InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2018

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2018

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2018 De Franse zangeres France Gall (foto) breekt in 1965 in Europa door als zij het Eurovisie Songfestival wint. Ze zingt niet voor haar eigen land, maar vertegenwoordigt Luxemburg. De naam van gospelzanger en koorleider Edwin Hawkins blijft voor altijd verbonden aan die ene gospelhit, terwijl trompettist Hugh Masekela wel de ‘Mandela van de Zuid-Afrikaanse muziek’ kan worden genoemd. De korte muzikale carrière van rapper Fredo Santana komt door zijn slechte gezondheid niet van de grond terwijl gitarist Jim Rodford meer dan een halve eeuw in diverse Britse bands optreedt. Deze uiteenlopende musici hebben gemeen dat ze in 2018 zijn overleden. Welke andere nationaal en internationaal bekende en vooral ook minder bekende vocalisten, muzikanten en producers zijn nog meer in 2018 overleden?

Overleden muzikanten in 2018

Het geluid van de Ierse rockband The Cranberries wordt gekenmerkt door Keltische invloeden met de opvallende stem van zangeres Dolores O’Riordan, variërend van scherp tot krachtig en van hoog tot laag. De iconische gitaarriffs van Eddie Clarke zijn geliefd bij de fans van de Britse heavymetalband Motörhead terwijl de fluit die wordt bespeeld door Ray Thomas in het instrumentale middenstuk van The Moody Blues-klassieker Nights In White Satin nagenoeg iedereen bekend in de oren klinkt.

Welke bekende maar vooral ook minder bekende vocalisten, muzikanten en producers uit de populaire en lichte muziek zijn tot nu toe in 2018 overleden? (voor het laatst geüpdatet 23 februari 2018)


Rick Hall

De Amerikaanse muziekproducent Rick Hall (85 jaar, † 2 januari) is de grondlegger van de Muscle Shoals Sound. In Muscle Shoals, een stad in Alabama, staan Hall’s beroemde Fame Studio (Florence Alabama Music Enterprise Studio) en, tot 2005, The Muscle Shoals Sound Studios. De sessiemuzikanten staan bekend om hun unieke, zuidelijke soulgeluid en zijn te horen op opnames van onder meer Aretha Franklin, Percy Sledge en Wilson Pickett. De zogeheten Amerikaanse southern rock-groepen als The Allman Brothers Band en Lynyrd Skynyrd hebben er dikwijls opgenomen, evenals Paul Simon en The Rolling Stones (Brown sugar).
Met de Fame Studio gaat Hall niet zonder succes richting pop- en countrymuziek met onder meer Paul Anka en The Osmonds. In 2015 brengt hij een biografie uit onder de titel ‘My journey from shame to Fame’.

Ray Thomas (The Moody Blues)

De Britse musicus Ray Thomas (76, † 4 januari) is één van de oprichters van The Moody Blues. De Engelse rhythm & bluesband met de oorspronkelijke zanger Denny Laine verandert na diens vertrek in 1966 in een symfonische band. Thomas wordt beschouwd als een muzikale duizendpoot; hij is componist en bespeelt in de groep meerdere instrumenten, waaronder piccolo, harmonica, saxofoon, hobo en met name fluit. Aan de fluit heeft hij zijn bijnaam ‘The Flute’ te danken. Zijn solo is een beroemd onderdeel van de klassieker Nights In White Satin. In 2002 verlaat Ray Thomas de groep vanwege gezondheidsredenen.

Chris Tsangarides

De Brit Chris Tsangarides (61 jaar, † 6 januari) is evenals Rick Hall een succesvol producer, zij het van een geheel andere muziekstijl. De naam van de Brit is verbonden met muziek van heavymetal bands als Judas Priest en Thin Lizzy, maar ook met groepen als Depêche Mode, Concrete Blonde en zelfs solisten als Joan Armatrading en Tom Jones. Vanaf 2000 is Tsangarides eigenaar van diverse studio’s in Groot-Brittannië waarvan een grote verscheidenheid aan groepen gebruikmaakt. In 1990 wordt het deels in Nederland opgenomen album Painkiller van Judas Priest genomineerd voor een Amerikaanse Grammy.

