Black Mirror Bandersnatch: een interactieve Netflix-film

Black Mirror Bandersnatch: een interactieve Netflix-film Black Mirror Bandersnatch is de eerste Netflix-film gebaseerd op de dystopische anthologieserie Black Mirror. De film is geregisseerd door David Slade en is de eerste interactieve speelfilm op Netflix; dit houdt in dat de kijker tijdens het kijken van de film keuzes kunnen maken om invloed uit te oefenen over de loop van het verhaal. De film werd uitgebracht op 28 december 2018.

Black Mirror

Black Mirror: Bandersnatch is de eerste film gebaseerd op de serie Black Mirror. Dit is een dystopische anthologieserie; dit wil zeggen dat elke aflevering een opzichzelfstaand verhaal heeft en er geen verdere continuïteit is tussen afleveringen. Het thema dat in elke Black Mirror-aflevering als leidraad dient is de manier waarop technologie een steeds grotere invloed heeft op mensen vanaf het derde seizoen werd Black Mirror een serie die exclusief op de streamingservice Netflix te bekijken is.

Plot

Black Mirror: Bandersnatch speelt zich af in het jaar 1984 en volgt het verhaal van Stefan Butler (Fionn Whitehead); een 19-jarige programmeur die werkt aan een revolutionair videospel gebaseerd op het fictieve boek Bandersnatch. Uniek aan dit spel is dat de speler zelf keuzes kan maken die de verloop van het verhaal beïnvloeden. Butler pitcht dit idee bij het revolutionaire gamebedrijf Tuckersoft, waar ze onder de indruk zijn en het spel uit willen geven. De film gaat in op het ontwikkelingsproces van het spel Bandersnatch en toont de moeilijkheden die Stefan Butler ervaart terwijl hij probeert de game op tijd af te krijgen.

Interactiviteit

Black Mirror: Bandersnatch is de eerste interactieve Netflix-film; dit houdt in dat wanneer hoofdpersonage Stefan Butler voor een keuze komt te staan in de film, de kijker bepaalt welke van de alternatieven hij kiest. De kijker heeft tien seconden om een keuze te maken; hierna gaat het verhaal door met de gemaakte keuze (als de kijker niet binnen de tijdslimiet een keuze maakt wordt automatisch een van de alternatieven gekozen) zonder enige laadschermen tussendoor. Dit is mogelijk doordat Netflix de komende scenes al van te voren buffert. Na het bereiken van een van de verschillende mogelijke eindes geeft Netflix de kijker de keuze om direct door te gaan naar de aftiteling of terug te gaan in het verhaal om een andere keuze te maken en dus een ander einde te bereiken.

Compatibiliteit

Om Black Mirror: Bandersnatch af te spelen dient het afspeelapparaat te beschikken over versie 6.20.1 of nieuwer van de Netflix-app. Op Android-apparaten is daarvoor versie 6.11 van Android of hoger nodig. Als het apparaat dat je gebruikt niet compatibel is met de film krijg je een korte video te zien met beelden uit verschillende Black Mirror-afleveringen. Wanneer jouw versie van Netflix compatibel is met de film zie je een speciaal rood met wit logo op de filmposter van Black Mirror: Bandersnatch in Netflix. Zowel Chromecast als Apple TV zijn niet compatibel met de film anno januari 2019.

Duur

Black Mirror: Bandersnatch bevat in totaal meer dan 250 scenes die samen goed zijn voor een speelduur van 150 minuten. Kijkers zullen deze 150 minuten niet in een keer kunnen bekijken: Netflix geeft aan dat de gemiddelde speelduur ongeveer 90 minuten zal zijn; het is met de juiste keuzes echter ook mogelijk om al binnen veertig minuten een van de eindes te bereiken. Het is niet mogelijk om specifieke scenes los te bekijken; de kijkers zal de film opnieuw moeten starten en de juiste keuzes moeten maken om een bepaalde scene te bereiken.

Ontvangst

Door critici werd Black Mirror: Bandersnatch gemengd ontvangen; het kiezen van verschillende paden en de verschillende eindes werden vooral geprezen, terwijl het plot werd bekritiseert omdat het minder intelligent geschreven was dan reguliere Black Mirror-afleveringen.

Specificaties

  • Titel: Black Mirror: Bandersnatch
  • Regisseur: David Slade
  • Producer: Russell McLean
  • Acteurs: o.a. Fionn Whitehead, Will Poulter, Asim Chaudhry, Craig Parkinson
  • Releasedatum: 28 december 2018
  • Distributie: Netflix
  • Speelduur: Variërend
© 2019 - 2024 Croezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Car Seat Headrest - Twin Fantasy: moderne lo-fi-klassiekerCar Seat Headrest - Twin Fantasy: moderne lo-fi-klassiekerDe indierockband Car Seat Headrest bracht voor zij een platendeal kreeg al een aantal albums digitaal uit. Ronduit de po…
Poecilia Sphenops - Black MollyPoecilia Sphenops - Black MollyDe Poecilia Sphenops, in de volksmond Black Molly genoemd, is al jaren een van de meest geliefde aquariumvissen. Omdat d…
Black Mamba (Phantasialand)Phantasialand heeft in 2006 een mega investering gedaan van 11 miljoen euro aan hardware + 11 miljoen euro aan thematise…

Nunzio (film, 1978)Nunzio (film, 1978)Nunzio is een Amerikaanse film uit 1978 geschreven door James Andronica. Hij schreef het filmscript over de zwakbegaafde…
Animatiefilm Coco toont Mexicaans feest Día de MuertosAnimatiefilm Coco toont Mexicaans feest Día de MuertosEén van de zekerheden in ons leven is de naderende dood. Veel culturen kijken hier somber tegenaan, het gaat vaak gepaar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay (bewerkt)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Mirror:_Bandersnatch
Croezen (43 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.