Acteur en worstelaar Dwayne 'The Rock' Johnson

Acteur en worstelaar Dwayne 'The Rock' Johnson Hij is groot en gespierd, heeft een brede glimlach en staat ook wel bekend als ‘The Rock’. Dwayne Douglas Johnson is van veel verschillende markten thuis. Dat is te merken aan zijn miljoenen volgers op Instagram en Facebook. Of het nou worstelen bij World Wrestling Entertainment is of acteren in de grootste Hollywoodproducties, hij doet het allemaal. Hoe is hij zo succesvol geworden en wat is het geheim achter dit succes?
Personalia
Volledige naamDwayne Douglas Johnson
Geboortedatum2 mei 1972
Leeftijd46 jaar
Gewicht118 kg
Lengte198 cm
BeroepWorstelaar, acteur


De jonge jaren van een toekomstige held

Dwayne is geboren in Hayward, Californië. Hij heeft daar echter niet lang gewoond. Toen hij jong was, verhuisde zijn familie regelmatig door de Verenigde Staten vanwege het werk van zijn vader; professioneel worstelaar. Hij werd daar mee gepest, wat het een moeilijke periode in zijn leven maakte. Daarnaast was hij op jonge leeftijd al groter dan de meesten van zijn leeftijd. Enkele arrestaties waren toen het gevolg van gevechten waar hij in belandde.

In zijn tienerjaren zat hij op Freedom High, een middelbare school in Betlehem, Pennsylvanië. Naar eigen zeggen was hij daar aan het begin nog steeds een “punk”, ofwel een vervelende jongen. Na een aanvaring met een docent kwam hij in het American Football team van Freedom High terecht. Johnson groeide daar uit tot een groot talent. De ambitie was vanaf dat moment het bemachtigen van een beurs. Dwayne wilde daarmee de eerste in zijn familie zijn die mocht gaan studeren.

Lang leek dit ook te gaan lukken. In zijn laatste jaar was hij de ster uit het team. De keuze viel na het afstuderen in 1990 op de universiteit van Miami, Florida. In zijn laatste jaar op de universiteit sloeg het noodlot echter toe toen hij een zware rugblessure opliep. Door deze enorme tegenvaller kwam Johnson in een heftige depressie te zitten. Hij was daardoor vaak afwezig bij veel vakken en haalde steeds slechtere cijfers.

Door zijn op dat moment toekomstige vrouw, Dany Garcia, herpakte hij zichzelf. Dwayne klom uit het dal en ontsnapte zo aan het weggestuurd worden van school. In 1995 haalde hij dan ook zijn diploma in Criminologie. Door de rugblessure bleef de zeer gewenste NFL draft-pick echter wel uit. Met andere woorden, hij werd in 1995 niet gekozen voor een plek in een van de NFL-teams. NFL is de afkorting van de bekende National Football League; de hoogste competitie in het American Football in de Verenigde Staten. Dwayne besloot daarom zijn geluk te zoeken bij de Calgary Stampedes in Calgary, Canada. Het leven was daar voor Johnson erg slecht. Met een loon van amper 200 dollar per week sliep hij in een klein appartementje op een matras dat hij op straat vond.

Hij keerde terug naar Florida, waar hij zich bij zijn vader meldde met de mededeling dat hij professioneel worstelaar wilde worden. Enerzijds was dat op dat moment noodzaak, maar anderzijds vond Johnson dit zijn hele leven al leuk.

De beginjaren als worstelaar

Zijn vader was eerst geen voorstander van het plan om zijn zoon professioneel worstelaar te laten worden. Het beroep is namelijk fysiek en mentaal heel zwaar en het grootste gedeelte van het jaar ben je als worstelaar ver van huis. Uiteindelijk trainde hij maandenlang keihard en kwam hij bij de bekende worstelorganisatie ‘World Wrestling Entertainment’ (WWE) terecht. Dit heette toen nog de ‘World Wrestling Federation’ (WWF). In november 1996 maakte hij zijn debuut tijdens ‘Survivor Series’, waar hij in de voetsporen trad van zijn opa; Peter ‘High Chief’ Maïvia en zijn vader; ‘Soul man’ Rocky Johnson. De match is tegen ‘Paul Levesque’, later zeer bekend als ‘Triple H’. In het begin was zijn worstelnaam nog niet ‘The Rock’; hij werd aangekondigd als ‘Rocky Maïvia’.

