Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2019

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2019 De Franse dirigent en zanger Michel Legrand componeert muziek voor meer dan 200 films en heeft, net als zijn landgenoot de accordeonist Marcel Azzola, in zijn lange carrière samengewerkt met grote namen uit de wereld van de lichte muziek. Keyboardspeler Daryl Dragon wordt door collega's aangeduid met The Captain terwijl de Nederlandse rapper Faisal Mssyeh de artiestennaam Feis gebruikt. Een andere rapper, de Amerikaan Jarad Anthony Higgins, noemt zich Juice Wrld. Zangeres Marie Fredriksson (foto) maakt onderdeel uit van het begin jaren negentig zeer succesvolle Zweedse duo Roxette. Deze qua muziekstijl uiteenlopende muzikanten hebben gemeen dat ze in 2019 zijn overleden. Welke andere bekende maar vooral ook minder bekende componisten en vocalisten zijn nog meer in 2019 overleden?

Overleden muzikanten in 2019

De in Leiden geboren componist, toetsenist en producer Gerard Koerts weet samen met zijn tweelingbroer Chris met de band Earth & Fire de Nederlandse popmuziek in de jaren zeventig te verrijken met klassiekers als Memories en Storm And Thunder. De Amerikaan Peter Tork begint als folkzanger maar wordt bekend als bassist en pianist van The Monkees; van zijn hand is het bekende piano-intro van Daydream Believer. Drummer Ginger Baker heeft door zijn opvliegende temperament moeite om langdurig samen te werken in groepsverband; hij wordt echter geroemd en staat bekend als een bijzonder begaafde en innovatieve muzikant.

Zangers en zangeressen

De Amerikaanse soulzanger James Ingram breekt in 1983 door met het samen met Patti Austin gezongen Baby Come To Me. Het nummer is aanvankelijk weinig succesvol maar dat verandert als een Amerikaanse soapserie het veelvuldig gebruikt. De carrière van een andere soulzanger, Larry Cunningham, is in de jaren zeventig van korte duur terwijl de in ons land onbekende Braziliaanse zanger Roberto Leal pas drie maanden na zijn overlijden in het nieuws komt. De successen van country- en folkzangeres Maxine Brown en filmster en zangeres Doris Day dateren daarentegen vooral uit de jaren vijftig.

Welke naast genoemde bekende maar vooral ook minder bekende musici uit de populaire en de lichte muziek zijn in 2019 overleden?


Feis

Het nieuwe jaar 2019 is nog maar enkele uren oud als in Rotterdam op de Nieuwe Binnenweg Faisal Mssyeh, alias rapper Feis (32 jaar, † 1 januari), wordt doodgeschoten. Feis is vooral bekend binnen de rapscene van Rotterdam. Hij is lid van het rapperscollectief Ecktuh Ecktuh en werkt samen met andere rappers waaronder Winne en MocroManiac. Tussen 2007 en 2009 is Feis te horen op albums van collega-rappers; in 2014 brengt hij een eigen ep uit, later dat jaar gevolgd door een compleet album, getiteld Hard Van Buiten, Gebroken Van Binnen. De rapper treedt vervolgens in 2015 op het Groningse Eurosonic Noorderslag op en is te zien in een aflevering van het AVROTROS-programma ‘Ali B op volle toeren’ waarin hij een nummer van zangeres Maribelle uitvoert. Bij de schietpartij in de nieuwjaarsnacht is ook de broer van Feis betrokken; hij raakt zwaargewond maar weet op eigen kracht een ziekenhuis te bereiken.

Daryl Dragon (The Captain & Tennille)

De Amerikaanse keyboardspeler Daryl Dragon (76 jaar, † 2 januari) vormt met zijn echtgenote Toni Tennille het duo The Captain & Tennille. In 1975 heeft het duo in eigen land de grootste hit van het jaar met het door Neil Sedaka gecomponeerde Love Will Keep Us Together. Bij de uitreiking van de Grammy Awards begin 1976 wordt het lied bekroond in de categorie ‘Record of the year’. In datzelfde jaar volgen meerdere top 5-hits waaronder Lonely Nights, wederom van de hand van Sedaka. Het duurt tot 1980 voordat The Captain & Tennille in Nederland de eerste en enige hit scoort; Do That To Me One More Time bereikt een tweede plaats.

Daryl Dragon is begin jaren zeventig pianist bij The Beach Boys. Uit die tijd stamt zijn bijnaam; Beach Boys-zanger Mike Love noemt hem ‘The Captain’ en ‘Captain Keyboard’ omdat hij bij optredens een kenmerkende pet draagt. In 2014 gaat het muzikale echtpaar Toni en Daryl na 39 jaar huwelijk uit elkaar.

Larry Cunningham (The Floaters)

De Amerikaanse R&B-groep The Floaters wordt in 1976 opgericht en heeft het daaropvolgende jaar haar enige hit van betekenis: Float On. In het lied stelt elk groepslid zich voor met het noemen van naam, sterrenbeeld en het ideale beeld van een vrouwelijke partner. Float On speelt in op de in die tijd populaire trend van dating via video en telefoon. Na Ralph, Charles en Paul is de beurt aan groepslid Larry Cunningham (67 jaar, † 10 januari) die zich in het lied voorstelt met de woorden 'my name is Larry and I like a woman that loves everything and everybody, because I love everybody and everything'.

Marcel Azzola

Marcel Azzola (91 jaar, † 21 januari) is een Franse accordeonist die met grote namen uit de wereld van het Franse chanson werkt. Azzola, die begint als violist maar het instrument later verruilt voor een accordeon, begeleidt vanaf de jaren vijftig onder meer Yves Montand, Edith Piaf, Juliette Gréco en Jacques Brel. Naast chansons neemt hij tevens bewerkingen van klassieke muziek en verschillende dansnummers op. Azzola is op latere leeftijd actief als jazzmuzikant en in 1998 te horen op het album Chez Toots van Toots Thielemans.