France Gall

De Franse zangeres France Gall (70 jaar, † 7 januari) wordt geboren in een muzikale familie; haar moeder is zangeres en haar vader schrijft liedjes voor onder meer Edith Piaf en Charles Aznavour. Tussen 1964 en 1996 brengt ze zeventien albums uit. In 1965 vertegenwoordigt France Gall op 18-jarige leeftijd niet haar eigen land maar Luxemburg op het Eurovisie Songfestival. Ze wint met het door Serge Gainsbourg geschreven Poupée De Cire, Poupée De Son. In de daaropvolgende jaren heeft ze relaties met diverse bekende Franse zangers.

Haar bewondering op muzikaal gebied voor Elton John en Ella Fitzgerald blijkt uit respectievelijk Il Jouait Du Piano Debout (1980) en Ella Elle l’A (1987). Met Elton John neemt ze tevens enkele duetten op. Gall, die na het overlijden in 1997 van haar dochter weinig in de publiciteit komt, overlijdt aan de gevolgen van kanker in combinatie met een zware longinfectie.

Denise LaSalle

Ora Denise Allen, beter bekend als Denise LaSalle (78 jaar, † 8 januari), is een Amerikaanse blues-, r&b- en soulzangeres. In Nederland is ze in de zomer van 1985 op de radio te horen met (Don’t Mess With) My Toot Toot. LaSalle’s grootste hit in eigen land is het door haar zelf geschreven Trapped By A Thing Called Love. Tussen 1967 en 2010 verschijnen niet minder dan 35 albums van de zangeres die door sommigen wordt aangeduid als ‘Queen of the Blues’.

Eddie Clarke (Motörhead)

Eddie Clarke (67 jaar, † 10 januari) is één van de oorspronkelijke leden van de Britse heavymetalband Motörhead. De gitarist wordt ook wel ‘Fast’ Eddie Clarke genoemd en staat bij liefhebbers bekend om zijn iconische gitaarriffs. De metalband groeit eind jaren zeventig uit tot één van de meest luide bands van de wereld.

Clarke verruilt de groep in 1982 voor Fastway, een band die tot 2011 zeven albums uitbrengt. De naam Fastway is een vermenging van Clarke’s bijnaam in combinatie met de naam van de bassist van de groep, Pete Way. Eddie Clark en Motörhead-frontman Lemmy Kilmister, die eind 2015 overlijdt, staan tijdens een reünie in november 2014 in Birmingham nog eenmaal op het podium waarbij de klassieker Ace Of Spades niet ontbreekt.

Dolores O’Riordan in 2010 / Bron: Alterna2, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Dolores O’Riordan in 2010 / Bron: Alterna2, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Dolores O’Riordan (The Cranberries)

De in Ballybricken, Ierland geboren Dolores O’Riordan (46 jaar, † 15 januari) is leadzangeres van The Cranberries. De Ierse rockband is populair in de jaren negentig met nummers als Linger en Ode to my family. Het geluid van The Cranberries bestaat uit alternatieve rockmuziek met Keltische invloeden, met de zangstem van O’Riordan die varieert van scherp tot krachtig, van hoog tot laag. De grootste hit in Nederland heeft de groep in 1994 met Zombie, een protestlied tegen het geweld in Noord-Ierland tussen de katholieken en de protestanten. In de meest recente editie van de NPO Radio 2 Top 2000 (2017) bereikt het nummer de hoogste positie tot nu toe, nummer 202.

Als de groep tussen 2003 en 2008 pauzeert verschijnen van O’Riordan twee soloalbums. Het laatste album van The Cranberries verschijnt in april 2017; daarop heeft het viertal hun bekendste nummers opnieuw akoestisch opgenomen, begeleid door The Irish Chamber Orchestra. Dolores O’Riordan is voor opnames in Londen als ze onverwacht overlijdt.

Edwin Hawkins

De Amerikaanse gospelzanger en koorleider Edwin Hawkins (74 jaar, † 15 januari) wordt in één adem genoemd met Oh Happy Day. Onder de naam The Edwin Hawkins Singers wordt deze misschien wel grootste gospelhit in 1969 wereldwijd uitgebracht. Het lied Oh Happy Day met soliste Dorothy Combs Morrison in een gospelarrangement van een gezang uit de 18e eeuw is gebaseerd op de Handelingen der Apostelen 8:35.