Hoe Dwayne Johnson veranderde in 'The Rock'

Rocky Maïvia kwam terecht in een groep met de naam ‘Nation of Domination’. Het was een team met allemaal badboy-achtige worstelaars. Als de grote brute kracht in het team werd hij aanvankelijk uitgejoeld, zoals dat bij de bad guys in de worstelwereld gangbaar was in de in de vorige eeuw. Eind jaren 90 werd de charismatische ‘Rock’ echter steeds populairder. Hij werd als slechterik steeds meer toegejuicht. In de verhaallijn verliet hij de groep en ging alleen verder als ‘The Rock’.

In zijn carrière als worstelaar won hij tussen 1996 en 2013 talloze titels. Zo won hij voor het eerst in 1997 als, op dat moment, jongste worstelaar ooit de WWF-championship. Later won hij nog talloze andere titels als de world heavyweight championship, de intercontinental championship en de tag-team championship, en meeste daarvan meerdere keren. Echter werd hij vooral mateloos populair door de scheve wenkbrauw die boven zijn zonnebril uitkwam en zijn persoonlijkheid. Hij staat in de WWE bekend als The Rock, maar heeft vele bijnamen:
 • The brahma bull.
 • The peoples champion.
 • The great one.
 • The most electrifying man in all of entertainment.

De wereld leerde The Rock kennen als een man die niet alleen goed kon vechten, maar verbaal ook briljant was tegen het publiek of tegen zijn tegenstander. Pratend in derde persoon begon hij zijn verhaal vaak met: ‘The Rock will tell you this..’. Hij maakte indruk in ‘The WWE-Universe’ met slogans als:
 • "Finally, The Rock has come back to (plaatsnaam)"
 • "If you smell what The Rock is cookin' ..."

The Rock schrijft geschiedenis

Al vroeg werd duidelijk dat hij onthouden zou worden door zijn rivaliteit met andere grote worstelaars als Hulk Hogan, ‘Stone Cold’ Steve Austin, Triple H en John Cena. In de worstelring verscheen hij in 2016 toen The Rock de gastheer was tijdens het grootste Worstelevenement ter wereld: Wrestlemania (april 2016). Hij had onverwachts een wedstrijd, die hij gemakkelijk binnen zes seconden won. Op dat moment was dat een nieuw Wrestlemania record voor kortste wedstrijd op dat evenement ooit.
In de wereld van ‘sports-entertainment’ is hij een van de allergrootsten aller tijden. Hij werd zelfs zo mateloos populair dat de verkoop van zijn worstel-merchandise alleen in het jaar 2000 al 120 miljoen dollar bedroeg. T-shirts, posters, actiefiguren en zelfs Halloween maskers waren zeer gewild. In 2008 werd The Rock dan ook geïntroduceerd in de Hall Of Fame van de WWE.

De stap naar Hollywood

Johnson was rond 2000 bij de WWE zó populair, dat hij het aantal vrouwelijke worstelfans naar verluidt zou hebben verdubbeld. Door zijn populariteit en zijn looks aan het begin van de 21ste eeuw, was Johnson een veelgevraagde tv-gast. Hij kreeg ook zijn eerste rolletjes als acteur in shows als het bekende Saturday Night Live, Star Trek Voyager en That 70’s Show. In 2001 maakte Johnson zijn debuut op het witte doek in de film The mummy returns, waar hij in slechts enkele minuten in de huid van de Scorpion King indruk wist te maken. De producers van die film waren dusdanig onder de indruk van Johnson, dat ze een nieuwe film schreven die volledig om zijn personage draaide. De titel van die film uit 2002 was dan ook: The Scorpion King.

