mijn kijk op

Zo voorkom je dat het publiek bij je concert in slaap valt

Zo voorkom je dat het publiek bij je concert in slaap valt Het is belangrijk dat een zangkoor, fanfare, accordeon-ensemble, harmonieorkest, of welk amateur muziekensemble dan ook, het publiek een aantrekkelijk repertoire voorschotelt. Dus herkenbaar en vooral afwisselend, zodat de zaal tijdens de muzikale voorstelling constant wordt geboeid. Zorg dat de toehoorders na afloop met een goede herinnering aan een mooi optreden naar huis gaan. Bedenk dat het publiek dikwijls niet enthousiast kan worden van onbekende muziek die jij ook pas mooi bent gaan vinden na vele repetities.

Aantrekkelijk concertprogramma

Een van de grootste moeilijkheden voor een amateurmuziekensemble is om tijdens hun concert het publiek een aantrekkelijk en afwisselend repertoire aan te bieden. Dus boeiende muziek die de toeschouwers enthousiast maakt en waarvan ze kunnen (na)genieten. Een goede repertoirekeuze is vooral een kwestie van verstand en nuchter nadenken. Het gevoel en de eigen smaak van de dirigent en uitvoerenden kan daarbij roet in het eten gooien.

Denk klantgericht

Helaas is het zo dat wat het koor of de artistieke leiding mooi (zijn gaan) vinden niet altijd door het publiek gewaardeerd wordt. Maar een uitvoering waar ook een financiele bijdrage voor wordt gevraagd is er niet voor de eigen lol van de musici, maar in de eerste plaats voor het genot van het publiek, de klanten dus. Bovendien kun je alleen optimaal als zanger of instrumentalist genieten, als je het publiek weet te raken en ze van je muziek kunnen genieten. Dus het gaat er niet om wat de uitvoerende musici mooi vinden, maar vooral wat de toehoorders kan boeien. Maak het dus ook niet te moeilijk, want de meeste mensen eten liever een lekkere hamburger dan kaviaar of slakken.

De juiste opbouw

Het is van het grootste belang om tijdens de uitvoering op drie momenten extra aantrekkelijke (liefst bekende) nummers ten gehore te brengen:

Openingsnummer

Daarmee stelt het orkest of koor zich voor aan het publiek. Een voorproefje van het moois dat gaat komen. De groep levert bewijs van z'n kunnen en kan het publiek daarmee in de juiste stemming brengen en laten verlangen naar meer. Niet erg handig om dan te starten met een onbekend, moeilijk in het gehoor liggende compositie. Maak je publiek lekker, met een compositie die goed in het gehoor ligt en die doet verlangen naar meer.

Laatste nummer voor de pauze

In de pauze worden door de toehoorders dikwijls meningen gevormd en indrukken uitgewisseld. Een eenmaal gevormde, en reeds aan een ander verkondigde mening, wordt niet zo makkelijk en snel door de betreffende persoon bijgesteld, hoe goed de tweede helft van het concert ook is. Elk professioneel ensemble weet dat het laatste nummer van de eerste helft heel belangrijk is voor de mond-op-mondreclame na afloop, en dus voor de vervolgkaartverkoop. Zorg dus dat het publiek in de pauze enthousiast met elkaar over het optreden converseert en er een positieve mening over het concert wordt gevormd. Dat betekent dat het nummer vlak vóór de pauze een absolute topper moet zijn, die goed in het gehoor ligt. Eigenlijk legt het slotnummer van de eerste helft meer gewicht in de schaal dan het allerlaatste nummer van het totale optreden .

Het allerlaatste nummer

Zorg bij het slotnummer van het concert opnieuw voor een spetterend goed in het gehoor liggende uitsmijter, zodat het publiek na afloop nog even opgetogen kan napraten en met een mooie herinnering naar huis gaat. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de toegift.

