Queen - News Of The World

We will rock you. Wie kent dat lied nou niet? We are the champions is nog zo'n lied. Het lijkt net of deze liedjes er altijd al zijn geweest. Toch zijn ze ook een keer voor het eerst op een album verschenen. Dat album heet News Of The World. Het album werd goed ontvangen door de pers. Het werd zeer uniek en bijzonder genoemd.

News Of The World trivia

News Of The World is het zesde album van rockgroep Queen. Het bevat de twee grote hits We will rock you en We are the champions. Het album bevat de genres: heavy metal, rock, hard rock en arena rock. News Of The World haalde in verschillende landen de eerste plaats, en in de VS ook vier keer platina. Het album is opgenomen in de Sarm West Studios en de Wessex Studios in Engeland. Het album is uitgebracht op 28 oktober 1977. Mike Stone was de engineer van dit album.

Het verhaal achter News Of The World

Na het uitkomen van A Day At The races zeiden sommige recensenten dat Queen te veel gebruik maakte van overdubs en dat het album te saai was. Zodra Queen klaar was met de A Day At The races-tour begonnen ze aan een nieuw album, News Of The World. Ze besloten om naar de pers te luisteren en wat meer met hun tijd mee te gaan. Ze maakten minder gebruik van meerstemmige zangpartijen en gitaarorkesten. Ze besloten om hun plaat wat simpeler te maken dan hun vorige platen.

De hoes van News Of The World

Op de hoes van News Of The World is een robot te zien die Brian May en Freddie Mercury vasthoudt. John Deacon en Roger Taylor vallen op de grond. Alle leden van de band zijn dood. De inspiratie voor de hoes kwam van een tekening van Frank Kelly Freas. Hij had op de voorkant van een sciencefictionmagazine een robot met een dode man in zijn hand getekend. Roger Taylor had dat magazine, en zo bedacht hij de hoes voor News Of The World.

Singles van het album

Om het album te promoten werden drie singles uitgebracht, waarvan een single met een dubbele A-kant (We are the champions / We will rock you).

De eerste single was We are the champions / We will rock you. We are the champions behaalde een tweede plaats in Engeland en Nederland, een derde plaats in Ierland en Canada en in de VS de vierde plaats. In een aantal andere landen werden de hitlijsten ook gehaald met We are the champions. We will rock you haalde een tweede plaats in Nederland en een eerste plaats in Frankrijk, waar het wekenlang op 1 bleef staan.

Spread your wings / sheer heart attack was de tweede single van het album. De single kwam uit op 10 februari 1978, een paar maanden nadat het album uit was gekomen. De single haalde nummer 20 in Nederland en nummer 34 in Engeland.

De derde en laatste single van het album was It's late / Sheer heart attack. Deze single werd alleen uitgebracht in Canada, de VS, Nieuw-Zeeland, en Japan.

Achtergrondinformatie van de liedjes

We will rock you

Dit is misschien wel een van de bekendste nummers van Queen. Het wordt tot op de dag van vandaag nog vaak in stadiums gebruikt. Brian May kwam op het idee van dit lied toen hij naar het publiek keek en dacht: “ze staan zo dicht op elkaar, ze kunnen alleen maar stampen en klappen.” Toen hij een paar uur later naar bed ging, kreeg hij de beat in zijn hoofd en probeerde hij het meteen uit. Later in de studio deed hij de beat voor aan de anderen. Er lagen houten planken in de studio, en ze vonden die planken zo goed klinken dat ze die gebruikten voor de opname. Het gestamp is dus gewoon gestamp op houten planken, alleen dan een paar keer overdubt. In de clip die bij het nummer hoort is Brian te zien met een kopie van zijn gitaar, de Red Special. Hij gebruikte een kopie, omdat de clip buiten in de sneeuw werd opgenomen, en Brian was bang dat dat slecht was voor zijn Red Special.

We are the champions

Dit is het tweede nummer van het album. Freddie had als inspiratie hetzelfde concert als Brian. Alleen dacht Freddie aan de saamhorigheid van de mensen in de zaal. Hij zei: “het is net een voetbalwedstrijd, alleen nu is iedereen voor hetzelfde team”. We are the champions gaat dan ook niet over dat de band het beste is, wat veel mensen denken, maar dat we allemaal winnaars zijn. Voor het opnemen van de clip liet Queen leden van de fanclub komen om als concertpubliek te spelen. De opnames van de clip waren op 6 oktober 1976. Als dank gaf Queen na de opnames van de clip een gratis mini-concert voor de fans. Ook dit nummer wordt nog vaak gezongen bij sportevenementen.

Sheer heart attack

Dit is een punk-achtig nummer. Het is een heel snel lied, waarin tienerangsten worden geweten aan DNA. De demo van het lied is gezongen door Roger Taylor, maar op de versie die uiteindelijk op de plaat is gekomen zingt Freddie het lied. Roger zingt het refrein. Sheer heart attack is ook de titel van de derde lp van Queen. Dit nummer was bedoeld voor die lp, maar is er uiteindelijk niet opgekomen.

