InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2019

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2019

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2019 De Franse dirigent en zanger Michel Legrand (foto) componeert muziek voor meer dan 200 films en heeft, net als zijn landgenoot de accordeonist Marcel Azzola, in zijn lange carrière samengewerkt met grote namen uit de wereld van de lichte muziek. De Nederlandse rapper Faisal Mssyeh gebruikt de artiestennaam Feis terwijl keyboardspeler Daryl Dragon door collega's wordt aangeduid met The Captain. Deze qua muziekstijl uiteenlopende muzikanten hebben gemeen dat ze in 2019 zijn overleden. Welke andere bekende maar vooral ook minder bekende componisten en vocalisten zijn nog meer in 2019 overleden?

Overleden muzikanten in 2019

De Amerikaanse soulzanger James Ingram breekt in 1983 door met het samen met Patti Austin gezongen Baby Come To Me. Het nummer is aanvankelijk weinig succesvol maar dat verandert als een Amerikaanse soapserie het veelvuldig gebruikt. De carrière van een andere soulzanger, Larry Cunningham, is van korte duur terwijl de successen van country- en folkzangeres Maxine Brown dateren uit de jaren vijftig.

Welke bekende maar vooral ook minder bekende musici uit de populaire en de lichte muziek zijn in 2019 overleden? (meest recente update 1 februari).

Feis

Het nieuwe jaar 2019 is nog maar enkele uren oud als in Rotterdam op de Nieuwe Binnenweg Faisal Mssyeh, alias rapper Feis (32 jaar, † 1 januari), wordt doodgeschoten. Feis is vooral bekend binnen de rapscene van Rotterdam. Hij is lid van het rapperscollectief Ecktuh Ecktuh en werkt samen met andere rappers waaronder Winne en MocroManiac. Tussen 2007 en 2009 is Feis te horen op albums van collega-rappers; in 2014 brengt hij een eigen ep uit, later dat jaar gevolgd door een compleet album, getiteld Hard Van Buiten, Gebroken Van Binnen. De rapper treedt vervolgens in 2015 op het Groningse Eurosonic Noorderslag op en is te zien in een aflevering van het AVROTROS-programma ‘Ali B op volle toeren’ waarin hij een nummer van zangeres Maribelle uitvoert. Bij de schietpartij in de nieuwjaarsnacht is ook de broer van Feis betrokken; hij raakt zwaargewond maar weet op eigen kracht een ziekenhuis te bereiken.

Daryl Dragon (The Captain & Tennille)

De Amerikaanse keyboardspeler Daryl Dragon (76 jaar, † 2 januari) vormt met zijn echtgenote Toni Tennille het duo The Captain & Tennille. In 1975 heeft het duo in eigen land de grootste hit van het jaar met het door Neil Sedaka gecomponeerde Love Will Keep Us Together. Bij de uitreiking van de Grammy Awards begin 1976 wordt het lied bekroond in de categorie ‘Record of the year’. In datzelfde jaar volgen meerdere top 5-hits waaronder Lonely Nights, wederom van de hand van Sedaka. Het duurt tot 1980 voordat The Captain & Tennille in Nederland de eerste en enige hit scoort; Do That To Me One More Time bereikt een tweede plaats.

Daryl Dragon is begin jaren zeventig pianist bij The Beach Boys. Uit die tijd stamt zijn bijnaam; Beach Boys-zanger Mike Love noemt hem ‘The Captain’ en ‘Captain Keyboard’ omdat hij bij optredens een kenmerkende pet draagt. In 2014 gaat het muzikale echtpaar Toni en Daryl na 39 jaar huwelijk uit elkaar.

Larry Cunningham (The Floaters)

De Amerikaanse R&B-groep The Floaters wordt in 1976 opgericht en heeft het daaropvolgende jaar haar enige hit van betekenis: Float On. In het lied stelt elk groepslid zich voor met het noemen van naam, sterrenbeeld en het ideale beeld van een vrouwelijke partner. Float On speelt in op de in die tijd populaire trend van dating via video en telefoon. Na Ralph, Charles en Paul is de beurt aan groepslid Larry Cunningham (67 jaar, † 10 januari) die zich in het lied voorstelt met de woorden 'my name is Larry and I like a woman that loves everything and everybody, because I love everybody and everything'.

Marcel Azzola

Marcel Azzola (91 jaar, † 21 januari) is een Franse accordeonist die met grote namen uit de wereld van het Franse chanson werkt. Azzola, die begint als violist maar het instrument later verruilt voor een accordeon, begeleidt vanaf de jaren vijftig onder meer Yves Montand, Edith Piaf, Juliette Gréco en Jacques Brel. Naast chansons neemt hij tevens bewerkingen van klassieke muziek en verschillende dansnummers op. Azzola is op latere leeftijd actief als jazzmuzikant en in 1998 te horen op het album Chez Toots van Toots Thielemans.

Maxine Brown (The Browns)

De Amerikaanse zangeres Maxine Brown (87 jaar, † 21 januari) vormt in de jaren vijftig samen met haar broer Jim Ed (1934-2015) en zus Bonnie (1938-2016) het trio The Browns. De muziek van het drietal bestaat uit een combinatie van country, folk en pop.
In 1959 bereikt de groep de bovenste plaats van de Amerikaanse hitparade met The Three Bells, gebaseerd op het Franse lied Les Trois Cloches. In Nederland wordt het lied in de jaren zeventig een hit voor Nana Mouskouri maar is het meest bekend als Bim Bam in een parodie van André van Duin. De zussen en broer gaan als muziekgroep in 1967 uit elkaar; Maxine Brown heeft daarna nog een korte solocarrière. In 2005 verschijnt haar autobiografie ‘Looking Back To See’.

