Grootste stijlicoon van Hollywood: Marilyn Monroe

Ze viel vooral op door haar knalrode lippen, korte blonde lokken en polka-dotjurken. Actrice en zangeres Marilyn Monroe werd op 1 juni 1926 geboren in Los Angeles als Norma Jeane Mortenson. Een normale boerenmeid die later zou uitgroeien tot een legendarisch sekssymbool en Hollywood zou veroveren. Marilyn stierf op 5 augustus 1962 aan een overdosis drugs. Ze was slechts 36 jaar oud.

Tinseltown

Hollywood, ook wel gebruikt als een verzamelnaam voor de Amerikaanse filmindustrie. Hollywood ligt in een district in Los Angeles. Het staat bekend om zijn beroemde filmstudio’s en grote filmsterren. Een andere bijnaam voor Hollywood is: ‘Tinseltown’. Hollywood is een magische plek voor velen en wordt daarom ook vaak geassocieerd met roem, geld en supersterren. De eerste studio werd opgericht in 1911 door David Harsley. In datzelfde jaar kwamen er nog eens 15 onafhankelijke studio’s bij. Filmproductiebedrijven vestigden zich voornamelijk in het district van Hollywood vanwege de mooie vrije omgeving en het mooie weer. Eén van de bekendste straten in Hollywood is de ‘Hollywood Walk Of Fame’. Dit trottoir langs Hollywood Boulevard is versierd met werelds bekendste sterren. De tegels zijn daarom in de vorm van een ster en bevatten elk de naam van een beroemdheid.

De grootste stijliconen

De jaren 50 & 60. Je zou er niet veel van denken maar toch zijn er in die tijd veel stijliconen voortgebracht. Vandaag de dag zijn ze nog steeds een groot voorbeeld op het gebied van mode. Een paar bekende namen zijn dan ook Brigitte Bardot, Grace Kelly, Audrey Hepburn en Twiggy en niemand minder dan Marilyn Monroe.

Persoonlijke leven

Marilyn Monroe is geboren als Norma Jeane Mortenson, maar wordt ook wel Norma Jeane Baker genoemd. Monroe is tevens de meisjesnaam van haar moeder en Baker haar kerkelijke doopnaam. Haar moeder Gladys Pearl Monroe was een psychiatrisch patiënt en kon de opvoeding van Marilyn niet aan. Vandaar dat Marilyn tijdens haar jeugd in verschillende gastgezinnen heeft gewoond. Zij heeft nooit een goede band gehad met haar moeder. In een interview in 1946 zei ze dan ook: ‘’To me, she was just that red-haired woman’’ (‘’Voor mij was ze slechts die ene roodharige vrouw.’’)

Haar biologische vader heeft ze nooit gekend en heeft jaren gedacht dat Clark Gable haar echte vader was. Marilyn had een halfzus met wie zij niet erg close was. Op 16-jarige leeftijd komt de jonge Marilyn voor een keuze te staan, trouwen of terug naar het weeshuis. Marilyn koos voor het eerste en trouwde met haar 21-jarige buurjongen James Dougherty die later zou dienen in het leger. Hoewel hun huwelijk al na 4 jaar strandde, zou dit het begin van haar legendarische carrière worden.

Carrière

De opvolgende jaren daarna probeerde ze aan de bak te komen in Hollywood. Monroe wordt onder andere thuis gefotografeerd voor naaktfoto’s. Ze krijgt uiteindelijk in 1948 een filmcontract onder de naam Marilyn Monroe en als snel volgde een kleine rol, helaas zonder succes. Ondertussen werkte Monroe bewust aan haar transformatie tot ‘’dom blondje’’ en veranderde haar houding, gebit, lokken en nam zang- en acteerlessen. Haar eerste grote rollen volgden al snel en ze had met name succes in ‘The Seven Year Itch’ (1955) waarin het wereldberoemde shot zit met haar opwaaiende jurk. Kort daarna in 1955 trouwde Marilyn met honkballegende Joe DiMaggio. Haar huwelijk met DiMaggio duurde slechts 7 maanden.

