Jumanji: The Next Level (2019)

Jumanji: The Next Level (2019) In 2017 kwam de film Jumanji: Welcome to the Jungle uit, gebaseerd op de film Jumanji uit 1995 met Robin Williams in de hoofdrol. De film uit 2017 werd succesvol en bracht veel geld op. Uiteraard kon een vervolg niet uitblijven. In 2019 kwam het tweede deel uit: Jumanji: The Next Level. Het scenario, de regie en de rolbezetting van deze comedy/avonturenfilm komen aardig overeen met het eerste deel. Ook nu worden vier tieners een computerspel ingezogen, dit keer vergezeld door twee bejaarden. De recensies over deze vervolgfilm zijn grotendeels kritisch en niet erg lovend.

Algemene informatie Jumanji: The Next Level (2019)

 • Titel: Jumanji: The Next Level
 • Regie: Jake Kasdan
 • Speelduur: 123 minuten
 • Land van herkomst: Verenigde Staten
 • Taal: Engels
 • Cast: o.a. Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart, Karen Gillan, Nick Jonas, Awkwafina, Alex Wolff, Morgan Turner, Ser'Darius Blain, Madison Iseman, Danny Glove, Danny DeVito
 • Première: december 2019
 • Genre: comedy, actie, avontuur
 • Kijkwijzer: 12 jaar

Verhaallijn Jumanji: The Next Level

In het eerste deel, Jumanji: Welcome to the Jungle, belandden vier onzekere tieners in een computerspel. In deze virtuele jungle kwamen zij in een ander lichaam terecht. In het tweede deel Jumanji: The Next Level belanden de jongeren opnieuw in het computerspel waarbij ze in een droge woestijn achter een woest stamhoofd aan moeten. In hun missie worden ze dit keer vergezeld door twee bejaarden met botsende karakters.

Regie, scenario en rolverdeling Jumanji: The Next Level

De regie van deze vervolgfilm ligt evenals bij het eerste deel in handen van Jake Kasdan. Hij werd in 1974 in het Amerikaanse Detroit geboren en is de zoon van scenarioschrijver en filmregisseur Lawrence Kasdan. Je kent hem wellicht van de films Bad Teacher uit 2011 of Sex Tape uit 2014, welke hij allebei regisseerde.

Het scenario van deze tweede film heeft veel weg van die van het eerste deel. Ook nu belanden tieners weer in het spel Jumanji, waar zij in het lichaam van een avatar terechtkomen en een missie moeten volbrengen. Opnieuw belanden hoofdrolspelers in het lichaam van een ander gender. De setting is wel veranderd, de jungle heeft nu plaats gemaakt voor een droge woestijn.

In Jumanji: The Next Level zien we tevens veel dezelfde gezichten als in Jumanji: Welcome to the Jungle. Zo keren Dwayne Johnson en Jack Black terug in dit tweede deel. Ook Kevin Hart, Karen Gillan en Nick Jonas zijn weer van de partij. Zij spelen opnieuw de avatars in het spel Jumanji.

Film Jumanji uit 1995 met hoofdrolspeler Robin Williams

In 1995 kwam de film Jumanji uit, gebaseerd op het kinderboek van Chris van Allsburg. In deze film speelt Robin Williams de hoofdrol. Zijn personage ontdekt een mysterieus spel dat hij samen met zijn vriendinnetje speelt. Te laat ontdekt hij dat het spel bovennatuurlijke krachten heeft. Vervolgens wordt hij het spel ingezogen en belandt in de jungle van Jumanji.

De film werd in 1996 voor maar liefst elf prijzen genomineerd en heeft er hiervan drie gewonnen, te weten: Saturn Award voor beste speciale effecten, Saturn Award voor beste vrouwelijke bijrol (Bonne Hunt) en de Young Artist Award voor beste familiefilm.

Eerste deel Jumanji: Welcome to the Jungle uit 2017 succesvol

Het eerste deel kwam in 2017 uit en verraste vriend en vijand door een behoorlijke opbrengst. De film werd populair en had in 2018 wereldwijd een opbrengst van ongeveer 693 miljoen euro. Jumanji: Welcome to the Jungle streef de bekende films Despicable Me 3 en Justice League zelfs voorbij! De film won eveneens drie prijzen: Nickelodeon Kids' Choice Award - Beste filmacteur (Dwayne Johnson), Nickelodeon Kids' Choice Award - Favoriete film en Choice Award - Choice Movie Actor: Comedy (Dwayne Johnson).

