Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2018

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2018 De Armeens-Franse zanger Charles Aznavour (foto) wordt beschouwd als één van de grootste chansonniers met een carrière van zeventig jaar. De naam van gospelzanger en koorleider Edwin Hawkins blijft voor altijd verbonden aan die ene gospelhit, terwijl trompettist Hugh Masekela wel de ‘Mandela van de Zuid-Afrikaanse muziek’ kan worden genoemd en is Aretha Franklin decennialang 'The Queen of Soul'. De Zweed Tim Bergling brengt muziek uit onder meerdere namen maar wordt het meest bekend als Avicii. Deze uiteenlopende artiesten hebben gemeen dat ze in 2018 zijn overleden. Welke andere nationaal en internationaal bekende en vooral ook minder bekende vocalisten, muzikanten en producers zijn nog meer in 2018 overleden?

Overleden muzikanten in 2018

De iconische gitaarriffs van de overleden Eddie Clarke zijn geliefd bij de fans van de Britse heavymetalband Motörhead terwijl de fluit die wordt bespeeld door Ray Thomas in het instrumentale middenstuk van The Moody Blues-klassieker Nights In White Satin nagenoeg iedereen bekend in de oren klinkt. Daartegenover staat de muziek van de eveneens in 2018 overleden Nederlandse violist Herman Krebbers die in een geheel andere genre valt.

Zangers en zangeressen

Aretha Franklin draagt gedurende een groot aantal jaren in haar muzikale carrière de titel 'Queen of Soul', Anneke Grönloh heeft in ons land maar liefst vier nummer 1 hits op rij terwijl Tab Hunter maar één echte hit heeft en Burt Reynolds bovenal acteur is maar toch een eenmalig uitstapje op zanggebied maakt.

Welke meer dan honderd bekende maar vooral ook minder bekende vocalisten, muzikanten en producers uit de populaire en lichte muziek zijn in 2018 overleden?


Rick Hall

De Amerikaanse muziekproducent Rick Hall (85 jaar, † 2 januari) is de grondlegger van de Muscle Shoals Sound. In Muscle Shoals, een stad in Alabama, staan Hall’s beroemde Fame Studio (Florence Alabama Music Enterprise Studio) en, tot 2005, The Muscle Shoals Sound Studios. De sessiemuzikanten staan bekend om hun unieke, zuidelijke soulgeluid en zijn te horen op opnames van onder meer Aretha Franklin, Percy Sledge en Wilson Pickett. De zogeheten Amerikaanse southern rock-groepen als The Allman Brothers Band en Lynyrd Skynyrd hebben er dikwijls opgenomen, evenals Paul Simon en The Rolling Stones (Brown sugar).
Met de Fame Studio gaat Hall niet zonder succes richting pop- en countrymuziek met onder meer Paul Anka en The Osmonds. In 2015 brengt hij een biografie uit onder de titel ‘My journey from shame to Fame’.

Ray Thomas (The Moody Blues)

De Britse musicus Ray Thomas (76 jaar, † 4 januari) is één van de oprichters van The Moody Blues. De Engelse rhythm & bluesband met de oorspronkelijke zanger Denny Laine verandert na diens vertrek in 1966 in een symfonische band. Thomas wordt beschouwd als een muzikale duizendpoot; hij is componist en bespeelt in de groep meerdere instrumenten, waaronder piccolo, harmonica, saxofoon, hobo en met name fluit. Aan de fluit heeft hij zijn bijnaam ‘The Flute’ te danken. Zijn solo is een beroemd onderdeel van de klassieker Nights In White Satin. In 2002 verlaat Ray Thomas de groep vanwege gezondheidsredenen.

Chris Tsangarides

De Brit Chris Tsangarides (61 jaar, † 6 januari) is evenals Rick Hall een succesvol producer, zij het van een geheel andere muziekstijl. De naam van de Brit is verbonden met muziek van heavymetalbands als Judas Priest en Thin Lizzy, maar ook met groepen als Depêche Mode, Concrete Blonde en zelfs solisten als Joan Armatrading en Tom Jones. Vanaf 2000 is Tsangarides eigenaar van diverse studio’s in Groot-Brittannië waarvan een grote verscheidenheid aan groepen gebruikmaakt. In 1990 wordt het deels in Nederland opgenomen album Painkiller van Judas Priest genomineerd voor een Amerikaanse Grammy.

Bron: Philips Records, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Philips Records, Wikimedia Commons (Publiek domein)

France Gall

De Franse zangeres France Gall (70 jaar, † 7 januari) wordt geboren in een muzikale familie; haar moeder is zangeres en haar vader schrijft liedjes voor onder meer Edith Piaf en Charles Aznavour. Tussen 1964 en 1996 brengt ze zeventien albums uit. In 1965 vertegenwoordigt France Gall op 18-jarige leeftijd niet haar eigen land maar Luxemburg op het Eurovisie Songfestival. Ze wint met het door Serge Gainsbourg geschreven Poupée De Cire, Poupée De Son. In de daaropvolgende jaren heeft ze relaties met diverse bekende Franse zangers.

Haar bewondering op muzikaal gebied voor Elton John en Ella Fitzgerald blijkt uit respectievelijk Il Jouait Du Piano Debout (1980) en Ella Elle l’A (1987). Met Elton John neemt ze tevens enkele duetten op. Gall, die na het overlijden in 1997 van haar dochter weinig in de publiciteit komt, overlijdt aan de gevolgen van kanker in combinatie met een zware longinfectie.

Denise LaSalle

Ora Denise Allen, beter bekend als Denise LaSalle (78 jaar, † 8 januari), is een Amerikaanse blues-, r&b- en soulzangeres. In Nederland is ze in de zomer van 1985 op de radio te horen met (Don’t Mess With) My Toot Toot. LaSalle’s grootste hit in eigen land is het door haar zelf geschreven Trapped By A Thing Called Love. Tussen 1967 en 2010 verschijnen niet minder dan 35 albums van de zangeres die door sommigen wordt aangeduid als ‘Queen of the Blues’.

Eddie Clarke (Motörhead)

Eddie Clarke (67 jaar, † 10 januari) is één van de oorspronkelijke leden van de Britse heavymetalband Motörhead. De gitarist wordt ook wel ‘Fast’ Eddie Clarke genoemd en staat bij liefhebbers bekend om zijn iconische gitaarriffs. De metalband groeit eind jaren zeventig uit tot één van de meest luide bands van de wereld.

Clarke verruilt de groep in 1982 voor Fastway, een band die tot 2011 zeven albums uitbrengt. De naam Fastway is een vermenging van Clarke’s bijnaam in combinatie met de naam van de bassist van de groep, Pete Way. Eddie Clark en Motörhead-frontman Lemmy Kilmister, die eind 2015 overlijdt, staan tijdens een reünie in november 2014 in Birmingham nog eenmaal op het podium waarbij de klassieker Ace Of Spades niet ontbreekt.