Feest der herkenning

De grootste valkuil voor degenen die het programma samenstellen is dat zij de muziekstukken kiezen die zij zelf heel mooi vinden, terwijl het publiek er amper boodschap aan heeft. Besef dat het dikwijls heel wat tijd kost alvorens je een wat moeilijker muziekstuk gaat waarderen. Die tamelijk onbekende compositie die u uiteindelijk zelf zo mooi bent gaan vinden, omdat u het al een jaar heeft gerepeteerd en daardoor heeft leren te waarderen, kent uw publiek echter totaal nog niet. Het spreekwoord "onbekend maakt onbemind" kon wel eens van toepassing zijn op dat ingewikkelde kunstwerk. Daarbij komt dat uw publiek dikwijls bestaat uit familie, bekenden, dorpsgenoten en andere sympathisanten. Een publiek dus met een gemiddelde smaak. Geen zaal die snakt naar werken van Mahler of Strawinsky, om maar eens een voorbeeld te noemen. Zorg dus dat u uw klanten ook voldoende populaire, goed in het gehoor liggende toppers voorschotelt, anders blijven ze een volgende keer weg. Besef dat het ook voor de orkest- en koorleden veel meer voldoening geeft als hun publiek enthousiast geniet.

Variatie in tempo

Een andere valkuil is dat er onvoldoende afwisseling in tempo wordt geboden. Wissel de langzame nummers daarom regelmatig af met snellere, swingende composities. Vooral bij een kerstconcert dreigt het gevaar van te veel trage muziekstukken. Een 6-gangen menu bestaat ook niet uit 6 borden soep, dus pijnig uw publiek ook niet met 6 langzame muziekstukken achtereen.

Afwisseling in muzieksoort

Het is vaak ondoenlijk geheel op eigen kracht een compleet concert te verzorgen met een boeiend afwisselend programma. Zoek daarom samenwerking met andere formaties. Een gezamenlijk optreden door bijvoorbeeld een harmonieorkest met twee verschillende zangkoren, liefst met af en toe een solist, kan resulteren in een heel mooi gevarieerd programma dat aantrekkelijk voor de toeschouwers is. Wees ook niet benauwd om klassiek repertoire af te wisselen met Jazz of een luchtig popnummer. De tijd dat podiumkunst arrogant werd opgesplitst in kunst met kleine-k en de elitaire grote-K ligt gelukkig ver achter ons. Wissel musicalrepertoire af met bijvoorbeeld licht klassiek en/of swingende Rock & Roll, volksmuziek e.d.

Het oog wil ook wat

Een opgediende maaltijd is op z'n allerlekkerst als er aandacht is besteed aan een smaakvolle elegante opmaak van het gerecht op de borden. Evenzo komt het muziek extra ten goede als er op gebied van presenteren, uitstraling en beweging is nagedacht, in plaats dat er constant op de bladmuziek wordt gekeken of gespannen naar de dirigent wordt gestaard.
© 2012 - 2025 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amateurtheater en podiumkunst ook vaak boeiend en ontroerendAmateurtheater en podiumkunst ook vaak boeiend en ontroerendEen professionele voorstelling van beroepsartiesten op gebied van toneel, musical, theater en concert is natuurlijk vaak…
Steinder Mannenkoor zingt in openluchttheater SteinerbosSteinder Mannenkoor zingt in openluchttheater SteinerbosHet Steinder Mannenkoor geeft eenmaal per jaar een concert in het openluchttheater van het Steinerbos dat tevens dienst…
Leren zingen in een koor, ja graag!Leren zingen in een koor, ja graag!Je hebt een verstandig besluit genomen, je hebt je aangesloten bij het koor dat prima bij jou past. Het is een koor gewo…

Anouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk heeft in 2013 met het nummer Birds Nederland vertegenwoordigd tijdens het Eurovisie Songfestival. Na de halve fina…
Wat is Gangnam style?Wat is Gangnam style?Hij veroverde in 2012 binnen no-time de wereld en ook in Nederland was de Zuid-Koreaan ongekend populair. De zanger PSY…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 29-11-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.