Nunzio (film, 1978)
Nunzio is een Amerikaanse film uit 1978 geschreven door James Andronica. Hij schreef het filmscript over de zwakbegaafde Nunzio met Supermanambities, om voor zichzelf een mooie (bij)rol te creëren. Voor de hoofdrol had hij de acteur David Proval in gedachten. Over het algemeen werd in 1978 de schoonheid van het verhaal en het acteertalent van David Proval ingezien, maar verder kreeg de film veel kritiek. Het was geen kaskraker.
Algemene informatie
- Filmtitel: Nunzio
- Schrijver: James Andronica
- Regisseur: Paul Williams
- Producer: Jennings Lang
- Muziek: Lalo Schifrin
- Taal: Engels
- Jaar: 1978
- Lokatie: Borough Park, Brooklyn, New York
- Budget: 2,2 miljoen Dollar
- Duur (minuten): 1:27
- Opname duur: vijf weken
- Filmmaatschappij: Universal Picture
Let op: dit artikel bevat spoilers
Samenvatting van het verhaal
In de ruige Amerikaanse buurt van Brooklyn Borough Park woont de zwakbegaafde Nunzio Sabatino met zijn moeder. Hij is een dertiger, maar heeft de belevingswereld van een kind en fantaseert over Superman. De kinderen in de buurt zijn gek op hem. De lokale hangjongeren zijn minder leuk voor hem. Ze nemen hem vaak in de maling. Nunzio werkt in de plaatselijke kruidenierszaak. Hij brengt op de fiets boodschappen bij mensen thuis. Zijn getrouwde, onstuimige broer Jamesie is zeer beschermend naar Nunzio toe en vliegt de lokale hangjongeren regelmatig aan als ze hem weer hebben gepest.
Nunzio vertoont depressief gedag als hij wordt afgewezen door een vrouw op wie hij verliefd is. De depressie wordt erger als hij seks heeft gehad met een meisje uit de groep hangjongeren. Zij beschuldigt hem van een doodzonde. Nunzio trekt zich terug in zijn Supermanfantasie en gaat niet meer naar zijn werk. Jamesie ontdekt dit en verliest zijn geduld met hem.
Nunzio hoort zijn moeder en broer over hem ruziën. Ze zijn bezorgd over zijn problematisch wordende gedrag. Nunzio beseft dit en loopt 's nachts van huis weg. Op straat wordt hij weer lastiggevallen door de hangjongeren. Hij vlucht een appartementencomplex in. Terwijl hij naar boven klimt, ontstaat er brand. Nunzio waarschuwt de bewoners en draagt een invalide vrouw de trappen af. Hierna keert hij terug het brandende pand in om haar baby te redden.
Door deze actie komt Nunzio met zijn moeder, broer, diens gezin en de invalide vrouw met haar baby, in de krant. In het artikel wordt hij Superman genoemd. Superman leeft en wel in Brooklyn.
Schrijver en acteurs
James Andronica
Schrijver en acteur James Andronica (New York, 1945) schreef het script voor de film Nunzio, toen hij naar zijn idee door typecasting, niet verder kwam dan de standaard bijrollen van Italiaanse boef of Italiaanse agent. Hij gaf zichzelf de rol van de beschermende broer Jamesie. Door het plezier in het schrijven van het filmscript, verloor hij bijna zijn interesse in acteren. Na enige twijfel, besloot hij alsnog de rol van Jamesie op zich te nemen. Hij zag in zijn vriend David Proval, de juiste acteur voor de rol van zwakbegaafde Supermanfan Nunzio. Na het schrijven van de film had James Andronica nog diverse (bij)-rollen in tv-series en films, maar legde zich na enkele jaren (bijna) volledig toe op het schrijven van filmscripts, regisseren en produceren. Anno 2019 is zijn meest recente werk als schrijver/regisseur/producer de film The Dukes in 2007 en als acteur een rol in de film Feast of Fear in 2016.
David Proval
David Proval (New York, 1942), speelt Nunzio in de gelijknamige film. Proval was een theateracteur met vooral kleine theaterrollen, toen James Andronica hem benaderde voor een hoofdrol. Hij had Proval in het theater zien spelen, toen hij het script bedacht. Op het moment dat Andronica het script af had, zat Proval net werkloos thuis. De film Nunzio was geen kaskraker, maar het maakte Proval wel bekend en leverde hem werk op. Proval heeft hierna in vele populaire theaterstukken, films en televisieproducties gespeeld, ook was hij stemacteur. In 2018 was hij te zien in de film Cabaret Maxime.
