Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2016

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2016 Op muzikaal gebied is 2016 de geschiedenis ingegaan als het jaar waarin een aantal groten uit de wereld van de popmuziek is overleden. De muziek van David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael verschilt enorm van elkaar maar alle vier muzikanten hebben gemeen dat ze in 2016 zijn overleden. Daarnaast heeft de muziekwereld afscheid moeten nemen van onder meer Leon Russell, Billy Paul en Maurice White; namen die bij het horen ervan niet meteen bij iedereen een belletje doen rinkelen. Een overzicht van een groot aantal bekende en minder bekende zangers, zangeressen en muzikanten uit de populaire en lichte muziek die in 2016 zijn overleden.

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2016

In 2016 is zowel in het binnenland als in het buitenland een aantal zangers, zangeressen en muzikanten overleden. Het beeld dat in 2016 meer muzikanten dan in voorgaande jaren zijn overleden is ongetwijfeld ontstaan omdat zich onder de overledenen een aantal ‘muzikale grootheden‘ als David Bowie, Prince en Leonard Cohen bevindt. In de wereld van de jazzmuziek mag Toots Thielemans zich tot de groten rekenen terwijl het onbekend is hoe The Beatles zouden hebben geklonken zonder hun producer George Martin. Ook een groot aantal, door de tijd inmiddels vergeten, namen van beroemde sterren uit de jaren vijftig is dit jaar op hoge leeftijd gestorven. Welke bekende en minder bekende zangers, zangeressen, producers, componisten, gitaristen en andere muzikanten zijn in 2016 overleden?


David Bowie

Twee dagen na het uitbrengen van het album Blackstar overlijdt de muzikale kameleon David Bowie (69 jaar / † 10 januari) aan de gevolgen van leverkanker. Het overlijden komt totaal onverwacht omdat Bowie zijn ziekte buiten de publiciteit heeft weten te houden; alleen de mensen uit zijn naaste omgeving waren op de hoogte. Pas na het bekend worden van Bowie's dood wordt duidelijk dat de zanger naar zijn aanstaande overlijden verwijst in een groot aantal nummers van Blackstar, in de vormgeving van het album en in de twee bij het album behorende videoclips. Met name Lazarus kan met de kennis van nu worden gezien als een zwanenzang.

Michel Delpech

De Franse chansonnier Michel Delpech (69 jaar / † 2 januari) kent een lange muzikale carrière. In zijn muziek gaat het onder andere over het Franse platteland waar steeds minder mensen wonen en over echtscheidingen die grote veranderingen in het familieleven teweegbrengen. In Nederland heeft Delpech zijn enige hit in 1971 met Pour un flirt, een lied dat daar nou net níet over gaat.

Paul Kantner

Paul Kantner (74 jaar / † 28 januari) is in 1965 zanger en gitarist in de psychedelische band Jefferson Airplane. De twee bekendste nummers van de groep met vanaf 1967 zangeres Grace Slick zijn White rabbit en Somebody to love. Uit de groep ontstaat later Jefferson Starship en vervolgens Starship. De oorspronkelijke zangeres van Jefferson Airplane heet Signe Toly Anderson; zij overlijdt op dezelfde dag als Kantner en wordt eveneens 74 jaar oud.

Violet Beach

Op 13 februari komt er abrupt een eind aan de carrière van de Britse groep Violet Beach, een carrière die op dat moment nog in de startblokken staat. Het eerste optreden van de veelbelovende band buiten eigen land vindt plaats in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Na het optreden rijdt de auto met de groepsleden Kris Leonard (20), River Reeves (19), Jack Dakin (19), Tom Lowe (27) en hun manager Craig Tarry (33) door een wegafzetting bij een brug en stort 25 meter naar beneden in het water. Niemand overleeft de crash.

