Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2017

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2017 Zowel Peter Sarstedt als Peter Skellern hebben hun bekendheid te danken aan die ene grote hit die ze vervolgens nooit meer hebben weten te evenaren. Beide Britse zangers blijven echter actief in de muziekwereld. De populaire Amerikaanse jazz- en R&B-zanger Al Jarreau treedt regelmatig op in Nederland en lijkt geen grote hits nodig te hebben, terwijl rhythm- en blueslegende Fats Domino in de jaren vijftig aan de bakermat van de rock 'n roll staat. Chuck Berry wordt beschouwd als de godfather van diezelfde rock 'n roll en Tom Petty (foto) is veertig jaar actief zowel met als zonder zijn begeleidingsgroep The Heartbreakers. Deze zeer uiteenlopende musici hebben gemeen dat ze in 2017 zijn overleden. Welke andere nationaal en internationaal bekende en vooral ook minder bekende zangers, zangeressen, componisten en andere musici zijn nog meer in 2017 overleden?

Overleden muzikanten in 2017

Het horen van de naam Jan Stoeckart zal bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. Toch is deze componist de eerste Nederlander waarvan een nummer op de eerste plaats van de Britse hitparade terechtkomt. Een andere relatief onbekende naam is Clyde Stubblefield die door een drumsolo uit 1970 in een nummer van zanger James Brown aanspraak maakt op de titel van meest gesamplede drummer in de muziekgeschiedenis. De geïmproviseerde scatzang van Al Jarreau en de oude rock 'n roll-nummers van Chuck Berry daarentegen zullen bij menigeen bekender in de oren klinken.

Welke bekende maar vooral ook minder bekende zangers, zangeressen, componisten en andere muzikanten uit de populaire en lichte muziek zijn in 2017 overleden?


Peter Sarstedt

De in Delhi (Brits India) geboren zanger Peter Sarstedt (75 jaar, † 8 januari) heeft in 1969 een wereldhit met de eigen compositie Where do you go to (my lovely)? Voor Sarstedt blijft het grote muzikale succes beperkt tot deze ene grote hit over een meisje uit een arm gezin dat doordringt tot de Europese jetset. In de tekst van het lied worden onder meer actrice Marlene Dietrich, popgroep The Rolling Stones, schilder Pablo Picasso, zanger Sacha Distel en ballerina Zizi Jeanmaire genoemd.

Peter Sarstedt komt uit een muzikaal gezin, zijn twee broers Richard en Clive zijn eveneens actief als zangers. Richard noemt zich Eden Kane en staat in Groot-Brittannië in 1961 bovenaan de hitparade met Well I ask you terwijl Clive zich Robin Sarstedt noemt en in ons land in 1976 een hit heeft met My resistance is low.

Jan Stoeckart

Jan Stoeckart (89 jaar, † 13 januari) is een Nederlandse componist, dirigent en trombonist die tijdens zijn muzikale carrière in het buitenland tevens gebruik maakt van de pseudoniemen Jack Trombey, Willy Faust en Peter Milray. Zijn grootste succes boekt Stoeckart alias Jack Trombey in Groot-Brittannië in de jaren zeventig als voor de Britse Thames TV Series Van der Valk zijn compositie Eye level wordt gebruikt als herkenningsthema. Het nummer met veel blazers en strijkers wordt opgenomen door The Simon Park Orchestra en staat vanaf eind september 1973 vier weken op de eerste plaats van de Britse hitparade. Stoeckart is daarmee de eerste Nederlander waarvan een compositie in Groot-Brittannië de eerste plaats bereikt.

De televisiereeks Van der Valk speelt zich voornamelijk af rondom Amsterdam; de Britse acteur Barry Foster is te zien als de Nederlandse rechercheur Piet van der Valk. De serie is gebaseerd op personages uit de romans van de Britse misdaadschrijver Nicholas Freeling.

Loalwa Braz (Kaoma)

Loalwa Braz Vieira (63 jaar, † 19 januari) is een Braziliaanse zangeres, in ons land vooral bekend als zangeres van Kaoma. Deze Frans-Braziliaanse groep scoort eind jaren tachtig, begin jaren negentig enkele internationale hits waarvan Lambada het meeste succes heeft. Het lied is genoemd naar een Zuid-Amerikaanse dans. Loalwa Braz wordt levenloos in haar uitgebrande auto aangetroffen. Ook in haar woning zou brand zijn gesticht. Politie-onderzoek wijst uit dat de zangeres is vermoord door één van haar werknemers.

Adèle Bloemendaal

Adèle Bloemendaal (84 jaar, † 21 januari) is meer comédienne en actrice dan zangeres maar ze staat tussen 1969 en 1975 wel zevenmaal in de Nederlandse Top 40. Haar solohits vallen allemaal in het carnavalsgenre waarvan Wat heb je gedaan, Daan?, Hallelujah kameraden (beiden van de hand van Drs. P) en Een lijster in de la de bekendste zijn geworden. Bloemendaal heeft een lange carrière achter de rug in verschillende cabaretgezelschappen en is te zien in meerdere televisieseries.