Fredo Santana

De als Derrick Coleman geboren Amerikaanse rapper Fredo Santana (27 jaar, † 19 januari) brengt bij leven welgeteld één studioalbum uit. De rapper, een neef van de uit Chicago afkomstige rapper Chief Keef, kampt al enkele jaren met lichamelijke klachten, waaronder complicaties aan lever en nieren.

Jim Rodford (o.a. The Kinks, The Zombies)

Muzikant Jim Rodford (76 jaar, † 20 januari) speelt basgitaar in meerdere Britse bands. Na The Swinging Blue Jeans in de jaren zestig is hij begin jaren zeventig medeoprichter van Argent en speelt hij tussen 1978 en 1996 bij The Kinks. Vanaf 2004 tot zijn overlijden maakt hij deel uit van de reünie van The Zombies, de groep waarin hij in 1964 in de oprichtingsfase kortstondig speelt. Rodford overlijdt aan de gevolgen van een val van de trap.

Hugh Masekela

Jazztrompettist, componist en zanger Hugh Masekela (78 jaar, † 23 januari) wordt wel ‘de vader van de Zuid-Afrikaanse jazz’ genoemd. De in Witbank, Zuid-Afrika geboren muzikant verlaat zijn vaderland in 1960 als de politie in Sharpeville enkele tientallen zwarte demonstranten doodschiet en een verbod afkondigt op bijeenkomsten waarbij meer dan tien zwarten aanwezig zijn. Hij vertrekt naar het Verenigd Koninkrijk en vervolgens naar de Verenigde Staten. Via zijn muziek strijdt hij tegen de apartheid.

In Amerika heeft trompettist Masekela in 1968 een nummer-1-hit te pakken met het instrumentale Grazing In The Grass.
Bring Him Back Home uit 1987 is een oproep om de dan gevangen Nelson Mandela vrij te krijgen en geldt als hét protestlied tegen de apartheid. Masekela treedt in zijn muzikale leven op met onder meer Paul Simon, Herb Alpert en Harry Belafonte. De ‘Mandela van de Zuid-Afrikaanse muziek’ overlijdt aan de gevolgen van prostaatkanker.

Buzz Clifford

De Amerikaanse zanger Buzz Clifford (76 jaar, † 26 januari) heeft in zijn zangcarrière maar één echte hit: in 1960 bereikt hij in eigen land de top 10 met Baby sittin' boogie. De babygeluiden in deze zogeheten 'novelty song' zijn afkomstig van het zoontje van de componist, Johnny Parker.

Andere personen uit de muziekwereld die in januari 2018 zijn overleden

 • Marlene VerPlanck (84 jaar, † 14 januari), Amerikaanse jazzzangeres (big band, American songbook, cabaret);
 • Dave Holland (69 jaar, † 16 januari), Britse drummer, in o.a. heavymetal band Judas Priest van 1979-1989;
 • Lari White (52 jaar, † 23 januari), Amerikaanse countryzangeres;
 • Mark E. Smith (60 jaar, † 24 januari), frontman Britse post-punkband The Fall;
 • Floyd Miles (74 jaar, † 26 januari), Amerikaanse bluesmuzikant en zanger;
 • Coco Schumann (93 jaar, † 28 januari), Duitse jazzgitarist;
 • Neil Harris (63 jaar, † 28 januari), gitarist in Britse punkbank Sham 69 tussen 1975-1977.

Dennis Edwards (The Temptations)

De Amerikaan Dennis Edwards (74 jaar, † 2 februari) is tussen 1968 en 1989 met tussenpozen één van de leadzangers van The Temptations, één van de meest succesvolle groepen van Motown en beroemd om hun sterke meerstemmige zang. Als hij bij de soulgroep uit Detroit komt vervangt hij David Ruffin. In ons land heeft hij in de jaren tachtig een solohit met Don't Look Any Further waarop ook Siedah Garrett is te horen. In de jaren negentig toert de tenorzanger met een groep onder de naam The Temptations Review featuring Dennis Edwards. Edwards, die korte tijd getrouwd is geweest met Ruth Pointer van The Pointer Sisters, overlijdt één dag voor zijn 75ste verjaardag.

