InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2018

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2018

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2018 De Franse zangeres France Gall breekt in 1965 in Europa door als zij het Eurovisie Songfestival wint. Ze zingt niet voor haar eigen land, maar vertegenwoordigt Luxemburg. De allereerste editie van dit liedjesfestijn in 1956 schrijft de Zwitserse zangeres Lys Assia op haar naam. De naam van gospelzanger en koorleider Edwin Hawkins blijft voor altijd verbonden aan die ene gospelhit, terwijl trompettist Hugh Masekela wel de ‘Mandela van de Zuid-Afrikaanse muziek’ kan worden genoemd en is Aretha Franklin (foto) decennialang 'The Queen of Soul'. De Zweed Tim Bergling brengt muziek uit onder meerdere namen maar wordt het meest bekend als Avicii. Deze uiteenlopende artiesten hebben gemeen dat ze in 2018 zijn overleden. Welke andere nationaal en internationaal bekende en vooral ook minder bekende vocalisten, muzikanten en producers zijn nog meer in 2018 overleden?

Overleden muzikanten in 2018

Het geluid van de Ierse rockband The Cranberries wordt gekenmerkt door Keltische invloeden met de opvallende stem van zangeres Dolores O’Riordan, variërend van scherp tot krachtig en van hoog tot laag. De iconische gitaarriffs van Eddie Clarke zijn geliefd bij de fans van de Britse heavymetalband Motörhead terwijl de fluit die wordt bespeeld door Ray Thomas in het instrumentale middenstuk van The Moody Blues-klassieker Nights In White Satin nagenoeg iedereen bekend in de oren klinkt.

Welke bekende maar vooral ook minder bekende vocalisten, muzikanten en producers uit de populaire en lichte muziek zijn tot nu toe in 2018 overleden? (voor het laatst geüpdatet 17 augustus 2018)


Rick Hall

De Amerikaanse muziekproducent Rick Hall (85 jaar, † 2 januari) is de grondlegger van de Muscle Shoals Sound. In Muscle Shoals, een stad in Alabama, staan Hall’s beroemde Fame Studio (Florence Alabama Music Enterprise Studio) en, tot 2005, The Muscle Shoals Sound Studios. De sessiemuzikanten staan bekend om hun unieke, zuidelijke soulgeluid en zijn te horen op opnames van onder meer Aretha Franklin, Percy Sledge en Wilson Pickett. De zogeheten Amerikaanse southern rock-groepen als The Allman Brothers Band en Lynyrd Skynyrd hebben er dikwijls opgenomen, evenals Paul Simon en The Rolling Stones (Brown sugar).
Met de Fame Studio gaat Hall niet zonder succes richting pop- en countrymuziek met onder meer Paul Anka en The Osmonds. In 2015 brengt hij een biografie uit onder de titel ‘My journey from shame to Fame’.

Ray Thomas (The Moody Blues)

De Britse musicus Ray Thomas (76 jaar, † 4 januari) is één van de oprichters van The Moody Blues. De Engelse rhythm & bluesband met de oorspronkelijke zanger Denny Laine verandert na diens vertrek in 1966 in een symfonische band. Thomas wordt beschouwd als een muzikale duizendpoot; hij is componist en bespeelt in de groep meerdere instrumenten, waaronder piccolo, harmonica, saxofoon, hobo en met name fluit. Aan de fluit heeft hij zijn bijnaam ‘The Flute’ te danken. Zijn solo is een beroemd onderdeel van de klassieker Nights In White Satin. In 2002 verlaat Ray Thomas de groep vanwege gezondheidsredenen.

Chris Tsangarides

De Brit Chris Tsangarides (61 jaar, † 6 januari) is evenals Rick Hall een succesvol producer, zij het van een geheel andere muziekstijl. De naam van de Brit is verbonden met muziek van heavymetalbands als Judas Priest en Thin Lizzy, maar ook met groepen als Depêche Mode, Concrete Blonde en zelfs solisten als Joan Armatrading en Tom Jones. Vanaf 2000 is Tsangarides eigenaar van diverse studio’s in Groot-Brittannië waarvan een grote verscheidenheid aan groepen gebruikmaakt. In 1990 wordt het deels in Nederland opgenomen album Painkiller van Judas Priest genomineerd voor een Amerikaanse Grammy.