Dolores O’Riordan in 2010 / Bron: Alterna2, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Dolores O’Riordan in 2010 / Bron: Alterna2, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Dolores O’Riordan (The Cranberries)

De in Ballybricken, Ierland geboren Dolores O’Riordan (46 jaar, † 15 januari) is leadzangeres van The Cranberries. De Ierse rockband is populair in de jaren negentig met nummers als Linger en Ode to my family. Het geluid van The Cranberries bestaat uit alternatieve rockmuziek met Keltische invloeden, met de zangstem van O’Riordan die varieert van scherp tot krachtig, van hoog tot laag. De grootste hit in Nederland heeft de groep in 1994 met Zombie, een protestlied tegen het geweld in Noord-Ierland tussen de katholieken en de protestanten. In de editie van 2017 van de NPO Radio 2 Top 2000 bereikt het nummer de hoogste positie tot dan toe, nummer 202.

Als de groep tussen 2003 en 2008 pauzeert verschijnen van O’Riordan twee soloalbums. Het laatste album van The Cranberries verschijnt in april 2017; daarop heeft het viertal hun bekendste nummers opnieuw akoestisch opgenomen, begeleid door The Irish Chamber Orchestra. Dolores O’Riordan is voor opnames in Londen als ze onverwacht overlijdt.

Edwin Hawkins

De Amerikaanse gospelzanger en koorleider Edwin Hawkins (74 jaar, † 15 januari) wordt in één adem genoemd met Oh Happy Day. Onder de naam The Edwin Hawkins Singers wordt deze misschien wel grootste gospelhit in 1969 wereldwijd uitgebracht. Het lied Oh Happy Day met soliste Dorothy Combs Morrison in een gospelarrangement van een gezang uit de 18e eeuw is gebaseerd op de Handelingen der Apostelen 8:35.

Fredo Santana

De als Derrick Coleman geboren Amerikaanse rapper Fredo Santana (27 jaar, † 19 januari) brengt bij leven welgeteld één studioalbum uit. De rapper, een neef van de uit Chicago afkomstige rapper Chief Keef, kampt al enkele jaren met lichamelijke klachten, waaronder complicaties aan lever en nieren.

Jim Rodford (o.a. The Kinks, The Zombies)

Muzikant Jim Rodford (76 jaar, † 20 januari) speelt basgitaar in meerdere Britse bands. Na The Swinging Blue Jeans in de jaren zestig is hij begin jaren zeventig medeoprichter van Argent en speelt hij tussen 1978 en 1996 bij The Kinks. Vanaf 2004 tot zijn overlijden maakt hij deel uit van de reünie van The Zombies, de groep waarin hij in 1964 in de oprichtingsfase kortstondig speelt. Rodford overlijdt aan de gevolgen van een val van de trap.

Hugh Masekela

Jazztrompettist, componist en zanger Hugh Masekela (78 jaar, † 23 januari) wordt wel ‘de vader van de Zuid-Afrikaanse jazz’ genoemd. De in Witbank, Zuid-Afrika geboren muzikant verlaat zijn vaderland in 1960 als de politie in Sharpeville enkele tientallen zwarte demonstranten doodschiet en een verbod afkondigt op bijeenkomsten waarbij meer dan tien zwarten aanwezig zijn. Hij vertrekt naar het Verenigd Koninkrijk en vervolgens naar de Verenigde Staten. Via zijn muziek strijdt hij tegen de apartheid.

In Amerika heeft trompettist Masekela in 1968 een nummer-1-hit te pakken met het instrumentale Grazing In The Grass.
Bring Him Back Home uit 1987 is een oproep om de dan gevangen Nelson Mandela vrij te krijgen en geldt als hét protestlied tegen de apartheid. Masekela treedt in zijn muzikale leven op met onder meer Paul Simon, Herb Alpert en Harry Belafonte. De ‘Mandela van de Zuid-Afrikaanse muziek’ overlijdt aan de gevolgen van prostaatkanker.

Buzz Clifford

De Amerikaanse zanger Buzz Clifford (76 jaar, † 26 januari) heeft in zijn zangcarrière maar één echte hit: in 1960 bereikt hij in eigen land de top 10 met Baby Sittin' Boogie. De babygeluiden in deze zogeheten 'novelty song' zijn afkomstig van het zoontje van de componist, Johnny Parker.

Andere personen uit de muziekwereld die in januari 2018 zijn overleden

  • Marlene VerPlanck (84 jaar, † 14 januari), Amerikaanse jazzzangeres (big band, American songbook, cabaret)
  • Dave Holland (69 jaar, † 16 januari), Britse drummer, in o.a. heavymetalband Judas Priest van 1979-1989
  • Lari White (52 jaar, † 23 januari), Amerikaanse countryzangeres
  • Mark E. Smith (60 jaar, † 24 januari), frontman Britse post-punkband The Fall
  • Floyd Miles (74 jaar, † 26 januari), Amerikaanse bluesmuzikant en zanger
  • Coco Schumann (93 jaar, † 28 januari), Duitse jazzgitarist
  • Neil Harris (63 jaar, † 28 januari), gitarist in Britse punkbank Sham 69 tussen 1975-1977

Dennis Edwards (The Temptations)

De Amerikaan Dennis Edwards (74 jaar, † 2 februari) is tussen 1968 en 1989 met tussenpozen één van de leadzangers van The Temptations, één van de meest succesvolle groepen van Motown en beroemd om hun sterke meerstemmige zang. Als hij bij de soulgroep uit Detroit komt vervangt hij David Ruffin. In ons land heeft hij in de jaren tachtig een solohit met Don't Look Any Further waarop ook Siedah Garrett is te horen. In de jaren negentig toert de tenorzanger met een groep onder de naam The Temptations Review featuring Dennis Edwards. Edwards, die korte tijd getrouwd is geweest met Ruth Pointer van The Pointer Sisters, overlijdt één dag voor zijn 75ste verjaardag.

Pat Torpey (Mr. Big)

Pat Torpey (64 jaar, † 7 februari) is drummer en één van de oprichters van de Amerikaanse rockband Mr. Big. In 1992 heeft de groep een wereldhit met To Be With You. Met het door Cat Stevens geschreven Wild World heeft het kwartet in ons land een jaar later een bescheiden hit. Mr. Big stopt in 2002 maar komt in de oorspronkelijke bezetting zeven jaar later weer bij elkaar. De band brengt tussen 1989 en 2017 negen albums uit. In 2014 maakt Torpey bekend dat bij hem de ziekte van Parkinson is geconstateerd.

Vic Damone

Vic Damone (89 jaar, † 11 februari) is een succesvolle Amerikaanse zanger in de tijd waarin de big bands populair zijn. Tussen 1947 en 1957 heeft de in Brooklyn, New York geboren crooner in eigen land niet minder dan 35 hits, waaronder de nummer-1-hit You're Breaking My Heart. Zijn laatste grote hit voordat de rock 'n roll de muziek uit het tijdperk van de big bands en crooners definitief verdringt is On The Street Where You Live in 1956. Vic Damone, die niet minder dan vijf maal is getrouwd, wordt begin jaren veertig ontdekt door Perry Como en geldt als één van de laatst nog levende crooners uit het midden van de vorige eeuw. Ondanks dat zijn muziek al decennia niet meer op de radio is te horen weet de zanger nog jaren volle zalen te trekken in Las Vegas.