Pat Torpey (Mr. Big)

Pat Torpey (64 jaar, † 7 februari) is drummer en één van de oprichters van de Amerikaanse rockband Mr. Big. In 1992 heeft de groep een wereldhit met To Be With You. Met het door Cat Stevens geschreven Wild World heeft het kwartet in ons land een jaar later een bescheiden hit. Mr. Big stopt in 2002 maar komt in de oorspronkelijke bezetting zeven jaar later weer bij elkaar. De band brengt tussen 1989 en 2017 negen albums uit. In 2014 maakt Torpey bekend dat bij hem de ziekte van Parkinson is geconstateerd.

Vic Damone

Vic Damone (89 jaar, † 11 februari) is een succesvolle Amerikaanse zanger in de tijd waarin de big bands populair zijn. Tussen 1947 en 1957 heeft de in Brooklyn, New York geboren crooner in eigen land niet minder dan 35 hits, waaronder de nummer-1-hit You're Breaking My Heart. Zijn laatste grote hit voordat de rock 'n roll de muziek uit het tijdperk van de big bands en crooners definitief verdringt is On The Street Where You Live in 1956. Vic Damone, die niet minder dan vijf maal is getrouwd, wordt begin jaren veertig ontdekt door Perry Como en geldt als één van de laatst nog levende crooners uit het midden van de vorige eeuw. Ondanks dat zijn muziek al decennia niet meer op de radio is te horen weet de zanger nog jaren volle zalen te trekken in Las Vegas.

Andere personen uit de muziekwereld die in februari 2018 zijn overleden

 • Mickey Jones (76 jaar, † 7 februari), Amerikaanse drummer, o.a. in Kenny Rogers & The First Edition;
 • Lovebug Starski (57 jaar, † 8 februari), Amerikaanse rapper en discjockey in de Disco Fever Club, The Bronx 1978; samen met DJ Hollywood bedenker van de term 'hip hop';
 • Craig MacGregor (68 jaar, † 9 februari), bassist in Britse rockband Foghat;
 • Daryle Singletary (46 jaar, † 12 februari), Amerikaanse countryzanger;
 • Klaasje van der Wal (69 jaar, † 13 februari), bassist Shocking Blue;
 • Al Garner (88 jaar, † 14 februari), Britse jazzmusicus;
 • Norm Rogers (61 jaar, † 18 februari), tussen 1984-1988 drummer in Amerikaanse countryrockband The Jayhawks;
 • Eddie Amoo (74, 23 februari), Britse soulzanger in The Real Thing; grootste hit You To Me Are Everything (1976).

Lees verder

© 2018 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Barry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow brengt in oktober 2014 zijn dertigste studio-album uit, getiteld 'My dream duets'. Op dit album zingt hij…
Wat kost een optreden van een artiest?Wat kost een optreden van een artiest?De muziekartiesten hebben last van het illegaal downloaden van muziek. In het verleden verdienden ze meer aan een uitgeb…
Beter dan het Origineel"Beter dan het Origineel", de nieuwe muziekshow van SBS6 welke dit najaar te zien zal zijn op televisie. De show zal gep…
Dag van de MuzikantDag van de MuzikantDe Dag van de Muzikant is eigenlijk een dag voor de muzikant: Muzikantendag. De dag is bedoeld voor mensen die een stap…
recensieCd-recensie Euro Groove: Putumayo World MusicEuro Groove is een heerlijke cd voor iedereen die van dance, groove of ritmische muziek houdt. Als je de cd draait heb j…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Philips Records, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://www.nu.nl/muziek/5077340/moody-blues-oprichter-ray-thomas-76-overleden.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/France_Gall
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Rick_Hall
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Tsangarides
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Denise_LaSalle
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Cranberries
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Eddie_Clarke
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Oh_Happy_Day
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Fredo_Santana
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Rodford
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Hugh_Masekela
 • Afbeelding bron 1: Alterna2, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Reageer op het artikel "Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 23-02-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 13
Schrijf mee!