Maxine Brown (The Browns)

De Amerikaanse zangeres Maxine Brown (87 jaar, † 21 januari) vormt in de jaren vijftig samen met haar broer Jim Ed (1934-2015) en zus Bonnie (1938-2016) het trio The Browns. De muziek van het drietal bestaat uit een combinatie van country, folk en pop.
In 1959 bereikt de groep de bovenste plaats van de Amerikaanse hitparade met The Three Bells, gebaseerd op het Franse lied Les Trois Cloches. In Nederland wordt het lied in de jaren zeventig een hit voor Nana Mouskouri maar is het meest bekend als Bim Bam in een parodie van André van Duin. De zussen en broer gaan als muziekgroep in 1967 uit elkaar; Maxine Brown heeft daarna nog een korte solocarrière. In 2005 verschijnt haar autobiografie ‘Looking Back To See’.

Michel Legrand

Michel Legrand (86 jaar, † 26 januari) is een Franse componist, dirigent en zanger die in zijn lange carrière samenwerkt met onder meer Ray Charles, Frank Sinatra en Miles Davis. De zoon van orkestleider Raymond Legrand studeert aan het conservatorium en maakt in 1964 één van zijn bekendste werken: de filmmuziek voor ‘Les Parapluies De Cherbourg’ met in de hoofdrol Catherine Deneuve. Drie andere films leveren Legrand drie Oscars op: voor het lied The Windmills Of Your Mind uit ‘The Thomas Crown Affair’ en voor de muziek uit de films ‘Summer Of 42’ en ‘Yentl’ (met Barbra Streisand). In totaal is de Fransman verantwoordelijk voor de muziek van zo’n 200 films. Tot op het laatst blijft Legrand actief; voor de lente van 2019 stonden optredens gepland.

'Ever since I was a boy, my ambition has been to live completely surrounded by music. My dream is not to miss out anything. That's why I've never settled on one musical discipline.'
Michel Legrand - pianist, componist, dirigent, arrangeur en zanger

James Ingram

De Amerikaanse soulzanger, songwriter en producer James Ingram (66 jaar, † 29 januari) start zijn zangcarrière in 1981 als hij enkele nummers op een album van producer Quincy Jones inzingt. In 1983 verschijnt zijn eerste eigen album.
Ingram is bij het grote publiek bekend door de duetten die hij opneemt met Patti Austin (Baby Come To Me), Michael McDonald (Yah Mo B There) en Linda Ronstadt (Somewhere Out There). Op eigen gelegenheid bereikt de zanger in de Verenigde Staten de nummer 1-positie in 1990 met I Don't Have The Heart. James Ingram, die samen met Ray Charles prominent te horen is aan het eind van U.S.A. For Africa's We Are The World, wordt veertien maal genomineerd voor een Grammy, daarvan wint hij er twee.

Johnny Lion

De Nederlandse zanger en acteur Johnny Lion (77 jaar, † 31 januari) wordt geboren als John van Leeuwarden. Eind jaren vijftig richt hij met een aantal schoolvrienden de eerste Nederlandse rockband Johnny & His Jewels op, de latere The Jumping Jewels. Buiten de groep om scoort Lion in 1965 een enorme hit met het Nederlandstalige lied Sophietje, opgedragen aan zijn toenmalige vriendin Sophie van Kleef. In 1988 staat de zanger na lange tijd opnieuw in de schijnwerpers met de bijna-hit Alleen in Dallas. Vanaf de jaren negentig is Van Leeuwarden in een aantal Nederlandse films te zien.

Andere personen uit de muziekwereld die in januari 2019 zijn overleden

  • Shane Bisnett (31 jaar, † 1 januari); Amerikaanse muzikant, van 2009 tot 2011 bassist in metalcoreband Ice Nine Kills
  • Steve Ripley (69 jaar, † 3 januari); Amerikaanse zanger en gitarist, oprichter van de country rockband The Tractors
  • Eric Haydock (75 jaar, † 5 januari); Britse muzikant, tussen 1962 en 1966 bassist bij The Hollies
  • Clydie King (75 jaar, † 7 januari); Amerikaanse sessiezangeres, te horen op albums van onder meer Bob Dylan, Ray Charles, Steely Dan en Lynyrd Skynyrd
  • Bonnie Guitar (95 jaar, † 12 januari); Amerikaanse countryzangeres (Dark Moon, 1957)
  • Willie Murphy (75 jaar, † 13 januari); Amerikaanse bluesmuzikant
  • Ron Watson (62 jaar, † 17 januari); gitarist in Canadese hardrockband Helix (1974-1975)
  • Reggie Young (82 jaar, † 17 januari); Amerikaanse gitarist, als sessiemuzikant te horen op nummers van onder meer The Box Tops, Neil Diamond, Willie Nelson en Dusty Springfield
  • Ted McKenna (68 jaar, † 19 januari); Schotse drummer in onder meer The Sensational Alex Harvey Band en The Michael Schenker Group
  • Paul Whaley (72 jaar, † 28 januari); Amerikaanse drummer in sixties rockband Blue Cheer (Summertime Blues)

Gerard Koerts (Earth & Fire)

Toetsenist, componist en producer Gerard Koerts (71 jaar, † 20 februari) maakt samen met zijn tweelingbroer Chris vanaf 1968 deel uit van de Nederlandse popgroep Earth & Fire met zangeres Jerney Kaagman. De broers vormen de drijvende kracht achter de succesformule van de Haagse band waarin met name op de albums symfonische invloeden zijn te horen. Gerard introduceert binnen de groep de mellotron, een elektrisch muziekinstrument waardoor een enigszins zweverig geluid ontstaat dat goed te horen is op de nummer-1-hit Memories uit 1972. Als de hoogtijdagen voor de groep eind jaren zeventig voorbij lijken wordt met het qua muziekstijl afwijkende nummer Weekend de grootste hit gescoord (zelfs nummer 1 in Duitsland). Vanaf 1983 is het Earth & Fire-avontuur voor beide broers voorbij en beginnen ze een muziekstudio. De laatste jaren van zijn leven krijgt Gerard te maken met de longziekte COPD.

Peter Tork (The Monkees)

De Amerikaan Peter Tork (77 jaar, † 21 februari) is acteur maar bovenal bekend als bassist in popband The Monkees. De voor de gelijknamige tv-serie gecaste bubblegumgroep wordt in 1966 bedacht door producer Don Kirshner en bestaat naast Tork uit Micky Dolenz, Michael Nesmith en Davy Jones (1945-2012). De vier bij elkaar gezochte muzikanten/acteurs hebben geen enkele muzikale inspraak. De groep is het Amerikaanse antwoord op The Beatles en verkoopt in 1966-1967 meer albums dan The Fab Four door 31 weken achter elkaar op de eerste plaats van de Billboard 200 te staan. Tork laat zijn contract bij The Monkees in 1968 ontbinden maar is wel van de partij bij de meerdere reünies van de groep vanaf 1986.

