatles formeert. Haar muzikale vaardigheden worden door critici niet zelden bekritiseerd; toch schrijft ze zelf muziek. Na haar overlijden verschijnt een door Paul geproduceerd compilatiealbum met nummers die ze vanaf 1972 heeft gemaakt.

Linda McCartney zet zich in voor dierenrechten en laat haar gezin kennismaken met het vegetarisme; van haar hand verschijnen kookboeken en een reeks ingevroren vegetarische maaltijden (The Linda McCartney Foods). In 1995 zijn de McCartney’s als zichzelf te zien in een aflevering van de cartoonserie The Simpsons, getiteld Lisa the Vegetarian. Linda McCartney-Eastman overlijdt in 1998 aan de gevolgen van borstkanker.

Heather McCartney (dochter)

Heather Louise McCartney wordt op de laatste dag van 1962 geboren als Heather Louise See, ze is de dochter van Linda Eastman en Joseph Melville See Jr. Na anderhalf jaar huwelijk scheiden haar ouders. Linda trouwt in 1969 met Paul die Heather formeel adopteert als zijn dochter. Op latere leeftijd woont Heather een tijdje in Arizona bij haar biologische vader die naar ze zegt van grote invloed op haar is geweest. Toch beschouwt ze Paul als haar echte vader. Heather is, net als haar beroemde ouders, vegetariër en een voorvechtster van dierenrechten.

Mary McCartney (dochter)

Mary Anna McCartney (1969), de eerste dochter van Paul en Linda samen, wordt geboren in Londen en vernoemd naar de grootmoeder van vaders kant. Op de achterkant van McCartney, het eerste soloalbum van Paul McCartney uit 1970, staat de door Linda gemaakte beroemde foto waarop Mary is te zien die vanachter haar vaders jas gluurt.

Mary volgt in de voetsporen van haar moeder en wordt fotografe, eerst voor Omnibus Press en vervolgens specialiseert ze zich in portret- en modefotografie. Ze maakt in 2000 de eerste officiële foto van toenmalig premier Tony Blair en zijn echtgenote met hun pasgeboren zoon.

Alistair Donald

In 1998 trouwt Mary met Alistair Donald, een televisieproducent; het paar krijgt twee kinderen, de zonen Arthur Alistair (1999) en Elliot (2002). In 2005 kondigen Mary en Alistair aan tijdelijk uit elkaar te gaan maar vanaf 2007 blijkt Mary op professioneel gebied weer haar eigen naam te gebruiken en is de scheiding een feit.

Simon Aboud

Intussen leert Mary schrijver en filmproducent Simon Aboud kennen. Ze trouwen in juni 2010 maar hebben dan inmiddels samen al een zoon (Sam) van bijna twee jaar. In september 2011 wordt Sid geboren, voor Mary dan de vierde zoon.

Stella McCartney / Bron: Blackcat (original photograph by Jaguar MENA), Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Stella McCartney / Bron: Blackcat (original photograph by Jaguar MENA), Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Stella McCartney (dochter)

Stella Nina McCartney (1971), de tweede dochter van Paul en Linda samen, werkt op 15-jarige leeftijd als stagiaire bij de Franse modeontwerper Christian Lacroix. Een kleine tien jaar later heeft ze al eigen modecollecties en volgt ze bij Chloé Karl Lagerfeld op als hoofdontwerper. In 2003 komt haar eerste parfum op de markt en opent ze haar eigen winkels in Londen en Hollywood. Madonna en Annie Lennox behoren tot de afnemers van haar ontwerpen terwijl het Duitse sportkledingmerk Adidas Stella benadert voor een sportlijn voor vrouwen. Koningin Elizabeth van Groot-Brittannië benoemt haar in 2013 tot Officier in de Orde van het Britse Rijk.

Alasdhair Willis

Als Stella in augustus 2003 trouwt is haar trouwjurk vanzelfsprekend een eigen ontwerp, gemaakt uit de trouwjurk van haar moeder uit 1969. Bruidegom Alasdhair Willis is een Britse uitgever, later werkzaam bij het schoenmerk Hunter. In 2015 staat hij in de door het Amerikaanse mannenmagazine GQ samengestelde lijst met best geklede Britse mannen.

Het echtpaar heeft vier kinderen: de zonen Miller Alasdhair James (2005), Beckett Robert Lee (2008) en de dochters Bailey Linda Olwyn (2006) en Reiley Dilys Stella (2010).

James McCartney / Bron: ECR Photos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)James McCartney / Bron: ECR Photos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

James McCartney (zoon)

James Louis McCartney (1977) is de enige zoon van Paul McCartney. James is net als zijn vader muzikant en als gitarist te horen op enkele albums van zijn ouders, waaronder Paul’s Flaming Pie en Driving Rain en Wide Prairie, het postuum uitgebrachte album van zijn moeder Linda. In 2013 verschijnt James' debuutalbum Me waaraan tevens zijn vader meewerkt, in 2016 gevolgd door The Blackberry Train.

In tegenstelling tot zijn zussen Stella en Mary treedt de verlegen James net als zijn halfzuster Heather weinig op de voorgrond en heeft hij er aanvankelijk moeite mee dat hij een McCartney is.

Heather Mills (tweede vrouw)

Heather Ann Mills (1968) is een voormalig model, activiste voor dierenrechten en voorstander van vegetarisme. In 1993 komt Heather via haar modellenwerk in de publiciteit als ze betrokken raakt bij een aanrijding met een politiemotor. Als gevolg van het ongeluk moet haar linkerbeen onder de knie worden geamputeerd. Daarna blijft ze werken als model en maakt ze gebruik van een prothese.