Morgana King
Morgana King (New York, 1930-2018) speelt in Nunzio de bezorgde moeder van het hoofdpersonage. King was nog geen twintig jaar toen ze al een succesvolle carrière had als jazzzangeres. In 1972 speelde ze in The Godfather. Ze speelde ook in de twee Godfatherfilms die hierop volgden. In A Brooklyn State of Mind (1997) was King voor het laatst als actrice te zien. Ze stierf op
22 maart 2018 in Californië aan non-Hodgkin lymfoon.
Theresa Saldana
Theresa Saldana (New York 1954-2016) speelt in Nunzio de rol van straatmeid door wie Nunzio verleid wordt. Saldana ambieerde een carrière als danseres, totdat ze door een schouderblessure niet meer kon dansen. Ze richtte zich op een carrière als actrice. Als beginnend actrice kreeg ze bekendheid toen ze op klaarlichte dag door een obsessieve fan werd neergestoken. Ze overleefde de aanval ternauwernood. Na maanden van herstel, had ze diverse grote en kleine rollen in films en tv-series. Illusion Infinity (2004) was de laatste film waarin ze speelde. Saldana stierf op 6 juni 2016 in Los Angeles aan een longontsteking.
De productie
Producer overtuigen van het script
Samen met hun gezamenlijke kennis, de regisseur Paul Williams, legden Andronica en Proval het script voor aan producer Jennings Lang. Deze leek niet onder de indruk van het script, totdat Andronica en Proval een emotionele scène uit het script speelden. De producer kreeg enigszins waterige ogen en regelde vervolgens een budget waarmee gewerkt kon worden. De tijd die voor de opnamen beschikbaar was, telde vijf weken.
De locatie
Andronica groeide op in de buurt Borough Park in Brooklyn (New York). Het verhaal van Nunzio speelt zich daar af en is daar ook opgenomen. Andronica heeft zijn jeugdvrienden, hun kinderen, moeders en buurvrouwen figurantenrollen in de film gegeven. De kruidenierszaak waar Jamesie en Nunzio werken, is dan ook daadwerkelijk in Borough Park terug te vinden. Ze behoren toe aan vrienden van Andronica. Tijdens het filmen in Borough Park was er een hittegolf gaande. Zowel de regisseur als de hoofdrolspelers zijn hierdoor ziek geweest tijdens de korte filmtijd die beschikbaar was. Dit gaf tijdsdruk. De vriendschap tussen Andronica en Proval was inmiddels zo hecht dat zij emotionele scenes niet hoefden te repeteren of te bespreken, maar improviserend vormgaven.
Inspiratie voor het personage Nunzio
Het zwakbegaafde personage met Supermanaspiraties, baseerde Andronica op een populaire, maar door hersenbeschadiging zwakbegaafde oom. De oom woonde ook in Borough Park en hij was, net als Nunzio, vooral populair bij de buurtkinderen. De Supermanambities baseerde Andronica op zijn eigen jeugdfantasie. Hijzelf was vroeger degene die met een Supermancape door de straten van Borough Park rende om de wereld te redden.
Expliciete scene
De expliciete seksscène tussen Nunzio en de straatmeid, werd in eerste instantie uit de film gehaald, zodat de film voor alle leeftijden geschikt zou zijn. Het toenemende depressieve gedrag van Nunzio, werd zonder deze scène, een onverklaarbaar verschijnsel in het verhaal, waardoor de scene te belangrijk bleek om te verwijderen en weer toegevoegd werd.
Kritiek
Over het algemeen werd destijds ('78) de schoonheid van het verhaal en het talent van David Proval ingezien.
Simple but touching story, werd er in reviews gezegd. Verder kreeg de film vooral veel kritiek. Journalist Janet Maslin (The New York Times) beklaagt zich in 1978 onder meer over het gebrek aan achtergrondinformatie over het gezin; ze vraagt zich af waar de vader is gebleven. De karakters van de film vindt ze bol staan van clichés en stereotypen. Ze had graag meer geweten over hun levens. De hoofdrolspeler krijgt wel positieve woorden van haar.
Volgens Proval was de film geflopt door het gebrek aan marketing en door de slechte audiotechniek.
Cultstatus
Het is opvallend dat de reviews over de film vanaf ongeveer 2009 veel positiever zijn dan in de jaren daarvoor. Vooral de liefdevolle karakters en de schoonheid van het eenvoudige verhaal worden geprezen. Nunzio is een indie-film en wordt anno 2019 als cultfilm beschouwd. De film is eigendom van de filmmaatschappij Universal Picture en is nooit op DVD uitgebracht.