Gitaristen in rockgroepen

Glenn Frey
Gitarist Glenn Frey (67 jaar / † 18 januari) is mede-oprichter van rockgroep The Eagles. Samen met Don Henley is Frey verantwoordelijk voor het grootste deel van de nummers van de groep. Zijn stem is te horen op klassiekers als Take it easy en New kid in town terwijl hij in de jaren tachtig als solo-artiest succes heeft met The heat is on en You belong to the city.

Jimmy Bain
De Schotse gitarist Jimmy Bain (68 jaar / † 24 januari) speelt aanvankelijk in rockgroep Rainbow en later in Wild Horses en Dio. Bain overlijdt op een cruise waarin hij in het voorprogramma van Def Leppard staat.

Tom Searle
Tom Searle (28 jaar / † 20 augustus) is gitarist in The Architects, een Britse band waarvan de muziek valt onder de noemer metalcore, een combinatie van metal en hardcore punk. Searle, die overlijdt aan huidkanker, is voor de band ook keyboardspeler en de belangrijkste componist. Op het album Lost forever // Lost together uit 2014 staat het nummer C.A.N.C.E.R. waarin Searle refereert aan zijn slechter wordende gezondheid zonder dat het publiek daarvan op dat moment op de hoogte is.

Rick Parfitt
Rick Parfitt (68 jaar / † 24 december) speelt nagenoeg zijn hele muzikale leven in rockgroep Status Quo. De gitarist, componist van onder meer Whatever you want en Again and again, overlijdt in een ziekenhuis in het Spaanse Marbella aan de gevolgen van een infectie.

George Martin / Bron: Adamsharp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)George Martin / Bron: Adamsharp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

George Martin

Hoe zouden The Beatles hebben geklonken zonder George Martin? Feit is dat George Martin (90 jaar / † 8 maart) vanaf eind 1962 als producer bepalend is geweest voor het geluid van de groep. Daarvoor is Martin al werkzaam als manager en producer bij een platenlabel en houdt hij zich met onder meer jazzmuziek bezig. Tot op hoge leeftijd is Sir George Martin blijven produceren.

Lonnie Mack

De Amerikaanse blues- en rockpionier en gitarist Lonnie Mack (74 jaar / † 21 april) heeft door zijn manier van spelen onder meer Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton, Jimmy Page en Keith Richards beïnvloed. Ondanks lovende kritieken breekt Mack niet echt door bij het grote publiek.

Zonen van beroemde vaders

Frank Sinatra Jr.
Frank Sinatra Jr. (72 jaar / † 16 maart) is de zoon van Frank Sinatra. In navolging van zijn beroemde vader begeeft ook Jr. zich in de showbusiness als zanger. Hij overlijdt vlak voor een optreden in het kader van een tournee waarin hij hits van zijn vader zingt, ter ere van diens honderdste geboortedag.

Ricci Martin
Ook Ricci Martin (62 jaar / † 3 augustus) treedt in de voetsporen van zijn vader, zanger Dean Martin, en treedt gedurende vele jaren op in een show waarin diens muziek wordt geëerd. Ricci werkt daarnaast ook samen met The Beach Boys.

Prince

Prince Rogers Nelson (57 jaar / † 21 april), de Amerikaanse zanger en componist, overlijdt in zijn huis en studio Paisley Park, Minneapolis. De veelzijdige muzikant die gitaarrock, funk en psychedelische rock samen laat gaan in een geheel eigen stijl heeft in Amerika in 1978 zijn eerste bescheiden hit. Door de tientallen albums die hij vervolgens uitbrengt groeit hij uit tot één van de meest invloedrijke muzikanten van de vorige eeuw. Met name door de uit 1984 stammende film Purple rain bereikt hij de status van superster. Veel artiesten hebben succes met nummers die door Prince zijn geschreven. Begin juni 2016 wordt bekendgemaakt dat de zanger zou zijn overleden aan de gevolgen van een overdosis pijnstillers.