Aan het einde van de jaren 50 richtte ze haar eigen productiemaatschappij op en verhuisde naar New York. Zij ontmoette niet snel daarna haar derde man in 1956, de schrijver Arthur Miller en na 5 jaar huwelijk verliet hij haar voor een andere vrouw in 1961. Haar diepe stem en zandloperfiguur maakten haar een internationale ster en gewilde actrice bij vele regisseurs. Tijdens haar gehele carrière had Marilyn een vermogen opgebouwd van 200 miljoen dollars (€182.000.000). Ze is door de jaren heen door verschillende beroemdheden geïmiteerd, waaronder Madonna, Lady Gaga en Gwen Stefani. In 2011 is er een fotoboek uitgebracht met nooit verschenen foto's gepubliceerd door de fotograaf Sam Shaw. Op 5 augustus 2012 was de 50e verjaardag van haar overlijden. Nu meer dan een halve eeuw later is de wereld nog steeds gefascineerd door haar schoonheid en talent.

Media

In de media is veel gespeculeerd over affaires tussen Marilyn en president Jonh F. Kennedy en zijn broer Bobby Kennedy in mei 1962. Er zijn geruchten dat Marilyn volledig door het lint is gegaan nadat John het had uitgemaakt en dat Marilyn de broers chanteerde. De twee broers zouden volgens geruchten opdracht hebben gegeven voor haar vermeende moord. Dit is nooit officieel bevestigd.

Overlijden

Marilyn Monroe wordt uiteindelijk op 5 augustus 1962 dood aangetroffen in haar huis in Californië als een ‘vermoedelijke zelfmoord’. Ze werd begraven in haar favoriete Emilio Pucci-jurk en in de meest high-end kist beschikbaar, die bekendstond als een 'Cadillac kist'. Gemaakt van zwaar massief brons en bekleed met champagne gekleurde zijde. Haar stijl, schoonheid, sexappeal, vermeende affaire en mysterieuze dood maken haar tot de dag van vandaag nog steeds een niet te vergeten icoon.

Bekende citaten van Marilyn

  • "I've been on a calendar, but never on time."
  • "An actress is not a machine, but they treat you like a machine. A money machine."
  • "That's the trouble, a sex symbol becomes a thing. But if I'm going to be a symbol of something, I'd rather have it sex than some other things we've got symbols of."
  • "It's not true that I had nothing on. I had the radio on."
  • "Sex is part of nature. I go along with nature."
© 2016 - 2024 Habsy89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marilyn Monroe: filmdiva en stotteraarDit jaar is het vijftig jaar geleden dat Marilyn Monroe (1926-1962) overleed. Maar weinig mensen weten dat de Amerikaans…
Trendsetter HollywoodTrendsetter HollywoodEr is een lijn te herleiden uit de trendsetters van pakweg de afgelopen eeuw. We kopiëren met het grootste gemak wat Hol…
My Week With MarilynrecensieMy Week With MarilynMy Week With Marilyn vertelt het waargebeurde verhaal van de pas afgestudeerde Colin Clark die een baan ambieert achter…

Acteur en worstelaar Dwayne 'The Rock' JohnsonActeur en worstelaar Dwayne 'The Rock' JohnsonHij is groot en gespierd, heeft een brede glimlach en staat ook wel bekend als ‘The Rock’. Dwayne Douglas Johnson is van…
Georgina VerbaanZe is actrice, zangeres en columniste. Georgina Verbaan is een veelzijdig persoon met vele talenten. In haar werk laat z…
Bronnen en referenties
  • http://marilynmonroe.com/about/see-all/
  • http://www.imdb.com/name/nm0000054/bio
  • http://www.biography.com/people/marilyn-monroe-9412123
Habsy89 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.