Bron: Philips Records, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Philips Records, Wikimedia Commons (Publiek domein)

France Gall

De Franse zangeres France Gall (70 jaar, † 7 januari) wordt geboren in een muzikale familie; haar moeder is zangeres en haar vader schrijft liedjes voor onder meer Edith Piaf en Charles Aznavour. Tussen 1964 en 1996 brengt ze zeventien albums uit. In 1965 vertegenwoordigt France Gall op 18-jarige leeftijd niet haar eigen land maar Luxemburg op het Eurovisie Songfestival. Ze wint met het door Serge Gainsbourg geschreven Poupée De Cire, Poupée De Son. In de daaropvolgende jaren heeft ze relaties met diverse bekende Franse zangers.

Haar bewondering op muzikaal gebied voor Elton John en Ella Fitzgerald blijkt uit respectievelijk Il Jouait Du Piano Debout (1980) en Ella Elle l’A (1987). Met Elton John neemt ze tevens enkele duetten op. Gall, die na het overlijden in 1997 van haar dochter weinig in de publiciteit komt, overlijdt aan de gevolgen van kanker in combinatie met een zware longinfectie.

Denise LaSalle

Ora Denise Allen, beter bekend als Denise LaSalle (78 jaar, † 8 januari), is een Amerikaanse blues-, r&b- en soulzangeres. In Nederland is ze in de zomer van 1985 op de radio te horen met (Don’t Mess With) My Toot Toot. LaSalle’s grootste hit in eigen land is het door haar zelf geschreven Trapped By A Thing Called Love. Tussen 1967 en 2010 verschijnen niet minder dan 35 albums van de zangeres die door sommigen wordt aangeduid als ‘Queen of the Blues’.

Eddie Clarke (Motörhead)

Eddie Clarke (67 jaar, † 10 januari) is één van de oorspronkelijke leden van de Britse heavymetalband Motörhead. De gitarist wordt ook wel ‘Fast’ Eddie Clarke genoemd en staat bij liefhebbers bekend om zijn iconische gitaarriffs. De metalband groeit eind jaren zeventig uit tot één van de meest luide bands van de wereld.

Clarke verruilt de groep in 1982 voor Fastway, een band die tot 2011 zeven albums uitbrengt. De naam Fastway is een vermenging van Clarke’s bijnaam in combinatie met de naam van de bassist van de groep, Pete Way. Eddie Clark en Motörhead-frontman Lemmy Kilmister, die eind 2015 overlijdt, staan tijdens een reünie in november 2014 in Birmingham nog eenmaal op het podium waarbij de klassieker Ace Of Spades niet ontbreekt.

Dolores O’Riordan in 2010 / Bron: Alterna2, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Dolores O’Riordan in 2010 / Bron: Alterna2, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Dolores O’Riordan (The Cranberries)

De in Ballybricken, Ierland geboren Dolores O’Riordan (46 jaar, † 15 januari) is leadzangeres van The Cranberries. De Ierse rockband is populair in de jaren negentig met nummers als Linger en Ode to my family. Het geluid van The Cranberries bestaat uit alternatieve rockmuziek met Keltische invloeden, met de zangstem van O’Riordan die varieert van scherp tot krachtig, van hoog tot laag. De grootste hit in Nederland heeft de groep in 1994 met Zombie, een protestlied tegen het geweld in Noord-Ierland tussen de katholieken en de protestanten. In de meest recente editie van de NPO Radio 2 Top 2000 (2017) bereikt het nummer de hoogste positie tot nu toe, nummer 202.

Als de groep tussen 2003 en 2008 pauzeert verschijnen van O’Riordan twee soloalbums. Het laatste album van The Cranberries verschijnt in april 2017; daarop heeft het viertal hun bekendste nummers opnieuw akoestisch opgenomen, begeleid door The Irish Chamber Orchestra. Dolores O’Riordan is voor opnames in Londen als ze onverwacht overlijdt.

Edwin Hawkins

De Amerikaanse gospelzanger en koorleider Edwin Hawkins (74 jaar, † 15 januari) wordt in één adem genoemd met Oh Happy Day. Onder de naam The Edwin Hawkins Singers wordt deze misschien wel grootste gospelhit in 1969 wereldwijd uitgebracht. Het lied Oh Happy Day met soliste Dorothy Combs Morrison in een gospelarrangement van een gezang uit de 18e eeuw is gebaseerd op de Handelingen der Apostelen 8:35.

Fredo Santana

De als Derrick Coleman geboren Amerikaanse rapper Fredo Santana (27 jaar, † 19 januari) brengt bij leven welgeteld één studioalbum uit. De rapper, een neef van de uit Chicago afkomstige rapper Chief Keef, kampt al enkele jaren met lichamelijke klachten, waaronder complicaties aan lever en nieren.

