Shirma Rouse - souldiva van Sint Eustatius

Shirma Rouse - souldiva van Sint Eustatius Shirma Rouse is zangeres die faam maakte als achtergrondzangeres en die met haar deelname aan het televisietalentenprogramma The Voice of Holland duidelijk maakte dat ze een solocarrière ambieert. Die solocarrière is van de grond gekomen en bloeit, met verschillende solo-albums, een theatertournee en regelmatige televisieoptredens. Ze zingt mee in The Passion, in het jaar dat die in Enschede wordt opgevoerd (2015) en live door de EO wordt uitgezonden. Haar solocarrière is succesvol.

Van achtergrondzangeres tot solist


Shirma Rouse van Sint Eustatius

Shirma Rouse is in 1980 geboren op Sint Eustatius, woonde een paar jaar op Curaçao en kwam op haar negentiende naar Nederland. Ze zingt van kleins af aan, op haar eiland vooral in de kerk. Haar zangcarrière maakte een vlucht toen ze als achtergrondzangeres ondermeer bij Izaline Calister optrad. Izaline Calister is een Curaçaos-Nederlands zangeres die vooral optreedt met jazznummers en traditionele Curaçaose muziek. Ze zingt in het Papiaments en brengt ritmes van Curaçao, ballads en dance-songs die ze zelf schrijft en bewerkt. Het was een goede start voor Shirma, die ook achtergrondzang bij Chaka Khan en het Metropole Orkest deed.

Chocolate Coated Dreams

Verder zong ze in het achtergrondkoor bij Anouk, maar toen ze in 2010 zelf een cd uitbracht met soulnummers, nam haar zangcarrière een andere wending. De cd heet 'Chocolate Coated Dreams'. Haar tweede cd kwam in 2012 uit. Op dat album zingt ze nummers van Aretha Franklin, de beroemde Amerikaanse gospel-, soul- en R&B-zangeres. Met de nummers van dat album 'Shirma zingt Aretha’ deed ze een theatertournee. Haar derde album kwam in 2014 uit. Het heeft een titel die tevens haar nieuwe levensmotto is: ‘Shout It OUt Loud’ (SOUL). In 2017 brengt ze 'Soul Serenade' uit.

Eurovisiesongfestival

Shirma Rouse ging in 2013 mee met Anouk naar het Eurovisiesongfestival in Malmö en stond als achtergrondzangeres op het podium. Ze werd door The Eurovision Times uitgeroepen tot beste achtergrondzangeres van het evenement.

The Voice of Holland

In datzelfde jaar 2013 deed ze mee aan The voice of Holland en zong de sterren van de hemel met haar vertolking van het nummer Imagine. Na de eerste noten draaiden al drie stoelen om, die van Trijntje Oosterhuis, Ali B èn Marco Borsato. Ilse de Lange nam haar tijd, maar drukte uiteindelijk ook op de rode knop: Shirma kreeg alle vier de stoelen omgedraaid. De zangeres koos, mede op aanraden van Marco Borsato, voor Trijntje Osterhuis als haar coach. In de halve finale verloor ze van Jill Helena, die Als alle lichten zijn gedoofd, zong, het lied dat een nummer 1 hit zou worden.

De Wereld Draait Door

Shirma maakte ondanks haar verlies bij de Voice carrière en is regelmatig op televisie te zien in onder meer De Wereld Draait Door. Het is een zangeres die je weet te raken en ze zingt elk keer een verhaal dat ze graag met haar publiek wil delen.
Met haar album ‘Shout It OUt Loud’ heeft Shirma definitief afscheid genomen van haar positie als achtergrondzangeres en staat ze zelf op de voorgrond. Ze wordt geprezen om haar waanzinnige stem en gulle persoonlijkheid.

Schildklier

De zangeres heeft een vol figuur, dat te wijten is aan een medisch probleem. Ze heeft een chronische schildklierafwijking, waardoor haar stofwisseling langzaam werkt. Er zijn behandelingen mogelijk maar dat zou betekenen dat ze hormonen zou moeten slikken. Daar wil Shirma niet aan. Ze krijgt er last van haar stem van en dat is het ergste dat haar kan gebeuren. Daarom heeft ze ervoor gekozen geen medicijnen meer in te nemen en te accepteren dat ze een forse vrouw is en zal blijven. Ze sport drie keer per week en eet zo verantwoord mogelijk. Haar postuur hindert haar niet in haar geluk.

