De liefdes van Marilyn Monroe

De liefdes van Marilyn Monroe Marilyn Monroe wordt gezien als één van de mooiste vrouwen van de 20ste eeuw. Meer dan 50 jaar na haar dood wordt het charismatische sekssymbool nog steeds over de hele wereld bewonderd. Hoewel ze geen gebrek had aan mannelijke aandacht, was haar liefdesleven niet altijd even rooskleurig. Marilyn is drie keer getrouwd geweest en elke keer hoopte ze dat het voor altijd zou zijn. En elke keer liep het mis.
Bron: Dell Publications, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Dell Publications, Wikimedia Commons (Publiek domein)

James Dougherty

Marilynís eerste echtgenoot was James ĎJimí Dougherty. Omdat Marilynís alleenstaande moeder in een psychiatrische inrichting zat, zorgde pleegmoeder Grace voor haar. Maar toen Marilyn 15 was, verhuisden Grace en haar man en ze konden haar niet meenemen. Om te voorkomen dat Marilyn terug naar een weeshuis zou moeten, bedacht Grace een plan: haar buurvrouw had een leuke zoon van 20 en ze vroeg hem om Marilyn mee uit te nemen. De twee bleken elkaar graag te mogen, dus stelde Grace voor dat ze zouden trouwen.

Op 19 juni 1942, 18 dagen na haar zestiende verjaardag, trouwde Marilyn met Jim. Jim zou later zeggen dat ze wel degelijk verliefd op elkaar waren, maar Marilyn gaf later toe dat ze hem meer als een broer zag en dat ze simpelweg doodsbang was om terug te gaan naar het weeshuis.

In eerste instantie was Marilyn een echte huisvrouw die thuisbleef terwijl Jim aan het werk ging. Maar toen hij de oorlog in moest, bleef ze alleen achter.

Om geld te verdienen ging ze werken in een fabriek. Toen een fotograaf fotoís moest maken van de werkneemsters, zag hij meteen de potentie die Marilyn had. Op zijn aanraden schreef ze zich in bij een modellenbureau en ze werd al gauw een populair model. Marilyn begon te dromen van acteren en een ster worden en haar leven stond steeds verder af van het leven dat Jim wilde hebben. In 1946 vroeg ze de scheiding aan.

Bron: Macfadden Publications , Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Macfadden Publications , Wikimedia Commons (Publiek domein)

Joe DiMaggio

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar in de jaren 50 was Joe Dimaggio net zo beroemd als Marilyn Monroe. Nog steeds is hij in Amerika een sportlegende. Dus toen Marilyn hoorde dat Joe een foto van haar had gezien en tegen vrienden had gezegd dat hij haar moest ontmoeten, had ze zo haar twijfels. Ze dacht dat hij een narcistische macho man zou zijn en zei het etentje bijna af. Maar toen ze op het laatste moment toch kwam, was ze blij verrast: Joe was rustig en verlegen. Ze was geïntrigeerd en volgens vrienden wist Joe meteen dat dit de vrouw was met wie hij zou trouwen. Ze werd al snel opgenomen door zijn grote, Italiaanse familie en werd een toegewijde stiefmoeder voor zijn zoon Joe Jr.

Op 19 januari 1954 trouwden Marilyn en Joe in het geheim. Toen men erachter kwam werd het stel overladen met aandacht. Het publiek kon geen genoeg krijgen van dit glamourkoppel. Desondanks ging er achter gesloten deuren veel mis. Joe was ontzettend jaloers en wilde niet dat ze sexy kleding droeg. Tevens bleek hij erg ouderwets te zijn: hij wilde dat ze minder ging werken en voor hem zorgde. Hoewel Marilyn hem graag gelukkig wilde maken, ging het uiteindelijk altijd mis. Hij werd gewelddadig en ze groeiden steeds verder uit elkaar. Volgens ingewijden was de druppel de beroemde scene die Marilyn filmde voor The Seven Year Itch, waarbij haar rok omhoog blies. Joe werd zo boos toen hij bij de opnames was, dat hij haar daarna mishandelde in hun hotelkamer. Vervolgens vroeg Marilyn de scheiding aan.