Het volledige overzicht van tot en met 2016 uitgekomen films van Dwayne Johnson:
 • The mummy returns (2001) - The scorpion king
 • Longshot (2001) - Mugger
 • The Scorpion King (2002) - Mathayus
 • Welcome to the jungle (2003) - Beck
 • Walking tall (2004) - Chris Vaughn
 • Be cool (2005) - Elliot Wilhelm
 • Doom (2005) - Sarge
 • Southland tales (2006) - Boxer Santaros / Jericho Cane
 • Gridiron gang (2006) - Sean Porter
 • The game plan (2007) - Joe Kingman
 • Get smart (2008) - Agent 23
 • Race to witch mountain (2009) - Jack Bruno
 • Planet 51 (2009) - Captain Charles T. Baker
 • Tooth fairy (2010) - Derek
 • Why did i get married too? (2010) - Daniel Franklin
 • The other guys (2010) - Christopher Danson
 • You again (2010) - Air Marshall
 • Faster (2010) - Driver
 • Fast Five (2011) - Hobbs
 • Journey 2: The mysterious island (2012) - Hank
 • Snitch (2013) - John Matthews
 • G.I. Joe: Retaliation (2013) - Roadblock
 • Empire state (2013) - Det. James Ransome
 • Pain & Gain (2013) - Paul Doyle
 • Furious 6 (2013) - Hobbs
 • Hercules (2014) - Hercules
 • Furious 7 (2015) - Hobbs
 • San Andreas (2016) - Raymond Gaines
 • Jem and the holograms (2015) - Dwayne Johnson
 • Central Intelligence (2016) - Bob Stone

Natuurlijk zijn er ook talloze WWE Pay Per Views, games, documentaires en andere WWE-producties waar The Rock in te zien was. Bekende evenementen waar Johnson bijvoorbeeld op actief was, zijn Wrestlemania, Summerslam en de wekelijkse tv-shows: WWE’s Smackdown en RAW. Omdat er in deze categorie bijzonder veel zijn, zullen deze niet allemaal opgenoemd worden. Naast films zijn er ook series waarin Dwayne te zien was. Van enkele verschijningen in kinderseries als Hannah Montana en Cory in tha House, waar hij meestal zichzelf is, tot de hoofdrol spelen in alle seizoenen van de populaire serie op HBO: Ballers.

In 2016 wordt dan ook officieel bekend dat Dwayne Johnson ’s werelds best betaalde acteur van het jaar was. Hij verdiende in dat jaar naar verluidt 65 miljoen dollar, wat gelijk staat aan 57 miljoen euro. Hij volgt hiermee Robert Downey Jr. op, die in 2015 ’s werelds best betaalde acteur was. Jackie Chan wordt in 2016 tweede met 61 miljoen dollar.

Dwayne Johnson's wereld op social media

Johnson weet als geen ander hoe hij om moet gaan met social media. Zijn fans zijn grofweg in drie groepen te verdelen: de worstelfans, zijn fitnessfans en zijn Hollywood-fans. Hij laat zijn (in 2016) bijna 57 miljoen volgers op Facebook en ruim 65 miljoen volgers op Instagram dagelijks zien wat hard werken en sporten inhoudt. Ook zijn fans en de liefde voor zijn familie en vrienden blijven niet onopgemerkt.

Wat het social mediagebruik van Johnson nog het beste maakt, is zijn talent om zijn films te promoten. Op zijn enthousiaste wijze kunnen zijn volgers stukjes interview en trailers zien en hij neemt zijn volgers mee achter de schermen. Aan zijn posts en berichten is aan alles te merken dat Dwayne houdt van wat hij doet. Of het nou om worstelen, acteren, fitnessen of selfies met fans maken gaat, zijn enthousiasme werkt aanstekelijk.

Het voedingsschema van The Rock

Dat Dwayne Johnson veelvoudig besproken wordt op social media is ook te merken aan de hype uit 2015, toen de wereld kennis maakte met het voedingsschema van The Rock. Verschillende filmpjes verschenen op het internet, waarin te zien was hoe mensen probeerden zijn voedingsschema aan te houden voor een dag. De combinatie van zijn omvang, zijn dagelijks zware workouts en zijn lange werkdagen dwingen hem om veel voeding binnen te krijgen. Zijn voedingspatroon liegt er dan ook niet om.

