Bob Dylan: zijn vriendinnen, vrouwen en (klein)kinderen

Bob Dylan: zijn vriendinnen, vrouwen en (klein)kinderen De Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan wordt gezien als één van de belangrijkste en meest invloedrijke componisten uit de moderne popmuziek. Dylan heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan dat hem de afgelopen decennia vele prijzen heeft opgeleverd, waaronder in 2016 de prestigieuze Nobelprijs voor Literatuur. De zanger is, voor zover bekend, tweemaal getrouwd geweest en heeft zes kinderen, waaronder een geadopteerde dochter uit een eerder huwelijk van zijn eerste vrouw. Daarnaast is één van de zonen in de voetsporen van zijn beroemde vader getreden. Wie zijn de vriendinnen en vrouwen waarmee deze zanger relaties heeft gehad en de kinderen die uit enkele van die affaires zijn geboren?

Bob Dylan

De Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan wordt op 24 mei 1941 geboren als Robert Allen Zimmerman. Dylan wordt beschouwd als één van de belangrijkste en meest invloedrijke componisten uit de moderne popmuziek, zowel in stilistisch als in lyrisch opzicht met maatschappelijke relevante teksten. Hij is één van de grondleggers van de zogeheten countryrock en rekent af met de in de jaren zestig overheersende opvatting dat een populaire zanger mooi moet kunnen zingen.

Dylan heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan; tussen 1962 en 2020 verschijnen van hem 39 albums. Zijn beroemdste en meest bekende composities dateren uit de jaren zestig. Toch presteert de zanger het op 79-jarige leeftijd in Groot-Brittannië in juni 2020 met zijn album Rough And Rowdy Ways op nummer 1 in de albumlijst binnen te komen. Ook in andere Europese landen, waaronder Nederland, behaalt het album de toppositie.

Universal Music

In december 2020 wordt bekend dat Dylan de rechten op zijn volledige oeuvre aan Universal Music heeft verkocht. Deze overname is mogelijk één van de grootste van auteursrechten op het vlak van hedendaagse muziek. Met de verkoop doet Dylan afstand van de inkomsten die zijn muziek genereert.

Nobelprijs voor Literatuur

Bob Dylan heeft in de afgelopen decennia verschillende prijzen mogen ontvangen, waaronder meerdere Grammy Awards, een Golden Globe Award, een Academy Award en de Pulitzer Prize. In 2012 wordt hem vanwege zijn grote betekenis voor de Noord-Amerikaanse muziekcultuur (Amerikaans cultureel erfgoed) in het Witte Huis door President Obama de Medal of Freedom omgehangen.

De kers op de taart volgt op 13 oktober 2016 als de Zweedse Academie de Nobelprijs voor Literatuur aan hem toekent vanwege zijn ‘uitbreiding van de grootse Amerikaanse liedtraditie met nieuwe dichterlijke expressiemogelijkheden’. Dylan is daarmee de eerste in de geschiedenis van het Nobelcomité die deze prestigieuze prijs krijgt voor het schrijven van liedteksten.

Zijn vriendinnen, vrouwen en (klein)kinderen

Bob Dylan is, voor zover bekend, tweemaal getrouwd geweest en heeft zes kinderen, waaronder een geadopteerde dochter uit een eerder huwelijk van Sara Lownds, zijn eerste vrouw. Het tweede huwelijk van Dylan komt echter pas in de publiciteit nadat een Britse auteur in 2001 met een, weliswaar ongeautoriseerde, biografie over de zanger komt waarin melding wordt gemaakt van dat huwelijk en de daaruit geboren dochter. Wie zijn de vriendinnen en vrouwen die een belangrijke rol in zijn leven hebben gespeeld?