Jim Rodford (o.a. The Kinks, The Zombies)

Muzikant Jim Rodford (76 jaar, † 20 januari) speelt basgitaar in meerdere Britse bands. Na The Swinging Blue Jeans in de jaren zestig is hij begin jaren zeventig medeoprichter van Argent en speelt hij tussen 1978 en 1996 bij The Kinks. Vanaf 2004 tot zijn overlijden maakt hij deel uit van de reünie van The Zombies, de groep waarin hij in 1964 in de oprichtingsfase kortstondig speelt. Rodford overlijdt aan de gevolgen van een val van de trap.

Hugh Masekela

Jazztrompettist, componist en zanger Hugh Masekela (78 jaar, † 23 januari) wordt wel ‘de vader van de Zuid-Afrikaanse jazz’ genoemd. De in Witbank, Zuid-Afrika geboren muzikant verlaat zijn vaderland in 1960 als de politie in Sharpeville enkele tientallen zwarte demonstranten doodschiet en een verbod afkondigt op bijeenkomsten waarbij meer dan tien zwarten aanwezig zijn. Hij vertrekt naar het Verenigd Koninkrijk en vervolgens naar de Verenigde Staten. Via zijn muziek strijdt hij tegen de apartheid.

In Amerika heeft trompettist Masekela in 1968 een nummer-1-hit te pakken met het instrumentale Grazing In The Grass.
Bring Him Back Home uit 1987 is een oproep om de dan gevangen Nelson Mandela vrij te krijgen en geldt als hét protestlied tegen de apartheid. Masekela treedt in zijn muzikale leven op met onder meer Paul Simon, Herb Alpert en Harry Belafonte. De ‘Mandela van de Zuid-Afrikaanse muziek’ overlijdt aan de gevolgen van prostaatkanker.

Buzz Clifford

De Amerikaanse zanger Buzz Clifford (76 jaar, † 26 januari) heeft in zijn zangcarrière maar één echte hit: in 1960 bereikt hij in eigen land de top 10 met Baby Sittin' Boogie. De babygeluiden in deze zogeheten 'novelty song' zijn afkomstig van het zoontje van de componist, Johnny Parker.

Andere personen uit de muziekwereld die in januari 2018 zijn overleden

 • Marlene VerPlanck (84 jaar, † 14 januari), Amerikaanse jazzzangeres (big band, American songbook, cabaret);
 • Dave Holland (69 jaar, † 16 januari), Britse drummer, in o.a. heavymetalband Judas Priest van 1979-1989;
 • Lari White (52 jaar, † 23 januari), Amerikaanse countryzangeres;
 • Mark E. Smith (60 jaar, † 24 januari), frontman Britse post-punkband The Fall;
 • Floyd Miles (74 jaar, † 26 januari), Amerikaanse bluesmuzikant en zanger;
 • Coco Schumann (93 jaar, † 28 januari), Duitse jazzgitarist;
 • Neil Harris (63 jaar, † 28 januari), gitarist in Britse punkbank Sham 69 tussen 1975-1977.

Dennis Edwards (The Temptations)

De Amerikaan Dennis Edwards (74 jaar, † 2 februari) is tussen 1968 en 1989 met tussenpozen één van de leadzangers van The Temptations, één van de meest succesvolle groepen van Motown en beroemd om hun sterke meerstemmige zang. Als hij bij de soulgroep uit Detroit komt vervangt hij David Ruffin. In ons land heeft hij in de jaren tachtig een solohit met Don't Look Any Further waarop ook Siedah Garrett is te horen. In de jaren negentig toert de tenorzanger met een groep onder de naam The Temptations Review featuring Dennis Edwards. Edwards, die korte tijd getrouwd is geweest met Ruth Pointer van The Pointer Sisters, overlijdt één dag voor zijn 75ste verjaardag.

Pat Torpey (Mr. Big)

Pat Torpey (64 jaar, † 7 februari) is drummer en één van de oprichters van de Amerikaanse rockband Mr. Big. In 1992 heeft de groep een wereldhit met To Be With You. Met het door Cat Stevens geschreven Wild World heeft het kwartet in ons land een jaar later een bescheiden hit. Mr. Big stopt in 2002 maar komt in de oorspronkelijke bezetting zeven jaar later weer bij elkaar. De band brengt tussen 1989 en 2017 negen albums uit. In 2014 maakt Torpey bekend dat bij hem de ziekte van Parkinson is geconstateerd.

