Motown-oprichter Berry Gordy: acht kinderen bij zes vrouwen

Motown-oprichter Berry Gordy: acht kinderen bij zes vrouwen De in 1929 in Detroit geboren Berry Gordy Jr. is oprichter van Motown Records. Het fameuze platenlabel groeit in de jaren zestig en zeventig uit tot een muziekimperium. Gordy trouwt driemaal en heeft meerdere affaires gehad met medewerkers binnen het Motownconcern. Met zangeres Diana Ross heeft hij een dochter en met één van zijn minnaressen een zoon die kortstondig carrière maakt als zanger Rockwell. Gordy's jongste zoon is met diens neef in 2001 succesvol met het duo LMFAO. Wie zijn de echtgenotes, minnaressen en kinderen van deze Amerikaanse muziekproducent?

Berry Gordy, oprichter van Motown Records

Berry Gordy III (Jr.) is het zevende kind van Berry Gordy II (Sr.) en Bertha Fuller Gordy’s acht kinderen. Hij wordt geboren op 28 november 1929 en is oprichter van het platenlabel Motown Records. Samen met muzikant en zanger Smokey Robinson weet hij de platenmaatschappij in de jaren zestig en zeventig uit te laten groeien tot het meest succesvolle soullabel ooit. De muziek van Motown wordt 'the sound of young America' genoemd, de bijnaam van het eerste hoofdkantoor in Detroit is 'Hitsvillle USA'. In 1988 verkoopt Gordy zijn Motown aan het Amerikaanse mediabedrijf MCA (Music Corporation of America) dat in de daaropvolgende jaren door bedrijven uit Japan en Canada wordt gekocht c.q. overgenomen.

Acht kinderen bij zes vrouwen

Berry Gordy heeft meerdere minnaressen gehad en trouwt in totaal driemaal, maar alle huwelijken eindigen in een scheiding. Uit al die affaires zijn acht kinderen bij zes vrouwen voortgekomen. Veel van Gordy's kinderen zijn werkzaam in de wereld van de muziek en showbusiness.

Thelma Coleman

Met Thelma Coleman (1928-1987) is Gordy vanaf 1953 zeven jaar getrouwd. Het echtpaar heeft drie kinderen: dochter Hazel Joy (1954) en zonen Berry IV (1955) en Terry James (1956).

Hazel Joy is van 1973 tot 1988 getrouwd met Jermaine Jackson, één van de sterren uit de stal van Motown. Gordy noemt zijn eerste zoon naar hemzelf en naar zijn vader: Berry Gordy IV. Gordy nummer vier is de vader van Skyler Austin Gordy die in 2011 veel succes heeft met het duo LMFAO.

Raynoma Mayberry Liles

Raynoma Mayberry Liles (1937-2016) doet in 1958 auditie bij Motown en is er vervolgens werkzaam als producer, songwriter en zangeres onder de naam Miss Ray. Ze is van groot belang geweest voor beginnende artiesten bij het platenlabel.

In het voorjaar van 1960 trouwt Gordy met Raynoma; beiden hebben dan al een huwelijk achter de rug. Als het huwelijk van Gordy met zijn eerste vrouw Thelma eindigt in 1960 is Kerry Ashby, de zoon van Gordy met Raynoma, al bijna een jaar oud. Dit tweede huwelijk van Gordy eindigt in 1964 in een scheiding. Raynoma blijft nog verscheidene jaren werkzaam bij Motown. In 1991 verschijnt haar autobiografie onder de titel ‘Berry, Me and Motown’ waarin ze een inkijk geeft in de gang van zaken binnen het door Gordy bestierde bedrijf.

Jeana Jackson

Met Jeana Jackson, die eveneens binnen het Motownconcern werkzaam is, heeft Gordy een dochter, Sherry (1960). Sherry begeeft zich aanvankelijk in de wereld van de hypotheken en de onroerende goederen maar maakt later de overstap naar de showbusiness. Met haar Sherry Jackson Foundation probeert ze kansarme jongeren een opleiding te geven.

Margaret Norton

Uit een affaire met Margaret Norton wordt in 1964 Gordy’s zoon Kennedy William geboren. Gordy vernoemt zijn zoon naar president John F. Kennedy en zanger William Smokey Robinson.