The Passion

In 2015 zingt Shirma de rol van moeder Maria in het muzikale EO-evenement The Passion. Het grote muzikaal-bijbelse Paasevenement wordt in 2015 in Enschede opgevoerd. Donderdag 2 april was een koude dag met regen. De zangers en zangeressen oefenden de hele dag in de kou en dat kwam de voorstelling van de avond niet ten goede. Er was veel kritiek, ook over het optreden van Shirma. Ze was als Jezus' moeder Maria niet goed te verstaan en het was niet overal even zuiver, klonk het in de kritieken. Ondanks de negatieve berichten is de Eustatiaanse trots op zichzelf, laat ze via social media weten.

Shirma Rouse op 3 april 2015 op Facebook:

Het was me een dag gister! Heb van 9:30 tot 18:30 in de sneeuw en regen gerepeteerd en gesoundchecked. Tot aan mijn sokken zeiknat. Een uurtje om me klaar te maken en toen gingen we los! Het was ongekend koud maar wat was de avond mooi! De meningen zijn verdeeld zoals ik lees op social media maar ik kan je vertellen. Dat ik ECHT trots ben op mijn collega's, de crew en mezelf!! Heb een fijne pasen iedereen! ‪#‎niksandersdanliefde‬ ‪#‎liefzijnvoormekaar‬

Theatertour

In 2016 tourt de zangeres langs de theaters met haar show: Shorma Rouse & Jazz Orchestra of the Concertgebouw "Tribute to Aretha Franklin". In 2018 doet ze de "The Queen of Soul Celebration" Tour. Voor 2019 heeft ze een optreden in Londen in haar agenda staan; met haar tribute aan Aretha Franklin gaat ze internationaal.

 • Shirma Rouse op Twitter: twitter.com/shirmarouse
 • Shirma Rouse op Facebook: www.facebook.com/shirmarouse

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk heeft in 2013 met het nummer Birds Nederland vertegenwoordigd tijdens het Eurovisie Songfestival. Na de halve fina…
Het einde van de Nederlandse AntillenDe Nederlandse Antillen bestaan niet meer sinds 10 oktober 2010. Net als Aruba, zijn Curaçao en Sint Maarten zelfstandig…
Hoogste berg van NederlandHoogste berg van NederlandWat is de hoogste berg van Nederland? Vroeger was dit een makkelijk te beantwoorden vraag. De Vaalserberg was met 321 de…

Herman Brood & his Wild Romance, ShpritszHerman Brood & his Wild Romance, ShpritszHet album “Shpritsz” betekende de definitieve doorbraak voor Herman Brood & his Wild Romance. In Nederland werd hij een…
André van Duin, liedjes/carnavalshits/singles 1972-2018André van Duin heeft circa 50 singles op zijn naam staan, veel carnavalshits maar ook tientallen parodieën op vooral Eng…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Vera De Kok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.ad.nl/ad/nl/5601/TV-Radio/article/detail/3944100/2015/04/03/Shirma-Rouse-Ongekend-koud-tijdens-The-Passion.dhtml Geraadpleegd op 4 april 2015
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Shirma_Rouse geraadpleegd op 4 april 2015
 • http://www.nu.nl/achterklap/3631158/shirma-rouse-accepteert-volle-figuur.html geraadpleegd op 4 april 2015
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Izaline_Calister geraadpleegd op 4 april 2015
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aretha_Franklin geraadpleegd op 4 april 2015
 • http://shirmarouse.com/news-cat/shirma-rousejazz-orchestra-tribute-to-aretha-franklin/ geraadpleegd op 16 april 2016
 • https://shirmarouse.com/news-cat/nieuw-album-soul-serenade/ geraadpleegd op 3 maart 2018
 • https://www.telegraaf.nl/entertainment/3119765/shirma-rouse-gaat-met-aretha-hommage-naar-londen geraadpleegd op 4 maart 2019
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 05-03-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.