De dood van Marilyn Monroe

Marilyn Monroe werd op 5 augustus 1962 dood gevonden in haar huis in Brentwood in Californië. Ze was gestorven aan een overdosis medicijnen. Na het onderzoek stelde de politie een ‘waarschijnlijke zelfmoord’ vast. Maar er zijn verschillende verklaringen over de dood van Marilyn Monroe. Zelfmoord of vermoord door de Kennedy’s? Dat is de nog altijd onbeantwoorde vraag.

Wat ging eraan vooraf?

Drie maanden voor haar dood zong Marilyn ‘Happy Birthday’ voor de president op zijn verjaardagsgala. Ze had op dat moment een verhouding met de president (waarschijnlijk). Na dit optreden heeft ze de president nooit meer gezien. Jack Kennedy besloot namelijk dat hij voortaan geen contact meer wilde met Marilyn omdat anders zijn relaties met Marylin Monroe en Judy Campbell misschien bekend konden worden en dat zou zijn positie in gevaar brengen. De boodschap dat de president geen contact meer met Marilyn wilde, werd aan haar doorgegeven via Peter Lawford, de schoonbroer van de Kennedy’s. Marilyn had een mentale instorting. Ze dreigde om tijdens een persconferentie te vertellen over haar verhoudingen met zowel Jack als Bobby Kennedy. Jack vond dat Bobby dat probleem maar moest oplossen. Maar Bobby had vernomen dat Marilyn niet alleen met de Kennedy’s een verhouding had, maar ook met haar psychiater. Dr. Greenson. Als dat bekend zou worden, zou dat het einde van Greensons carrière betekenen. Greenson werd er dus door Bobby mee opgezadeld dat hij voor Marilyn moest ‘zorgen’. Anders zou dat hij einde van zijn carrière betekenen. Minder dan drie maanden later werd ze dood gevonden in haar slaapkamer.

Dit is één van de ‘verhalen’ over wat er vooraf ging aan Marilyns dood, maar dit is niet helemaal na te gaan. Donald Spoto bijvoorbeeld, zegt dat Marilyn helemaal geen relatie had met Bobby Kennedy. Een ander verhaal gaat zo:

Marilyn Monroe was nooit echt gelukkig. Haar vader was weg gegaan toen haar moeder zwanger van haar was en haar moeder was drugsverslaafde. Daarom had ze natuurlijk veel pleegouders gehad en ze was zelf ook verslaafd aan drank en drugs. Ze had twee miskramen gehad en ze had ook scheidingen meegemaakt van de mannen die ze in haar leven had gehad (James Dougherty, honkbalgrootheid Joe Dimaggio en toneelschrijver Arthur Miller). Aan het eind van haar leven was Marilyn dan ook helemaal uitgeput. Ook mentaal was ze al niet helemaal goed (dat had ze waarschijnlijk geërfd van haar moeder die op dat moment in een gesticht zat). Door haar drugsverslaving kwam ze ook nog heel vaak te laat bij opnamen van films. Daardoor werd ze bij Fox ontslagen, waar ze een contract had. Op 5 augustus 1962 werd ze dood gevonden in haar woning in Brentwood op 36-jarige leeftijd.

In dit verhaal wordt helemaal niks gezegd over de Kennedy’s en Dr. Greenson. Hier werd er dus vanuit gegaan dat die er niks (of in ieder geval niet veel) mee te maken hadden. Zo zijn er veel verschillende verhalen over wat er aan de dood van Marilyn Monroe vooraf ging.

Zelfmoord of vermoord?