Andere personen uit de muziekwereld die in februari 2018 zijn overleden

  • Mickey Jones (76 jaar, † 7 februari), Amerikaanse drummer, o.a. in Kenny Rogers & The First Edition
  • Lovebug Starski (57 jaar, † 8 februari), Amerikaanse rapper en discjockey in de Disco Fever Club, The Bronx 1978; samen met DJ Hollywood bedenker van de term 'hip hop'
  • Craig MacGregor (68 jaar, † 9 februari), bassist in Britse rockband Foghat
  • Daryle Singletary (46 jaar, † 12 februari), Amerikaanse countryzanger
  • Klaasje van der Wal (69 jaar, † 13 februari), bassist Shocking Blue
  • Al Garner (88 jaar, † 14 februari), Britse jazzmusicus
  • Barbara Alston (74 jaar, † 16 februari), zangeres in Amerikaanse meidengroep The Crystals (o.a. Da Doo Ron Ron, 1963)
  • Norm Rogers (61 jaar, † 18 februari), tussen 1984-1988 drummer in Amerikaanse countryrockband The Jayhawks
  • Eddie Amoo (74 jaar, † 23 februari), Britse soulzanger in The Real Thing (You To Me Are Everything, 1976)
  • Wim Claes (56 jaar, † 24 februari), Belgische arrangeur, producer, componist en songwriter

Ken Dodd

Kenneth Arthur Dodd (90 jaar, † 11 maart) is een Britse komiek, zanger en acteur die bekend is om zijn vooruitstekende tanden en zijn kapsel dat alle kanten op staat. Zijn carrière op de planken als variétéartiest duurt meer dan zestig jaar. Tussen 1960 en 1975 heeft de komiek tevens een - serieuze - zangcarrière die hem in Groot-Brittannië (en Ierland) meer dan een dozijn hits oplevert; Tears, geschreven in de jaren twintig door Frank Capano en Billy Uhr, is hiervan de grootste. Het nummer bereikt in september 1965 de eerste plaats van de Britse hitparade en blijkt aan het eind van dat jaar de meestverkochte single te zijn.

In 1982 wordt de in Liverpool geboren Dodd onderscheiden met de OBE (Officer of the Order of the British Empire) terwijl hij in 2017 wordt geridderd voor zijn verdiensten voor de entertainment en liefdadigheid. Sir Ken Dodd, die tot op hoge leeftijd blijft optreden, trouwt twee dagen voor zijn overlijden met Anne Jones die dan al veertig jaar zijn partner is

Craig Mack

De Amerikaanse rapper Craig Mack (47 jaar, † 12 maart) brengt in 1988 met weinig succes onder de naam MC EZ zijn eerste single uit. Als hij in 1993 als één van de eerste artiesten tekent voor Bad Boy Records, het platenlabel van Sean Combs alias Puff Daddy, heeft hij meer succes met het nummer Flava In Ya Ear. Van Craig Mack, die overlijdt aan hartfalen, verschijnen bij verschillende platenmaatschappijen tot 2017 in totaal drie albums.

Lys Assia

Rosa Mina Schärer, alias Lys Assia (94 jaar, † 24 maart), is een uit Zwitserland afkomstige zangeres die voor haar land in 1956 het Eurovisie Songfestival wint. Met het Franstalige lied Refrain wint de zangeres de allereerste editie van het liedjesfestijn waaraan op dat moment nog slechts zeven landen deelnemen. In de twee daaropvolgende jaren doet ze wederom mee, met als resultaat respectievelijk een achtste en een tweede plek.

Lys Assia blijft voor altijd verbonden aan het festival. In 2005, bij de vijftigste editie van het songfestival, zingt de dan 81-jarige zangeres nogmaals haar winnende lied uit 1956. Zowel in 2011 als in 2012 doet de hoogbejaarde Assia twee vergeefse pogingen Zwitserland te vertegenwoordigen op het songfestival.

Andere personen uit de muziekwereld die in maart 2018 zijn overleden

  • Bill Burkette (75 jaar, † 1 maart), Amerikaanse zanger (bariton) in vocal group The Vogues (You're The One, 1965)
  • Ronnie Prophet (80 jaar, † 2 maart), Canadese countryzanger
  • Nokie Edwards (82 jaar, † 12 maart), Amerikaanse gitarist in instrumentale rockband The Ventures (Walk Don't Run, 1960)
  • Mike Harrison (72 jaar, † 25 maart), zanger in Britse band Spooky Tooth (That Was Only Yesterday, 1969)
  • Kenny O'Dell (73 jaar, † 27 maart), Amerikaanse countryzanger en componist (Behind Closed Doors)
  • Caleb Scofield (38 jaar, † 28 maart), Amerikaanse bassist en zanger in (metal)bands Cave In, Zozobra en Old Man Gloom

Avicii

De Zweedse dj, muziekproducent en remixer Avicii, alias Tim Bergling (28 jaar, † 20 april), heeft tussen 2010 en 2018 onder verschillende namen (onder meer Tim Berg, Tom Hangs) in Nederland niet minder dan 20 hits, waarvan Wake Me Up en Hey Brother beiden in de Mediamarkt Top 40 een nummer-1-notering behalen. In 2016 doet hij een stap terug en kondigt aan vanwege fysieke en mentale problemen geen optredens meer te doen. Wel blijft nieuw studiomateriaal verschijnen van de man die met zijn 'uplifting beats' een brug slaat tussen dance en pop en samenwerkt met onder meer de Nederlander Nicky Romero (I Could Be The One), Madonna (op het album Rebel Heart), Coldplay (A Sky Full Of Stars), Nile Rodgers en Robbie Williams

De dancewereld waarin Bergling in korte tijd groot is geworden blijkt niet aan hem besteed. 'Het ligt echt niet aan de muziek of aan de shows, maar om alles eromheen. (...) Ik was mezelf niet meer. Mensen kenden me alleen als Avicii, maar zo ben ik niet. Ik haat het om in de spotlight te staan', zegt de introverte Zweed hierover. Avicii wordt dood aangetroffen in Muscat, Oman.

Een week later komt zijn familie met een verklaring waarin te lezen valt dat de dj zelfmoord heeft gepleegd. De familie schrijft dat Tim 'niet bestand was tegen de zakelijke machine waarin hij was beland en dat hij zocht naar rust'.