De hoes van <I>The Freewheelin’ Bob Dylan</I> / Bron: WikipediaDe hoes van The Freewheelin’ Bob Dylan / Bron: Wikipedia

Suze Rotolo (vriendin)

Dylan’s eerste muze heet Susan Elizabeth ‘Suze’ Rotolo (1943-2011), afkomstig uit een gezin van Italiaanse immigranten met communistische sympathieën (aanhangers van de American Communist Party). Ze bezoekt begin jaren zestig een optreden van de zanger en onderhoudt vervolgens een tumultueuze relatie met hem. Ze brengt Dylan in contact met kunstenaars en vormt de inspiratie voor onder meer het nummer Don’t Think Twice, It’s All Right. De twee staan innig gearmd afgebeeld op de hoes van Dylan’s tweede album, The Freewheelin’ Bob Dylan, uit 1963. De relatie met de Newyorkse Rotolo duurt van 1961 tot 1964.

No Direction Home

In 2005 werkt Suze Rotolo mee aan een documentaire van Martin Scorsese, getiteld ‘No Direction Home’. De documentaire, waarvan de titel ontleend is aan de tekst van het lied Like A Rolling Stone, schetst aan de hand van interviews en archiefmateriaal een beeld van Dylan’s doorbraak als zanger en schrijver. Van Rotolo verschijnt in 2008 het boek ‘A Freewheelin’ Time’ over haar relatie met Dylan.

Joan Baez (vriendin)

Joan Baez (1941) is een Amerikaanse folkzangeres die in 1959 doorbreekt op het jaarlijkse Newport Folk Festival. In 1963 treedt ze wederom op tijdens dit festival en nodigt zij Dylan, die in het voorprogramma optreedt, uit om enkele liedjes samen te zingen. In de twee daaropvolgende jaren treden ze samen verschillende keren op en zijn ze op een aantal platen te horen. Baez en Dylan blijven ook nadat hun relatie is bekoeld meermalen samenwerken.

Diamonds And Rust

Dylan komt voor in de twee autobiografieën die van Joan Baez verschijnen; in ‘Daybreak’ (1968) schrijft ze vol bewondering over de zanger die er in ‘And A Voice To Sing With’ (1987) minder positief vanaf komt. De relatie met Dylan midden jaren zestig bezingt Baez in 1974 in Diamonds And Rust, afkomstig van het gelijknamige album. Het lied wordt door zowel critici als fans van de folkzangeres beschouwd als één van haar beste composities.

Sara Dylan (eerste vrouw)

In november 1965 trouwt Dylan met Sara Lownds, een model en als actrice in dienst bij filmmaatschappij Drew Associates. Sara wordt in 1939 geboren als Shirley Marlin Noznisky. Het echtpaar krijgt binnen vier jaar vier kinderen: de zonen Jesse Byron (1966), Samuel Isaac Abram (1968), Jakob Luke (1969) en dochter Anna Lea (1967). Uit een eerder huwelijk van Sara met Hans Lownds adopteert Dylan dochter Maria (1961).

In juni 1977 gaan de twee uit elkaar; Sara is in 1978 wel te zien als Clara in de Dylanfilm ‘Renaldo & Clara’. In de film is overigens ook Joan Baez te zien door haar bijdrage aan de concerttour Rolling Thunder Revue waarvan in ‘Renaldo & Clara’ opnames te zien zijn.

Jesse Byron Dylan (zoon)

Jesse Dylan, Bob’s oudste zoon, is een filmregisseur en een zeer succesvol zakenman. Hij regisseert in 2008 de ‘Yes We Can’-video van Barack Obama. De video wordt in enkele dagen meer dan 26 miljoen keer bekeken en wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke politieke campagnes in de aanloop naar de Amerikaanse presidentverkiezingen. Jesse is getrouwd met actrice en filmmaker Susan Traylor; ze hebben twee kinderen, zoon William en dochter Mae Mae.

Anna Lea en Samuel Dylan (dochter en zoon)

Over dochter Anna Lea en zoon Samuel is in de media weinig bekend. Samuel is fotograaf en getrouwd met Stacy Hochheiser. Het echtpaar heeft twee zonen.

Jakob Dylan / Bron: SydKat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Jakob Dylan / Bron: SydKat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Jakob Dylan (zoon)

Zoon Jakob treedt in de voetsporen van zijn vader. In 1990 richt hij de rockgroep The Wallflowers op, genoemd naar een liedje van Bob Dylan uit november 1971. Van de band met zanger, gitarist en componist Jakob verschijnen tussen 1992 en 2012 zes albums waarvan Bringing Down The Horse het meest succesvol is.