Mark Hollis (Talk Talk)

Zanger en gitarist Mark Hollis (64 jaar, † 25 februari) richt in 1981 samen met bassist Paul Webb, drummer Lee Harris en toetsenist Simon Brenner de band Talk Talk op. Hollis met zijn opmerkelijke stem wordt gezien als de drijvende kracht achter het succes van het Britse kwartet met (melodramatische) hits als Such A Shame, It´s My Life en Life´s What You Make It. De synthesizerband verandert eind jaren tachtig echter in een melancholiek akoestisch groepje muzikanten met obscure muziek. De zanger brengt na het uiteenvallen van Talk Talk nog een soloalbum uit maar trekt zich uiteindelijk terug uit de muziekwereld.

Andere personen uit de muziekwereld die in februari 2019 zijn overleden

  • Bill Sims (69 jaar, † 2 februari); Amerikaanse blues pianist
  • Harvey Scales (78 jaar, † 11 februari); Amerikaanse soulzanger, componist van Disco Lady (hit voor Johnny Taylor)
  • Connie Jones (84 jaar, † 13 februari); Amerikaanse jazz trompettist
  • Willie Lambregt (59 jaar, † 13 februari); Belgische muzikant (The Scabs, Vaya Con Dios)
  • Ethel Ennis (86 jaar, † 17 februari); Amerikaanse jazzzangeres
  • Gus Backus (81 jaar, † 21 februari); Amerikaanse schlagerzanger, eind jaren vijftig lid van multiraciale doo-wopgroep The Del-Vikings
  • Jackie Shane (78 jaar, † februari); Amerikaanse soul- en R&B-zangeres, transgender-pionier
  • Andy Anderson (68 jaar, † 26 februari); Engelse drummer (The Cure)
  • André Previn (89 jaar, † 28 februari); Duits-Amerikaanse componist en dirigent van symfonieorkesten

Keith Flint (The Prodigy)

De Britse musicus Keith Flint (49 jaar, † 4 maart) is zanger en voorman van The Prodigy, een dancegroep die in 1990 wordt opgericht door Liam Howlett. Het stemgeluid van Flint - herkenbaar aan zijn punky kleren, gekleurde lenzen, piercings en steeds van kleur veranderende haarstijl - doet denken aan andere punkbands zoals The Sex Pistols. Flint is aanvankelijk danser in The Prodigy totdat hij in 1996 het nummer Firestarter inzingt, de eerste van twee Britse nummer-1-hits.

The Prodigy stond voor de 2019-editie van Lowlands geprogrammeerd als één van de headliners. Flint wordt dood aangetroffen in zijn woning in het Engelse graafschap Essex.

Hal Blaine (The Wrecking Crew)

De naam Hal Blaine (90 jaar, † 11 maart) zal weinig mensen bekend in de oren klinken maar de sessiemuzikant en drummer uit The Wrecking Crew is op meer dan 150 Amerikaanse top 10 hits uit de jaren zestig en zeventig te horen, meer dan iedere andere drummer uit de rockgeschiedenis. The Wrecking Crew is de naam die Blaine gaf aan de Amerikaanse groep studiomuzikanten waarvan de samenstelling steeds wisselde; de kern werd naast Blaine gevormd door Larry Knechtel (piano, keyboard) en Joe Osborn (bas). Blaine is als drummer te horen op opnames van onder meer Elvis Presley, The Beach Boys, The Byrds, The Mamas & The Papas, Frank Sinatra, Simon & Garfunkel en The Carpenters.

Dick Dale

The King Of Surf Guitar is de bijnaam die de Amerikaanse gitarist Dick Dale (81 jaar, † 16 maart) krijgt. Met zijn begeleidingsgroep The Del-Tones is Dale in de vroege jaren zestig de grondlegger van de surfmuziek, het genre waaruit later groepen als The Ventures en The Beach Boys voortkomen. Met het gebruik van dikke snaren en krachtig en snel spelen is hij van invloed op de ontwikkeling van de hardrock en geldt als een voorbeeld voor Jimi Hendrix en Eddie Van Halen. Dale's behoefte aan meer volume spoort gitaarbouwer Leo Fender (1909-1991) aan de gitaar en versterker te verbeteren. De instrumentale surf van Dale beleeft in 1994 een opleving als zijn compositie Miserlou wordt gebruikt in de openingsscène van de film Pulp Fiction.

Scott Walker (The Walker Brothers)

De in Amerika geboren en in Groot-Brittannië wonende singer-songwriter Scott Walker (76 jaar, † 22 maart) heet in werkelijkheid Noel Scott Engel. Samen met John Walker (1943-2011, alias John Maus) en Gary Walker (alias Gary Leeds) vormt hij in 1964 The Walker Brothers. Het trio dat dus niet uit echte broers bestaat scoort een aantal memorabele hits: The Sun Ain't Gonna Shine Anymore, Make It Easy On Yourself, My Ship Is Coming In en No Regrets. Na het uiteenvallen van de groep maakt Scott Walker tot 2018 een groot aantal soloalbums. De zanger met de donkere stem geldt als een inspiratiebron voor een reeks artiesten waaronder David Bowie, Leonard Cohen, Alex Turner (The Arctic Monkeys), Thom Yorke (Radiohead) en The Smiths.

Nipsey Hussle

De Amerikaan Nipsey Hussle (33 jaar, † 31 maart) is de zoveelste rapper die om het leven komt als gevolg van een schietincident. De als Ermias Davidson Asghedom geboren artiest werkt samen met onder meer Snoop Dogg, Tya en Drake. Zijn successen zijn bescheiden, wel krijgt de West-Coastrapper in 2019 een Grammy-nominatie in de categorie beste rap-album voor zijn debuutalbum Victory Lap. Hussle, die een relatie had met actrice Lauren London, wordt in Los Angeles voor zijn kledingwinkel neergeschoten. Enkele uren voor zijn dood twittert de rapper 'Having strong enemies is a blessing'.

