Aladdin (2019), live-action Disney-remake

Aladdin (2019), live-action Disney-remake In 2019 brengt Disney de film Aladdin opnieuw uit in live-action vorm. De tekenfilmhelden uit de gelijknamige Disney-klassieker worden nu vertolkt door acteurs. Waar destijds Robin Williams de show stal als Geest, mag in deze remake Will Smith aan de slag met dit grappige personage. De eerste versie uit 1992 is, mede dankzij Robin Williams, een waar succes geworden en heeft diverse prijzen gewonnen. Over deze nieuwe versie en de performance van Will Smith zijn de recensies echter verdeeld, niet iedereen is lovend over de nieuwe Aladdin.

Praktische informatie Disneyfilm Aladdin (2019)

 • Titel: Aladdin
 • Regie: Guy Ritchie
 • Studio: Walt Disney Studios Motion Pictures
 • Speelduur: 128 minuten
 • Land van herkomst: Verenigde Staten
 • Taal: Engels
 • Cast: o.a. Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad, Billy Magnussen
 • Première: mei 2019
 • Genre: fantasyfilm
 • Kijkwijzer: 9 jaar

Verhaallijn Aladdin

In Aladdin volgen we een straatschoffie in de stad Agrabah. Samen met zijn aapje Abu steelt hij om te overleven. Dan ontmoet hij prinses Jasmine, die het paleis ontsnapt is om het gewone leven te ervaren. Ze worden verliefd en Aladdin besluit op een dag om het paleis binnen te dringen. Daar ontmoet hij de gemene Jafar die hem mee op avontuur neemt. Uit een toverlamp verschijnt Geest, welke Aladdin zal helpen in zijn avontuur om Jasmine voor zich te winnen.

Robin Williams succesvol in eerste versie Aladdin uit 1992

De eerste versie van Aladdin is een tekenfilm, welke door Disney in 1992 werd uitgebracht. Robin Williams zette een briljante vertolking neer als Geest. Hij heeft hierbij de nodige improvisaties gedaan. De film werd, mede dankzij Robin Williams, een groot succes. Het won maar liefst twee Oscars en drie Golden Globes. Een van deze Golden Globes was voor beste stem van Robin Williams. Inmiddels is het verhaal een ware klassieker. Robin Williams kan zijn mening over de remake helaas niet meer geven. Hij overleed in 2014, hij was al langer depressief en pleegde zelfmoord.

Will Smith in de rol van Geest

Will Smith vond het eng om de rol van Geest in de live-action Disneyfilm te vertolken. Zijn grootste uitdaging was om het niveau van Robin Williams te evenaren. Hoewel hij erg vereerd was dat hij voor deze rol gevraagd was, wist hij niet zo goed hoe hij deze neer moest zetten. Hij kon niks bedenken dat nog toegevoegd kon worden aan de versie van Robin Williams om het nog beter te maken. Later kwam hij echter toch met een toevoeging, de nodige hiphop werd verwerkt in het personage Geest. Hij maakte gebruik van zijn eigen persoonlijkheid, zoals ook Robin Williams dit had gedaan. In 2019 gaf Will Smith online aan zich vereerd en nederig te voelen om te kunnen zeggen dat Aladdin de film Independence Day voorbij heeft geschoten als de film uit zijn carrière met de hoogste opbrengst. Online bedankte de acteur zijn fans in maar liefst vijftien talen.

Racisme gevoelig onderwerp bij remake Disneyfilm Aladdin

Bij het ontwikkelen van de nieuwe versie van Aladdin waren de nodige zorgen omtrent racisme. Al eerder kwam het geluid dat het verhaal pijnlijke stereotypen bevat. Het Midden-Oosten zou als een barbaarse plek afgebeeld worden, waar slechteriken een haakneus hebben en een donkerdere huidskleur dan de hoofdpersonen. In de remake is dit keurig opgelost, de afgebeelde wereld is vrolijk en een mengelmoes van elementen uit alle landen tussen India en Marokko. De film heeft niks met het werkelijke Midden-Oosten te maken, maar is een kleurrijke kakofonie van orientale clichés.

Recensies Aladdin

Het Algemeen Dagblad is enthousiast over de acteerkunsten in deze Disneyklassieker. Marwan Kenzari is overtuigend als Jafar, de verdorvenheid in deze sinistere sujet is goed neergezet. Will Smith is als geest uitdagend, uitbundig, geestig en bij vlagen uitmuntend. Hoewel het een onmogelijke opgave is om de prestatie van Robin Williams te evenaren. Ook Naomi Scott is voortreffelijk, in haar rol van prinses Jasmine is ze avontuurlijk, kordaat en lekker eigenwijs. Tot slot zit ook Mesa Massoud goed op zijn plek in de rol van Aladdin. De liedjes in de film zijn aanstekelijk en goed gedoseerd, ze geven het verhaal nieuwe impulsen en vaart.