Andere personen uit de muziekwereld die in april 2018 zijn overleden

  • Cecil Taylor (89 jaar, † 5 april), Amerikaanse jazzpianist, pionier van de freejazz waarbij vrij wordt geïmproviseerd
  • Nathan Davis (81 jaar, † 8 april), Amerikaanse jazzmusicus, multi-instrumentalist
  • Yvonne Staples (80 jaar, † 10 april), Amerikaanse soulzangeres, vormt samen met zussen Cleotha (†) en Mavis en hun vader de gospel-, soul- en R&B-groep The Staple Singers (Respect Yourself, I'll Take You There)
  • Timmy Matley (36 jaar, † 11 april), zanger in Iers vocal harmony quintet The Overtones
  • Cees Tol (70 jaar, † 13 april), gitarist en tekstschrijver in BZN (1966-1988), daarna met broer Thomas in duo Tol & Tol (Eleni, 1990)
  • Tom McBride alias Big Tom (81 jaar, † 17 april), Ierse zanger (country, traditionele Ierse muziek) en saxofonist, frontman van showband Big Tom & The Mainliners
  • Robbee Mariano (47 jaar, † 20 april), bassist in veelzijdige 14-koppige Duitse band Söhne Mannheims
  • Charles Neville (79 jaar, † 26 april), Amerikaanse saxofonist, vormt samen met zijn drie broers en neef The Neville Brothers

Herman Krebbers

De in 1923 in Hengelo geboren violist Herman Krebbers (94 jaar, † 2 mei) is pas 17 jaar als hij concertmeester wordt bij de Arnhemse Orkestvereniging. Van 1962 tot 1979 vervult hij die functie bij het Amsterdamse Concertgebouworkest. Krebbers werkt onder meer samen met dirigent Bernard Haitink en collega violist en concertmeester Theo Olof en treedt in het buitenland op in Carnegie Hall in New York. Met Olof vormt Krebbers een duo dat met name werk van Bach en Bartók uitvoert. Samen worden ze hiervoor onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De violist zet in 2009 een punt achter zijn carrière maar blijft thuis in Tilburg nog vioollessen geven.

Abi Ofarim

De Israëlische muzikant Abi Ofarim (80 jaar, † 4 mei) vormt in de jaren zestig een succesvol folkduo met zijn vrouw Esther. De als Avraham Reichstadt geboren zanger haalt met haar in ons land onder de naam Esther & Abi Ofarim een nummer-1-hit met Cinderella Rockefella. Het grote succes is eenmalig. In 1970 gaat het echtpaar door spanningen op persoonlijk en zakelijk gebied uit elkaar. Abi Ofarim is daarna actief als componist en producer.

Scott Hutchison (Frightened Rabbit)

Het lichaam van Scott Hutchison (36 jaar, † 9 of 10 mei), zanger van de Schotse band Frightened Rabbit, wordt donderdag 10 mei gevonden bij South Queensferry, in de buurt van de Schotse stad Edinburgh. De zanger verlaat twee dagen daarvoor zijn hotel waarna niemand meer iets van hem verneemt. Van de uit het Schotse Selkirk afkomstige indie rockband Frightened Rabbit verschijnen tussen 2006 en 2016 vijf albums; Hutchison komt in 2014 met een soloalbum onder de naam Owl John.

De laatste berichten op Twitter van de met mentale problemen kampende Hutchison zijn van dinsdag 8 mei: 'Be so good to everyone you love. It’s not a given. I’m so annoyed that it’s not. I didn’t live by that standard and it kills me. Please, hug your loved ones' en twintig minuten later 'I’m away now. Thanks'.

Jürgen Marcus

In de eerste helft van de jaren zeventig is het Duitse schlagerlied in ons land bijzonder populair. Eén van de zangers die daarvan profiteert is Jürgen Marcus (69 jaar, † mei). De schlagerzanger weet een handvol hits te scoren waarvan Eine Neue Liebe Ist Wie Ein Neues Leben (1972) en Ein Festival Der Liebe (1973) de top 10 halen. Marcus lijdt sinds 2002 aan COPD, de chronische longziekte die hem in 2016 dwingt te stoppen met optredens.

Andere personen uit de muziekwereld die in mei 2018 zijn overleden

  • Arti Kraaijeveld (71 jaar, † 1 mei), Nederlandse gitarist in The Bintangs, Kraaijeveld, Carlsberg en De Gigantjes
  • John 'Jabo' Starks (79 jaar, † 1 mei), Amerikaanse drummer in de begeleidingsband van James Brown
  • Steve Coy (56 jaar, † 4 mei), drummer in Britse band Dead Or Alive (You Spin Me Round)
  • Big T (52 jaar, † 7 mei), Amerikaanse rapper
  • Maurane (57 jaar, † 7 mei), Belgische zangeres, tevens actrice
  • Gayle Shepherd (81 jaar, † 7 mei), Amerikaanse zangeres, vormt samen met haar zusters Martha, Judith en MaryLou het vocal kwartet The Shepherd Sisters (Alone, Why Must I Be Alone, 1957)
  • Reggie Lucas (65 jaar, † 19 mei), Amerikaanse percussionist in funk-/soulgroep Mtume en producer (van o.a. Madonna's debuutalbum, Stephanie Mills, Rebbie Jackson en Lou Rawls)
  • Theo Diepenbrock (85 jaar, † 25 mei), Nederlandstalige zanger (Oh Darling, 1978)
  • Demba Nabé alias Boundzound (46 jaar, † 31 mei), zanger van Duitse hip hop-, reggae- en dancehall band Seeed

Bron: State of Florida, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: State of Florida, Wikimedia Commons (Publiek domein)

XXXTentacion

XXXTentacion is het pseudoniem van Jahseh Dwayne Onfroy (20 jaar, † 18 juni), een Amerikaans rapper uit Lauderhill, Florida. De rapper is pas twintig jaar oud als hij wordt doodgeschoten bij een overval. XXXTentacion is in zijn korte leven dikwijls in opspraak geraakt, voor onder meer illegaal wapenbezit, een overval en zware mishandeling. De rapper die onder huisarrest stond had van de rechter kort voor zijn overlijden toestemming gekregen om op tournee te gaan.

Naast enkele EP's en mixtapes verschijnen van Onfroy twee albums, 17 in 2017 en ? in 2018. Het tweede album wordt drie maanden voor zijn overlijden uitgebracht en bereikt in meerdere landen de bovenste plaats in de albumlijst. Het hiervan afkomstige nummer Sad! wordt in eigen land zijn grootste hit; in maart bereikt het nummer een 7e plek in de Billboard Hot 100 maar een week na het overlijden van de rapper stijgt Sad! van 52 naar nummer 1. XXXTentacion is daarmee de achtste soloartiest die in de toonaangevende Amerikaanse hitllijst postuum een eerste plaats bereikt.

Vinnie Paul (Pantera)

Naast Dave Holland (Judas Priest), Pat Torpey (Mr. Big), Mickey Jones (The First Edition), Norm Rogers (The Jayhawks), Steve Coy (Dead Or Alive), John Starks (James Brown), Jon Hiseman (Colosseum), D.J. Fontana (Elvis Presley), Nick Knox (The Cramps) en George Cameron (The Left Banke) is Vinnie Paul (54 jaar, † 22 juni) de elfde drummer die in de eerste helft van 2018 komt te overlijden. Paul is in 1981 medeoprichter van de Amerikaanse metalband Pantera die tot 2000 negen albums uitbrengt; Far Beyond Driven, het zevende album, haalt in 1994 de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst.