All dead, all dead

Dit lied volgt Sheer heart attack op. Het is geschreven en gezongen door Brian May. Freddie speelt piano en doet de backing vocalen. Brian heeft dit nummer geschreven voor zijn kat, die vlak voor de opnamesessies was overleden. Het is een heel rustig nummer, in tegenstelling tot sheer heart attack. Queen heeft dit nummer dan ook expres achter sheer heart attack gezet.

Spread your wings

Het volgende lied is geschreven door John Deacon. Freddie speelt piano op de opname, maar in de clip doet John of hij degene is die piano speelt. Het lied gaat over een jongeman, Sammy, die werkt in een pub. De verteller (Freddie) vertelt Sammy dat hij zijn dromen moet nastreven en zijn vleugels uit moet slaan. Het lied begint met een pianoloopje in D majeur. Later, in de bridge, gaat het lied over naar B mineur (de mineurtoonladder afgeleid van D majeur). In het refrein gaat het lied vervolgens weer verder in D majeur.

Fight from the inside

Dit lied is geschreven en gezongen door Roger Taylor. Hij speelde niet alleen de drums in dit nummer, maar ook de slaggitaar en de bas. De bas had Roger geleend van John Deacon. In dit nummer ligt de focus op de bas en de drums. Het is een van de eerste Queen nummers waarbij de focus niet op de sologitaar ligt.

Get down, make love

Deze song is geschreven door Freddie. De tekst van het nummer is vrij seksueel getint. De psychedelische effecten in het nummer zijn niet gemaakt door een synthesizer, maar door Brian op zijn gitaar, met behulp van een Electroharmonix Frequency Analyzer pedaal.

Sleeping on the sidewalk

Dit nummer is geschreven en gezongen door Brian. De muziek is in een take opgenomen. Waarschijnlijk wisten de bandleden niet dat er al werd opgenomen en wilden ze gewoon oefenen. John speelt een paar verkeerde noten en Brian moet lachen aan het eind van het lied. Uiteindelijk besloten ze om geen andere take te doen, en gingen ze verder met de zang van dit nummer opnemen.

Who needs you

Na Sleeping on the sidewalk komt Who needs you. Het nummer is geschreven door John. Hij bespeelt samen met Brian Spaanse gitaar op dit nummer. Verder speelt Brian maracas en Freddie maakt geluid met een koe-bel. Dit is een reggae-achtig nummer, alleen dan niet met Jamaicaanse klanken, maar met Spaanse.

It’s late

Dit voorlaatste nummer is geschreven door Brian May. Hij gebruikt in dit nummer de tapping techniek, voordat Eddie van Halen de techniek wereldwijd bekend maakte. Het lied is bekend door de tapping, maar ook bekend door het grote bereik van Freddie in dit lied. De laagste noot van dit lied is een E3 en de hoogste is een E6.

My melancholy blues

Afsluiten doet het album met een rustig piano liedje. Het is geschreven door Freddie, en is eigenlijk meer jazz dan blues, hoewel de titel zegt dat dit nummer een blues is. Er zijn geen achtergrondkoortjes en geen gitaren in dit nummer.

Conclusie

Dit is een gevarieerd album, met zowel een rustig piano liedje, als stadionrocknummers als We will rock you en We are the champions. Het album was wat "kaler" dan de vorige albums, maar daardoor niet minder leuk om naar te luisteren. De klank is ook zonder koortjes nog steeds vol.
© 2015 - 2024 Vin-elvis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tabloid News of the World opgeheven na afluisterschandaalTabloid News of the World opgeheven na afluisterschandaalNews of the World was een tabloidkrant die verscheen in Groot-Brittannië van 1843 tot 2011. Op 10 juli 2011 kwam de laat…
Deep Purple in RockDeep Purple in RockHet in 1970 uitgebrachte album Deep Purple in Rock is een van de monumenten in hardrock- en heavy metal-land. Een muzika…
Hits jaren 70: 1977Hits jaren 70: 1977Welke nummers waren in 1977 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…
Queen - A Day At The RacesQueen - A Day At The RacesIn December 1976 werd de plaat: ''A Day At The Races'' uitgebracht. Het was het vijfde album van de groep Queen en de op…

50 jaar NPO 3FM in 2015 (voorheen Radio 3FM en Hilversum 3)50 jaar NPO 3FM in 2015 (voorheen Radio 3FM en Hilversum 3)De publieke zender NPO 3FM staat de hele maand oktober 2015 in het teken van de 50ste verjaardag. De zender begint in 19…
Reality-ster en model Kendall JennerKendall Jenner staat bekend om haar rol in de Amerikaanse realityserie Keeping up with the Kardashians. Ook heeft zij be…
Bronnen en referenties
  • Queen 40 jaar, de legende leeft voort (Boek, ISBN: 9789089981578, Auteur: Phil Sutcliffe, Jaar van uitgave: 2011)
Vin-elvis (3 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.