In 2000 komt ze opnieuw in de media door haar relatie met Paul McCartney. Op het McCartney-album Driving Rain uit 2001 staat het aan haar opgedragen nummer, getiteld Heather. Het stel trouwt in 2002 en in oktober 2003 wordt hun dochter Beatrice geboren. Drie jaar later gaan de twee uit elkaar en in 2008 wordt de scheiding uitgesproken. Door haar huwelijk met Sir Paul McCartney mag ze, ook na de scheiding, de titel 'Heather Mills, Lady McCartney' dragen alhoewel ze die niet gebruikt.

Nancy Shevell (derde vrouw)

In 2011 treedt Paul voor de derde keer in het huwelijk, ditmaal met Nancy Shevell (1959) die hij in november 2007 voor het eerst ontmoet. Ze is een Amerikaanse zakenvrouw, werkzaam in het bedrijf van haar familie en heeft een zoon (Arlen, 1992) uit haar relatie met advocaat/politicus Bruce Blakeman. Haar huwelijk met McCartney levert Nancy de titel 'Lady McCartney' op. Het nummer My Valentine op Paul's album Kisses On The Bottom is aan haar opgedragen.

Overzicht van McCartney's vriendinnen, vrouwen, kinderen en kleinkinderen (anno 2019)

Vriendin/vrouwKindKleinkind
Dorothy Rhone
Jane Asher (5 april 1946)
Linda Louise Eastman*
(24 sept. 1941 - 17 april 1998)
Heather Louise McCartney (31 dec. 1962)
Mary Anna McCartney**** (28 aug. 1969)Arthur Alistair Donald (3 april 1999)
Elliot Donald (1 aug. 2002)
Sam Aboud (11 aug. 2008)
Sid Aboud (3 sept. 2011)
Stella Nina McCartney***** (13 sept. 1971)Miller Alasdhair James Willis (25 febr. 2005)
Bailey Linda Olwyn Willis (8 dec. 2006)
Beckett Robert Lee Willis (8 jan. 2008)
Reiley Dilys Stella Willis (23 nov. 2010)
James Louis McCartney (12 sept. 1977)
Heather Ann Mills** (12 jan. 1968)Beatrice Milly McCartney (28 okt. 2003)
Nancy Shevell*** (20 nov. 1959)
* Huwelijk van 2 maart 1969 tot 17 april 1998
** Huwelijk van 11 juni 2002 tot 2008
*** Huwelijk vanaf 9 okt. 2011
**** Huwelijk van 1998-2007 met Alistair Donald (geb. 1966) / huwelijk vanaf 12 juni 2010 met Simon Aboud (geb. 1965)
***** Huwelijk vanaf 30 aug. 2003 met Alasdhair Wills (geb. 1972)

Hey Grandude

In september 2018 maakt Paul McCartney via Facebook bekend dat hij samen met illustrator Kathyrn Durst bezig is aan een kinderboek. De titel van het boek is Hey Grandude (een verwijzing naar Hey Jude); Grandude is de naam waarmee één van zijn kleinkinderen hem op een dag aansprak. Het is tevens de naam van de hoofdpersoon in het boek, hij staat model voor grootvaders in het algemeen, heeft vier kleinkinderen die hij ‘chillers’ noemt. Het voorleesboek komt in september 2019 op de markt. In Nederland brengt uitgeverij Rubinstein het boek uit onder de titel Hé Yopa!

Lees verder

© 2018 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paul McCartney schrijft een lied voor zijn pa: ‘When I’m 64’De Beatles zijn er nooit voor teruggeschrokken om nummers te maken in de meest diverse stijlen. Met ‘When I’m 64’ (1966)…
‘Martha My Dear’, McCartneys hond of muze?De hond is de beste vriend van de mens, zegt men. Het is dan ook logisch dat kunstenaars -schilders, beeldhouwers, schri…
Paul McCartney: tweemaal boycot in 1972 door de Britse BBCPaul McCartney: tweemaal boycot in 1972 door de Britse BBCIn 1972 wordt Paul McCartney met twee singles geboycot door de Britse BBC. De tekst en titel van 'Give Ireland back to t…
Abbey Road - Is Paul McCartney dood?Abbey Road - Is Paul McCartney dood?In het jaar 1969 ging het gerucht dat Paul McCartney zou zijn overleden. Maar in plaats van dit gerucht de kop in te dru…

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2019Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2019De Franse dirigent en zanger Michel Legrand componeert muziek voor meer dan 200 films en heeft, net als zijn landgenoot…
Charles Aznavour, Franse zanger van Armeense afkomstCharles Aznavour, Franse zanger van Armeense afkomstHij werd de Franse Frank Sinatra genoemd. Charles Aznavour, 94 jaar oud, had er net een tournee door Japan opzitten toen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Raph PH, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • http://beatles.wikia.com/wiki/Dot_Rhone
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Jane_Asher
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_McCartney
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Heather_McCartney
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_McCartney
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Stella_McCartney
 • https://en.wikipedia.org/wiki/James_McCartney
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Heather_Mills
 • https://www.thefamouspeople.com/profiles/nancy-shevell-40768.php
 • https://www.facebook.com/PaulMcCartney/videos/hey-grandude/346739902744597/
 • Afbeelding bron 1: Blackcat (original photograph by Jaguar MENA), Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: ECR Photos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 16-06-2022
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.