Rockwell

De zoon van de Motownbaas met zijn minnares heeft onder het pseudoniem Rockwell in 1984 internationaal een grote hit met Somebody’s watching me. Het refrein van het nummer wordt door de op dat moment immens populaire Michael Jackson gezongen. Na een bescheiden tweede hit met Obscene phone caller is het met de zangcarrière van Kennedy William gedaan. Om de schijn van voorkeursbehandeling van familieleden binnen het muziekconcern tegen te gaan, had de zanger zijn contract bij Motown geregeld zonder dat zijn vader daarvan op de hoogte was.

Diana Ross

Met zangeres Diana Ross onderhoudt Gordy vanaf 1965 enkele jaren een meer dan vriendschappelijke relatie. In augustus 1971 wordt hun dochter Rhonda Suzanne geboren. Op het moment van Rhonda's geboorte is Diana Ross getrouwd met zakenman Robert Ellis Silberstein, dan haar eerste man. Hoewel Gordy, Ross en Silberstein op de hoogte zijn van de biologische ouders van Rhonda is ze voor de buitenwereld een dochter van Diana Ross en Silberstein, die haar opvoedt als zijn eigen dochter. Het echtpaar krijgt in 1972 en 1975 zelf ook nog twee dochters.

Als Rhonda dertien jaar is hoort ze wie haar biologische vader is. Ze heeft een aantal rollen in televisieseries en films en treedt als zangeres in 2013 op als openingsacts bij de concerten van haar moeder. Diana Ross en Berry Gordy zijn altijd goede vrienden gebleven.

Nancy Leiviska

Het achtste kind van Berry Gordy, zoon Stefan Kendal, wordt geboren in september 1975. De moeder is Nancy Leiviska die op dat moment bij Motown muziekvideo’s produceert. Nadat ze bij Motown vertrekt blijft ze werkzaam in de muziekwereld en is ze vanaf 1984 bij Stefanino Productions verantwoordelijk voor zogeheten rockumentaries (rock documentaires) en werkt ze met onder meer Michael Jackson en Smokey Robinson.

LMFAO

De appel valt niet ver van de boom want Stefan Kendal belandt eveneens in de muziekwereld. Als rapper, DJ, danser en producer gebruikt hij het pseudoniem Redfoo en is hij de helft van het duo LMFAO. De andere helft wordt gevormd door zijn neef Skyler Austen Gordy. Skyler gebruikt de artiestennaam Sky Blu en is de kleinzoon van Berry Gordy, namelijk een zoon van Berry Gordy IV. Het duo LMFAO scoort in 2011 twee grote internationale hits met Party rock anthem en Sexy and I know it.

Grace Eaton

In de zomer van 1990 trouwt de dan zestigjarige Gordy voor de derde maal, deze keer met de dertig jaar jongere Grace Eaton. De twee kennen elkaar dan al acht jaar. Hun huwelijk duurt minder lang want in 1993 gaan de twee uit elkaar.
© 2017 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diana Ross de zangeresDe carriere van Diana Ross als soulzangeres is een Amerikaanse droom. Ze is een wereldster, een diva en een van de succe…
The Supremes, Diana Ross and The SupremesThe Supremes, Diana Ross and The SupremesDiana Ross is de bekenste van de Amerikaanse meidengroep The Supremes. Zij waren in de jaren 60 van de vorige eeuw een v…
Diana Ross solocarriere als soulzangeresDiana Ross, beroemd geworden bij de legendarische amerikaanse meidengroep The Supremes en vervolgde haar indrukwekkende…
Motown: het maatschappijkritische geluidMotown: het maatschappijkritische geluidHet Amerikaanse platenlabel Motown wordt in 1959 opgericht door Berry Gordy Jr. in Detroit in de staat Michigan. De naam…

Zangeres en actrice Selena GomezZangeres en actrice Selena GomezSelena Gomez is een Amerikaanse zangeres en actrice. Ze speelde in meerdere Disney-series en bracht nummers uit als Love…
Zanger Jermaine Jackson: vijf vrouwen en zeven kinderenZanger Jermaine Jackson: vijf vrouwen en zeven kinderenZanger Jermaine Jackson wordt in 1954 geboren en is het vierde van de in totaal tien kinderen van Joe en Katherine Jacks…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Laurel Maryland, USA, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Berry_Gordy
  • https://www.theguardian.com/music/2016/nov/25/raynoma-singleton-obituary
  • https://lasvegassun.com/vegasdeluxe/2015/jul/27/singer-sherry-gordy-my-famous-motown-family-life-l/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Rockwell_(musician)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Rhonda_Ross_Kendrick
  • https://en.wikipedia.org/wiki/LMFAO
  • https://www.linkedin.com/in/nancy-leiviska-7a560820
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 22-09-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.