Prince Buster

Een andere ‘prince’ die overlijdt is Prince Buster (78 jaar / † 8 september). De uit Jamaica afkomstige zanger en producer is één van de belangrijke figuren uit de ska-muziek, de muziekstijl die eind jaren zeventig, begin jaren tachtig in verschillende varianten populair wordt gemaakt door groepen als Madness en The Specials. Prince Buster heeft in Nederland in 1972 een hit met Dance Cleopatra dance.

Vanity

Twee maanden voor de dood van zanger Prince overlijdt Denise Matthews, alias Vanity (57 jaar / † 15 februari), aan de zeldzame ziekte SEP. Het voormalig Playboy-model wordt door Prince ontdekt en leadzangeres van ‘zijn’ Vanity 6. Het meidentrio heeft in ons land in 1982 een dikke hit met Nasty girl.

Papa Wemba

Papa Wemba (66 jaar / † 24 april) wordt geboren in Belgisch-Congo en groeit uit tot één van de bekendste muzikanten van Afrika. De ‘King of Rumba’ vestigt zich in Europa en werkt in 1993 samen met Peter Gabriel waarna zijn albums internationaal worden uitgebracht. Hij overlijdt tijdens een concert in Ivoorkust.

Amerikaanse vocalisten uit de jaren vijftig en zestig

In de Verenigde Staten overlijdt een aantal oudere vocalisten die hun grootste successen in de jaren vijftig en zestig hebben behaald met nummer 1-hits:

Jim Lowe
Jim Lowe (93 jaar / † 12 december) staat in 1956 bovenaan de Amerikaanse hitparade met Green door dat in ons land in de jaren tachtig een hit wordt voor Shakin’ Stevens.

Kay Starr
Kay Starr (94 jaar / † 3 november) heeft haar grootste successen halverwege de jaren vijftig met Rock and roll waltz en Wheel of fortune.

Gogi Grant
De relatief onbekende Gogi Grant (91 jaar / † 10 maart) staat in eigen land in 1956 op nummer 1 The wayward wind, ondanks concurrentie van bekendere artiesten die het lied tegelijkertijd ook opnemen.

Kitty Kallen
Kitty Kallen (94 jaar / † 7 januari) heeft al in 1944 een hit heeft met Besame mucho. Haar laatste grote hit scoort ze in 1954 met Little things mean a lot.

Sonny James
Countryzanger Sonny James (87 jaar / † 22 februari) is in Amerika tot in de jaren tachtig succesvol maar het meest bekend door zijn nummer 1-hit Young love uit 1957.

Merle Haggard
Merle Haggard (79 jaar / † 6 april), een andere countryzanger, is fameus als uitvoerder van de zogeheten Bakersfield countrysound. Haggard overlijdt op zijn verjaardag aan een longontsteking.

Bobby Vee
Bobby Vee (73 jaar / † 24 oktober) is een voormalig teen idol uit de vroege jaren zestig. Take good care of my baby en The night has thousand eyes zijn enkele klassiekers uit zijn repertoire.

Joe Dowell
Joe Dowell (76 jaar / † 4 februari) heeft in 1961 in Amerika een nummer 1 hit met Wooden heart dat in Europa vooral bekend is geworden in de uitvoering van Elvis Presley.

Debbie Reynolds
Actrice en ook zangeres Debbie Reynolds (84 jaar / † 28 december) overlijdt een dag nadat haar dochter, actrice Carrie Fisher, overlijdt. Reynolds is bekend door haar rollen in films als ‘Singin’ in the rain’ en ‘How the West was won’. In 1957 staat ze bovenaan de hitparade met Tammy, oorspronkelijk uit de film ‘Tammy and the bachelor’.

Toots Thielemans / Bron: Ron van der Kolk, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Toots Thielemans / Bron: Ron van der Kolk, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Toots Thielemans

De jazzmuzikant, componist en harmonicaspeler Jean Toots Thielemans (94 jaar / † 22 augustus) is de ‘beroemdste Belg’. Zijn mondharmonica is onder meer te horen in films als Midnight cowboy, Turks fruit en de televisieserie Baantjer. Thielemans ‘signature song’ heet Bluesette en hij werkt in zijn leven samen met grootheden als Ella Fitzgerald, Peggy Lee, Benny Goodman en Stevie Wonder.