Andere personen uit de muziekwereld die in maart 2019 zijn overleden

  • Stephan Ellis (69 jaar, † 1 maart); Amerikaanse bassist, van 1981 tot 1987 in rockband Survivor (Eye Of The Tiger)
  • Paul Williams (78 jaar, † 1 maart); Britse blueszanger
  • Mike Grose († 6 maart); Britse bassist in Queen (1970)
  • Michael Gielen (91 jaar, † 8 maart); Duits-Oostenrijkse componist en dirigent
  • Danny Kustow (69 jaar, † 11 maart); Engelse gitarist (Tom Robinson Band)
  • David White (79 jaar, † 17 maart); Amerikaanse (tenor)zanger in doo-wopgroep Danny & The Juniors (At The Hop)
  • Bernie Tormé (66 jaar, † 17 maart); Ierse hardrockgitarist (Gillan, Atomic Rooster, Ozzy Osbourne)
  • Ranking Roger (56 jaar, † 26 maart); Britse muzikant en zanger (The Beat, General Public)
  • Stephen Fitzpatrick (24 jaar, † 27 maart) en Audun Laading (25 jaar, † 27 maart); vormen samen het Engelse duo Her's, komen met hun manager om bij een verkeersongeluk in Californië

Les Reed

Les Reed (83 jaar, † 15 april) is een Engelse liedjesschrijver, arrangeur en orkestleider (Les Reed Orchestra). Hij werkt samen met verschillende songwriters als Gordon Mills, Roger Greenaway en Barry Mason en is medeverantwoordelijk voor hits van Tom Jones (It's Not Unusual, Delilah), Engelbert Humperdinck (The Last Waltz) en The Dave Clark Five (Everybody Knows). In 1998 wordt Reed voor zijn muzikale verdiensten onderscheiden met een Britse ridderorde.

Bij veel Nederlanders is Man Of Action van Les Reed Orchestra overbekend als de herkenningstune van Radio Noordzee Internationaal. Als de zeezender in de herfst van 1974 het zwijgen wordt opgelegd, wordt Man Of Action of single uitgebracht en belandt het oorspronkelijk uit 1970 stammende instrumentale nummer in de Nederlandse top 10.

Rowland Gould (Level 42)

De Engelse saxofonist en gitarist Rowland Gould (64 jaar, † 30 april) richt in 1979 samen met zijn broer Phil Gould, Mike Lindup en Mark King de jazzfunkgroep Level 42 op. De groep scoort de grootste hits in de jaren tachtig. Rowland Gould verlaat de band om gezondheidsredenen in 1987 maar treedt in oktober 2012 tijdens een optreden in Bristol van de groep op met zijn voormalige collega's. In de tussenliggende jaren draagt Gould teksten aan voor een album van Level 42 uit 2006 en een soloalbum van zanger Mark King.

Andere personen uit de muziekwereld die in april 2019 zijn overleden

  • Paul Severs (70 jaar, † 9 april); Vlaamse zanger, muzikant en liedjesschrijver
  • Earl Thomas Conley (77 jaar, † 10 april); Amerikaanse countryzanger
  • Johnny Hutchinson (78 jaar, † 12 april); Britse drummer (The Big Three)
  • Paul Raymond (73 jaar, † 13 april); Engelse muzikant (UFO, Savoy Brown)
  • Joe Terry (78 jaar, † 15 april); Amerikaanse zanger in doo-wopgroep Danny & The Juniors (At The Hop)
  • Heather Harper (88 jaar, † 22 april); Britse sopraanzangeres
  • Dave Samuels (70 jaar, † 22 april); Amerikaanse vibrafonist (jazzgroep Spyro Gyra)
  • Phil McCormack (58 jaar, † 26 april); Amerikaanse zanger (southern rockband Molly Hatchet)

Doris Day

De Amerikaanse zangeres, actrice en dierenactiviste Doris Day (97 jaar, † 13 mei) wordt in 1922 geboren als Doris Mary Ann Kappelhoff. Ze speelt in tientallen films en krijgt in Amerika het imago van 'girl next door' (geheel in tegenstelling met haar collega en tijdgenote Marilyn Monroe). De rollen in de romantische komedies leveren een aantal bekende liedjes op: When I Fall In Love, Move Over Darling, Secret Love maar bovenal Que Sera Sera (Whatever Will Be Will Be), afkomstig uit Alfred Hitchcocks The Man Who Knew Too Much uit 1956.

Day trouwt in totaal viermaal; ze krijgt één zoon (muzikant en producer Terry Melcher) die in 2004 overlijdt. In 2008 ontvangt ze de Grammy Lifetime Achievement Award; op de Hollywood Walk of Fame heeft ze twee sterren, één voor haar filmwerk en één voor haar muziekcarrière.

Cees Schrama

Cees Schrama (82 jaar, † 22 mei) is een Nederlandse jazzmuzikant en producer. Hij is afkomstig uit een muzikale familie, speelt in de tweede helft van de jaren zestig als studiomuzikant mee op platen van onder meer The Golden Earrings en heeft een eigen groep, Casey & The Pressure Group. Van 1973 tot 1992 presenteert Schrama bij de TROS op de late donderdagavond het jazz-radioprogramma Sesjun. Hij ontvangt in 2009 de Paul Acket Award Special Appreciation vanwege zijn belangrijke bijdragen aan de jazzmuziek in het algemeen en als presentator en bestuurslid van het North Sea Jazz Festival in het bijzonder.

Martine Bijl

De veelzijdige Martine Bijl (71 jaar, † 30 mei) is zangeres, actrice, schrijfster, presentatrice en cabaretière. Ze vertaalt musicals en televisiecomedy's en is veelvuldig te zien als panellid in tv-programma's, in reclames voor groentefabrikant HAK en treedt op in theaters met haar one-woman-shows. Ze schrijft en illustreert verhalen voor kinderen en maakt meer dan twintig langspeelplaten en cd's waarvoor ze onder andere een Edison Award krijgt uitgereikt. Martine Bijl, die in 1979 wordt toegezongen in een ode van de Belgische zanger Louis Neefs, overlijdt aan de complicaties van een hersenbloeding die ze in 2015 krijgt.