Bobby Freeman

De Amerikaanse R&B-zanger Bobby Freeman (76 jaar, † 23 januari) is het meest bekend geworden door zijn twee top 10 hits in eigen land; zowel Do you want to dance (1958) als C’mon and swimm (1964) bereiken de vijfde plaats. In Europa is Freeman’s compositie Do you want to dance in 1962 een hit voor Cliff Richard & The Shadows terwijl ook onder andere The Beach Boys en Bette Midler het nummer op hun repertoire hebben staan.

John Wetton (Asia)

De Britse gitarist en zanger John Wetton (67 jaar, † 31 januari) is beroepsmuzikant en vanaf eind jaren zestig actief in onder meer de groepen King Crimson, Roxy Music, UK en Uriah Heep. Op commercieel gebied heeft Wetton het grootste succes als basgitarist en zanger van Asia, de rockband die wordt omschreven als supergroep en verder bestaat uit Steve Howe, Carl Palmer en Trevor Rabin. De bekendste nummers van Asia zijn Heat of the moment en Only time will tell, beiden afkomstig van het debuutalbum van de groep dat in 1982 het meestverkochte album in de Verenigde Staten is.

Al Jarreau

De Amerikaanse jazz- en popzanger Al Jarreau (76 jaar, † 12 februari) is bekend geworden door zijn geïmproviseerde scatzang (‘doohdah, be-bop, doo-wee, bam’) en het met zijn stem kunnen imiteren van allerlei muziekinstrumenten. In 1982 scoort de zanger in ons land een onverwachte hit met Roof garden.

Al Jarreau, die diverse malen heeft opgetreden op het North Sea Jazz Festival, is de enige zanger die tussen 1978 en 2007 een Amerikaanse Grammy Award wint in de categorieën jazz, pop en R&B. Een week voor zijn overlijden had de zanger bekendgemaakt om gezondheidsredenen met pensioen te zullen gaan.

Peter Skellern

Behalve de al genoemde Peter Sarstedt kan ook Peter Skellern (69 jaar, † 14 februari) tot de zogeheten ‘one-hit wonders’ worden gerekend. De Britse zanger, schrijver en pianist heeft in ons land in het najaar van 1972 zijn enige hit met de eigen compositie You’re a lady. In Nederland wordt het lied in 1988 gecoverd door René Froger. Skellern blijft na het eenmalige grote succes actief in de muziekwereld en schrijft onder meer thema’s voor enkele Engelse televisieseries. Vijf maanden voor zijn overlijden wordt hij in de Anglicaanse Kerk tot priester gewijd.

Clyde Stubblefield

Clyde Stubblefield (73 jaar, † 18 februari) is een Amerikaanse drummer die bekend is geworden door zijn samenwerking met James Brown tussen 1965 en 1970. Stubblefield is prominent te horen op een solo in Brown’s nummer Funky drummer. Deze solo komt veelvuldig voor in de hip-hopmuziek en is daarmee mogelijk de meest gesamplede drumpartij uit de muziekgeschiedenis. Rolling Stone Magazine roept Stubblefield in 2016 uit tot de op vijf na beste drummer aller tijden.

Henk Elsink

Henk Elsink (81 jaar, † 24 februari) is meer cabaretier en schrijver dan zanger. Toch staat de entertainer of amuseur (zoals hij zichzelf ooit omschreef) enkele malen in de Nederlandse hitparade; tussen 1969 en 1973 raken Harm met de harp, De supporter en Johanna moeiteloos bekend bij het grote publiek. In 1988 stopt Elsink met zijn cabaretprogramma’s om zich onder het pseudoniem Elsinck met succes toe te leggen op het schrijven van thrillers.

Tommy Page

Zanger en componist Tommy Page (46 jaar, † 3 maart) is nog net geen twintig jaar als hij in april 1990 op de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade staat met I’ll be your everything. Op het nummer zijn tevens enkele leden van de begin jaren negentig immens populaire New Kids On The Block te horen. Page blijft na het afnemende solosucces actief in de muziekindustrie. Op 6 januari 2017, twee maanden voor zijn zelfgekozen dood, twittert hij ‘I’m working on new music, you haven’t seen the last of me yet!’.

Bron: Pickwick, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Pickwick, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Joni Sledge

Als Nile Rodgers van Chic zich in 1979 als schrijver en producer met Sister Sledge bemoeit breekt de groep wereldwijd door. In korte tijd worden discohits gescoord met He’s the greatest dancer, We are family, Lost in music en, halverwege de jaren tachtig, Frankie. De meidengroep bestaat sinds 1971 uit de vier zussen Debbie, Joni (60 jaar, † 10 maart), Kim en Kathy Sledge.