Naast Vincent Paul Abbott, de echte naam van Vinnie Paul, bestaat de metalband in de beginjaren uit vijf leden waaronder zijn broer, gitarist Darrell Abbott. Darrell komt in 2004 te overlijden als tijdens een concert in Ohio een man het podium op stormt en de gitarist doodschiet. Na het uiteenvallen in 2003 van Pantera is Vinnie Paul drummer in een andere heavymetalband, Hellyeah.

Andere personen uit de muziekwereld die in juni 2018 zijn overleden

  • Eddy 'The Chief' Clearwater (83 jaar, † 1 juni), Amerikaanse blueszanger en -gitarist (Chicago blues scene), speelde onder meer op Nederlandse bluesfestivals
  • Clarence Fountain (88 jaar, † 3 juni), zanger in en medeoprichter (1939) van Amerikaanse gospelgroep The Blind Boys Of Alabama
  • Jalal Mansur Nuriddin (73 jaar, † 4 juni), Amerikaanse dichter die zijn gedichten onder de naam The Last Poets op muziek heeft gezet, grondlegger hiphop
  • Danny Kirwan (68 jaar, † 8 juni), gitarist Fleetwood Mac (1969-1972)
  • Jon Hiseman (73 jaar, † 12 juni), Engelse producer en drummer (Colosseum, Tempest en Colosseum II)
  • D.J. (Dominic Joseph) Fontana (87 jaar, † 13 juni), Amerikaanse drummer, te horen op meer dan 400 nummers van Elvis Presley
  • Matt Murphy (88 jaar, † 15 juni), Amerikaanse bluesgitarist (The Blues Brothers, Howlin' Wolf)
  • Nick Knox (60 jaar, † 15 juni), Amerikaanse drummer (psychobillyband The Cramps)
  • Rebecca Parris (66 jaar, † 17 juni), Amerikaanse jazzzangeres
  • George Cameron (70 jaar, † 24 juni), drummer en zanger in Amerikaanse 60's groep The Left Banke (Walk Away Renée, Pretty Ballerina)
  • Joseph Water (Joe) Jackson (89 jaar, † 27 juni), patriarch van de muzikale familie Jackson; vader van Rebbie, Jackie, Tito, Jermaine, La Toya, Marlon, Michael (†), Randy en Janet
  • Steven Soto (54 jaar, † 27 juni), Amerikaanse bassist in punkrockbands The Adolescents en Agent Orange
  • Eugene Pitt (80 jaar, † 29 juni), zanger in Amerikaanse 60's doo wop groep The Jive Five
  • Smoke Dawg (21 jaar, † 30 juni), Canadese rapper, omgekomen bij een schietpartij

Tab Hunter

De Amerikaanse acteur en tevens zanger Tab Hunter (86 jaar, † 8 juli) staat met Young Love in februari en maart 1958 zes weken bovenaan de Amerikaanse hitparade. Het zou het meest bekende nummer worden voor de man die in New York wordt geboren als zoon van Duitse immigranten onder de naam Arthur Andrew Kelm. De artiestennaam Tab Hunter krijgt hij van zijn filmagent als hij zijn eerst rol krijgt.

In oktober 2005 publiceert Hunter zijn biografie waarin hij uitkomt voor zijn homoseksualiteit, hetgeen in contrast staat met het imago van vrouwenversierder dat hij opbouwt met zijn filmrollen in de jaren vijftig. De zanger en acteur overlijdt drie dagen voor zijn 87ste verjaardag.

Andere personen uit de muziekwereld die in juli 2018 zijn overleden

  • Alan Longmuir (70 jaar, † 2 juli), Schotse muzikant, basgitarist in 70's groep The Bay City Rollers;
  • Richard Swift (41 jaar, † 3 juli), Amerikaanse muzikant, onder meer in The Black Keys, The Sins en The Arcs:
  • Mark Shelton (60 jaar, † 26 juli), Amerikaanse gitarist in heavymetalband Manilla Road, bijnaam Mark 'The Shark' Shelton.

Aretha Franklin

Van de Amerikaanse soul- en R&B-zangeres Aretha Franklin (76 jaar, † 16 augustus) verschijnt in 1956 op 14-jarige leeftijd het eerste (gospel)album, getiteld Songs Of Faith. In 1961 breekt de in Memphis, Tennessee geboren domineesdochter landelijk door met het nummer Rock-A-Bye Your Baby With A Dixie Melody. De vele singles die hierna volgen worden allemaal kleine hits; dit verandert als het contract bij Columbia afloopt en Franklin in 1967 tekent bij Atlantic Records.
Met producer Jerry Wexler maakt ze vervolgens een indrukwekkend aantal R&B-hits die haar de bijnaam ‘The Queen Of Soul’ oplevert. Klassiekers in de daaropvolgende jaren zijn onder meer Respect, Chain Of fools, I Say A Little Prayer, Think, You Make Me Feel Like A Natural Woman en Spanish Harlem (nummer 2 in Nederland in 1971).

In de loop van de jaren zeventig nemen de hits af, maar halverwege de jaren tachtig maakt ze een comeback met Freeway Of Love en werkt ze samen met onder meer Elton John, George Michael en The Eurythmics. In 1987 wordt ze als eerste vrouw opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en in 2008 roept het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone haar uit tot beste zangeres aller tijden. Tussen 1961 en 1998 heeft ze in eigen land in totaal 73 hits waardoor Franklin tot 2017 lijstaanvoerder is als zangeres met de meeste hits in de Billboard Hot 100.

Vanaf 2010 moet Aretha Franklin door gezondheidsproblemen meerdere keren concerten afzeggen; één van haar laatste optredens is op 7 november 2017 in New York City tijdens het 25-jarig bestaan van de Elton John Aids Foundation. In februari 2018 maakt de legendarische soulzangeres bekend met pensioen te gaan en geen nieuwe muziek meer te maken.

Ed King (Lynyrd Skynyrd)

Ed King (68 jaar, † 22 augustus) is gitarist in de Amerikaanse rockgroep Lynyrd Skynyrd tussen 1972 en 1975 en opnieuw tussen 1987 en 1996. King schrijft mee aan een aantal nummers van de band waaronder hun 'signature song' Sweet Home Alabama, vooral bekend vanwege de gitaarriff. In 2008 gebruikt zanger/rapper Kid Rock van deze riff een sample in zijn hit All Summer Long.

Vóór Lynyrd Skynyrd is Ed King één van de oprichters van The Strawberry Alarm Clock. Deze psychedelische rockband scoort in eigen land in het najaar van 1967 een nummer-1-hit met het mede door King geschreven Incense And Peppermints.