Eddy Wally

Een andere beroemde Belg is, naar eigen zeggen, Eddy Wally (83 jaar / † 6 februari). De schlagerzanger en ongekende optimist is niet zozeer vanwege zijn muzikale talenten bekend maar meer door zijn excentrieke kleding (glitterkostuums) en uitspraken die vele malen door anderen zijn geïmiteerd.

Eendagsvliegen uit de jaren tachtig

Black
Colin Vearncombe gebruikt de artiestennaam Black (53 jaar / † 26 januari) en heeft zijn bekendheid vooral te danken aan Wonderful life, die ene hit uit 1987 waarmee later ook zangeres Mathilde Santing scoort. Black overlijdt aan de gevolgen van een auto-ongeval.

Gavin Christopher
R&B-zanger Gavin Christopher (66 jaar / † 3 maart) heeft in 1986 een hit met One step closer to you; hartproblemen worden hem noodlottig.

Pete Burns
Pete Burns (57 jaar / † 23 oktober) is zanger van de Britse new waveband Dead or Alive. De enige echte hit voor de groep is You spin me around uit 1985. Burns overlijdt aan een hartstilstand.

Colonel Abrams
De Amerikaanse zanger Colonel Abrams (67 jaar / † 24 november) staat in Nederland eind 1985 in de top 10 met Trapped. Dat hij privé ook ‘trapped’ is blijkt als hij aan lager wal raakt, dakloos zou zijn en diabetes heeft. Een crowdfundactie om hem te helpen komt te laat.

Scotty Moore

Scotty Moore (84 jaar / † 28 juni) is een Amerikaanse gitarist die prominent op veel liedjes van Elvis Presley uit de beginjaren is te horen. Moore’s bluesy manier van gitaarspelen (met ‘beukende akkoorden en scherpe solo’s’) wordt ook wel rockabilly genoemd, een samentrekking van rock ’n roll en hillbilly. Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone plaatst hem in 2011 hoog op de lijst van beste gitaristen aller tijden.

John D. Loudermilk

John D. Loudermilk (82 jaar / † 21 september) is een Amerikaanse zanger uit de jaren vijftig en zestig maar wordt veel bekender als componist. Van zijn hand zijn nummers als Tobacco road (Nashville Teens), Indian reservation (Paul Revere & The Raiders), Ebony eyes (Everly Brothers), Norman (Sue Thompson) en This little bird (Marianne Faithful) afkomstig.

Soulmuziek

Otis Clay
R&B- en soulzanger Otis Clay (73 jaar / † 8 januari) begint en eindigt zijn carrière met gospelmuziek. In de tussentijd schrijft hij zijn bekendste nummer Tryin’ to live my life without you waarmee zanger Bob Seger in 1981 goede sier maakt.

Maurice White
Maurice White (74 jaar / † 3 februari) is oprichter en naast Philip Bailey zanger van de soul-, jazz- en discogroep Earth, Wind & Fire. In 1975 breekt de groep definitief door met Shining star. In 1993 trekt White zich terug uit de groep als bij hem de ziekte van Parkinson wordt geconstateerd.

Leon Haywood
Leon Haywood (74 jaar / † 5 april) breekt in Amerika in 1975 door met I want to do something freaky to you. In Nederland moet Haywood nog wachten tot 1980 als Don’t push it, don’t force it bijna de top 10 bereikt.

Billy Paul
Soulzanger Billy Paul (81 jaar / † 24 april) beleeft zijn ‘finest moment’ als Me and Mrs. Jones eind 1972 op nummer 1 komt in Amerika en dit lied hem vervolgens een Grammy oplevert. Het lied, een voorbeeld van de begin jaren zeventig populaire Phillysound, baart opzien vanwege de buitenechtelijke relatie die wordt bezongen.