Andere personen uit de muziekwereld die in mei 2019 zijn overleden

  • John Starling (79 jaar, † 2 mei); Amerikaanse bluegrass-muzikant en -componist
  • James Barney Cobb (75 jaar, † 4 mei); Amerikaanse gitarist/songwriter (Classics IV, Atlanta Rhythm Section)
  • Mike Wilhelm (77 jaar, † 14 mei); Amerikaanse zanger en gitarist (The Charlatans)
  • Chuck Barksdale (83 jaar, † 15 mei); Amerikaanse R&B-zanger (The Dells)
  • Melvin Edmonds (65 jaar, † 18 mei); Amerikaanse R&B-zanger (After 7)
  • John Gary Williams (73 jaar, † 28 mei); Amerikaanse R&B-zanger (The Mad Lads)
  • Willie Ford (68 jaar, † 28 mei); Amerikaanse soulzanger (The Dramatics)
  • Tony Glover (79 jaar, † 29 mei); Amerikaanse bluesmuzikant
  • Leon Redbone (69 jaar, † 30 mei); Amerikaanse singer-songwriter en gitarist

Dr. John

De echte naam van Dr. John (77 jaar, † 6 juni) is Malcolm John Rebennack. De pianist, zanger en songwriter uit New Orleans maakt sinds de jaren zestig muziek vol voodoo-elementen en treedt op in extravagante kostuums. Het bekendste nummer is Right Place, Wrong Time uit 1973. Tijdens zijn carrière wint 'Dr. John, The Night Tripper' (zoals zijn naam tussen 1968 en 1971 luidt) zes Grammy's, onder andere voor het nummer Makin' Whoopee. In 2011 wordt hij opgenomen in de Rock and Roll Hall Of Fame.

Dave Bartholomew

Dave Bartholomew (100 jaar, † 23 juni) is een Amerikaanse muzikant, componist en platenproducer, met name in de muziekscene van New Orleans. De trompettist is actief in diverse muzikale genres, waaronder rhythm & blues, big band, swing music en rock 'n roll. Veel muzikanten hebben nummers van Bartholomew op hun repertoire staan; de samenwerking in de jaren vijftig met R&B-zanger Fats Domino levert enige tientallen hits op, met gedenkwaardige nummers als Ain't That A Shame, Blueberry Hill en Walking To New Orleans. Andere bekende liedjes van zijn hand zijn I Hear You Knocking (in ons land een hit voor Dave Edmunds) en My Ding-A-Ling (een Amerikaanse nummer-1-hit voor Chuck Berry).

Andere personen uit de muziekwereld die in juni 2019 zijn overleden

  • Jim Pike (82 jaar, † 9 juni); Amerikaanse close-harmony zanger (The Lettermen)
  • Bushwick Bill (52 jaar, † 9 juni); Amerikaanse rapper (Geto Boys)
  • Philippe Zdar (52 jaar, † 19 juni); Franse dj en producer (Cassius)
  • Elliot Roberts (76 jaar, † 21 juni); Amerikaanse muziekmanager, impresario en platenbaas

Costa Cordalis

Schlagerzanger Costa Cordalis (75 jaar, † 2 juli) wordt in Griekenland geboren maar verhuist omstreeks 1960 naar Duitsland. In Frankfurt studeert hij filosofie en Germaanse taal en richt hij zich op een carrière als zanger. In ons land heeft Cordalis enkel een hit in 1977, getiteld Anita. Naast het zingen is hij in de jaren tachtig actief als skiër en langlaufer.

Johnny Clegg

De Zuid-Afrikaanse zanger en muzikant Johnny Clegg (66 jaar, † 16 juli) geldt als één van de symbolen van verzet tegen het tot 1990 bestaande racistische apartheidsregime in Zuid-Afrika. Clegg richt (verboden) interraciale politiek geëngageerde muziekgroepen op als Juluka en Savuka. De zoon van een Engelse moeder en een Rhodesische vader groeit op in Engeland, Israël, Zimbabwe (het vroegere Rhodesië) en Zambia. Vanaf midden jaren zestig woont hij in Johannesburg, Zuid-Afrika en raakt hij geboeid door Zulu-muziek en traditionele Zulu-dansen. In zijn muziek vermengt 'de witte zoeloe' Engelse teksten met Zulu en Afrikaanse muziek met verscheidene westerse muziekstijlen

Ruud Jacobs

Ruud Jacobs (81 jaar, † 18 juli) is een Nederlandse jazzbassist en muziekproducent. Begin jaren vijftig wordt het Trio Pim Jacobs opgericht, met naast zijn broer pianist Pim Jacobs (1934-1996) in de eerste bezetting Ruud Jacobs op contrabas en Cees See op drums, later vervangen door Wim Overgauw. In de jaren zestig volgen grote successen met jazzzangeres en schoonzus Rita Reys (1924-2013). Na het overlijden van zijn broer Pim staat Ruud een aantal jaren niet meer op het podium. Vanaf 2000 verandert dat en treedt hij regelmatig op met zijn schoonzus, pianist Peter Beets en gitarist Martijn van Iterson. In 2007 staat het viertal op het North Sea Jazz Festival. Als producent werkt Jacobs samen met onder andere André Rieu, Jean ‘Toots’ Thielemans, Tony Bennett, Louis Armstrong, Stan Getz en Sarah Vaughan. Jacobs is meer dan veertig jaar getrouwd geweest met zangeres en cabaretière Liselore Gerritsen die in 2020 overlijdt.

Andere personen uit de muziekwereld die in juli 2019 zijn overleden

  • João Gilberto (88 jaar, † 6 juli); Braziliaanse muzikant en zanger, één van de belangrijkste grondleggers in de jaren vijftig van de bossanova
  • Martin Charnin (84 jaar, † 6 juli); Amerikaanse theaterregisseur en liedjesschrijver, bedenker van musical Annie
  • Jerry Lawson (75 jaar, † 10 juli); Amerikaanse (tenor/bariton) zanger (a-capella groep The Persuasions)
  • Dick Richards (95 jaar, † 12 juli); Amerikaanse drummer (Bill Haley & His Comets)
  • Russell Smith (70 jaar, † 12 juli); Amerikaanse countryzanger (Amazing Rhythm Aces)
  • Pat Kelly (70 jaar, † 16 juli); Jamaicaanse reggaezanger
  • Art Neville (81 jaar, † 22 juli); Amerikaanse muzikant, oudste van de vier broers in The Neville Brothers
  • Anner Bijlsma (85 jaar, † 25 juli); Nederlandse cellist (van met name barokmuziek)

Bob Bouber (ZZ en de Maskers)

De Nederlandse acteur en zanger Bob Bouber (83 jaar, † 25 augustus) is in 1962 medeoprichter van beatband ZZ en de Maskers. De groep treedt op met Zorromaskers en wordt beschouwd als één van de pioniers in de Nederlandse popcultuur. De groep met Bouber als zanger heeft succes met Nederlandstalige rocknummers als Dracula en Ik Heb Genoeg Van Jou. Bouber is ook schrijver en producer van Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan waarmee de popgroep Het een hit scoort. Ik 1976 haalt hij een derde plaats in de Nederlandse Top 40 met het gesproken Voor Niets, een bewerking van een Amerikaans countrylied van enkele jaren daarvoor. In de Nederlandse versie is een prominente zangrol weggelegd voor Patricia Paay.