Chuck Berry

De Amerikaanse rock 'n roll-legende Chuck Berry (90 jaar, † 18 maart) is in 1986 de eerste artiest die een plaats in de Rock and Roll Hall of Fame krijgt. De zanger, bekend van onder meer Maybellene (1955), Roll over Beethoven (1956) en Johnny B. Goode (1958), wordt door Rolling Stone Magazine als één van de grootste artiesten aller tijden beschouwd. Op Berry's 90ste verjaardag in oktober 2016 wordt voor 2017 nog een nieuw album aangekondigd, het eerste sinds 1979. Over dat album, dat op 16 juni 2017 onder de titel CHUCK is verschenen, zegt Berry: 'I've worked on this record for a long time. Now I can hang up my shoes!'.

If you tried to give rock and roll another name, you might call it Chuck Berry.
[John Lennon]

Clem Curtis (The Foundations)

De in Trinidad en Tobago geboren Clem Curtis (76 jaar, † 27 maart) is tussen 1966 en 1968 leadzanger in de multiraciale groep The Foundations. Het septet bereikt in de zomer van 1967 de eerste plaats van de Britse hitparade met Baby now that I've found you. Vanwege meningsverschillen verlaat Curtis de groep al snel na de grote doorbraak om met wisselend succes als solist verder te gaan. Curtis overlijdt aan de gevolgen van longkanker.

J. Geils

John Warren ‘J.’ Geils Jr. (71 jaar, † 10 april) is een Amerikaanse gitarist en in 1967 oprichter van de naar hem genoemde rockgroep The J. Geils Band. Met name begin jaren tachtig is de band populair met nummers als Centerfold en Freeze frame. In Nederland staat de groep met zanger Peter Wolf in 1980 op Pinkpop en twee jaar later in het voorprogramma van The Rolling Stones.

Chris Cornell / Bron: Gdcgraphics, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Chris Cornell / Bron: Gdcgraphics, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Robert Miles

Robert Miles (47 jaar, † 9 mei) is met name in de jaren negentig bekend als producer van house, trance en andere elektronische muziek. De in Zwitserland geboren Miles heeft in ons land in 1996 een grote hit met het instrumentale Children. In de jaren daarna houdt hij zich bezig met alternatieve en experimentele muziek. Zijn laatste album wordt uitgebracht in 2011.

Chris Cornell

Chris Cornell (52 jaar, † 17 mei) raakt in 1994 bij het grote publiek bekend als frontman van de rockformatie Soundgarden. Het bekendste nummer van deze Amerikaanse groep is Black hole sun. Vanaf 2002 is Cornell actief als zanger en schrijver voor Audioslave, een band die drie Grammy-nominaties op zijn naam heeft staan. Als solist laat Cornell in 2006 van zich horen met het openingsnummer uit de James Bond film Casino Royale, getiteld You know my name.

Gregg Allman

Gregg Allman (69 jaar, † 27 mei) is vooral bekend door de Amerikaanse groep The Allman Brothers Band waarin ook zijn in 1971 door een motorongeluk omgekomen broer Duane Allman heeft gespeeld. De bekendste nummers van deze southern rockband zijn Ramblin' man en het instrumentale Jessica, beiden te vinden op het legendarische album Brothers and sisters uit 1973. Gregg Allman is korte tijd getrouwd geweest met zangeres Cher.

Sandra Reemer

De op Bandung, Indonesië geboren Sandra Reemer (66 jaar, † 6 juni) presenteert vanaf de jaren tachtig meerdere televisieprogramma's (waaronder Wedden, dat...? met Jos Brink), maar is toch vooral bekend als zangeres; vanaf begin jaren zestig solo en in de eerste helft van de jaren zeventig als helft van het succesvolle duo Sandra & Andres (met Dries Holten). Ze neemt voor Nederland driemaal deel aan het Eurovisie Songfestival; de laatste maal in 1979 onder de naam Xandra met het lied Colorado, geschreven door Ferdi Bolland met wie ze enige tijd getrouwd is geweest.

Prodigy

Albert Johnson, alias Prodigy (42 jaar, † 20 juni) is een Amerikaanse rapper die samen met rapper Havoc het duo Mobb Deep vormt. Tussen 1993 en 2006 brengt het tweetal zeven albums uit. Johnson lijdt zijn hele leven aan sikkelcelanemie, een erfelijke vorm van bloedarmoede.

Chris Roberts

De Duitse zanger Chris Roberts (73 jaar, † 2 juli), alias Christian Klusacek, is van Joegoslavische afkomst. De schlagerzanger is vooral succesvol in de eerste helft van de jaren zeventig. Du kannst nicht immer 17 sein uit 1974 geldt als zijn grootste hit. Als het succes afneemt schrijft en produceert hij voornamelijk voor andere artiesten. In 1985 vertegenwoordigt Roberts met vijf andere solisten Luxemburg op het Eurovisiesongfestival, de laatste keer dat hij (internationaal) in de schijnwerpers staat.