Vic Damone

Vic Damone (89 jaar, † 11 februari) is een succesvolle Amerikaanse zanger in de tijd waarin de big bands populair zijn. Tussen 1947 en 1957 heeft de in Brooklyn, New York geboren crooner in eigen land niet minder dan 35 hits, waaronder de nummer-1-hit You're Breaking My Heart. Zijn laatste grote hit voordat de rock 'n roll de muziek uit het tijdperk van de big bands en crooners definitief verdringt is On The Street Where You Live in 1956. Vic Damone, die niet minder dan vijf maal is getrouwd, wordt begin jaren veertig ontdekt door Perry Como en geldt als één van de laatst nog levende crooners uit het midden van de vorige eeuw. Ondanks dat zijn muziek al decennia niet meer op de radio is te horen weet de zanger nog jaren volle zalen te trekken in Las Vegas.

Andere personen uit de muziekwereld die in februari 2018 zijn overleden

 • Mickey Jones (76 jaar, † 7 februari), Amerikaanse drummer, o.a. in Kenny Rogers & The First Edition;
 • Lovebug Starski (57 jaar, † 8 februari), Amerikaanse rapper en discjockey in de Disco Fever Club, The Bronx 1978; samen met DJ Hollywood bedenker van de term 'hip hop';
 • Craig MacGregor (68 jaar, † 9 februari), bassist in Britse rockband Foghat;
 • Daryle Singletary (46 jaar, † 12 februari), Amerikaanse countryzanger;
 • Klaasje van der Wal (69 jaar, † 13 februari), bassist Shocking Blue;
 • Al Garner (88 jaar, † 14 februari), Britse jazzmusicus;
 • Barbara Alston (74 jaar, † 16 februari), zangeres in Amerikaanse meidengroep The Crystals (o.a. Da Doo Ron Ron, 1963);
 • Norm Rogers (61 jaar, † 18 februari), tussen 1984-1988 drummer in Amerikaanse countryrockband The Jayhawks;
 • Eddie Amoo (74 jaar, † 23 februari), Britse soulzanger in The Real Thing (You To Me Are Everything, 1976);
 • Wim Claes (56 jaar, † 24 februari), Belgische arrangeur, producer, componist en songwriter.

Ken Dodd

Kenneth Arthur Dodd (90 jaar, † 11 maart) is een Britse komiek, zanger en acteur die bekend is om zijn vooruitstekende tanden en zijn kapsel dat alle kanten op staat. Zijn carrière op de planken als variétéartiest duurt meer dan zestig jaar. Tussen 1960 en 1975 heeft de komiek tevens een - serieuze - zangcarrière die hem in Groot-Brittannië (en Ierland) meer dan een dozijn hits oplevert; Tears, geschreven in de jaren twintig door Frank Capano en Billy Uhr, is hiervan de grootste. Het nummer bereikt in september 1965 de eerste plaats van de Britse hitparade en blijkt aan het eind van dat jaar de meestverkochte single te zijn.

In 1982 wordt de in Liverpool geboren Dodd onderscheiden met de OBE (Officer of the Order of the British Empire) terwijl hij in 2017 wordt geridderd voor zijn verdiensten voor de entertainment en liefdadigheid. Sir Ken Dodd, die tot op hoge leeftijd blijft optreden, trouwt twee dagen voor zijn overlijden met Anne Jones die dan al veertig jaar zijn partner is

Craig Mack

De Amerikaanse rapper Craig Mack (47 jaar, † 12 maart) brengt in 1988 met weinig succes onder de naam MC EZ zijn eerste single uit. Als hij in 1993 als één van de eerste artiesten tekent voor Bad Boy Records, het platenlabel van Sean Combs alias Puff Daddy, heeft hij meer succes met het nummer Flava In Ya Ear. Van Craig Mack, die overlijdt aan hartfalen, verschijnen bij verschillende platenmaatschappijen tot 2017 in totaal drie albums.

Lys Assia

Rosa Mina Schärer, alias Lys Assia (94 jaar, † 24 maart), is een uit Zwitserland afkomstige zangeres die voor haar land in 1956 het Eurovisie Songfestival wint. Met het Franstalige lied Refrain wint de zangeres de allereerste editie van het liedjesfestijn waaraan op dat moment nog slechts zeven landen deelnemen. In de twee daaropvolgende jaren doet ze wederom mee, met als resultaat respectievelijk een achtste en een tweede plek.

Lys Assia blijft voor altijd verbonden aan het festival. In 2005, bij de vijftigste editie van het songfestival, zingt de dan 81-jarige zangeres nogmaals haar winnende lied uit 1956. Zowel in 2011 als in 2012 doet de hoogbejaarde Assia twee vergeefse pogingen Zwitserland te vertegenwoordigen op het songfestival.