Sharon Jones
De Amerikaanse soulzangeres Sharon Jones (60 jaar / † 18 november) overlijdt aan de gevolgen van kanker. Pas in 1996 wordt het eerste materiaal van haar uitgebracht.

Rod Temperton

De Brit Rod Temperton (66 jaar / † oktober) is toetsenist in de discogroep Heatwave die in 1978 doorbreekt met Boogie nights, een nummer dat is geschreven door Temperton. Na het uiteenvallen van de groep levert zijn samenwerking als componist met producer Quincy Jones een aantal klassiekers op, waaronder Thriller, Off the wall en Rock with you voor Michael Jackson, Give me the night voor George Benson en Baby come to me voor het duo Patti Austin & James Ingram.

Leonard Cohen / Bron: Rama, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Leonard Cohen / Bron: Rama, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Leonard Cohen

De Canadese folksinger en songwriter Leonard Cohen (82 jaar / † 7 november) is bekend geworden met nummers Suzanne, Hallelujah, First we take Manhattan, So long Marianne en Famous blue raincoat. Hij maakt vanaf 1967 in totaal veertien album waarvan de drie meest recente in de laatste vijf jaar van zijn leven verschijnen. Enkele weken voordat Cohen overlijdt wordt het album You want it darker uitgebracht. Uit dit album blijkt dat Cohen's dood aanstaande is, getuige een tekst als ‘I’m ready my Lord'. Aan zijn muze Marianne die begin 2016 op sterven ligt, schrijft Cohen: ‘Ik denk dat ik je heel spoedig zal volgen. Weet dat ik zo dicht achter je aan kom dat als je je hand uitstrekt, ik denk dat je de mijne kunt aanraken.’

Leon Russell

De als Claude Russell Bridges in 1942 geboren zanger, pianist en liedjesschrijver Leon Russell (74 jaar / † 13 november) begint zijn muzikale loopbaan als sessiemuzikant in de zogeheten Wrecking Crew. Russell en collega Glenn Campbell weten zich op te werken tot solo-artiest. Russell scoort zelf met Delta lady terwijl The Carpenters succes hebben met zijn Superstar en George Benson met This masquerade. Eén van de bekendste nummers van de hand van Leon Russell, die in 2010 nog een album met Elton John opneemt, is A song for you.

Greg Lake

De Britse muzikant Greg Lake (69 jaar / † 7 december) speelt in de jaren zestig in de groep King Crimson en vanaf 1971 met tussenpozen voornamelijk in Emerson, Lake & Palmer. Dé grote hit van het trio in ons land is Lucky man dat opvalt door het gebruik van de Moog synthesizer. Greg Lake overlijdt in december aan kanker terwijl medebandlid Keith Emerson (71 jaar / † 11 maart) negen maanden eerder ervoor kiest uit het leven te stappen.

George Michael

De echte naam van George Michael (53 jaar / † 25 december) is Georgios Kyriacos Panayiotou. De zoon van een Engelse moeder en een Griekse vader groeit in de jaren tachtig uit tot een zeer populaire zanger, songwriter en producer. Samen met Andrew Ridgeley vormt hij tot 1986 Wham!, maar na het uiteenvallen van het duo wordt het succes van Michael als solo-artiest alleen maar groter. Hij werkt samen met onder meer Aretha Franklin, Elton John en de drie overgebleven leden van Queen. Als solozanger en in verschillende muzikale combinaties staat George Michael tussen november 1984 en februari 1992 tienmaal bovenaan de Amerikaanse hitparade. Twee weken voor zijn overlijden komt het bericht dat hij in 2017 voor het eerst in jaren de studio in had willen gaan om nieuw materiaal op te nemen.

Nederlandse vocalisten

In Nederland is in 2016 een aantal vocalisten overleden, enkele op respectabele leeftijd:

Rika Jansen
De uit de Jordaan afkomstige Rika Jansen (91 jaar / † 21 januari) is bekend onder haar artiestennaam Zwarte Riek maar wordt ook de Jordaanprinses genoemd.