Chester Bennington (Linkin Park)

Chester Bennington (41 jaar, † 20 juli), zanger van de Amerikaanse rockband Linkin Park, wordt dood aangetroffen in zijn huis in Los Angeles. Bennington kampte al geruime tijd met drank- en drugsproblemen en pleegt zelfmoord op de dag dat zijn goede vriend Chris Cornell 53 jaar zou zijn geworden. Cornell maakt twee maanden voor Bennington een eind aan zijn leven, een dag voordat Linkin Park's laatste album One more light verschijnt. Op 20 juni heeft de groep nog in Nederland opgetreden.

Glen Campbell

De Amerikaanse countryzanger Glen Campbell (81 jaar, † 8 augustus) heeft een lange carrière in de muziekwereld achter de rug. Campbell, winnaar van vijf Grammy Awards, begint in 1962 als professioneel sessiemuzikant in de zogeheten Wrecking Crew waarmee hij op onder meer een groot aantal platen van The Beach Boys als gitarist is te horen. In 1967 breekt hij als solozanger door met Gentle on my mind. Andere grote hits van de zanger die overlijdt aan de gevolgen van Alzheimer zijn Wichita Lineman (1968), Southern nights (1977) en Rhinestone cowboy (1975), zijn 'signature song'.

Twee maanden voor zijn overlijden brengt Campbell zijn laatste album uit. Op Adiós staan nummers die de zanger tussen november 2012 en januari 2013 nog heeft kunnen opnemen. Volgens de producer zijn de twaalf nummers regel voor regel ingezongen omdat Campbell de complete teksten niet meer kon onthouden.

Walter Becker (Steely Dan)

Walter Becker (76 jaar, † 3 september) is gitarist, bassist en samen met Donald Fagen in 1972 medeoprichter van de Amerikaanse jazz-georiënteerde band Steely Dan. De groep wordt bekend door nummers als Do it again, Rikki don't lose that number en Hey nineteen. Na een pauze van dertien komen Fagen en Becker in 1993 weer bij elkaar om nog twee albums uit te brengen waarvan Two against nature in 2001 niet minder dan vier Grammy's wint. Van Walter Becker zelf verschijnen in respectievelijk 1994 en 2008 twee soloalbums.

Don Williams

De Amerikaanse countryzanger en songwriter Don Williams (78 jaar, † 8 september) is met name in eigen land vanaf halverwege de jaren zeventig tot begin jaren negentig één van de grote namen in de countrymuziek. Verscheidene artiesten hebben nummers van Williams opgenomen. I believe in you uit 1980 behoort tot één van zijn bekendste nummers.

Troy Gentry (Montgomery Gentry)

Troy Gentry (50 jaar, † 8 september) vormt samen met Eddie Montgomery het Amerikaanse country-duo Montgomery Gentry dat actief is vanaf 1999. Troy Gentry komt om het leven bij een helikopterongeluk in New Jersey waar het duo op zou treden; Eddie Montgomery zat niet in het toestel.

Riem de Wolff (The Blue Diamonds)

Riem de Wolff (74 jaar, † 12 september) vormt samen met zijn in 2000 overleden broer Ruud het Nederlandse duo The Blue Diamonds. De op respectievelijk Java en Batavia geboren broers zijn in het begin van de jaren zestig succesvol met hun uitvoeringen van met name nummers van The Everly Brothers. De grootste hit van The Blue Diamonds is ongetwijfeld Ramona dat het in 1960 zelfs tot een notering in de Amerikaanse Hot 100 schopt.

Grant Hart (Hüsker Dü)

Hüsker Dü is de naam van een Amerikaanse rockband die actief is in de jaren tachtig. De cultband, bekend om zijn snelle tempo en schreeuwerige teksten, breekt nooit door bij het grote publiek maar is wel van invloed op latere bands als Nirvana, Green Day en The Pixies. Hüsker Dü-drummer Grant Hart (56 jaar, † 12 september) overlijdt aan de gevolgen van nierkanker.

Cees Bergman (Catapult, Rubberen Robbie)

Cees Bergman (65 jaar, † 21 september) is bekend geworden als muzikant en producer en als zanger te horen op uiteenlopende hits. Als gitarist, componist en zanger heeft Bergman met de glamrockband Catapult midden jaren zeventig enkele grote hits waarvan Let your hair hang down en Teeny bopper band de hoogste posities behalen. Na het uiteenvallen van de groep richten de leden het productiecollectief Cat Music op dat verantwoordelijk is voor grote hits van bijvoorbeeld The Surfers (Windsurfin'), Patricia Paay (Livin' without you), Snoopy (No time for a tango), Lia Velasco (5.05 PM) en The Internationals (Young and in love). Voor André Hazes levert Cat Music onder meer de grote hits Het is koud zonder jou en ’n Beetje verliefd. Cees Bergman is te horen op de hits van Rubberen Robbie, Ome Henk, The Monotones, Master Genius en The Video Kids en in 1981 op de allereerste plaat van Stars On 45 in de Sugar, sugar-imitatie.