Andere personen uit de muziekwereld die in maart 2018 zijn overleden

 • Bill Burkette (75 jaar, † 1 maart), Amerikaanse zanger (bariton) in vocal group The Vogues (You're The One, 1965);
 • Ronnie Prophet (80 jaar, † 2 maart), Canadese countryzanger;
 • Nokie Edwards (82 jaar, † 12 maart), Amerikaanse gitarist in instrumentale rockband The Ventures (Walk Don't Run, 1960);
 • Mike Harrison (72 jaar, † 25 maart), zanger in Britse band Spooky Tooth (That Was Only Yesterday, 1969);
 • Kenny O'Dell (73 jaar, † 27 maart), Amerikaanse countryzanger en componist (Behind Closed Doors);
 • Caleb Scofield (38 jaar, † 28 maart), Amerikaanse bassist en zanger in (metal)bands Cave In, Zozobra en Old Man Gloom.

Avicii

De Zweedse dj, muziekproducent en remixer Avicii, alias Tim Bergling (28 jaar, † 20 april), heeft tussen 2010 en 2018 onder verschillende namen (onder meer Tim Berg, Tom Hangs) in Nederland niet minder dan 20 hits, waarvan Wake Me Up en Hey Brother beiden in de Mediamarkt Top 40 een nummer-1-notering behalen. In 2016 doet hij een stap terug en kondigt aan vanwege fysieke en mentale problemen geen optredens meer te doen. Wel blijft nieuw studiomateriaal verschijnen van de man die met zijn 'uplifting beats' een brug slaat tussen dance en pop en samenwerkt met onder meer de Nederlander Nicky Romero (I Could Be The One), Madonna (op het album Rebel Heart), Coldplay (A Sky Full Of Stars), Nile Rodgers en Robbie Williams

De dancewereld waarin Bergling in korte tijd groot is geworden blijkt niet aan hem besteed. 'Het ligt echt niet aan de muziek of aan de shows, maar om alles eromheen. (...) Ik was mezelf niet meer. Mensen kenden me alleen als Avicii, maar zo ben ik niet. Ik haat het om in de spotlight te staan', zegt de introverte Zweed hierover. Avicii wordt dood aangetroffen in Muscat, Oman.

Een week later komt zijn familie met een verklaring waarin te lezen valt dat de dj zelfmoord heeft gepleegd. De familie schrijft dat Tim 'niet bestand was tegen de zakelijke machine waarin hij was beland en dat hij zocht naar rust'.

Andere personen uit de muziekwereld die in april 2018 zijn overleden

 • Cecil Taylor (89 jaar, † 5 april), Amerikaanse jazzpianist, pionier van de freejazz waarbij vrij wordt geïmproviseerd;
 • Nathan Davis (81 jaar, † 8 april), Amerikaanse jazzmusicus, multi-instrumentalist;
 • Yvonne Staples (80 jaar, † 10 april), Amerikaanse soulzangeres, vormt samen met zussen Cleotha (†) en Mavis en hun vader de gospel-, soul- en R&B-groep The Staple Singers (Respect Yourself, I'll Take You There);
 • Timmy Matley (36 jaar, † 11 april), zanger in Iers vocal harmony quintet The Overtones;
 • Cees Tol (70 jaar, † 13 april), gitarist en tekstschrijver in BZN (1966-1988), daarna met broer Thomas in duo Tol & Tol (Eleni, 1990);
 • Tom McBride alias Big Tom (81 jaar, † 17 april), Ierse zanger (country, traditionele Ierse muziek) en saxofonist, frontman van showband Big Tom & The Mainliners;
 • Robbee Mariano (47 jaar, † 20 april), bassist in veelzijdige 14-koppige Duitse band Söhne Mannheims;
 • Charles Neville (79 jaar, † 26 april), Amerikaanse saxofonist, vormt samen met zijn drie broers en neef The Neville Brothers.

Herman Krebbers

De in 1923 in Hengelo geboren violist Herman Krebbers (94 jaar, † 2 mei) is pas 17 jaar als hij concertmeester wordt bij de Arnhemse Orkestvereniging. Van 1962 tot 1979 vervult hij die functie bij het Amsterdamse Concertgebouworkest. Krebbers werkt onder meer samen met dirigent Bernard Haitink en collega violist en concertmeester Theo Olof en treedt in het buitenland op in Carnegie Hall in New York. Met Olof vormt Krebbers een duo dat met name werk van Bach en Bartók uitvoert. Samen worden ze hiervoor onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De violist zet in 2009 een punt achter zijn carrière maar blijft thuis in Tilburg nog vioollessen geven.