Michel Legrand

Michel Legrand (86 jaar, † 26 januari) is een Franse componist, dirigent en zanger die in zijn lange carrière samenwerkt met onder meer Ray Charles, Frank Sinatra en Miles Davis. De zoon van orkestleider Raymond Legrand studeert aan het conservatorium en maakt in 1964 één van zijn bekendste werken: de filmmuziek voor ‘Les Parapluies De Cherbourg’ met in de hoofdrol Catherine Deneuve. Drie andere films leveren Legrand drie Oscars op: voor het lied The Windmills Of Your Mind uit ‘The Thomas Crown Affair’ en voor de muziek uit de films ‘Summer Of 42’ en ‘Yentl’ (met Barbra Streisand). In totaal is de Fransman verantwoordelijk voor de muziek van zo’n 200 films. Tot op het laatst blijft Legrand actief; voor de lente van 2019 stonden optredens gepland.

'Ever since I was a boy, my ambition has been to live completely surrounded by music. My dream is not to miss out anything. That's why I've never settled on one musical discipline.'
Michel Legrand - pianist, componist, dirigent, arrangeur en zanger

James Ingram

De Amerikaanse soulzanger, songwriter en producer James Ingram (66 jaar, † 29 januari) start zijn zangcarrière in 1981 als hij enkele nummers op een album van producer Quincy Jones inzingt. In 1983 verschijnt zijn eerste eigen album.
Ingram is bij het grote publiek bekend door de duetten die hij opneemt met Patti Austin (Baby Come To Me), Michael McDonald (Yah Mo B There) en Linda Ronstadt (Somewhere Out There). Op eigen gelegenheid bereikt de zanger in de Verenigde Staten de nummer 1-positie in 1990 met I Don't Have The Heart. James Ingram, die samen met Ray Charles prominent te horen is aan het eind van U.S.A. For Africa's We Are The World, wordt veertien maal genomineerd voor een Grammy, daarvan wint hij er twee.

Johnny Lion

De Nederlandse zanger en acteur Johnny Lion (77 jaar, † 31 januari) wordt geboren als John van Leeuwarden. Eind jaren vijftig richt hij met een aantal schoolvrienden de eerste Nederlandse rockband Johnny & His Jewels op, de latere The Jumping Jewels. Buiten de groep om scoort Lion in 1965 een enorme hit met het Nederlandstalige lied Sophietje, opgedragen aan zijn toenmalige vriendin Sophie van Kleef. In 1988 staat de zanger na lange tijd opnieuw in de schijnwerpers met de bijna-hit Alleen in Dallas. Vanaf de jaren negentig is Van Leeuwarden in een aantal Nederlandse films te zien.

Andere personen uit de muziekwereld die in januari 2019 zijn overleden

 • Shane Bisnett (31 jaar, † 1 januari); Amerikaanse muzikant, van 2009 tot 2011 bassist in metalcoreband Ice Nine Kills
 • Steve Ripley (69 jaar, † 3 januari); Amerikaanse zanger en gitarist, oprichter van de country rockband The Tractors
 • Eric Haydock (75 jaar, † 5 januari); Britse muzikant, tussen 1962 en 1966 bassist bij The Hollies
 • Clydie King (75 jaar, † 7 januari); Amerikaanse sessiezangeres, te horen op albums van onder meer Bob Dylan, Ray Charles, Steely Dan en Lynyrd Skynyrd
 • Bonnie Guitar (95 jaar, † 12 januari); Amerikaanse countryzangeres (Dark Moon, 1957)
 • Willie Murphy (75 jaar, † 13 januari); Amerikaanse bluesmuzikant
 • Ron Watson (62 jaar, † 17 januari); gitarist in Canadese hardrockband Helix (1974-1975)
 • Reggie Young (82 jaar, † 17 januari); Amerikaanse gitarist, als sessiemuzikant te horen op nummers van onder meer The Box Tops, Neil Diamond, Willie Nelson en Dusty Springfield
 • Ted McKenna (68 jaar, † 19 januari); Schotse drummer in onder meer The Sensational Alex Harvey Band en The Michael Schenker Group
 • Paul Whaley (72 jaar, † 28 januari); Amerikaanse drummer in sixties rockband Blue Cheer (Summertime Blues)

Lees verder

© 2019 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De beruchte 27 club, ook bekend als de forever 27 clubDe beruchte 27 club, ook bekend als de forever 27 clubDe 27 club oftwel de forever 27 club is een verzamelnaam voor bekende muzikanten door op hun 27ste levensjaar zijn gesto…
Dag van de Muzikant - MuzikantendagDag van de Muzikant - MuzikantendagDe Dag van de Muzikant is eigenlijk een dag voor de muzikant: Muzikantendag. De dag is bedoeld voor mensen die een stap…
Ulnaropathie: beknelling van de elleboogzenuwUlnaropathie: beknelling van de elleboogzenuwBij ulnaropathie, ook wel het cubitale tunnel syndroom genaamd, is er sprake van een beknelling van de elleboogzenuw. Di…
Barry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow brengt in oktober 2014 zijn dertigste studio-album uit, getiteld 'My dream duets'. Op dit album zingt hij…
Hoe schrijf je een succesvol nummerHet schrijven van een eigen nummer is de droom van vele muzikanten. Toch blijkt iedere keer maar weer dat een goed numme…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Georges Biard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Deaths_in_2019
 • https://www.nu.nl/muziek/5659379/rapper-feis-32-omgekomen-bij-schietpartij-rotterdam.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Daryl_Dragon
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Marcel_Azzola
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maxine_Brown
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Michel_Legrand
 • https://www.billboard.com/articles/columns/pop/8495764/james-ingram-soul-great-appreciation

Reageer op het artikel "Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 01-02-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!