Andere personen uit de muziekwereld die in augustus 2018 zijn overleden

  • Morgana King (88 jaar, † 12 augustus), Amerikaanse jazzzangeres, tevens actrice
  • Jill Janus (43 jaar, † 14 augustus), Amerikaanse zangeres in heavymetalband Huntress, treedt in 2012-2014 enkele malen in Nederland (Tilburg) op
  • Eddie Willis (82 jaar, † 20 augustus), Amerikaanse muzikant, gitarist in Motown's studiogroep The Funk Brothers (1959-1972)
  • Lazy Lester (85 jaar, † 22 augustus), Amerikaanse bluesmuzikant
  • Dieter Thomas Heck (80 jaar, † 23 augustus), Duitse schlagerzanger en presentator (ZDF Hitparade, 1969-1984)
  • DJ Ready Red (echte naam Collins Leysath) (53 jaar, † 24 augustus), lid van Amerikaanse rapgroep Geto Boys (1986-1992)
  • Kyle Pavone (28 jaar, † 25 augustus), zanger in Amerikaanse metalcoreband We Came As Romans
  • Tony Hiller (91 jaar, † 26 augustus), Britse songwriter van, met name, nagenoeg alle hits van The Brotherhood Of Man (grootste succes: Save Your Kisses For Me, winnende lied Eurovisie Songfestival 1976)

Mac Miller

Malcolm James McCormick alias Mac Miller (26 jaar, † 7 september) is een Amerikaanse rapper en zanger die eind 2011 commercieel doorbreekt met het album Blue Slide Park. In totaal verschijnen van de blanke rapper vijf albums, waarvan de laatste (Swimming) vijf weken voor zijn overlijden.

Miller, die een tweejarige relatie heeft gehad met zangeres Ariana Grande, kent een periode met problemen door drank- en drugsgebruik. In 2013 verklaarde hij verslaafd te zijn geweest aan Lean, de medicijnencombinatie promethazine en codeïne. In een interview in 2015 met het tijdschrift Billboard zegt hij over zijn verslaving: 'It just eats at your mind, doing drugs every single day, every second. It’s rough on your body' en 'I’ve got to make sure I make all this music so when I die there’s albums and albums'. Miller overlijdt aan een vermoedelijke overdosis.

Donald McGuire (The Hilltoppers)

Donald McGuire (86 jaar, † 7 september) is één van de vier leden van de Amerikaanse zanggroep The Hilltoppers. Samen met Jimmy Sacca, Seymour Spiegelman en pianist Billy Vaughn heeft het kwartet tussen 1952 en 1957, voordat de rock 'n roll zijn intrede doet, niet minder dan 25 hits in de Amerikaanse hitparade; de grootste daarvan zijn P.S. I Love You (1953) en Marianne (1957). De groep ontstaat op Western Kentucky College; de naam The Hilltoppers is afkomstig van de bijnaam van de school.
McGuire was sinds 2015 het enige nog levende lid van het viertal.

Helen Shepherd (The Shepherds)

Helen Shepherd (78 jaar, † 10 september), echte naam Lenie Schaap, maakt vanaf midden jaren zestig naam als solozangeres en als zangeres van het trio The Shepherds dat ze met haar broers Nico (contrabas) en Jan (gitarist) vormt. Het trio wordt bekend met het religieus getinte Dank U en treedt op tot 1975. Enkele jaren later vormt Helen met haar broer Jan The New Shepherds.
Helen Shepherd verschijint de laatste tien jaar van haar leven door gezondheidsproblemen niet meer in het openbaar; ze overlijdt in een verzorgingshuis. Haar broers Nico en Jan overlijden respectievelijk in 1999 en 2016.

Grönloh in 2007 / Bron: JAGO, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Grönloh in 2007 / Bron: JAGO, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Anneke Grönloh

Anneke Grönloh (76 jaar, † 14 september) wordt geboren in Tondano, Nederlands-Indië. De eerste jaren van haar leven brengt ze door in een jappenkamp. Na de oorlog komt ze terecht in Eindhoven, leert ze op school Peter Koelewijn kennen en belandt ze in de muziekwereld.

Haar eerste grote successen kent Grönloh in 1962 in Singapore en Maleisië. Na haar deelname datzelfde jaar aan het Songfestival van Knokke breekt ze ook in ons land door met vier nummer 1 hits op rij: Brandend Zand, Paradiso, Soerajaba en Het Leven Kan Mooi Zijn/Cimeroni.

Grönloh, die zich heeft ingespand voor de acceptatie van lhbt-ers, treedt in 2017 voor het laatst op tijdens een concert ter herdenking van het honderdste geboortejaar van zanger en tekstschrijver Johnny Hoes, componist van Brandend Zand.

Marty Balin (Jefferson Airplane)

De Amerikaanse zanger en muzikant Marty Balin (76 jaar, † 27 september) is in 1965 oprichter van de uit San Francisco afkomstige band Jefferson Airplane. Twee andere belangrijke leden van deze psychedelische groep zijn gitarist Paul Kantner (overleden in 2016) en zangeres Grace Slick; de bekendste hits zijn White Rabbit en Somebody To Love.
Na een aantal bezettingswisselingen en muzikale koerswijzigingen verandert de groepsnaam met Marty Balin als leadzanger in de jaren zeventig in Jefferson Starship (Miracles, Count On Me). In 1981 heeft Balin als solozanger in eigen land een top 10 hit met Hearts.

Koos Alberts

De in Amsterdam geboren Koos Alberts (71 jaar, † 28 september) wordt in korte tijd een bekende volkszanger als zijn eerste drie singles tegelijkertijd in de Nederlandse Top 40 staan: in de eerste week van januari 1985 staat Ik Verscheurde Je Foto op nummer 7, Waarom Ben Ik Met Kerstmis Zo Alleen op nummer 9 en Gisteren Heeft Zij Me Verlaten op nummer 18.

In oktober 1987 krijgt zijn succesvolle leven een dramatische wending als hij als gevolg van een auto-ongeluk verlamd raakt door een dwarslaesie. Koos Alberts, die vanaf dat moment op een rolstoel is aangewezen, blijft actief als zanger en dwingt door zijn vechtlust respect af. De zanger van het levenslied, die in mei 2018 nog als gast optreedt bij De Toppers, heeft in totaal zeventien keer in de Nederlandse Top 40 gestaan.

Andere personen uit de muziekwereld die in september 2018 zijn overleden

  • Conway Savage (58 jaar, † 2 september), Australische muzikant, tussen 1990 en 2016 pianist/organist in Nick Cave & The Bad Seeds
  • Burt Reynolds (82 jaar, † 6 september), Amerikaanse acteur, maakt in november 1973 eenmalig een uitstapje als zanger met het album Ask Me What I Am
  • Johnny Strike (70 jaar, † 10 september), Amerikaanse schrijver, daarvoor - vanaf 1976 - zanger en gitarist in punkbank Crime
  • Rachid Taha (59 jaar, † 12 september), Franse zanger, bekend om zijn mix van Algerijnse Raï en westerse rock
  • Maartin Allcock (61 jaar, † 16 september), Engelse producer en multi-instrumentalist in onder meer Fairport Convention (1985-1996), Jethro Tull (1988-1991) en The Mission (1991)
  • Chas Hodges (74 jaar, † 22 september), Engelse muzikant, helft van duo Chas & Dave (Ain't No Pleasing You, 1982)
  • Otis Rush (84 jaar, † 29 september), Amerikaanse bluesgitarist en -zanger

Charles Aznavour

De Armeens-Franse zanger Charles Aznavour (94 jaar, † 1 oktober) wordt beschouwd als één van de grootste chansonniers met een carrière van zeventig jaar. Hij neemt meer dan 1200 chansons op waaronder de klassiekers For Me... Formidable, La Mamma en La Bohème. De 'Frank Sinatra van Frankrijk' schrijft het grootste deel van zijn repertoire zelf en treedt tot op zeer hoge leeftijd op; in maart 2018 geeft hij nog een (om gezondheidsredenen eerder uitgesteld) concert in Amsterdam. Aznavour's laatste optreden vindt plaats in het Japanse Osaka, twaalf dagen voor zijn overlijden.