Charles Bradley

De Amerikaanse soulzanger Charles Bradley (68 jaar, † 23 september) is met recht een laatbloeier te noemen. Pas in 2011, op 62-jarige leeftijd, brengt hij zijn debuut No time for dreaming uit, daarna gevolgd door Victim of love (2013) en Changes (2016). De zanger die na veel baantjes het vak inrolt door zijn James Brown-imitaties zou in december 2017 nog enkele (uitverkochte) concerten in Nederland geven.

Tom Petty

Tom Petty (66 jaar, † 2 oktober) is bekend door zijn band Tom Petty & The Heartbreakers maar heeft ook als solist veel succes. De commerciële doorbraak volgt eind jaren zeventig met het album Damn the torpedoes en de daarvan afkomstige hit Refugee. Andere bekende hits zijn Into the great wide open, Mary Jane's last dance, Learning to fly en Free fallin'. Zijn meest succesvolle album in de Verenigde Staten is Full moon fever, geproduceerd door Jeff Lynne met wie Petty naast Bob Dylan, Roy Orbison en George Harrison eind jaren tachtig kortstondig van de supergroep The Traveling Wilburys deel heeft uitgemaakt. Tom Petty overlijdt aan de gevolgen van een hartstilstand.

Dick Schalies

Muzikant en arrangeur Dick Schalies (89 jaar, † 4 oktober) is als pianist meer dan dertig jaar verbonden aan het Metropole Orkest. Als componist maakt Schalies naam met Een beetje waarmee Teddy Scholten in 1959 voor Nederland het Eurovisiesongfestival wint; daarnaast is zijn naam verbonden aan bekende liedjes van Rudi Carrell (Wat een geluk) en Martine Bijl (De makelaar van Schagen). Voor de evergreen Aan de Amsterdamse grachten is hij verantwoordelijk voor het arrangement.

Jimmy Beaumont (The Skyliners)

Jimmy Beaumont (76 jaar, † 8 oktober) is tussen 1958 en 1963 zanger in de Amerikaanse doo-wop groep The Skyliners. De groep, met naast Beaumont op vocaal gebied een bas, bariton, tenor en sopraan, is het meest bekend door het nummer Since I don't have you uit 1959 dat in de jaren daarna door onder meer Art Garfunkel, The Four Seasons, Don McLean en Guns N' Roses is opgenomen. Van de oorspronkelijke Skyliners zijn anno 2017 inmiddels vier van de vijf leden overleden; Jimmy Beaumont heeft tot zijn dood opgetreden met The Skyliners in wisselende samenstellingen.

Gord Downie (The Tragically Hip)

Gordon Edgar Downie (53 jaar, † 17 oktober) is leadzanger van de Canadese rockband The Tragically Hip. Het quintet brengt in 1989 het eerste van in totaal vijftien studioalbums uit; het laatste album, Man machine poem, dateert van juni 2016, het jaar waarin de band nog een korte afscheidstournee maakt. The Hip is met name in eigen land populair; in 2005 wordt de groep, bekend van onder meer Wheat kings en Ahead by a century, opgenomen in de Canadian Music Hall of Fame. Gord Downie overlijdt aan de gevolgen van een hersentumor.

Eamonn Campbell (The Dubliners)

Eamonn Campbell (70 jaar, † 18 oktober) is tussen 1987 en 2012 gitarist van de Ierse band The Dubliners. Campbell is sinds zijn toetreding tot de groep verantwoordelijk voor de productie van de albums van de folkband, evenals voor een aantal andere Ierse artiesten. Na het uiteengaan van de groep richt Campbell met de overgebleven leden The Dublin Legends op. Van de oorspronkelijke vier leden van The Dubliners (1962) is na de dood van Barney McKenna in 2012 niemand meer in leven.

Bron: Klaus Hiltscher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Klaus Hiltscher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Fats Domino

De in New Orleans geboren Amerikaanse rhythm- en blueslegende Fats Domino (89 jaar, † 24 oktober) is in de jaren vijftig van de vorige eeuw actief als de rock 'n roll op het punt van beginnen staat. De zanger, bekend om zijn hamerende boogie-woogie pianostijl, heeft in ons land in 1976 zijn grootste hit met Blueberry hill dat oorspronkelijk uit 1956 stamt. Andere hits zijn onder meer Ain't that a shame, Red sails in the sunset en Walking to New Orleans. Domino brengt zijn eerste single, The fat man, al in 1949 uit; tot begin jaren tachtig verschijnen in totaal meer dan vijftig albums van zijn hand. In 1986 wordt de zanger geïntroduceerd in de Rock & Roll Hall of Fame.