Over de manier waarop ze dood is gegaan (zelfmoord of vermoord) zijn ook veel verschillende verhalen. Toen Marilyn op haar slaapkamer werd gevonden, werd er ook een doosje slaappillen bij haar gevonden. Dat leidde tot de conclusie dat ze een overdosis slaappillen had binnengekregen. Of dat opzet was of een ongeluk weet niemand. Maar er zijn wel veel verhalen over.
Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat het een complot was, met onder andere Dr. Greenson en Bobby Kennedy, die haar hebben vermoord, om ervoor te zorgen dat ze niks kon vertellen over haar verhoudingen die ze had met Jack Kennedy en Bobby Kennedy. Zo kon Marilyn hun posities niet in gevaar brengen. Maar sommigen zijn ervan overtuigd dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Ze zeggen dat ze zelfmoord had gepleegd, omdat ze zo’n ongelukkig leven had. Maar ook onder de mensen die allemaal denken dat ze zelfmoord heeft gepleegd zijn er meningsverschillen. Sommigen zeggen dat de Kennedy’s niks met haar moord te maken hadden en dat het gewoon kwam omdat ze zoveel te verteren had gekregen in haar leven. Ze was onder andere net ontslagen bij Fox, waar ze een contract had. Door anderen, die het er wel mee eens zijn dat ze zelfmoord had gepleegd. wordt ook wel gezegd dat de Kennedy’s er wel degelijk iets mee te maken hadden. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat Bobby achter haar ontslag bij Fox zat en dat ze het er ook heel moeilijk mee had dat Jack Kennedy geen contact meer met haar wilde. Zo zijn er dus ook veel verschillende verhalen over haar dood.

Verdachten

Artsen stelden na het onderzoek over haar dood ook niet uit dat het gewoon een ongeluk was. Dat ze in haar onderbewustzijn veel te veel slaappillen had genomen om lekker te kunnen slapen. Donald Spoto, een beroemde biograaf, beweert dat de Kennedy’s er niks mee te maken hadden. Hij beschuldigt Dr. Ralph Greenson en Eunice Murray van de moord op Marilyn, die haar zouden hebben vermoordt doormiddel van zetpillen en/of een inspuiting met slaappillen. De conclusie van Donald Wolfe is dat de zeven getuigen hebben samengewerkt en hebben gelogen over de Marilyn Monroe's dood om zo de aanwezigheid van Bobby Kennedy te verdoezelen. De zeven verdachten zijn:
 • Eunice Murray (Marilyns huishoudster)
 • Norman Jefferies (haar klusjesman)
 • Pat Lawford (een vriendin van Marilyn en een zus van de Kennedy’s)
 • Bobby Kennedy
 • Dr. Greenson (haar psychiator)
 • dr.Engelberg (haar arts)
 • en Pat Newcomb (vriendin van Marilyn)

Het is tot op de dag van vandaag een raadsel wat er met Marilyn Monroe is gebeurd en waarom en dat zal waarschijnlijk ook altijd een raadsel blijven.
© 2011 - 2024 Leannemunnik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marilyn Monroe: filmdiva en stotteraarDit jaar is het vijftig jaar geleden dat Marilyn Monroe (1926-1962) overleed. Maar weinig mensen weten dat de Amerikaans…
Grootste stijlicoon van Hollywood: Marilyn MonroeZe viel vooral op door haar knalrode lippen, korte blonde lokken en polka-dotjurken. Actrice en zangeres Marilyn Monroe…
My Week With MarilynrecensieMy Week With MarilynMy Week With Marilyn vertelt het waargebeurde verhaal van de pas afgestudeerde Colin Clark die een baan ambieert achter…

Amy Winehouse overleden, rock chick wordt rocklegendeAmy Winehouse overleden, rock chick wordt rocklegendeAmy Winehouse, de 27-jarige Engelse zangeres en rock chick, is niet meer. Na jaren leven met een drugs- en alcoholversla…
Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Sommige artiesten die internationaal zijn doorgebroken, verdienen tientallen miljoenen per jaar. Ze weten niet hoe lang…
Bronnen en referenties
 • http://mediatheek.thinkquest.nl/~lle0419/Haardood.htm
 • http://filmlegendes.punt.nl/?r=1&id=333659
 • http://ronnydeschepper.wordpress.com/2009/08/04/marilyn-monroe/
 • http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Marilyn_Monroe
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Marilyn_Monroe
 • http://www.memorymonroe.com/pages/sub/4150/Dossier_Marilyn.html
Leannemunnik (20 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.