Disney’s Dumbo (2019): een live-action remake

Disney’s Dumbo (2019): een live-action remake Op 29 maart 2019 brengt Disney Dumbo uit: een speelfilm over een circusfamilie die een olifant ontdekt die met zijn gigantische oren kan vliegen. De film is een live-action remake van de gelijknamige animatieklassieker uit 1941. De film is geregisseerd door Tim Burton en de soundtrack is verzorgd door onder andere Danny Elfman en Arcade Fire.

Plot

Dumbo gaat over de circuseigenaar Max Medici (Danny Devito), die de oorlogsveteraan Holt Farrier (Colin Farrell) inhuurt om te zorgen voor Dumbo: een pasgeboren olifant met te grote oren. Medici’s circus loopt zeer slecht, dus wanneer hij ontdekt dat Dumbo met zijn oren kan vliegen besluit hij van hem een ster te maken om zijn circus weer op de kaart te zetten.

Live-action remake

Disney bracht Dumbo oorspronkelijk uit in 1941 als animatiefilm. Het was de vierde film die Disney uitbracht en was gebaseerd op het gelijknamige boek door Helen Aberson en Harold Pearl. Nadat in 2010 de live-action versie van Alice in Wonderland (tevens geregisseerd door Tim Burton) een groot financieel succes werd gaf Disney het groene licht voor meerdere live-action remakes: films waarin het verhaal van een animatiefilm opnieuw wordt verteld in speelfilmvorm. In 2019 brengt Disney naast Dumbo ook nog live-action versies van Aladdin en The Lion King uit.

Ontwikkelproces

Deze live-action remake van Dumbo werd voor het eerst aangekondigd in juli 2014. In maart 2015 werd bekend gemaakt dat Tim Burton de regie voor zijn rekening zou nemen. In de zomer van 2017 was de cast voor het project voltooid. Enkele acteurs die zijn gevraagd voor rollen maar deze uiteindelijk niet hebben aangenomen zijn Tom Hanks, Will Smith en Casey Affleck. Dumbo werd in 2017 opgenomen in Engeland.

Omdat het personage Dumbo compleet computergeanimeerd is, werden er tijdens de opnames rekwisieten gebruikt om de acteurs een idee te geven van waar Dumbo zou zijn in de uiteindelijke film. Burton maakte tijdens het filmen (in tegenstelling tot zijn andere Disney live-action film Alice in Wonderland) vooral gebruik van praktische effecten. De verhaallijn van deze remake verschilt van dat van het origineel uit 1941. Acteur Colin Ferrell liet echter weten dat de essentie van het plot en de thema’s in beide films identiek zijn.

Soundtrack

De soundtrack voor Dumbo werd gecomponeerd door Danny Elfman. Het themanummer van de film hield hij opzettelijk vrij simpel omdat Burton hem vertelde dat hij vond dat de film een simpel verhaal had. Naast de achtergrondmuziek staat op de soundtrack ook het nummer Baby Mine, dat ook in de oorspronkelijke versie van Dumbo te horen was. De nieuwe versie in de film werd verzorgd door actrice Sharon Rooney; de versie in de aftiteling is gespeeld door de Canadese indierockband Arcade Fire.

Ontvangst

Dumbo werd gemixt ontvangen. Enkele critici prezen de film om het stijlvolle regisseerwerk van Tim Burton. De meerderheid van de recensenten bekritiseerde echter het gebrek aan een unieke stijl vergeleken met de versie uit 1941.

Specificaties

  • Titel: Dumbo
  • Regisseur: Tim Burton
  • Acteurs: o.a. Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito
  • Speelduur: 112 minuten
  • Releasedatum: 29 maart 2019
  • Productie: Walt Disney Pictures, Tim Burton Productions
  • Distributie: Walt Disney Studios Motion Pictures
  • Soundtrack: Danny Elfman
© 2019 - 2024 Croezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aladdin (2019), live-action Disney-remakeAladdin (2019), live-action Disney-remakeIn 2019 brengt Disney de film Aladdin opnieuw uit in live-action vorm. De tekenfilmhelden uit de gelijknamige Disney-kla…
Tamme ratten: vacht- en lichaamsvariatiesEr zijn tegenwoordig veel verschillende ratten. Je vind allerlei variaties in kleur, soort en patroon. In dit artikel wo…
Thomas Pynchon – Inherent Vice (Eigen Gebrek) (2009)Thomas Pynchon – Inherent Vice (Eigen Gebrek) (2009)Inherent Vice (in het Nederlands vertaald naar Eigen Gebrek) is een detectiveroman geschreven door de Amerikaanse postmo…
Black Mirror Bandersnatch: een interactieve Netflix-filmBlack Mirror Bandersnatch: een interactieve Netflix-filmBlack Mirror Bandersnatch is de eerste Netflix-film gebaseerd op de dystopische anthologieserie Black Mirror. De film is…

Animatiefilm Wonder ParkAnimatiefilm Wonder ParkDe animatiefilm Wonder Park vertelt het verhaal over het meisje June dat een fantasiepretpark heeft bedacht. Ze moet het…
Film The Shape of Water toont liefde voor monsterFilm The Shape of Water toont liefde voor monsterGuillermo del Toro brengt met The Shape of Water een uniek verhaal tot leven. Het combineert horror met romantiek. De fi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay (bewerkt)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Dumbo_(2019_film)
Croezen (43 artikelen)
Laatste update: 04-04-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.