Abi Ofarim

De Israëlische muzikant Abi Ofarim (80 jaar, † 4 mei) vormt in de jaren zestig een succesvol folkduo met zijn vrouw Esther. De als Avraham Reichstadt geboren zanger haalt met haar in ons land onder de naam Esther & Abi Ofarim een nummer-1-hit met Cinderella Rockefella. Het grote succes is eenmalig. In 1970 gaat het echtpaar door spanningen op persoonlijk en zakelijk gebied uit elkaar. Abi Ofarim is daarna actief als componist en producer.

Scott Hutchison (Frightened Rabbit)

Het lichaam van Scott Hutchison (36 jaar, † 9 of 10 mei), zanger van de Schotse band Frightened Rabbit, wordt donderdag 10 mei gevonden bij South Queensferry, in de buurt van de Schotse stad Edinburgh. De zanger verlaat twee dagen daarvoor zijn hotel waarna niemand meer iets van hem verneemt. Van de uit het Schotse Selkirk afkomstige indie rockband Frightened Rabbit verschijnen tussen 2006 en 2016 vijf albums; Hutchison komt in 2014 met een soloalbum onder de naam Owl John.

De laatste berichten op Twitter van de met mentale problemen kampende Hutchison zijn van dinsdag 8 mei: 'Be so good to everyone you love. It’s not a given. I’m so annoyed that it’s not. I didn’t live by that standard and it kills me. Please, hug your loved ones' en twintig minuten later 'I’m away now. Thanks'.

Jürgen Marcus

In de eerste helft van de jaren zeventig is het Duitse schlagerlied in ons land bijzonder populair. Eén van de zangers die daarvan profiteert is Jürgen Marcus (69 jaar, † mei). De schlagerzanger weet een handvol hits te scoren waarvan Eine Neue Liebe Ist Wie Ein Neues Leben (1972) en Ein Festival Der Liebe (1973) de top 10 halen. Marcus lijdt sinds 2002 aan COPD, de chronische longziekte die hem in 2016 dwingt te stoppen met optredens.

Andere personen uit de muziekwereld die in mei 2018 zijn overleden

 • Arti Kraaijeveld (71 jaar, † 1 mei), Nederlandse gitarist in The Bintangs, Kraaijeveld, Carlsberg en De Gigantjes;
 • John 'Jabo' Starks (79 jaar, † 1 mei), Amerikaanse drummer in de begeleidingsband van James Brown;
 • Steve Coy (56 jaar, † 4 mei), drummer in Britse band Dead Or Alive (You Spin Me Round);
 • Big T (52 jaar, † 7 mei), Amerikaanse rapper;
 • Maurane (57 jaar, † 7 mei), Belgische zangeres, tevens actrice;
 • Gayle Shepherd (81 jaar, † 7 mei), Amerikaanse zangeres, vormt samen met haar zusters Martha, Judith en MaryLou het vocal kwartet The Shepherd Sisters (Alone, Why Must I Be Alone, 1957);
 • Reggie Lucas (65 jaar, † 19 mei), Amerikaanse percussionist in funk-/soulgroep Mtume en producer (van o.a. Madonna's debuutalbum, Stephanie Mills, Rebbie Jackson en Lou Rawls);
 • Demba Nabé alias Boundzound (46 jaar, † 31 mei), zanger van Duitse hip hop-, reggae- en dancehall band Seeed.

Bron: Samuel Kenwright, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Samuel Kenwright, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

XXXTentacion

XXXTentacion is het pseudoniem van Jahseh Dwayne Onfroy (20 jaar, † 18 juni), een Amerikaans rapper uit Lauderhill, Florida. De rapper is pas twintig jaar oud als hij wordt doodgeschoten bij een overval. XXXTentacion is in zijn korte leven dikwijls in opspraak geraakt, voor onder meer illegaal wapenbezit, een overval en zware mishandeling. De rapper die onder huisarrest stond had van de rechter kort voor zijn overlijden toestemming gekregen om op tournee te gaan.