Gert Timmerman

De in Oldenzaal geboren Gert Timmerman (82 jaar, † 28 oktober) wordt bekend als solozanger maar ook als helft van het getrouwde zangduo Gert & Hermien. In 1963 heeft hij als solist zijn eerste grote successen met de Duitstalige nummers Blume von Tahiti en Nimm deine weiße Gitarre (in 1979 tevens een grote hit voor Julio Iglesias als Quiereme mucho), later gevolgd door onder meer Ik heb eerbied voor jouw grijze haren en Brandend zand. In 1972 scoort Timmerman samen met zijn vrouw zijn bekendste hit: Shalalie Shalala (Alle duiven op de Dam). In 1974 bekeert het echtpaar zich tot het christendom en wordt onder de titel Daarom ben ik blij een album met geestelijk repertoire uitgebracht, gevolgd door optredens bij de Evangelische Omroep. Gert Timmerman overlijdt aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

John Roffel (Mooi Wark)

John Roffel (54 jaar, † 31 oktober) is vanaf 2009 tot een maand voor zijn overlijden drummer in de Drentse band Mooi Wark. Sinds het ontstaan van de groep in 1992 is Roffel de zevende drummer; hij wordt na het bekendmaken van zijn ongeneeslijke ziekte opgevolgd door zijn voorganger.

Robert Knight

De naam van de als Robert Peebles geboren Amerikaanse zanger Robert Knight (72 jaar, † 5 november) zal niet meteen bij iedereen bekend in de oren klinken, maar zijn grote hit Everlasting love uit 1967 zeer waarschijnlijk wel. Van Robert Knight is de oorspronkelijke versie afkomstig van het door Buzz Cason en Mac Gayden geschreven nummer dat in ons land niet voor Knight maar wel voor diverse andere artiesten 'eeuwigheidswaarde' heeft gekregen, namelijk voor The Love Affair (1968), Patricia Paay (1977), de Duitse zangeres Sandra (1987), U2 (1990), Gerard Joling (1994), Gloria Estefan (1995) en Jamie Cullum (2004).
In de jaren zeventig neemt de zanger afscheid van de muziekwereld en is hij vervolgens werkzaam in een laboratorium en als scheikundeleraar aan de Vanderbilt University in Nashville.

Hans Vermeulen

De in Voorburg geboren Hans Vermeulen (70 jaar, † 9 november) wordt in de muziekwereld bekend als zanger, componist, producer, gitarist en toetsenist. Vermeulen heeft succes met de groepen Sandy Coast (True love that's a wonder, The eyes of Jenny) en Rainbow Train. Hij staat aan de wieg van de carrières van Margriet Eshuijs en Anita Meijer (The alternative way) en geldt als ontdekker van Nadieh, Ruth Jacott en Hans de Booij. In 1987 wordt hem de Gouden Harp toegekend. In de jaren tachtig emigreert Vermeulen naar Thailand; zo nu en dan komt hij terug naar Nederland voor optredens.

Fred Cole (Dead Moon)

Fred Cole (69 jaar, † 9 november) vormt samen met zijn vrouw Kathleen Cole en drummer Andrew Loomis de Amerikaanse garage rockband Dead Moon. De groep brengt tussen 1988 en 2004 tien studioalbums uit. De kultband met de donkere thema’s in hun teksten is tijdens zijn bestaan in Europa bekender dan in eigen land. Na het uiteenvallen van de band komen de leden in 2014 weer bij elkaar maar stoppen in 2016 definitief na het overlijden van drummer Loomis. Het allerlaatste optreden van Dead Moon vindt in Nederland plaats.

Chuck Mosley (Faith No More)

Chuck Mosley (57 jaar, † 10 november) is tussen 1983 en 1987 zanger in de Californische rockband Faith No More. Met Mosley als vocalist verschijnen van de groep twee albums, We care a lot en Introduce yourself. Daarna is hij kortstondig te horen in onder meer de hardcore punkband Bad Brains. In 2010 en 2015 verschijnt Mosley tijdens optredens van Faith No More, de groep waaraan hij zijn grootste bekendheid te danken heeft.

Lil Peep

De als Gustav Åhr geboren Amerikaan Lil Peep (21 jaar, † 15 november) geldt in 2017 als een zanger en rapper in opkomst. Veel van zijn openhartige teksten gaan over drugsgebruik en depressie. Enkele van zijn nummers zijn miljoenen keren bekeken en beluisterd op YouTube en Spotify. Van de blanke rapper die overlijdt aan de gevolgen van een overdosis verschijnt op 15 augustus 2017, drie maanden voor zijn dood, het eerste album onder de titel Come over when you're sober, pt. 1. In september treedt hij nog op in ons land.

Malcolm & George Young (AC/DC)

Malcolm Young (64 jaar, † 18 november) is samen met zijn broer Angus Young gitarist in de door hen beiden in 1973 opgerichte Australische hardrockband AC/DC. De groep breekt aan het eind van de jaren zeventig door met nummers als Whole lotta Rosie, Highway to hell en Thunderstruck en groeit uit tot een van de grootste hardrockbands ter wereld. In 2014 verlaat Malcolm de groep als bekend wordt gemaakt dat hij aan dementie lijdt, waaraan hij ruim drie jaar later overlijdt.