Aznavour maakt naast zijn Franse liedjes enkele uitstapjes naar Engelstalige nummers die in ons land grote hits worden: Yesterday When I Was Young (oorspronkelijke titel Hier Encore), The Old Fashioned Way (Les Plaisirs Démodés) en She (zelfs een nummer 1 hit in Groot-Brittannië).

Montserrat Caballé

De Spaanse operazangeres Montserrat Caballé (85 jaar, † 6 oktober) wordt gerekend tot de belangrijkste operazangeressen van de vorige eeuw. De in Barcelona geboren sopraan breekt in 1965 door met een optreden in de Carnegie Hall in New York waarbij ze een staande ovatie van 25 minuten krijgt. In de jaren daarna zingt ze werk van onder andere Verdi, Rossini en Donazetti maar ook aria's van Mozart.

Bij het niet-operapubliek is Caballé vooral bekend door het lied Barcelona dat ze in 1987 samen met Queenzanger Freddie Mercury opneemt. Barcelona wordt in 1992 gebruikt als themalied voor de Olympische Spelen in die stad. Een optreden van hen beiden tijdens de ceremonie zit er dan niet meer in omdat Mercury het jaar daarvoor is komen te overlijden.

Tony Joe White

De Amerikaanse singer-songwriter Tony Joe White (75 jaar, † 24 oktober) is in ons land met name bekend van zijn hit uit 1969, getiteld Groupie Girl. De blueszanger maakt in zijn carrière liedjes die door grootheden als Elvis Presley, Dusty Springfield, Brook Benton (Rainy Night In Georgia), Ray Charles en Tina Turner (Steamy Windows) worden opgenomen.

White is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de eind jaren zestig in het zuiden van de Verenigde Staten ontstane swamp rock, een combinatie van rock 'n roll, blues en R&B. De zanger met de diepe stem, die in april 2018 nog in ons land optreedt, brengt meer dan veertig albums uit; zijn laatste, Bad Mouthin', verschijnt vier weken voor zijn onverwachte overlijden aan een hartaanval.

Andere personen uit de muziekwereld die in oktober 2018 zijn overleden

  • Geoff Emerick (72 jaar, † 2 oktober), Britse geluidstechnicus in de Londense Abbey Road Studios (The Beatles, Paul McCartney & Wings, Badfinger), winnaar vier Grammy Awards
  • Joop Roelofs (74 jaar, † 2 oktober), gitarist in Haagse band Q65
  • Bernadette Carroll (74 jaar, † 5 oktober), zangeres in Amerikaanse meidengroep The Angels (grootste hit My Boyfriend's Back, 1963)
  • John Wicks (65 jaar, † 7 oktober), Britse muzikant en zanger in new wave-band The Records
  • Oli Herbert (44 jaar, † 17 oktober), Amerikaanse gitarist in metalband All That Remains (1998-2018)
  • Toon Gispen (80 jaar, † 20 oktober), Nederlands liedjesschrijver (o.a. Margrietje, Manuela en Niemand Laat Zijn Eigen Kind Alleen)
  • Wah Wah Watson (67 jaar, † 24 oktober), pseudoniem voor Melvin Ragin, Amerikaanse gitarist in Motown's studiogroep The Funk Brothers (1968-1972)
  • Freddie Hart (91 jaar, † 27 oktober), Amerikaanse countryzanger (Easy Loving, 1971)
  • Young Greatness (34 jaar, † 29 oktober), pseudoniem voor Theorodore Jones, Amerikaanse rapper
  • Jimmy Farrar (67 jaar, † 29 oktober), Amerikaanse muzikant; zanger in hardrockband Molly Hatchet (1980-1982)
  • Hardy Fox (73 jaar, † 30 oktober), medeoprichter en creatief brein van het Amerikaanse kunstcollectief The Residents

Francis Lai

De Franse componist Francis Lai (86 jaar, † 7 november) is met name bekend geworden door de muziek die hij voor tientallen films heeft geschreven. De in het Zuid-Franse Nice geboren en overleden musicus scoort met de filmmuziek voor onder andere Un Homme Et Une Femme (1966) en Love Story (1970). Van Love Story is het muzikale thema van Lai - van tekst voorzien door de Amerikaanse liedjesschrijver Carl Sigman - beroemd geworden als Where Do I Begin in de uitvoering van Andy Williams. De film wint in 1971 een Oscar voor beste originele muziek. Bekende namen uit de muziekwereld als Yves Montand, Johnny Hallyday, Charles Aznavour, Ella Fitzgerald, Shirley Bassey en Elton John hebben liedjes van Lai op hun repertoire staan.

Trevor McNaughton (The Melodians)

De Jamaicaanse zanger Trevor McNaughton (77 jaar, † 20 november) formeert in 1963 samen met Brent Dowe en Tony Brevett de reggaegroep The Melodians. Het grootste succes behaalt het trio met de eigen compositie Rivers Of Babylon dat in 1972 onder meer wordt gebruikt in de Jamaicaanse lowbudgetfilm The Harder They Come. In 1978 scoort de Duitse groep Boney M een megahit met een discoversie van het nummer waarvan de tekst deels uit bewerkingen van Psalm 137 bestaat. McNaughton was het enige nog levende groepslid van de oorspronkelijke Melodians na het overlijden van Dowe in 2006 en Brevett in 2013.

Andere personen uit de muziekwereld die in november 2018 zijn overleden

  • Dave Rowland (74 jaar, † 1 november), Amerikaanse countryzanger (trio Dave & Sugar)
  • Roy Hargrove (49 jaar, † 2 november), Amerikaanse jazztrompettist; tweevoudig Grammywinnaar
  • Glenn Schwartz (77 jaar, † 3 november), Amerikaanse gitarist in The James Gang (1966-1967) en Pacific, Gas & Electric (1967-1970)
  • Hugh McDowell (65 jaar, † 6 november), Britse cellist in Wizzard (1972-1973) en Electric Light Orchestra (1974-1979)
  • Roy Clark (85 jaar, † 15 november), Amerikaanse countryzanger
  • Al James (72 jaar, † 16 november), gitarist in Britse coverband Showaddywaddy
  • Scott English (81 jaar, † 20 november), Amerikaanse producer en songwriter; beleeft grootste succes met het nummer Brandy, door Barry Manilow in 1974 opgenomen als Mandy
  • Devin Lima (41 jaar, † 21 november), zanger in Amerikaanse popband LFO (Lyte Funkie Ones)
  • Gary Haisman (60 jaar, † 28 november), Engelse zanger/rapper; werkt o.a. mee aan We Call It Acieed van D Mob

Pete Shelley (The Buzzcocks)

Pete Shelley (63 jaar, † 6 december) is tussen 1976 en 1980 en vervolgens vanaf 1989 tot aan zijn dood zanger in de Britse punkrockband The Buzzcocks. De groep heeft tussen februari 1978 en september 1980 in eigen land negen hits waarvan Ever Fallen In Love met een twaalfde plek de hoogste positie weet te behalen. Het nummer wordt in 1986 met meer succes gecoverd door Fine Young Cannibals.