Naast enkele EP's en mixtapes verschijnen van Onfroy twee albums, 17 in 2017 en ? in 2018. Het tweede album wordt drie maanden voor zijn overlijden uitgebracht en bereikt in meerdere landen de bovenste plaats in de albumlijst. Het hiervan afkomstige nummer Sad! wordt in eigen land zijn grootste hit; in maart bereikt het nummer een 7e plek in de Billboard Hot 100 maar een week na het overlijden van de rapper stijgt Sad! van 52 naar nummer 1. XXXTentacion is daarmee de achtste soloartiest die in de toonaangevende Amerikaanse hitllijst postuum een eerste plaats bereikt.

Vinnie Paul (Pantera)

Naast Dave Holland (Judas Priest), Pat Torpey (Mr. Big), Mickey Jones (The First Edition), Norm Rogers (The Jayhawks), Steve Coy (Dead Or Alive), John Starks (James Brown), Jon Hiseman (Colosseum), D.J. Fontana (Elvis Presley), Nick Knox (The Cramps) en George Cameron (The Left Banke) is Vinnie Paul (54 jaar, † 22 juni) de elfde drummer die in de eerste helft van 2018 komt te overlijden. Paul is in 1981 medeoprichter van de Amerikaanse metalband Pantera die tot 2000 negen albums uitbrengt; Far Beyond Driven, het zevende album, haalt in 1994 de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst.

Naast Vincent Paul Abbott, de echte naam van Vinnie Paul, bestaat de metalband in de beginjaren uit vijf leden waaronder zijn broer, gitarist Darrell Abbott. Darrell komt in 2004 te overlijden als tijdens een concert in Ohio een man het podium op stormt en de gitarist doodschiet. Na het uiteenvallen in 2003 van Pantera is Vinnie Paul drummer in een andere heavymetalband, Hellyeah.

Andere personen uit de muziekwereld die in juni 2018 zijn overleden

 • Eddy 'The Chief' Clearwater (83 jaar, † 1 juni), Amerikaanse blueszanger en -gitarist (Chicago blues scene), speelde onder meer op Nederlandse bluesfestivals;
 • Clarence Fountain (88 jaar, † 3 juni), zanger in en medeoprichter (1939) van Amerikaanse gospelgroep The Blind Boys Of Alabama;
 • Jalal Mansur Nuriddin (73 jaar, † 4 juni), Amerikaanse dichter die zijn gedichten onder de naam The Last Poets op muziek heeft gezet, grondlegger hiphop;
 • Danny Kirwan (68 jaar, † 8 juni), gitarist Fleetwood Mac (1969-1972);
 • Jon Hiseman (73 jaar, † 12 juni), Engelse producer en drummer (Colosseum, Tempest en Colosseum II);
 • D.J. (Dominic Joseph) Fontana (87 jaar, † 13 juni), Amerikaanse drummer, te horen op meer dan 400 nummers van Elvis Presley;
 • Matt Murphy (88 jaar, † 15 juni), Amerikaanse bluesgitarist (The Blues Brothers, Howlin' Wolf);
 • Nick Knox (60 jaar, † 15 juni), Amerikaanse drummer (psychobillyband The Cramps);
 • Rebecca Parris (66 jaar, † 17 juni), Amerikaanse jazzzangeres;
 • George Cameron (70 jaar, † 24 juni), drummer en zanger in Amerikaanse 60's groep The Left Banke (Walk Away Renée, Pretty Ballerina);
 • Joseph Water (Joe) Jackson (89 jaar, † 27 juni), patriarch van de muzikale familie Jackson; vader van Rebbie, Jackie, Tito, Jermaine, La Toya, Marlon, Michael (†), Randy en Janet;
 • Steven Soto (54 jaar, † 27 juni), Amerikaanse bassist in punk rockbands The Adolescents en Agent Orange;
 • Eugene Pitt (80 jaar, † 29 juni), zanger in Amerikaanse 60's doo wop groep The Jive Five;
 • Smoke Dawg (21 jaar, † 30 juni), Canadese rapper, omgekomen bij een schietpartij.

Tab Hunter

De Amerikaanse acteur en tevens zanger Tab Hunter (86 jaar, † 8 juli) staat met Young Love in februari en maart 1958 zes weken bovenaan de Amerikaanse hitparade. Het zou het meest bekende nummer worden voor de man die in New York wordt geboren als zoon van Duitse immigranten onder de naam Arthur Andrew Kelm. De artiestennaam Tab Hunter krijgt hij van zijn filmagent als hij zijn eerst rol krijgt.

In oktober 2005 publiceert Hunter zijn biografie waarin hij uitkomt voor zijn homoseksualiteit, hetgeen in contrast staat met het imago van vrouwenversierder dat hij opbouwt met zijn filmrollen in de jaren vijftig. De zanger en acteur overlijdt drie dagen voor zijn 87ste verjaardag.

