Queen - A Day At The Races

Queen - A Day At The Races In December 1976 werd de plaat: ''A Day At The Races'' uitgebracht. Het was het vijfde album van de groep Queen en de opvolger van ''A Night At The Opera''. Welke singles gebruikte Queen om dit album te promoten? Deed het album het goed in de hitlijsten? Wat is het verhaal achter de liedjes op het album?

Het verhaal achter ''A Day At The Races''

In 1976 behoorde Queen tot een van de grootste bands ter wereld. Dat kwam vooral door het album ''A Night At The Opera'' en de single Bohemian Rhapsody. Voor Queen was het moeilijk om een waardige opvolger te maken voor ''A Night At The Opera''. Ze besloten uiteindelijk om een soort deel twee van het album te maken. Dat de albums bij elkaar horen liet Queen duidelijk merken door de hoezen op elkaar te laten lijken, en door beide titels uit films van de Marx Brothers te halen.

Queen werkte van juli tot november 1976 aan dit album. De kosten waren 40.000 pond, in die tijd een gigantisch bedrag. Nog tijdens het opnemen van de plaat werden er al 500.000 exemplaren besteld, wat aangeeft dat veel mensen verwachtten dat Queen weer een goed album zou uitbrengen.

Dit is het eerste Queen album dat door de band zelf geproduceerd werd, zonder de producer Roy Thomas Baker. Queen had wel een engineer, Mike Stone, om de opnames goed te laten verlopen. Queen had zijn hulp hard nodig voor alle overdubsessie's, waar later op in dit artikel op teruggekomen wordt.

Hitnoteringen van het album en de singles

In Japan, Nederland en Engeland kwam het album op nummer 1. In de landen: Australië, Canada, Noorwegen, Zweden, VS en Duitsland kwam het album in de top 10 terecht. De eerste single van het album was Somebody To Love. Deze single is uitgebracht op 12 november 1976, voordat het album uitkwam. In de UK kwam de single op de tweede plaats. In Nederland op de eerste. In de VS kwam de single tot de 16e plaats. De tweede single van het album was Tie Your Mother Down. Deze single is uitgebracht op 4 maart 1977. In Australië kwam de single op 47, in Nederland op 10, in Engeland op 31, en in de VS op 47. De derde en laatste single van het album was Long Away. Deze haalde de hitlijsten niet.

Achtergrond van de liedjes

Tie Your Mother Down

Het nummer waarmee het album opent en geschreven door Brian May. Brian bedacht de melodie van dit lied op een Spaanse gitaar. Op het album is de Spaanse gitaar vervangen door een zwaar elektrisch gitaar geluid. De tekst was nog niet gemaakt, dus op een ochtend zong Brian gewoon voor de lol: "tie your mother down" op de melodie van het lied. Freddie zei dat dat serieus een leuke tekst was, dus ze hielden de tekst.

You Take My Breath Away

Het tweede nummer van het album. Dit nummer is geschreven door Freddie Mercury. Dit nummer is waarschijnlijk geschreven voor zijn partner, al is dat niet zeker. Freddie zingt alle partijen in dit nummer zelf, met behulp van overdubs. Ook speelt hij piano op dit nummer. Freddie maakt gebruik van de harmonische mineur toonladder in dit lied. Dat is bijna hetzelfde als de gewone mineur toonladder, maar dan met de 7e toon een halve toon verhoogd.

Long Away

Dit derde nummer is geschreven en gezongen door Brian May. Hij gebruikte voor dit nummer niet zijn Red Special ( de gitaar die hij normaal gebruikte ), maar een gitaar met 12 snaren. Dit lied gaat over de sterrenhemel. Daar was Brian in die tijd door gefascineerd.

Somebody To Love

De opvolger van Long Away is de Bohemian Rhapsody van dit album. Het is geschreven door Freddie in gospel stijl. Het is vergelijkbaar met Bohemian rhapsody, omdat het ook uit tientallen overdubs bestaat. Deze keer bootsten Freddie Mercury, Roger Taylor en Brian May met z'n drieën een 100 stemmig gospelkoor na. Aretha Franklin was de inspiratie voor Freddie om dit nummer te schrijven. Er komen zowel veel lage, als veel hoge noten voor in dit lied. De laagste noot die wordt gehaald in dit lied is de F2, en de hoogste noot is de Ab5. De Ab5 zong Freddie in falsetto.

White Man

Een lied geschreven door Brian dat gaat over de indianen in de VS die het moeilijk kregen toen er immigranten uit Europa kwamen.

Good Old-Fashioned Lover Boy

Geschreven door Freddie. Het nummer begint met piano en zang en langzamerhand komen er meer instrumenten bij. Er wordt in dit lied gebruik gemaakt van een vraag en antwoordspel tussen Freddie en de anderen van de band. Er is in dit lied ook gebruik gemaakt van overdubs op de gitaarsolo van Brian. Het lied gaat over een romance van een ''good old-fashioned lover boy''. Het is een heel vrolijk liedje.

Drowse

In dit nummer kijk Roger Taylor terug op zijn jeugd. Hij speelt de drums, de gitaar en hij zingt in dit lied. Brian speelt slide guitar.

Teo Torriatte (Let Us Cling Together)

Een tribuut van Brian aan de Japanse fans ( Queen was heel populair in Japan ). Een deel van dit lied is gezongen in het Japans. Brian speelt piano op dit nummer.

Conslusie

"A Day At The Races" is een zeer gevarieerd album. Het bevat liedjes van elk bandlid en in allerlei stijlen. Het album is een waardige opvolger van ''A Night At The Opera''.
© 2015 - 2024 Vin-elvis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Queen - News Of The WorldWe will rock you. Wie kent dat lied nou niet? We are the champions is nog zo'n lied. Het lijkt net of deze liedjes er al…
Queen 1970 - 1991Queen. Ze treden weer op. Nou ja Queen, de band is ontdaan van zijn eigenzinnige en creatieve zanger en doet het nu met…
Bohemian Rhapsody - QueenBohemian Rhapsody is geschreven door Freddie Mecury in 1975. Het nummer verscheen op het vierde album, A Night at the Op…

50 jaar NPO 3FM in 2015 (voorheen Radio 3FM en Hilversum 3)50 jaar NPO 3FM in 2015 (voorheen Radio 3FM en Hilversum 3)De publieke zender NPO 3FM staat de hele maand oktober 2015 in het teken van de 50ste verjaardag. De zender begint in 19…
Reality-ster en model Kendall JennerKendall Jenner staat bekend om haar rol in de Amerikaanse realityserie Keeping up with the Kardashians. Ook heeft zij be…
Bronnen en referenties
  • Queen 40 jaar, de legende leeft voort ( Boek, ISBN: 9789089981578, Auteur: Phil Sutcliffe, Jaar van uitgave:2011 )
Vin-elvis (3 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.