The Buzzcocks heeft in ons land nooit een hit gehad maar bereikt wel een cultstatus in de wereld van de punkmuziek. Het muzikale BBC-quizprogramma 'Never Mind The Buzzcocks' is onder meer naar de groep genoemd; het is een samenstelling van de groepsnaam en de titel van het debuutalbum uit 1977 van The Sex Pistols, Never Mind The Bollocks.

Nancy Wilson

De carrière van de Amerikaanse jazzzangeres Nancy Wilson (81 jaar, † 13 december) loopt over meer dan vijf decennia, vanaf het midden van de jaren vijftig van de vorige eeuw tot haar pensionering omstreeks 2010. Haar meest bekende hits zijn Guess Who I Saw Today (1960) en (You Don’t Know) How Glad I Am (1964). Wilson, die met onder meer Nat King Cole, Ella Fitzgerald en Sarah Vaughan optreedt, neemt meer dan zeventig albums op en wint driemaal een Grammy Award voor haar werk. Ze wordt in de loop van de jaren ‘Sweet Nancy’, ‘The Baby’ en ‘The Girl With The Honey-Coated Voice’ genoemd en krijgt het stempel van blues-, jazz-, R&B-, pop- en soulzangeres. Zelf noemt ze zich liever ‘song stylist’.

Ray Sawyer

Ray Sawyer (81 jaar, † 28 december) is naast Dennis Locorriere één van de twee zangers van de Amerikaanse band Dr. Hook & The Medicine Show, later ingekort tot Dr. Hook. De zanger is herkenbaar aan zijn cowboyhoed en het ooglapje voor zijn rechteroog dat hij genoodzaakt is te dragen na een auto-ongeluk in 1967. Sawyer is als leadzanger te horen in het uit eind 1972 stammende satirische nummer The Cover Of Rolling Stone, destijds één van de opvolgers van Sylvia's Mother waarmee de groep doorbreekt.
De zanger verlaat de band in 1983 voor een solocarrière maar treedt tussen 1988 en 2015 op onder de naam Dr. Hook featuring Ray Sawyer omdat Dennis Locorriere de rechten op de bandnaam Dr. Hook bezit.

Dean Ford (The Marmalade)

Dean Ford (72 jaar, † 31 december) is een Schotse zanger die in 1961 de band Dean Ford & The Gaylords opricht. In 1967 verandert de groep hun naam in The Marmalade en treden ze veelvuldig op in de Londense Marquee Club. Een jaar later breken ze door met Lovin´ Things, gevolgd door onder meer Reflections Of My Life en Rainbow.

Zanger en componist Dean Ford is het belangrijkste lid van de Schotse groep. Na zijn vertrek uit The Marmalade halverwege de jaren zeventig is Ford nog te horen op het album Pyramid van The Alan Parsons Project.

Andere personen uit de muziekwereld die in december 2018 zijn overleden

  • Jody Williams (83 jaar, † 1 december), Amerikaanse blues sessiemuzikant
  • Calvin Newborn (85 jaar, † 1 december), Amerikaanse jazz gitarist
  • Perry Robinson (80 jaar, † 2 december), Amerikaanse jazz klarinettist; zoon van singer-songwriter Earl Robinson (1910-1991)
  • Joe Osborn (81 jaar, † 14 december), Amerikaanse sessiemuzikant, bassist (The Wrecking Crew)
  • Jerry Chesnut (87 jaar, † 15 december), Amerikaanse songwriter (o.a. Good Year For The Roses)
  • Seventeen († 22 december), Indonesische band die tijdens hun optreden wordt getroffen door een tsunami; de zanger overleeft de natuurramp maar bassist Muhammad Awal Purbani, drummer Windu Andi Darmawan en gitarist Herman Sikumbang (Bani) en de manager van de groep komen te overlijden
  • Jimmy Work (94 jaar, † 22 december), Amerikaanse countryzanger (Makin' Believe)
  • Honey Lantree (75 jaar, † 23 december), één van de eerste vrouwelijke drummers in de popmuziek; in Britse groep The Honeycombs (Have I The Right?, 1964)
  • James Calvin Wilsey (61 jaar, † 24 december), Amerikaanse gitarist; prominent te horen op o.a. Chris Isaak's Wicked Game
  • Christine McGuire (92 jaar, † 28 december), Amerikaanse zangeres; vormt in de jaren vijftig met haar zussen Dottie (†) en Phyllis het trio The McGuire Sisters (grootste hits: Sincerely, 1955 en Sugartime, 1957)
  • Mike 'Beard Guy' Taylor († 29 december), Canadese muzikant; bespeelt meerdere instrumenten in indie-popband Walk Off The Earth

Lees verder

© 2018 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow brengt in oktober 2014 zijn dertigste studio-album uit, getiteld 'My dream duets'. Op dit album zingt hij…
Aretha Franklin, Queen of SoulAretha Franklin, Queen of SoulZe werd de 'Queen of Soul genoemd'. Het Amerikaanse muziektijdschrift 'Rolling Stone' plaatst haar in 2010 op de eerste…
Wat kost een optreden van een artiest?Wat kost een optreden van een artiest?De muziekartiesten hebben last van het illegaal downloaden van muziek. In het verleden verdienden ze meer aan een uitgeb…

Popzangeres Kesha: haar leven en carrièrePopzangeres Kesha: haar leven en carrièreKesha Rose Sebert is een Amerikaanse zangeres, actrice, songwriter, rapper en danseres die vooral popmuziek maakt. Ze br…
Wie was Eva Cassidy: pas bekendheid na overlijdenWie was Eva Cassidy: pas bekendheid na overlijden'Imagine', 'What a Wonderful World' en 'Time after Time' zijn nummers die wij allemaal kennen. Deze nummers zijn door ve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mariusz Kubik, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • https://www.nu.nl/muziek/5077340/moody-blues-oprichter-ray-thomas-76-overleden.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/France_Gall
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Rick_Hall
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Tsangarides
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Denise_LaSalle
  • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Cranberries
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Eddie_Clarke
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Oh_Happy_Day
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Fredo_Santana
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Rodford
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Hugh_Masekela
  • http://www.bbc.com/news/uk-scotland-44079462
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Deaths_in_2018
  • Afbeelding bron 1: Philips Records, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Alterna2, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: State of Florida, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: JAGO, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 14-03-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.