Anouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie Songfestival

Anouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie Songfestival Anouk heeft in 2013 met het nummer Birds Nederland vertegenwoordigd tijdens het Eurovisie Songfestival. Na de halve finale op dinsdag 14 mei waar zij als zesde eindigde, behaalde ze de negende positie tijdens de finale van het Songfestival op zaterdag 18 mei. Anouk werd in de polls als een kanshebber gezien. Het nummer Birds is maandag 11 maart gepresenteerd en komt meteen op nummer 1 binnen in de Mega Top 50. Dat is de eerste keer voor een Nederlandse inzending naar het Songfestival. Tevens betekent het voor Anouk haar tweede nummer één hit. Het nummer is afkomstig van haar nieuw te verschijnen album Sad Singalong Songs. Birds is officieel gepresenteerd tijdens een persconferentie op maandag 11 maart. Het lied dat Anouk op het Songfestival gaat zingen, is tevens de eerste single van haar nieuwe album dat 17 mei uitkomt Sad Singalong Songs. Birds komt op nummer 1 binnen in de week van de presentatie, maar zakt daarna weer naar beneden. Na het bereiken van de finale staat Birds opnieuw op nummer 1 in de Mega Top 50.

Birds

Er was nogal commotie rond het nummer Birds. Nadat Anouk in februari al een klein stukje zong tijdens het benefietconcert Live4Als in Tivoli De Helling, werd al snel de link gelegd met het nummer dat ze in november 2011 op de radio had laten horen. Giel van 3FM had haar destijds gevraagd om iets te laten horen van haar nieuwe werk. Alle oproer bleek voor niks. Zowel de TROS als het Eurovisie Songfestival hadden geen problemen met het feit dat een gedeelte van het liedje al eerder te horen is geweest.

Songfestival

De deelname van Anouk aan het Songfestival stond vanaf het begin al in het teken van commotie. Anouk meldde in de zomer van 2012 wel mee te willen doen aan het Songfestival, maar weigerde deel te nemen aan het Nationaal Songfestival wat de TROS al jaren organiseerde. Tijdens het Nationaal Songfestival treden meerdere artiesten op en dan mogen kijkers kiezen welk lied naar het Eurovisie Songfestival gaat.

De TROS leek daarom in eerste instantie niet geïnteresseerd in een van Nederlands grootste zangeressen, want zij wilden graag die voorronde organiseren. Echter ze gingen toch overstag, waarschijnlijk mede vanwege diverse verontwaardigde reacties uit het land. Nederland zou blij mogen zijn dat een zangeres als Anouk ons land wil vertegenwoordigen, zeker na de debacles van de afgelopen jaren. Nederland heeft al jaren de finales niet gehaald.

Finale

Anouk stond dinsdag 14 mei in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. De zangeres neemt Yerry Rellum (Big Boy Caprice), Shirma Rouse en Ricardo Burgrust mee als backing vocals. Zestien landen doen mee aan de eerste halve finale, vervolgens doen er nog zeventien landen mee aan de tweede halve finale.

Anouk startte als achtste in de eerste halve finale en kreeg aan het eind van de avond als laatste te horen dat zij een plek in de finale heeft veroverd. Het is voor het eerst sinds 2004 dat Nederland weer in de finale staat.

Anouk heeft zaterdag 18 mei in de eerste helft van de finale opnieuw haar nummer Birds ten gehore gebracht. Zij was halverwege de show, als dertiende, aan de beurt. Ze zong het nummer vlekkeloos en met meer overtuiging dan in de halve finale. Ook maakte ze meer oogcontact met de camera.

Volgens Cornald Maas, songfestival-expert en ex-jurylid, maakte Anouk kans om in de top vijf te eindigen. Volgens de bookmakers zou Anouk als zesde eindigen. Nederland heeft al jaren niet in de polls gestaan, laat staan zo hoog.

Uiteindelijk eindigde Anouk tijdens de finale als negende. Sinds 1999 is Nederland niet meer zo hoog geëindigd. Ook werd bekendgemaakt dat ze tijdens de eerste halve finale op de zesde plek geëindigd was. De winnaar van het Eurovisie Songfestival 2013 is Denemarken.