Recensies Jumanji: The Next Level

De Telegraaf is niet erg enthousiast en geeft de film slechts twee sterren. Met de actiescènes zit het in dit vervolg wel goed, maar de humor is erg flauw. De bekende formule waarbij personages van lichaam veranderen valt tegen.

Ook de Volkskrant vindt Jumanji: The Next Level niet meer dan twee sterren waard. Deze film is een stuk minder grappig dan de eerdere sequel. Het tempo zit er niet echt in en de onderlinge verhoudingen willen ook niet echt boeien.

Het NRC geeft slechts één ster en vindt dat het vervolgdeel duidelijk gemaakt is om geld binnen te halen en zeker niet uit artistieke noodzaak. De film wordt niet leuk en ook niet eng. Opnieuw komen vrouwen in mannenlichamen terecht en jongeren in het lichaam van ouderen, dus erg verrassend is de film ook niet.

Het Parool geeft geen sterren, maar is juist wel te spreken over de film en geeft aan dat Jumanji: The Next Level niet teleurstelt. De film biedt dankzij de consistentie in de regie en het scenario, evenals de rolbezetting, veel van hetzelfde, en dat is geen slechte zaak. De twee oude kibbelende knarren in deze vervolgfilm begrijpen niet wat hen overkomt, en dat zorgt voor aardige grappen en een paar aandoenlijke momenten. De spelwereld is veranderd van een jungle naar een woestijn. Deze verandering blijkt genoeg om de mix van spektakel en kolder vaart en variatie te geven. De film doet dan ook niet onder voor het eerste deel.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: Fatherís dayrecensieFilmrecensie: Fatherís dayFatherís day is een comedy uit 1997, welke werd geregisseerd door Ivan Reitman. Komische mannen Robin Williams en Billy…
Acteur: Robin WilliamsActeur en comedian Robin Williams brak door met zijn rol van Mork in Happy Days. Hierna vreesde hij dat deze rol altijd…
Aladdin (2019), live-action Disney-remakeAladdin (2019), live-action Disney-remakeIn 2019 brengt Disney de film Aladdin opnieuw uit in live-action vorm. De tekenfilmhelden uit de gelijknamige Disney-kla…
Leefde Adolf Hitler langer dan wij dachten?Leefde Adolf Hitler langer dan wij dachten?Hitler was niet dood, hij leefde nog voort, toen de wereld dacht dat hij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door z…

Nederlandse Film Huisvrouwen bestaan niet 2Nederlandse Film Huisvrouwen bestaan niet 2Huisvrouwen bestaan niet was de beste Nederlandse film uit het jaar 2017. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven. In he…
The Greatest Showman (2017) met Hugh Jackman en Zac EfronThe Greatest Showman (2017) met Hugh Jackman en Zac EfronHugh Jackman en Zac Efron schitteren in de musicalfilm The Greatest Showman. De film is gebaseerd op het leven van de Am…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wikipedia,
 • https://www.parool.nl/kunst-media/jumanji-the-next-level-stelt-niet-teleur~b7f818b6/
 • https://www.telegraaf.nl/entertainment/999336761/jumanji-the-next-level-nogal-flauw-vervolg
 • https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/jumanji-the-next-level-is-een-stuk-minder-grappig-dan-de-eerdere-sequel~b02986a4/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Jumanji:_The_Next_Level
 • https://www.pathe.nl/film/24164/jumanji-the-next-level?position=1
 • https://www.metronieuws.nl/nieuws/showbizz/2018/02/jumanji-welcome-to-the-jungle-krijgt-een-vervolg
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/03/vervolgdeel-jumanji-wordt-maar-niet-grappig-a3982501
 • https://nl.ign.com/jumanji-2/103395/news/jumanji-welcome-to-the-jungle-vervolg-aangekondigd
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jumanji_(film)
 • https://www.moviemeter.nl/film/1434
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jake_Kasdan
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 10-12-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.