George Young (70 jaar, † 22 oktober) is een andere broer van Malcolm en Angus. George is geen lid van AC/DC maar wel verantwoordelijk voor de (co)productie van een aantal albums van de groep uit de beginjaren. Samen met de in Nederland geboren Harry Vanda is George in de jaren zestig actief in The Easybeats (Friday on my mind) en als componist verantwoordelijk voor Love is in the air, begin 1978 een hit voor John Paul Young (geen familie). De broers George en Malcolm overlijden vier weken na elkaar.

Mel Tillis

De Amerikaanse countryzanger Mel Tillis (85 jaar, † 19 november) heeft zijn grootste successen als zanger in eigen land in de jaren zeventig met een groot aantal top 10 hits in de countrycharts. Tillis schrijft ook hits voor andere countryzangers (onder andere Ruby don't take your love to town voor Kenny Rogers) en in de jaren tachtig verschijnt hij in commercials voor een fastfoodrestaurant. Zijn autobiografie uit 1984 heet The stutterin' boy, verwijzend naar het feit dat hij in zijn kinderenjaren stotterde maar dat door zingen wist te overwinnen. In 2012 ontvangt Tillis uit handen van president Obama de National Medal Of Arts voor zijn bijdragen aan de countrymuziek.

Della Reese

Della Reese (86 jaar, † 19 november) is een Amerikaanse jazz-zangeres en actrice die is geïnspireerd en beïnvloed door legendarische zangeressen als Billie Holiday en Ella Fitzgerald. In 1959 heeft ze in eigen land een grote (pop)hit met Don't you know?, gebaseerd op Puccini's opera La Bohème. Het meest bekend wordt Reese echter in de jaren negentig door haar rol als Tess in de televisieserie Touched by an angel, in ons land destijds uitgezonden door de EO.

Warren 'Pete' Moore (The Miracles)

Warren 'Pete' Moore (78 jaar, † 19 november) is één van de oorspronkelijke zangers van The Miracles, het kwartet waarmee Smokey Robinson als leadzanger bekend is geworden. Moore, herkenbaar aan zijn lage stem, is als componist (mede)verantwoordelijk voor klassiekers voor zowel zijn eigen groep (onder meer The tracks of my tears, The tears of a clown en Love machine) als voor andere Motown-acts als The Temptations en Marvin Gaye. Moore overlijdt op zijn 78ste verjaardag in Las Vegas.

David Cassidy

De Amerikaanse zanger, gitarist en acteur David Cassidy (67 jaar, † 21 november) speelt de rol van oudste zoon Keith Partridge in de televisieserie The Partridge Family (grootste hit: I think I love you). Begin jaren zeventig wordt de serie, die van Cassidy een heus tieneridool maakt, ook in Nederland uitgezonden. De muzikale sitcom gaat over een muzikaal gezin van vijf kinderen die met hun moeder, gespeeld door Shirley Jones, een popgroep vormen. Jones is in werkelijkheid de stiefmoeder van David Cassidy die daarnaast tevens een solocarrière weet op te bouwen (hits onder meer How can I be sure en Rock me baby).

In zijn laatste jaren kampt de zanger met gezondheidsproblemen. Na een jarenlange verslaving aan alcohol vertelt Cassidy in februari 2017 dat hij dementie heeft, een aandoening waarmee zijn moeder Evelyn Ward en zijn opa eveneens te maken kregen. In november belandt hij in het ziekenhuis vanwege orgaanfalen dat hem uiteindelijk noodlottig wordt.

Jon Hendricks

John Carl Hendricks, alias Jon Hendricks (zonder 'h') (96 jaar, † 22 november) is een Amerikaanse jazz-zanger. Hij wordt beschouwd als een pionier in de populaire jazzmuziek vanwege zijn behendigheid in het maken van teksten op instrumentale improvisaties. Deze door Hendricks uitgevonden kunstvorm wordt ook wel aangeduid met de term 'vocalese'. Een bekend voorbeeld hiervan is het nummer Yeh yeh waarmee de Britse zanger Georgie Fame in 1965 een grote hit heeft die door Hendricks is voorzien van tekst.

In 1957 vormt Hendricks samen met Dave Lambert en Annie Ross het naar hen genoemde jazztrio Lambert, Hendricks & Ross. In 1986 treedt Hendricks als solist onder meer op op het North Sea Jazz Festival in Den Haag. In datzelfde jaar wint hij samen met Bobby McFerrin een Grammy voor het nummer Another night in Tunisia.

Mitch Margo (The Tokens)

Er zijn vele uitvoeringen gemaakt van het nummer The lion sleeps tonight, maar de versie van de Amerikaanse doo wop-zanggroep The Tokens uit 1961 is de bekendste. Het lied is gebaseerd op het Zuid-Afrikaanse Zoeloelied Wimoweh. The Tokens bestaan tussen 1960 en 1971 uit Hank Medress, Jay Siegel, tenor Mitch Margo (70 jaar, † 24 november) en zijn broer, bariton Phil Margo. In ons land heeft het Britse trio Tight Fit in 1982 met het nummer dat ook bekend staat als 'A-weema-weh a-weema-weh' een nummer-1-hit.