Naar de finale hebben ruim 5 miljoen Nederlanders gekeken, maar liefst 5,9 miljoen Nederlanders zagen Anouk het liedje Birds zingen. Na 1990 hebben niet eerder zoveel Nederlanders naar het Eurovisie Songfestival gekeken.

Volgorde halve finale 14 mei:
 1. Oostenrijk
 2. Estland
 3. Slovenië
 4. Kroatië
 5. Denemarken
 6. Rusland
 7. Oekraïne
 8. Nederland
 9. Montenegro
 10. Litouwen
 11. Wit-Rusland
 12. Moldavië
 13. Ierland
 14. Cyprus
 15. België
 16. Servië

Volgorde finale 18 mei:
 1. Frankrijk
 2. Litouwen
 3. Moldavië
 4. Finland
 5. Spanje
 6. België
 7. Estland
 8. Wit-Rusland
 9. Malta
 10. Rusland
 11. Duitsland
 12. Armenië
 13. Nederland
 14. Roemenië
 15. Verenigd Koninkrijk
 16. Zweden
 17. Hongarije
 18. Denemarken
 19. IJsland
 20. Azerbeidzjan
 21. Griekenland
 22. Oekraïne
 23. Italië
 24. Noorwegen
 25. Georgië
 26. Ierland

Niet geheel toevallig zal 17 mei haar tiende studioalbum, Sad Singalong Songs, uitgebracht worden op haar eigen platenlabel Goldilox.

Sad Singalong Songs

Van het nieuwe album Sad Singalong Songs zijn al twee nummers uitgebracht. Zoals Anouk wel vaker doet, gaf ze een voorproefje weg. Het nummer Stardust was gratis te downloaden. Birds is het tweede nummer dat van het album afkomstig is.

Birds wordt vergelijken met een James Bond-song à la Adele, terwijl Birds eerder geschreven is. De nummers hebben een filmische sfeer. Anouk toont weer een nieuwe kant van haar muzikaliteit.

Anouk schrijft nagenoeg al haar nummers zelf, vaak in samenwerking met anderen. In het geval van Birds en Stardust staan ook haar Zweedse producers Tore Johansson en Martin Gjerstad op de credits. Anouk werkt al geruime tijd samen met dit duo. Tore Johansson liet aan de Zweedse media weten dat hij denkt dat Anouk geen kans maakt op het Songfestival, omdat het nummer "te goed" zou zijn.

Films

Woensdag 15 mei werden vier videoclips uitgebracht, die zich beter laten omschrijven als mini-films. Regisseur Dana Nechushtan die al eerder de clip bij het nummer I Am A Cliche maakte, is verantwoordelijk voor de vier films bij de vier tracks van het nieuwe album ‘Sad Singalong Songs’.

De hoofdrol in de videoclip bij ‘Birds’ wordt gespeeld door Igone de Jongh, ballerina bij Het Nationaal Ballet. Zij speelt een ballerina die vervangen wordt en vervolgens zelfmoord pleegt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eurovisie Songfestival – Anouk breekt ban met BirdsEurovisie Songfestival – Anouk breekt ban met BirdsNederland staat in mei 2013 voor het eerst in negen jaar in de finale van het Eurovisie Songfestival. Zangeres Anouk ver…
Eurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenEurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenOp dinsdag 14 mei en donderdag 16 mei vinden de halve finales van het Eurovisie Songfestival 2013 plaats. Op zaterdag 18…
Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk is terug! Niet met een Hotel New York II, maar met een totaal nieuwe sound. Het album Who’s Your Momma ligt sinds…
Anouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)recensieAnouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)De tweede cd maken, na een succesvol debuut, zorgt bij de meeste artiesten voor druk. Niet bij Anouk, die zich in 1999 m…

Koning – Koningslied teruggetrokken en toch gezongenKoning – Koningslied teruggetrokken en toch gezongenVoor de inhuldiging van koning Willem-Alexander werd een Koningslied gemaakt. Anderhalve dag na de presentatie op 19 apr…
Zo voorkom je dat het publiek bij je concert in slaap valtmijn kijk opZo voorkom je dat het publiek bij je concert in slaap valtHet is belangrijk dat een zangkoor, fanfare, accordeon-ensemble, harmonieorkest, of welk amateur muziekensemble dan ook,…
Bronnen en referenties
 • Diverse interviews en eigen kennis
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 04-01-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.