Desondanks hield het stel altijd contact. Ze hielden nog steeds van elkaar en als Marilyn hem nodig had, dan was Joe er altijd. Tegen het einde van haar leven gingen ze zelfs weer met elkaar uit en er wordt gezegd dat ze weer huwelijksplannen hadden. Helaas overleed Marilyn voor het zover kon komen. Joe en haar halfzus Berniece regelden samen de begrafenis en in de jaren erna werden er elke week rozen van Joe bezorgd bij haar graf.

Bron: Macfadden Publications , Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Macfadden Publications , Wikimedia Commons (Publiek domein)

Arthur Miller

Marilyn en schrijver Arthur Miller hadden in 1951 al wat tijd samen doorgebracht met gemeenschappelijke vrienden. Arthur was nog getrouwd, dus ondanks de sterke klik gingen ze beiden hun eigen weg. Maar in de zomer van 1955 waren zowel Marilyn als Arthur net gescheiden en besloot Marilyn naar New York te verhuizen om haar drukke Hollywood leven achter zich te laten. Ze ging zich richten op serieuzere zaken: ze werd lid van The Actorís Studio om een betere actrice te worden en verdiepte zich in psychologie en literatuur. De intellectuele Arthur paste perfect bij haar nieuwe leven en de twee begonnen een relatie. Ze verdiepte zich in zijn Joodse geloof en kreeg een goede band met zijn ouders, die ze zelf ook mam en pap noemde. Op 1 juli 1956 trouwden het stel.

Maar al snel kwamen er scheuren in het huwelijk. Marilyn zag Arthurís dagboek open liggen en las dat hij teleurgesteld in haar was en zich soms voor haar schaamde. De onzekere Marilyn was compleet overstuur en hoewel ze nog een aantal jaar bij elkaar bleven, werd hun relatie nooit meer hetzelfde. In de opvolgende jaren had Marilyn meerdere miskramen, iets wat haar ontzettend veel verdriet deed. Ze begon meer te drinken en gebruikte steeds meer medicijnen. Arthur nam steeds meer afstand en maakte regelmatig gemene opmerkingen tegen en over haar.

In 1960 maakte Marilyn de film Letís Make Love met acteur Yves Montand. Ze begon een affaire met hem en het leek Arthur niet veel uit te maken. Ondertussen had hij een script geschreven voor een film voor Marilyn: The Misfits. Marilyn vond het personage dat hij voor haar had geschreven een karikatuur van zichzelf. Ze had het gevoel dat hij haar belachelijk maakte en toen ze in de zomer van 1960 begonnen met filmen, was hun relatie zo goed als over. Arthur werd op de set verliefd op fotografe Inge Morath en trouwde met haar zodra hij in 1961 was gescheiden van Marilyn.
© 2017 - 2024 Arancha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marilyn Monroe: filmdiva en stotteraarDit jaar is het vijftig jaar geleden dat Marilyn Monroe (1926-1962) overleed. Maar weinig mensen weten dat de Amerikaans…
De dood van Marilyn MonroeMarilyn Monroe werd op 5 augustus 1962 dood gevonden in haar huis in Brentwood in Californië. Ze was gestorven aan een o…
Grootste stijlicoon van Hollywood: Marilyn MonroeZe viel vooral op door haar knalrode lippen, korte blonde lokken en polka-dotjurken. Actrice en zangeres Marilyn Monroe…
My Week With MarilynrecensieMy Week With MarilynMy Week With Marilyn vertelt het waargebeurde verhaal van de pas afgestudeerde Colin Clark die een baan ambieert achter…

Lana Del Rey, controversiële zangeresLana Del Rey, controversiële zangeresLana Del Rey is het pseudoniem van zangeres Lizzy Grant. Ze staat bekend om haar melancholische muziek, die een mix is v…
Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2017Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2017Zowel Peter Sarstedt als Peter Skellern hebben hun bekendheid te danken aan die ene grote hit die ze vervolgens nooit me…
Bronnen en referenties
Arancha (25 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.