The Supremes, Diana Ross and The Supremes

The Supremes, Diana Ross and The Supremes Diana Ross is de bekenste van de Amerikaanse meidengroep The Supremes. Zij waren in de jaren 60 van de vorige eeuw een van de boegbeelden van het Motown label. Diana Ross is begonnen als achtergrondzangeres en later werd zij de leadzangeres van de groep. Zodra Diana Ross de leadzangeres werd van The Supremes scoorde de groep grote hits. Wie waren de andere zangeressen? Welke hits scoorde The Supremes? Hoe verging het de groep toen Diana Ross solo verder ging? Een overzicht:

The Supremes, het begin

Tijdens de High-School jaren van Diana Ross was zij een van de vier zangeressen van de Amerikaanse meidengroep: The Primettes. The Primettes was opgericht in 1959 door Florence Ballard en zij was de leadzangeres van de meidengroep. Alle meiden van de groep waren in het begin rond de 15 a 16 jaar oud, ook Diana Ross. Als The Primettes in 1961 onder contract komen te staan van het Motown label, wordt de naam van de meidengroep verandert in: The Supremes. In deze periode is Florence Ballard nog steeds de leadzangeres en is Diana Ross samen met drie andere zangeressen, een achtergrond zangeres.

The Primettes versus The Primes versus The Temptations

Tijdens de oprichting van de meidengroep The Primettes, waren de meiden een zustergroep van de jongensband The Primes, met oa: Paul Williams en Eddie Kendricks. Deze jongensband zou later uitgroeien tot: The Temptations.
Diana Ross and The Supremes scoren samen met The Temptations in Amerika een nummer 2 hit met: "I´m gonna make you love me."

Eerste Amerikaanse hit voor The Supremes

Diana Ross is nog achtergrondzangeres van The Supremes als de meidengroep in 1962 hun eerste bescheiden hit scoren in Amerika: "Your heart belongs to me." Het lied stond slechts 3 weken in de Amerikaanse hitlijsten en kwam niet verder dan de 95ste plaats, maar het begin was er! Florence Ballard is nog steeds de leadzangeres van The Supremes in 1962.

Talent Diana Ross

The Supremes staan sinds 1961 onder contract van het Motown label. De baas van Motown, Berry Gordy, is behalve bijzonder gecharmeerd van Diana Ross persoonlijk als wel van haar unieke zangkwaliteiten. Hij beseft dat Diana Ross over een waar zangtalent beschikt en dat ze het in zich heeft om zich als een heuse superster van wereldformaat te gaan ontwikkelen.

Florence Ballard versus Diana Ross

Er beginnen spanningen te ontstaan binnen de meidengroep. Motown baas Berry Gordy steekt zijn bewondering voor Diana Ross niet onder stoelen of banken, en de oprichtster van The Supremes, Florence Ballard vind dat de Motown baas Diana Ross voortrekt. Florence Ballard krijgt steeds vaker de indruk dat ze opzij geschoven wordt in het voordeel van Diana Ross. Het wordt helemaal erger voor Ballard, als Berry Gordy en Diana Ross en relatie samen krijgen. Florence Ballard begon depressieve trekjes te vertonen, begon te drinken en ze kwam flink aan.

Florence Ballard verlaat The Supremes

De oprichtster en leadzangeres van The Supremes had het zwaar te verduren met Motown baas Berry Gordy, die zijn uiterste best deed Diana Ross in de schijnwerpers te zetten. Als reactie werd Florence zo dik dat ze de pakjes die de meiden droegen tijdens uitvoeringen, niet meer aan kon. Ze begon zo buitensporig veel te drinken, dat het voorkwam dat Florence te dronken was om nog een optreden te kunnen verzorgen of zelfs helemaal niet meer kwam opdagen. Uiteindelijk werd Florence Ballard ontslagen uit haar eigen opgerichtte meidengroep The Supremes.

Diana Ross leadzangeres bij The Supremes

Motown baas Berry Gordy had het eindelijk voor elkaar! De bijzonder talentvolle Diana Ross kon na het vertrek van Florence Ballard leadzangeres worden bij The Supremes! Eindelijk kon ze op de voorgrond treden en iedereen laten genieten van haar bijzondere zangtalenten. Zodra Diana Ross leadzangeres werd van The Supremes, in 1963, werden de hits van de meidengroep groter.