Andere personen uit de muziekwereld die in augustus 2019 zijn overleden

  • Ian Gibbons (67 jaar, † 1 augustus); Engelse keyboardspeler (The Kinks 1979-1989 en 1993-1996)
  • Henri Belolo (82 jaar, † 5 augustus); Franse producent en liedjesschrijver, samen met Jacques Morali (1947-1991) in de jaren zeventig het creatieve brein achter de disco-acts The Ritchie Family en Village People
  • Danny Doyle (79 jaar, † 7 augustus); Ierse folkzanger
  • Larry Taylor (77 jaar, † 19 augustus); Amerikaanse basgitarist (Canned Heat)
  • Nancy Holloway (86 jaar, † 28 augustus); Amerikaanse jazz-, pop- en soulzangeres

Eddie Money

De Amerikaanse zanger en saxofonist Eddie Money (70 jaar, † 13 september) heeft in 1978 meteen een hit te pakken met zijn eerste single, het (mede) door hemzelf geschreven Baby Hold On. In het nummer wordt in het refrein gerefereerd aan het lied Que Sera Sera van de eerder dit jaar overleden Doris Day ('baby hold on to me, whatever will be, will be, the future's NOT ours to see').
De zanger, wiens echte naam Edward Mahoney is, heeft in eigen land tot 1993 meer dan twintig hits waarvan Two Tickets To Paradise en met name Take Me Home Tonight tot de bekendste horen. Ook in het refrein van laatstgenoemd nummer wordt verwezen naar een bekend lied, namelijk Be My Baby van de Amerikaanse groep The Ronettes. Zangeres Ronnie Spector van deze meidengroep is in het refrein van Eddie Money's hit te horen ('just like Ronnie sang, be my little baby').

Ric Ocasek (The Cars)

Ric Ocasek (75 jaar, † 15 september) is oprichter en zanger van de Amerikaanse band The Cars. De newwaveband scoort met name in eigen land grote hits met onder meer My Best Friend's Girl, Shake It Up en You Might Think. Tussen 1978 en 1987 verschijnen in totaal zes albums van de groep. De grootste hit in ons land voor The Cars is ongetwijfeld het ingetogen Drive dat tweemaal een hit wordt: in 1984 en een jaar later opnieuw als het nummer wordt gebruikt tijdens Live Aid bij een video over de hongersnood in Ethiopië. Drive is één van de weinige hits van The Cars die niet wordt gezongen door Ric Ocasek maar door bassist Benjamin Orr (1947-2000).

Roberto Leal

Zanger Roberto Leal (67 jaar, † 15 september) wordt in Portugal geboren maar verhuist op tienjarige leeftijd met zijn familie naar Brazilië. Leal verkoopt in zijn nieuwe thuisland gedurende zijn carrière meer dan 17 miljoen platen. De zanger komt in ons land pas drie maanden na zijn overlijden in het nieuws als bekend wordt dat hij de originele vertolker van het volksliedje Hey Mal Yo is. In het televisieprogramma Top 2000 à Go-Go van 27 december 2019 onthult popjournalist Leo Blokhuis dat radiopersoonlijkheid Willem van Kooten (alias Joost den Draaijer) in 1975 het verhaal achter de nummer-1-hit in ons land heeft verzonnen. Van Kooten heeft toegegeven dat hij het originele Braziliaanse nummer Ò Malhão van Roberto Leal heeft gekopieerd en in Nederland heeft uitgebracht als Hey Mal Yo onder de naam Johnny & Orquestra Rodrigues met op de hoes de Kaapverdiaanse zanger Johnny Rodrigues (1951-2018). Rodrigues heeft echter geen noot op het nummer gezongen.

Daniël Wayenberg

De Nederlandse pianist Daniël Wayenberg (89 jaar, † 17 september) maakt zijn hele leven muziek; van zijn Russische moeder, zelf violiste, leert hij op jonge leeftijd het notenschrift. Hij gaat niet naar school maar krijgt thuis les om zijn pianotalent kans te geven. Wayenberg, die nagenoeg zijn hele leven in Parijs heeft gewoond, treedt op in onder meer de Verenigde Staten (Carnegie Hall, New York) en de toenmalige Sovjet-Unie. Hij wordt beschouwd als één van de grootste Nederlandse pianisten; voor zijn verdiensten krijgt hij zowel in Nederland als in Frankrijk onderscheidingen. Tot op hoge leeftijd blijft Wayenberg actief.

'Met pensioen? Ik weet niet wat dat is (....) Ophouden met muziek maken? Nee, ik ben de komende 5000 jaar nog wel zoet.'
Daniël Wayenberg, 2014

Thijs van der Molen

De Brabantse zanger Thijs van der Molen (80 jaar, † 29 september) scoort eind jaren zestig twee carnavalshits maar heeft zijn grootste succes met Oh Sixteen Oh Seven. Dit jazzorkest oude stijl, vernoemd naar het toenmalige kengetal 01607 van het dorp Prinsenbeek, heeft eind 1979 een grote hit met het lied Het Leven Is Goed In M'n Brabantse Land. Van der Molen, wiens eigenlijke achternaam Termohlen is, is kroegbaas en fervent NAC-fan. Voor de Bredase voetbalclub componeert hij een eigen NAC-lied, Breda, Ik Hou Van Jou.