Johnny Hallyday

Johnny Hallyday (74 jaar, † 6 december), geboren in Parijs als Jean-Philippe Smet, is één van de bekendste Franse rock 'n rollzangers. Hallyday breekt eind jaren vijftig, begin jaren zestig door met Franstalige uitvoeringen van rocknummers van onder meer Elvis Presley, Eddie Cochran en Gene Vincent. In ons land staat hij in 1963 tweemaal bovenaan de hitparade, met achtereenvolgens Tes tendres années (ook bekend in Willeke Alberti's uitvoering als Spiegelbeeld) en Pour moi la vie va commencer. De 'Elvis Presley van de francofone muziekwereld' (België, Frankrijk, Zwitserland en Canada) verkoopt in zijn stormachtige leven dat wordt gekenmerkt door drugs, alcohol en echtscheidingen meer dan 100 miljoen albums. Hallyday overlijdt aan de gevolgen van longkanker.

Pat DiNizio (The Smithereens)

Pat DiNizio (62 jaar, † 12 december) is zanger, schrijver en gitarist in de Amerikaanse 'alternative' rockband The Smithereens. De groep brengt tussen 1986 en 2011 elf studioalbums uit maar scoort geen echte hits; in ons land bereikt Top of the pops in 1991 een notering in de tipparade. The Smithereens uit New Jersey werken zowel in de studio als tijdens optredens meerdere malen samen met andere artiesten, waaronder Suzanne Vega, Graham Parker en The Kinks.

Toby Rix

Toby Rix (97 jaar, † 15 december), pseudoniem van Tobias Lacunes, is een in Amsterdam geboren zanger en entertainer die grote bekendheid krijgt dankzij de zogeheten toeterix, een door hem zelfgebouwd muziekinstrument bestaande uit toeters, claxons en bellen. Zijn 'vertalingen' en originele bewerkingen van bekende liedjes uit de jaren vijftig zorgen voor de landelijke doorbraak.
Tot eind jaren zeventig is Rix dikwijls te zien op de Nederlandse televisie in verschillende shows terwijl hij met zijn toeterix-act ook in het buitenland populair is.

Ralph Carney

De Amerikaanse zanger, componist en sessiemuzikant Ralph Carney (61 jaar, † 17 december) is een multi-instrumentalist; hij bespeelt naast saxofoon en klarinet veel ongewone en obscure instrumenten. Carney brengt tussen 1987 en 2012 zeven (experimentele) albums uit. Drummer Patrick Carney uit The Black Keys is een neef van Ralph Carney; de twee hebben samengewerkt aan de muziek voor de Netflix-serie Bojack Horseman.

Kim Jong-hyun (Shinee)

Kim Jong-hyun (27 jaar, † 18 december) is leadzanger van de Zuid-Koreaanse boyband SHINee. Het kwintet is bekend in het genre K-Pop, Koreaanse popmuziek bestaande uit elektronische, hiphop-, pop-, rock- en R&B-muziek. Deze muziekstroming met bijpassende mode en stijl van Koreaanse musici is een populaire subcultuur geworden voor jongeren in Oost-, Zuidoost- en Centraal-Azië. Jong-hyun wordt bewusteloos in een appartement in Seoul aangetroffen en overlijdt korte tijd later in het ziekenhuis. De doodsoorzaak wordt niet nader onderzocht maar wordt, gezien de omstandigheden, beschouwd als zelfmoord.

Lees verder

© 2017 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow brengt in oktober 2014 zijn dertigste studio-album uit, getiteld 'My dream duets'. Op dit album zingt hij…
Wat kost een optreden van een artiest?Wat kost een optreden van een artiest?De muziekartiesten hebben last van het illegaal downloaden van muziek. In het verleden verdienden ze meer aan een uitgeb…
De beste jukeboxmuziek: De Jukebox Top 40De beste jukeboxmuziek: De Jukebox Top 40In 1989 kwam de AMOA (Amusement & Music Operators Association) met een Jukebox Top 40. Deze lijst was opgesteld om enerz…

De liefdes van Marilyn MonroeDe liefdes van Marilyn MonroeMarilyn Monroe wordt gezien als één van de mooiste vrouwen van de 20ste eeuw. Meer dan 50 jaar na haar dood wordt het ch…
Artiesten tegelijkertijd op nummer 1 en 2 in Britse hitlijstArtiesten tegelijkertijd op nummer 1 en 2 in Britse hitlijstIn de geschiedenis van de Britse hitlijst die wekelijks wordt samengesteld door The Official Charts Company is het tot 2…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Larry Philpot - soundstagephotography.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Mel_Tillis#cite_note-1
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Della_Reese
  • http://www.billboard.com/articles/columns/hip-hop/8039647/warren-pete-moore-death-miracles-motown-legend
  • https://www.billboard.com/articles/news/obituary/8046340/jon-hendricks-dead-jazz-lambert-hendricks-ross
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/SHINee
  • Afbeelding bron 1: Pickwick, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Gdcgraphics, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Klaus Hiltscher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 14-03-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.