De Volkskrant is echter niet bijster enthousiast en vindt dat Aladdin de wow-factor mist. Juist in de scènes die groots en meeslepend moeten zijn, ontbreekt het wauwgevoel. Dat is merkwaardig voor een film die geregisseerd is door een specialist in snelle montage. Het lijkt nu meer op een goedkoop trucje wanneer het beeld wordt versneld. De tekenfilm uit 1992 voelde opwindender dan deze live-action versie. Acteur Marwan Kenzari lijkt zich niet op zijn gemak te voelen als Jafar en zet een vrij kleurloze versie neer. Will Smith als Geest is soms grappig, maar soms ook niet zo. De film moet het vooral hebben van Mena Massoud en Naomi Scott, zij fleuren elke scène op en lijken oprecht lol met elkaar te hebben. Wanneer het feministische lied Speechless klinkt, wordt eindelijk een beetje passie voelbaar.

De Telegraaf noemt de mix van vrolijke liedjes, spectaculaire achtervolgen en emotionele diepgang een prettige dosering. Regisseur Guy Ritchie heeft Aladdin op vlotte wijze herverteld. Het is wel even wennen om Will Smith als computergeanimeerde wervelwind voorbij te zien komen. Hij heeft Geest trekjes van zijn personages uit Bad boys, Men in Black en The Fresh Prince uit Bel-Air meegegeven. Op sommige momenten is hij grappig en vol bravoure en op andere momenten voelt het een beetje geforceerd en ongemakkelijk. Acteur Marwan Kenzari maakt daarentegen wel grote indruk als Jafar. Met puntige tovenaarsnagels, onheil in de stem en vuur in zijn ogen zet hij een fijne valserik neer.

Het Parool is echter niet erg te spreken over de remake van Aladdin en noemt deze in alles slechter dan het origineel. Robin Williams had een speels karakter als Geest, Will Smith heeft dat niet. De grappen zijn houterig, bedacht en voorgekookt. Hij lijkt vooral een grote, zwevende smurf. Mena Massoud is als Aladdin nogal een saai sulletje en Jafar, gespeeld door Marwan Kenzari, is eerder meelijwekkend dan eng. Wellicht is dat laatste een bewuste keuze van Disney. De schurk té eng maken zou jonge kijkers nachtmerries bezorgen. Echter gaat het wel ten koste van de spanning. De special effects zijn erg tweedimensionaal en de liedjes zijn in een statig musicaljasje gestoken. Het enige goede aan de film is Naomi Scott in haar rol van Jasmine. Ze heeft grote ambities en een sterke eigen wil.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Disney’s Dumbo (2019): een live-action remakeDisney’s Dumbo (2019): een live-action remakeOp 29 maart 2019 brengt Disney Dumbo uit: een speelfilm over een circusfamilie die een olifant ontdekt die met zijn giga…
The Disney ClassicsDe meeste mensen hebben ooit in hun leven wel eens een Disney Classic gezien. Dit waren de films als Hercules, Bambi en…
Disney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioDisney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioIn de Disney Treasures collectie zijn zeer veel films opgenomen. Ook is er een treasure gemaakt waar je een indruk kan k…
Disney Treasures: Disney RaritiesDisney Treasures: Disney RaritiesDe naam Disney Rarities zegt niet veel, maar waarschijnlijk kent u wel een paar van deze filmpjes. Zoals bijvoorbeeld he…

Animatiefilm The Addams Family (2019)Animatiefilm The Addams Family (2019)In de animatiefilm The Addams Family maken we kennis met een nogal vreemde familie, welke deels bestaat uit monsters. Ze…
Knives Out (2019), misdaadfilm met sterrencastKnives Out (2019), misdaadfilm met sterrencastRegisseur Rian Johnson heeft voor de misdaadfilm Knives Out een sterrencast geregeld. Zo vind je Daniel Craig (bekend al…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wikipedia,
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aladdin_(2019)
 • https://www.pathe.nl/film/23393/aladdin-originele-versie
 • https://www.parool.nl/ps/remake-van-aladdin-is-in-alles-slechter-dan-het-origineel~b34c9d67/
 • https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/het-ontbreekt-aan-de-wow-factor-in-de-nieuwe-aladdin-juist-in-de-scenes-die-groots-en-meeslepend-moeten-zijn~bd5e7c49/
 • https://www.telegraaf.nl/entertainment/3623032/recensie-aladdin-3%C2%BD
 • https://www.ad.nl/show/marwan-kenzari-is-overtuigende-jafar-in-disneyklassieker-aladdin~a00d9d2a/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Robin_Williams
 • https://www.nsmbl.nl/will-smith-aladdin-disney/
 • https://www.superguide.nl/nieuws/will-smith-bedankt-fans-in-video-omdat-aladdin-zijn-grootste-film-ooit-is-films
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.