Corry Brokken
Corry Brokken (83 jaar / † 31 mei) is in 1957 de eerste Nederlandse winnares van het Eurovisie Songfestival. Een volgende deelname twee jaar later verloopt minder succesvol. Een rechtenstudie in de jaren zeventig resulteert uiteindelijk in een benoeming tot rechter.

Renée de Haan
Renée de Haan (61 jaar / † 2 juli) is zangeres van het levenslied en met name bekend van het lied Vuile huichelaar.

Eddy Christiani
Eddy Christiani (98 jaar / † 24 oktober) heeft tussen 1938 en 1955 vele successen waarvan Zonnig Madeira en Spring maar achterop er slechts enkele zijn. Hij is de eerste Nederlandse gitarist met een elektrische gitaar en blijft tot op hoge leeftijd actief als zanger.

Annie de Reuver
Halverwege de jaren vijftig behoort Christiani samen met de op nieuwjaarsdag 2016 overleden Annie de Reuver (eveneens 98 jaar) tot de populairste Nederlandse zangers en zangeressen.

Mieke Telkamp
Mieke Telkamp (82 jaar / † 20 oktober) start haar zangcarrière met Engels- en Duitstalig repertoire maar zal voor altijd geassocieerd worden met de ‘begrafenisklassieker’ Waarheen, waarvoor uit 1971, een Nederlandse bewerking van de hymne Amazing Grace. Op uitdrukkelijk verzoek was het lied niet op Telkamp’s eigen uitvaart te horen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow brengt in oktober 2014 zijn dertigste studio-album uit, getiteld 'My dream duets'. Op dit album zingt hij…
Wat kost een optreden van een artiest?Wat kost een optreden van een artiest?De muziekartiesten hebben last van het illegaal downloaden van muziek. In het verleden verdienden ze meer aan een uitgeb…
Postuum nummer 1 in Billboard 200, de Amerikaanse albumlijstPostuum nummer 1 in Billboard 200, de Amerikaanse albumlijstMet het bereiken van de toppositie met 'Legends never die' staat de Amerikaanse rapper Juice Wrld in juli 2020 postuum o…
Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2014Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2014De Amerikaan Pete Seeger is zijn hele leven vooral pacifist en milieuactivist maar wordt als zanger gekoppeld aan het on…

Bring Me The Horizon: Britse RockbandBring Me The Horizon: Britse RockbandBring me the Horizon is een Britse rockband uit het plaatsje Sheffield. In 2004 is de band bij elkaar gekomen, met onder…
Julio Iglesias: zijn vader, zijn vrouwen en negen kinderenJulio Iglesias: zijn vader, zijn vrouwen en negen kinderenDat de familie Iglesias het begrip ‘generatie’ niet zo nauw neemt blijkt wel als de vader van zanger Julio Iglesias op 8…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Micahmedia At En.wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.nu.nl/jaaroverzicht2016/4369345/bekende-mensen-en-dieren-overleden-in-2016.html
 • http://www.demorgen.be/muziek/-you-want-it-darker-van-leonard-cohen-door-merg-en-een-been-in-het-graf-b8f7d395/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Prince_Buster
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Rod_Temperton
 • https://en.wikipedia.org/wiki/John_D._Loudermilk
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Sinatra_Jr.
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Ricci_Martin
 • http://www.billboard.com/photos/6835271/music-star-deaths-in-memoriam-2016
 • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/dodelijk-auto-ongeluk-britse-band-viola-beach-mogelijk-opzet
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Papa_Wemba
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Architects_(British_band)
 • http://nos.nl/artikel/2078331-michel-delpech-pour-un-flirt-overleden.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Scotty_Moore
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Lonnie_Mack
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Leon_Russell
 • Afbeelding bron 1: Adamsharp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Ron van der Kolk, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Afbeelding bron 3: Rama, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 25-10-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.