Jessye Norman

De Amerikaanse jazz- en operazangeres Jessye Norman (74 jaar, † 30 september) wint als sopraan vier Grammy Awards en de National Medal of Arts, de hoogste Amerikaanse onderscheiding. De zangeres, die zingt bij de inauguraties van enkele Democratische presidenten, is vooral bekend door haar interpretaties van Wagner, Strauss, Mahler, Schubert en Bizet. In ons land krijgt ze in 2006 de klassieke Edison Oeuvreprijs als bekroning van haar lange carrière.

Andere personen uit de muziekwereld die in september 2019 zijn overleden

  • Camilo Sesto (72 jaar, † 8 september); Spaanse zanger
  • Daniel Johnston (58 jaar, † 11 september); Amerikaanse singer-songwriter
  • Tony Mills (57 jaar, † 18 september); Engelse rockzanger (Shy, TNT)
  • Larry Wallis (70 jaar, † 19 september); Engelse gitarist (o.m. in Motörhead, 1975-1976)
  • Jimmy Spicer (61 jaar, † 27 september); Amerikaanse rapper

Ginger Baker (Cream)

Jazz- en rockdrummer Ginger Baker (80 jaar, † 6 oktober) vormt in 1966 samen met Jack Bruce en Eric Clapton rockband Cream (grootste hits White Room en Sunshine Of Your Love). De drummer met het extraverte karakter en charismatische uitstraling staat bekend als een bijzonder begaafde en innovatieve muzikant. De groep legt de basis voor de latere hardrock en bluesrock. Na het uiteenvallen van Cream in 1968 speelt Baker in onder meer Blues Incorporated, Blind Faith en Hawkwind. In 2005 komen de drie leden van Cream weer bij elkaar voor twee reünie-concerten; in 2006 krijgen ze de Lifetime Achievement Award, de Grammy Award voor hun gehele werk. Na het overlijden van Jack Bruce (1943-2014) en Ginger Baker is Clapton het enige nog levende lid van het fameuze trio.

'When I die, put me in a lead coffin and throw me out to sea!'
Ginger Baker, 2009 (Rolling Stone Magazine)

Andere personen uit de muziekwereld die in oktober 2019 zijn overleden

  • Beverly Watkins (80 jaar, † 1 oktober); Amerikaanse bluesgitarist
  • Karel Gott (80 jaar, † 1 oktober); Tsjechische schlagerzanger
  • Barrie Masters (63 jaar, † 2 oktober); Britse zanger (pub/punk rockband Eddie & The Hot Rods)
  • Larry Junstrom (70 jaar, † 6 oktober); Amerikaanse bassist (rockbands Lynyrd Skynyrd, .38 Special)
  • Molly Duncan (74 jaar, † 8 oktober); Schotse saxofonist (funk- en soulband Average White Band)
  • George Chambers (88 jaar, † 12 oktober); Amerikaanse bassist en zanger (soulband The Chambers Brothers)
  • Steve Cash (73 jaar, † 14 oktober); Amerikaanse singer-songwriter, mede-oprichter van The Ozark Mountain Daredevils (Jackie Blue)
  • Bob Kingsley (80 jaar, † 17 oktober); Amerikaanse countrymuziek-radiopresentator (American Country Countdown, Bob Kingsley’s Country Top 40)
  • Paul Barrere (71 jaar, † 26 oktober); Amerikaanse gitarist (rockband Little Feat)

Marie Laforêt

De Française Marie Laforêt (80 jaar, † 3 november) is in eigen land vanaf 1964 succesvol als zangeres. Maïtena Douménach, zoals haar eigen naam luidt, heeft in ons land in 1977 een bescheiden hit met Il A Neigé Sur Yesterday, een lied vol met verwijzingen naar The Beatles. Naast haar zangcarrière is Laforêt te zien als actrice in tientallen Franse speelfilms en een aantal televisieseries.

Goo Hara

De Koreaanse zangeres Goo Hara (28 jaar, † 24 november), ook wel aangeduid als Goo Ha-ra of enkel Hara, wordt als tiener bekend met de groep Kara. De muziek van het kwartet valt onder de noemer K-pop, een combinatie van pop, dance, hiphop, strakke choreografie en gladde muziekvideo's. De in Azië razend populaire muziekstroming krijgt de laatste jaren ook in de westerse wereld steeds meer voet aan de grond. Als de groep in 2016 wordt opgeheven begint Hara een solocarrière. In 2018 dreigt haar toenmalige vriend naaktfoto's van Hara te verspreiden wat in de strenge Koreaanse wereld 'not done' is. De zangeres heeft naar alle waarschijnlijkheid zelf een einde aan haar leven gemaakt.

Iain Sutherland (Sutherland Brothers)

De Schotse muzikant Iain Sutherland (71 jaar, † 25 november) vormt met zijn broer Gavin vanaf eind jaren zestig The Sutherland Brothers. In de Verenigde Staten scoort het duo met You Got Me Anyway; in ons land staan ze onder de naam The Sutherland Brothers & Quiver in de zomer van 1976 enkele weken bovenaan de hitparade met Arms Of Mary. Een ander bekend nummer van het duo, geschreven door broer Gavin, is het rocknummer Sailing waarmee Rod Stewart in een ballad versie in 1975 een grote hit heeft.

Irving Burgie

De Amerikaanse songwriter Irving Louis Burgie, alias Lord Burgess (95 jaar, † 29 november), componeert meer dan dertig liedjes voor Harry Belafonte, waarvan een groot deel voor zijn album Calypso; het is het eerste album in de geschiedenis waarvan een miljoen exemplaren worden verkocht. De bekendste nummers van de hand van de in Brooklyn, New York geboren Burgie zijn Jamaica Farewell en Banana Boat Song. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de tekst van het volkslied van Barbados, het land van herkomst van zijn moeder.

Mariss Jansons

De in Riga, Letland geboren Mariss Jansons (76 jaar, † 30 november) is (chef)dirigent bij diverse orkesten verspreid over de wereld, waaronder in Oslo, Pittsburgh, Boston, Chicago, New York, Berlijn en Wenen. In 2004 volgt hij Chailly op als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Om gezondheidsredenen stopt Jansons in 2015 het dirigeerwerk bij het Concertgebouworkest om in oktober 2017 eenmalig terug te keren. Zijn dirigeerstijl wordt gekenmerkt 'door een diepe en welluidende orkestklank, in het bijzonder bij de strijkers'.

