Aretha Franklin, Queen of Soul

Aretha Franklin, Queen of Soul Ze werd de 'Queen of Soul genoemd'. Het Amerikaanse muziektijdschrift 'Rolling Stone' plaatst haar in 2010 op de eerste plaats in de ranglijst van de beste zangers aller tijden. In 1987 werd ze als allereerste vrouw opgenomen in de 'Rock and Roll Hall of Fame'. Aretha Louise Franklin werd geboren op 25 maart 1942 in Memphis en overleed op 16 augustus 2018 in Detroit aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

De kinderjaren in de kerk

Reeds als kind zong de jonge Aretha samen met haar zussen in het gospelkoor van de baptistenkerk in Detroit waar haar vader dominee was. Haar eerste plaat nam ze op toen ze veertien jaar was. Muziekproducer John Hammond ontdekte haar en ze sloot een platencontract af met 'Columbia Records'. Dit leidde begin jaren zestig tot enkele succesvolle nummers zoals 'Rock-a-bye Your Baby With a Dixie Melody'. Het platenlabel had voor haar een carrière als croonerzangeres op het oog. Dit zag Franklin niet zitten vanwege haar rauw en explosief stemgeluid. Ze verruilde 'Columbia Records' voor 'Atlantic Records'.

Queen of Soul

Bij 'Atlantic Records' maakte ze met Jerry Wexler, haar producer, nummers als 'I Never Loved a Man The Way I Love You'. Deze muziek leunde veel dichter aan bij soul dan eerder werk van haar. De weg naar de beroemdheid was ingeslagen. Eind jaren zestig was Aretha Franklin zo beroemd dat ze niet enkel de bijnaam 'Queen of Soul' kreeg, ze gold tevens als een rolmodel voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Franklin heeft veel top-10 hits op haar palmares staan. Ze coverde nummers van andere beroemdheden. Zo zong ze onder meer 'Eleanor Rigby' van 'The Beatles' en 'Bridge Over Troubled Water' van 'Simon and Garfunkel'. De meeste bekendheid kreeg ze wellicht met nummers als 'Chain Of Fools', 'Think' en 'Respect'.

De jaren tachtig: Blues Brothers en George Michael

Begin jaren tachtig staat de carrière van Aretha Franklin op een laag pitje. Een cover van 'What a Fool Believes', een hit van de 'Doobie Brothers', bracht daar verandering in. Niet lang daarna ziet het publiek haar terug in de muziekfilm 'The Blues Brothers' van John Belushi. Zeven jaar na dit wapenfeit, in 1987, scoort Franklin in een duet met George Michael een monsterhit met 'I Knew You Were Waiting For Me'. In 1994 leende de 'Queen of Soul' haar stem nog eens voor het witte doek. Voor de bioscoopfilm 'Sister Act' nam ze het nummer ' A Deeper Love' op.

Bron: Pete Souza, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Pete Souza, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Barack Obama, Bill Clinton en George W. Bush

Franklin deed meer dan tophits scoren. In 1993 zorgde ze voor een muzikale noot tijdens de eerste presidentiële eedaflegging van Bill Clinton. In 2009 beklom ze het podium voor de inauguratie van Barack Obama. Ze zong er het nummer 'My Country, 'Tis of Thee', wat Obama de tranen in de ogen deed krijgen. De 44ste president van de Verenigde Staten zei dat de Amerikaanse geschiedenis opwelt wanneer Aretha zingt. Franklin kwam tussen beide eedafleggingen in nog eens in aanraking met de machtigste man van de VS. In 2005 kreeg ze uit handen van toenmalig president George W. Bush de 'Medal of Freedom', de hoogste onderscheiding die een Amerikaans staatsburger kan ontvangen.

Veelvuldige bekroningen

De 'Medal of Freedom' is slechts één van de talloze trofeeën die Aretha Franklin te beurt vielen. In 1987 was ze de eerste vrouw die werd opgenomen in de 'Rock and Roll Hall of Fame'. De hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding, de 'National Medal of Arts', mocht ze in 1999 in ontvangst nemen. In 2012 kreeg ze een plaatsje in de 'Gospel Music Hall Of Fame'. Franklin kreeg achttien keer een Grammy Award uitgereikt, de muzikale versie van de Oscaruitreiking. Acht jaar op rij, tussen 1967 en 1975, werd ze bekroond met de Grammy voor beste r&b-zangeres.

Privé-leven en gezondheid van Aretha Franklin.

Een onbekommerde jeugd kende Aretha Franklin niet. Ze was op haar zeventiende moeder van twee kinderen. De zangeres huwde twee keer en heeft vier zonen. In 2010 werd er alvleesklierkanker vastgesteld bij haar. Na drie jaar verkondigde ze dat de ziekte was overwonnen en dat ze zich terug op haar loopbaan wou richten. De kanker kwam terug en Franklin kondigde in 2017 aan alleen nog bij speciale gelegenheden op het podium te willen staan zoals het benefietconcert voor de 'Elton John Aids Foundation' waar ze in november 2017 optrad. De laatste dagen van haar leven werd ze thuis in Detroit omringd met palliatieve zorg. Aretha Franklin overleed op 16 augustus 2018 op 76-jarige leeftijd.
© 2018 - 2024 Rudi73, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Shirma Rouse - souldiva van Sint EustatiusShirma Rouse - souldiva van Sint EustatiusShirma Rouse is zangeres die faam maakte als achtergrondzangeres en die met haar deelname aan het televisietalentenprogr…
Stevie Ray VaughanStevie Ray Vaughan geldt voor vele bluesliefhebbers als een geweldige blueszanger en bluesgitarist. Zowel solo als samen…
Queen - A Day At The RacesQueen - A Day At The RacesIn December 1976 werd de plaat: ''A Day At The Races'' uitgebracht. Het was het vijfde album van de groep Queen en de op…
Hits jaren 60: 1968Hits jaren 60: 1968Welke nummers waren in 1968 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…
Django Reinhardt: van zigeuner naar virtuoos jazzmuzikantDjango Reinhardt: van zigeuner naar virtuoos jazzmuzikantDjango Reinhardt was een Europese jazzgitarist in de 20ste eeuw die na een tragisch ongeval een innovatieve gitaarstijl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Atlantic Records, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aretha_Franklin
  • https://www.tijd.be/cultuur/algemeen/soullegende-aretha-franklin-overleden/10040309.html
  • https://www.hln.be/showbizz/celebrities/aretha-franklin-overleden-op-76-jarige-leeftijd~aff61e72/
  • Afbeelding bron 1: Pete Souza, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Rudi73 (34 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.