Andere personen uit de muziekwereld die in juli 2018 zijn overleden

 • Alan Longmuir (70 jaar, † 2 juli), Schotse muzikant, basgitarist in 70's groep The Bay City Rollers;
 • Richard Swift (41 jaar, † 3 juli), Amerikaanse muzikant, onder meer in The Black Keys, The Sins en The Arcs:
 • Mark Shelton (60 jaar, † 26 juli), Amerikaanse gitarist in heavymetalband Manilla Road, bijnaam Mark 'The Shark' Shelton.

Aretha Franklin

Van de Amerikaanse soul- en R&B-zangeres Aretha Franklin (76 jaar, † 16 augustus) verschijnt in 1956 op 14-jarige leeftijd het eerste (gospel)album, getiteld Songs Of Faith. In 1961 breekt de in Memphis, Tennessee geboren domineesdochter landelijk door met het nummer Rock-A-Bye Your Baby With A Dixie Melody. De vele singles die hierna volgen worden allemaal kleine hits; dit verandert als het contract bij Columbia afloopt en Franklin in 1967 tekent bij Atlantic Records.
Met producer Jerry Wexler maakt ze vervolgens een indrukwekkend aantal R&B-hits die haar de bijnaam ‘The Queen Of Soul’ oplevert. Klassiekers in de daaropvolgende jaren zijn onder meer Respect, Chain Of fools, I Say A Little Prayer, Think, You Make Me Feel Like A Natural Woman en Spanish Harlem (nummer 2 in Nederland in 1971).

In de loop van de jaren zeventig nemen de hits af, maar halverwege de jaren tachtig maakt ze een comeback met Freeway Of Love en werkt ze samen met onder meer Elton John, George Michael en The Eurythmics. In 1987 wordt ze als eerste vrouw opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en in 2008 roept het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone haar uit tot beste zangeres aller tijden. Tussen 1961 en 1998 heeft ze in eigen land in totaal 73 hits waardoor Franklin tot 2017 lijstaanvoerder is als zangeres met de meeste hits in de Billboard Hot 100.

Vanaf 2010 moet Aretha Franklin door gezondheidsproblemen meerdere keren concerten afzeggen; één van haar laatste optredens is op 7 november 2017 in New York City tijdens het 25-jarig bestaan van de Elton John Aids Foundation. In februari 2018 maakt de legendarische soulzangeres bekend met pensioen te gaan en geen nieuwe muziek meer te maken.

Andere personen uit de muziekwereld die in augustus 2018 zijn overleden

 • Morgana King (88 jaar, † 12 augustus), Amerikaanse jazzzangeres, tevens actrice;
 • Jill Janus (43 jaar, † 14 augustus), Amerikaanse zangeres in heavymetalband Huntress, treedt in 2012-2014 enkele malen in Nederland (Tilburg) op.

Lees verder

© 2018 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Barry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow brengt in oktober 2014 zijn dertigste studio-album uit, getiteld 'My dream duets'. Op dit album zingt hij…
Wat kost een optreden van een artiest?Wat kost een optreden van een artiest?De muziekartiesten hebben last van het illegaal downloaden van muziek. In het verleden verdienden ze meer aan een uitgeb…
Beter dan het Origineel"Beter dan het Origineel", de nieuwe muziekshow van SBS6 welke dit najaar te zien zal zijn op televisie. De show zal gep…
Noël est là, Franse versie van Do they Know It´s ChristmasNoël est là, Franse versie van Do they Know It´s ChristmasIn december 2014 verschijnt er een Franstalige versie van het nummer Do they Know It´s Christmas van Band Aid 30. De ker…
Top 10 zangeressen met de meeste hits in AmerikaTop 10 zangeressen met de meeste hits in AmerikaDe Amerikaanse Billboard Hot 100 publiceert wekelijks een lijst van de honderd populairste liedjes. In deze lijst zijn n…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sarasmile, Flickr (CC BY-2.0)
 • https://www.nu.nl/muziek/5077340/moody-blues-oprichter-ray-thomas-76-overleden.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/France_Gall
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Rick_Hall
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Tsangarides
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Denise_LaSalle
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Cranberries
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Eddie_Clarke
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Oh_Happy_Day
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Fredo_Santana
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Rodford
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Hugh_Masekela
 • http://www.bbc.com/news/uk-scotland-44079462
 • Afbeelding bron 1: Philips Records, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Alterna2, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Samuel Kenwright, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Reageer op het artikel "Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 17-08-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 16
Schrijf mee!