Juice Wrld

De echt naam van de Amerikaanse rapper Juice Wrld (21 jaar, † 8 december) is Jarad Anthony Higgins. De rapper breekt in 2018 door met het nummer Lucid Dreams waarin, zonder diens toestemming, een sample van Sting's Shape Of My Heart is verwerkt. In zijn korte carrière verschijnen twee studio-albums: Goodbye & Good Riddance (2018) en Death Race For Love (2019). In mei 2019 wint hij bij de Bilboard Music Awards de prijs voor Best New Artist. Zijn nummer Too Soon is opgedragen aan de kort daarvoor overleden Amerikaanse rappers Lil Peep (in 2017) en XXXTentacion (in 2018). Juice Wrld treedt in ons land in augustus 2019 op tijdens Lowlands. Op de luchthaven van Chicago wordt hij onwel en overlijdt korte tijd later in het ziekenhuis aan een mix van oxycodon en codeïne.

Marie Fredriksson (Roxette)

Zangeres Marie Fredriksson (61 jaar, † 9 december) vormt in 1986 met gitarist Per Gessle het Zweedse duo Roxette. Na successen in eigen land breekt het tweetal eind jaren tachtig internationaal door. In de Verenigde Staten scoren ze tussen 1989 en 1991 vier nummer-1-hits: The Look, Listen To Your Heart, It Must Have Been Love en Joyride. Roxette brengt in totaal tien studioalbums uit, waarvan de laatste in 2016, en verkoopt wereldwijd zo'n zestig miljoen platen. Bij Fredriksson wordt in 2002 een hersentumor geconstateerd. Na behandeling verklaart ze enkele jaren later kankervrij te zijn waarna Roxette weer optreedt. In 2016 moet de tour worden afgebroken als de zangeres opnieuw te kampen heeft met gezondheidsproblemen.

Alain Barrière

De Franse zanger Alain Barrière (84 jaar, † 18 december) doet in 1963 voor eigen land mee aan het Eurovisie Songfestival met Elle Était Si Jolie, een jaar later scoort hij een grote hit met Ma Vie. In Nederland kennen we de Fransman van de door hem geschreven top 10 hit Tu T'en Vas uit 1975 dat hij zingt met de Franse zangeres Noelle Cordier; het nummer wordt in een Engelse versie onder de titel If You Go gezongen door het duo Barry & Eileen en bereikt in ons land de eerste plaats.

Allee Willis

De Amerikaanse songwriter Allee Willis (72 jaar, † 24 december) wordt in 2018 opgenomen in de Songwriters Hall of Fame voor haar bijdrage aan de populaire muziek. Willis schrijft voor onder meer Earth, Wind & Fire (Boogie Wonderland, September), The Pointer Sisters (Neutron Dance), Pet Shop Boys (What Have I Done To Deserve This?) en de muziek voor de sitcom Friends (het nummer I'll Be There For You van The Rembrandts). Daarnaast wint ze Grammy's voor haar muzikale bijdrage aan de films Beverly Hills Cop en The Color Purple. In 2016 maakt het televisieprogramma Top 2000 A Gogo een item over Allee Willis. De partner van Willis bevestigt haar overlijden op Instagram met de woorden 'Rest In Boogie Wonderland'.

Art Sullivan

De Belgische zanger Art Sullivan (69 jaar, † 27 december) verkoopt in de jaren zeventig van de vorige eeuw meer dan tien miljoen platen in onder meer België, Frankrijk, Portugal en Duitsland. De echte naam van de zanger is Marc Liénart van Lidth de Jeude; via zijn moederskant is hij verre familie van de Belgische koningin Mathilde. In Nederland is Art Sullivan het meest bekend van de nummers Ensemble en Et Si Tu Pars. Het laatstgenoemde nummer uit 1977 dat hij opneemt met fotomodel Kiki van Oostindië is half Frans gezongen/half Nederlands gesproken.

Andere personen uit de muziekwereld die in december 2019 zijn overleden

  • Greedy Smith (63 jaar, † 2 december); Australische muzikant (rockband Mental As Anything)
  • Joe McQueen (100 jaar, † 7 december); Amerikaanse jazzsaxofonist
  • Gershon Kingsley (97 jaar, † 10 december); Duits-Amerikaanse pionier op het gebied van elektronische muziek (Moog synthesizer), componist van Popcorn
  • Jack Scott (83 jaar, † 12 december); Canadese rockabilly- en countryzanger (My True Love, Burning Bridges)
  • Roy Loney (73 jaar, † 13 december); Amerikaanse muzikant (Flamin' Groovies)
  • Irv Williams (100 jaar, † 14 december); Amerikaanse jazzsaxofonist
  • Bvlly (24 jaar, † 24 december); Canadese rapper
  • Peter Schreier (84 jaar, † 25 december); Duitse tenor en dirigent
  • Neil Innis (75 jaar, † 29 december); Engelse komiek en muzikant (Monty Python, The Bonzo Dog Doo-Dah Band, The Rutles)
  • Vic Juris (66 jaar, † 31 december); Amerikaanse jazzgitarist

Lees verder

© 2019 - 2025 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow brengt in oktober 2014 zijn dertigste studio-album uit, getiteld 'My dream duets'. Op dit album zingt hij…
Wat kost een optreden van een artiest?Wat kost een optreden van een artiest?De muziekartiesten hebben last van het illegaal downloaden van muziek. In het verleden verdienden ze meer aan een uitgeb…
Erfbelasting 2019 vrijstellingen, tarieven, successierechtenErfbelasting 2019 vrijstellingen, tarieven, successierechtenErfbelasting in 2019 over een erfenis moeten betalen wordt door velen als zeer onrechtvaardig gezien. Begrijpelijk want…
Dag van de Muzikant - MuzikantendagDag van de Muzikant - MuzikantendagDe Dag van de Muzikant is eigenlijk een dag voor de muzikant: Muzikantendag. De dag is bedoeld voor mensen die een stap…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Colinvdbel, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Deaths_in_2019
  • https://www.nu.nl/muziek/5659379/rapper-feis-32-omgekomen-bij-schietpartij-rotterdam.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Daryl_Dragon
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Marcel_Azzola
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maxine_Brown
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Michel_Legrand
  • https://www.billboard.com/articles/columns/pop/8495764/james-ingram-soul-great-appreciation
  • https://www.rollingstone.com/music/music-news/the-devil-and-ginger-baker-197154/
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 27-11-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.