Johnson eet dagelijks ruim 4,5 kilo (tien pond) voedsel. Dit verdeelt hij over zeven (!) volwaardige maaltijden gedurende de dag. Al deze maaltijden opgeteld hebben een waarde van 5000 calorieën. De zeven maaltijden zijn als volgt:
Maaltijd 1
 • 300 gram kabeljauw
 • twee eieren
 • twee kopjes havermout

Maaltijd 2

 • 235 gram kabeljauw
 • 350 gram zoete aardappel
 • één portie groenten

Maaltijd 3

 • 235 gram kip
 • twee kopjes witte rijst
 • één portie groenten

Maaltijd 4

 • 235 gram kabeljauw
 • twee kopjes rijst
 • één portie groenten
 • één eetlepel omega-3-visolie
Maaltijd 5
 • 235 gram steak
 • 350 gram gebakken aardappel
 • spinaziesalade

Maaltijd 6

 • 350 gram kabeljauw
 • twee kopjes rijst
 • salade

Maaltijd 7

 • 30 gram proteïne
 • tien ei-wit omeletten
 • één portie groenten (uien, pepers en champignons)
 • één eetlepel omega-3-visolie

Dwayne Johnson is een veelzijdig man. Velen bewonderen hem om wat hij doet, hoe hij eruit ziet en wie hij is. Veel mensen willen dan ook het liefst precies als Dwayne zijn, maar dat is niet zo makkelijk. Het gaat hier om een man die met de technieken uit de 21ste eeuw heel goed begrepen heeft hoe hij zijn fans moet bereiken en hoe hij zijn fans nog meer van hem kan laten houden. Er is tenslotte maar één ‘most electrifying man in all of entertainment’.
© 2016 - 2024 Mikebouman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fast and Furious 7Fast and Furious 7Het opnames voor de zevende deel van de Fast and Furius filmreeks werden opgeschrikt door het overlijden van Paul Walker…
Jumanji: The Next Level (2019)Jumanji: The Next Level (2019)In 2017 kwam de film Jumanji: Welcome to the Jungle uit, gebaseerd op de film Jumanji uit 1995 met Robin Williams in de…
Jack Johnson, de eerste zwarte bokskampioenJack Johnson, de eerste zwarte bokskampioenBegin jaren 1900 heerste er veel racisme en armoede in de buitenwijken van de Verenigde Staten. Zwarten waren minderwaar…
Responscyclus uit verschillende perspectievenResponscyclus uit verschillende perspectievenEr zijn veel theorieen over de seksuologie. Verschillende wetenschappers hebben dit nader bekeken, waaronder Masters en…
Grootste stijlicoon van Hollywood: Marilyn MonroeZe viel vooral op door haar knalrode lippen, korte blonde lokken en polka-dotjurken. Actrice en zangeres Marilyn Monroe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: David Shankbone, Flickr (CC BY-2.0)
 • Ahmed, T. (2016). Dwayne Johnson is changing Hollywood one social media post at a time, Geraadpleegd op 14-9-2016, van http://europe.newsweek.com/dwayne-johnson-changing-hollywood-one-social-media-post-time-436028?rm=eu
 • Breen, M. (z.d.). Tour Dwayne 'The Rock' Johnson's Florida mansion, Geraadpleegd op 14-9-2016, van http://pursuitist.com/tour-dwayne-rock-johnsons-florida-mansion/
 • Ge-La. (z.d.) Dwayne “the Rock” Johnson Biography, Geraadpleegd op 12-9-2016, van http://www.notablebiographies.com/news/Ge-La/Johnson-Dwayne-The-Rock.html
 • IMDB. (2016). Dwayne Johnson, Geraadpleegd op 14-9-2016, van http://www.imdb.com/name/nm0425005/?ref_=nv_sr_1
 • Nu.nl. (2016). Dwayne the rock Johnson best betaalde acteur Geraadpleegd op 14-9-2016, van http://www.nu.nl/film/4312342/dwayne-the-rock-johnson-best-betaalde-acteur.html
 • Satullo, S. K. (2016). WATCH: How a Freedom coach changed Dwayne 'The Rock' Johnson's life, Geraadpleegd op 12-9-2016, van http://www.lehighvalleylive.com/bethlehem/index.ssf/2016/06/watch_how_a_freedom_coach_chan.html
 • WWE. (2016). The Rock, Geraadpleegd op 13-9-2016, van http://www.wwe.com/superstars/the-rock
Mikebouman (43 artikelen)
Laatste update: 25-06-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.