Vervangster van Florence Ballard

Diana Ross nam de plaats in van Florence Ballard na haar ontslag. Cindy Birdsong, die voorheen bij Patti Labelle and The Bluebells had gezongen, nam de plaats in van Diana Ross als achtergrondzangeres.

Bezetting van The Supremes met Diana Ross als leadzangeres

Nadat Florence Ballard vertrokken was, was de bezetting van The Supremes als volgt:
 • Diana Ross,
 • Mary Wilson en
 • Cindy Birdsong.

Eerste nummer 1 hit voor The Supremes in Amerika met Diana Ross als leadzangeres

In 1964 scoorden The Supremes met Diana Ross als leadzangeres hun eerste grote Amerikaanse hit dat op nummer 1 stond met het lied: "Where did our love go."

Diana Ross and The Supremes

Vanaf 1967 werd de naam van The Supremes verandert in: Diana Ross and The Supremes.

Diana Ross and The Supremes: 12 nummer 1 hits in Amerika!

Zodra Diana Ross leadzangeres werd van The Supremes, scoorden de dames hits aan de lopende band. In de slechts 6 jaar dat Diana Ross leadzangeres was van de The Supremes, scoorden ze 12 nummer 1 hits in Amerika! Deze twaalf hits van Diana Ross and The Supremes waren:
 1. Where did our love go,
 2. Baby love,
 3. Come see about me,
 4. Stop in the name of love,
 5. Back in my arms again,
 6. I hear a symphony,
 7. You can´t hurry love,
 8. You keep me hangin´on,
 9. Love is here and now You´re gone,
 10. The happening,
 11. Love Child,
 12. Someday we´ll be Together.

Diana Ross verlaat Diana Ross and The Supremes

Motown baas heeft aldoor Diana Ross laten weten dat Diana Ross voorbestemd is voor het zijn van een heuse superster van wereldformaat. Door dat te bereiken zou ze als soulzangeres een solocarriere moeten starten. In 1969 kondigt Diana Ross aan dat ze de Amerikaanse meidentrio gaat verlaten. In Januari 1970 geeft ze haar laatste concert met Diana Ross and The Supremes.

Vervangster Diana Ross

De vervangster van Diana Ross van de populaire meidengroep is Jean Terrell. De naam Diana Ross and The Supremes is na het verlaten van Diana Ross van de groep, niet meer van toepassing. De groep gaat verder met Jean Terrell als leadzangeres en met de oude groepsnaam: The Supremes.

Cindy Birdsong vertrekt uit The Supremes in 1972

Een paar jaar later na het vertrek van Diana Ross, vertrekt Cindy Birdsong The Supremes. Zij wordt vervangen door: Lynda Laurence.

Laatste jaren van The Supremes

In 1974 komt Cindy Birdsong weer terug bij The Supremes. Doordat leadzangeres Jean Terrell vertrekt, wordt zij vervangen door Sherrie Payne. Een klein jaartje later krijgt Cindy Birdsong het weer te kwaad en vertrekt nogmaals uit The Supremes en wordt voor de laatste keer vervangen door: Susaye Green. In 1977 vertrekt echter Mary Wilson, zij was de enige die sinds het allereerste begin zangeres was geweest bij The Supremes. Bij het vertrek van zo´n oud gediende van de meidengroep, valt The Supremes uit elkaar.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diana Ross de zangeresDe carriere van Diana Ross als soulzangeres is een Amerikaanse droom. Ze is een wereldster, een diva en een van de succe…
Diana Ross solocarriere als soulzangeresDiana Ross, beroemd geworden bij de legendarische amerikaanse meidengroep The Supremes en vervolgde haar indrukwekkende…
El Debarge - Een R&B icoonDe naam El Debarge is een begrip voor old school R&B liefhebbers. Midden jaren tachtig maakte hij furore met zijn broers…
Biografie: Donna SummerDonna Summer is een bekende zangeres. Maar wie is Donna Summer eigenlijk? Je kunt het allemaal lezen in dit artikel.

De Swing van Count BasieDe Swing van Count BasieCount Basie heeft een belangrijke rol in de geschiedenis van de bigband. Nog steeds vliegen de Basie-bigband stukken je…
De metalband KreatorDe metalband KreatorKreator is een bekende trashmetalband uit Duitsland. Ze bestaan al sinds begin jaren 1982, maar de band had toen een and…
Bronnen en referenties
 • www.dianaross.com
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 10-08-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.