Grammy Awards

Bij de uitreiking van de Grammy Awards in 1998 vallen zowel vader als zoon in de prijzen; Jakob ontvangt een Grammy in de categorie ‘Best Rock Song’ voor het nummer One Headlight terwijl Bob’s album Time Out Of Mind wordt uitgeroepen tot ‘Album Of The Year’. Van Jakob Dylan verschijnen naast het materiaal van zijn groep tevens twee soloalbums.

Jakob Dylan trouwt in 1992 met actrice Nicole Paige Denny; het stel krijgt vier kinderen, allemaal zonen waaronder Levi Dylan die furore maakt als model.

Carolyn Dennis (tweede vrouw)

In juni 1986 trouwt Bob Dylan voor de tweede keer, ditmaal met Carolyn Dennis (1954), een Amerikaanse actrice en achtergrondzangeres die niet alleen te horen is op albums van Dylan maar ook op die van Stevie Wonder en Bruce Springsteen. Op Broadway is de Afro-Amerikaanse Dennis te zien in de musicals ‘River’ en ‘The Color Purple’.

Vijf maanden vóór hun huwelijk, in januari 1986, wordt hun dochter Desiree Gabrielle Dennis-Dylan geboren. Het huwelijk van Bob en Carolyn houdt stand tot oktober 1992. Dit huwelijk en de daaruit geboren dochter komen pas in de openbaarheid door de publicatie in 2001 van de ongeautoriseerde biografie over Dylan ‘Down The Highway: The Life Of Bob Dylan’ van de Britse auteur en journalist Howard Sounes. Op haar YouTube-kanaal is te zien en te horen dat Desiree zich ook serieus met zingen bezighoudt.

Aanklacht seksueel misbruik

In augustus 2021 wordt Dylan aangeklaagd wegens seksueel misbruik. In 1965 zou de zanger, volgens Amerikaanse media, een 12-jarig meisje meerdere malen hebben misbruikt nadat hij haar had gedrogeerd en mishandeld. Onbekend is hoe de twee elkaar kenden. De vrouw zegt anno 2021 hier nog altijd psychische problemen van te ondervinden. Volgens een woordvoerder van de zanger spreekt Dylan de beschuldigingen tegen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suze Rotolo, het meisje naast Bob DylanSuze Rotolo, het meisje naast Bob DylanHet album The Freewheelin’ betekende de grote doorbraak voor Bob Dylan. Voor diegenen die hierbij aanwezig waren, was he…
Nobelprijs voor Literatuur 2016: Bob DylanNobelprijs voor Literatuur 2016: Bob DylanDe Nobelprijs voor Literatuur bestaat sinds 1901. In 2016 is deze prijs gewonnen door de Amerikaanse zanger en songwrite…
Bob Dylan: BiografieBob Dylan: BiografieBob Dylan is al ruim 50 jaar een van de meest invloedrijke Amerikaanse muzikanten. Hele generaties muzikanten zijn door…
John Lennon voor het eerst autobiografisch: ‘I’m a loser'John Lennon voor het eerst autobiografisch: ‘I’m a loser'In hun beginperiode zongen de Beatles vooral vrijblijvende liefdesliedjes voor hun grootste fans, jonge pubermeisjes. To…

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2019Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2019De Franse dirigent en zanger Michel Legrand componeert muziek voor meer dan 200 films en heeft, net als zijn landgenoot…
Charles Aznavour, Franse zanger van Armeense afkomstCharles Aznavour, Franse zanger van Armeense afkomstHij werd de Franse Frank Sinatra genoemd. Charles Aznavour, 94 jaar oud, had er net een tournee door Japan opzitten toen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alberto Cabello From Vitoria Gasteiz, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/04/suze-rotolo-was-t-meisje-op-de-hoes-12002039-a176062
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Dylan#Personal_life
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bob_Dylan
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Sara_Dylan
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Jakob_Dylan
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Carolyn_Dennis
  • Afbeelding bron 1: Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Freewheelin%27_Bob_Dylan)
  • Afbeelding bron 2: SydKat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 17-08-2021
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.