Queen 1970 - 1991

Queen. Ze treden weer op. Nou ja Queen, de band is ontdaan van zijn eigenzinnige en creatieve zanger en doet het nu met Paul Rogers als zanger. Wat overblijft is een band die de nummers van Queen tot in de perfectie kan spelen, maar nooit meer het niveau zal halen toen Freddie Mercury de zanger was. Wie was hij en hoe begon het allemaal.

Jeugd

Op 5 spetember 1946 zag in Zanzibar Faroukh Bulsara het levenslicht. Zijn vader was hier werkzaam voor de Britse lokale overheid. Zijn vroege jeugd bracht de jonge Freddie door in India alvorens het gezin in 1963 verhuisde naar Engeland. Ze gingen daar wonen in Londen. Na de middelbare school ezocht hij de kunstacamedie waarhij in design afstudeerde. In zijn vrije tijd studeerde hij ook nog zang en piano en trad af en toe op in gelegenheidbandjes.

Het begin

Freddie's medestudenten aan het London Imperial College, Brian May en Tim Staffel, besluiten een band te gaan vormerern. rian studeert lectronica en dit zal nog goed van pas komen wanneer hij zijn eigen gitaar bouwt Ze plaatsen een advertentie op het prikbord van de school voor een drummer . Eveneens een student aan het college is medisch student Roger Raylor. Hij doet auditie en zal plaatsnemen achter de drums van wat de voorloper zal zijn van Queen, de band Smile. Een goede vriend van Tim Staffel is Faroukh Bulsara, die zich inmiddels Freddie iet noemen. Tim stelde Freddie voor aan de overige leden van de band en al gauw was Freddie een grote fan van de band Smile. Omdat het echte scces uitbleef vertrok Tim Staffel in 1970 naar de band Humpy Bong. Freddie verliet zijn band Wreckage en sloot zich aan bij Roger en Brian. De eerste contouren van de succesformatie werden gevormd. De bandnaam veranderde in Queen omdat dit mooi pastte bij de nummers waarmee Brian en Freddie bezig waren: March of the black Queen & White Queen.

Queen -de eerste jaren

In 1971 sluit de bescheiden en enigzins verlegen John Deacon zich als bassist aan bij de groep. Freddie heeft inmiddels ook zijn achternaam veradert in Mercury. De band krijgt een contractje om een nieuwe opnamestudio te testen waarvoor de band in ruil gratis demotapes mocht opnemen. Queen begint enthousiast aan hun eerste album dat in 1973 zal verschijnen op het label EMI. De band krijgt door deze LP de kans te spelen in het voorprogramma van Mott the hoople. Volgens velen was Queen veel meer dan een support act. Het eerste album komt echter niet echt van de grond en na het eerste album Queen I volgt al snel het album Queen II. Net als op Queen I prijkt ook op dit album de single Seven seas of Rhye. Het enige nummer van deze twee albums dat terug te vinden is op de greatest hits albums. Na deze twee albums en de tour volgt in 1974 het album Sheer heart attack. Van dit album komt de single Killer Queen dat voor de grote doorbraak zal zorgen. Het enigzins zoete nummer valt weg tegen echte rockers op dit album zoals Brighton rock en Stone cold crazy. Het geeft de veelzijdigheid van de band aan.

Het vervolg

Ondertussen leeft Freddie zich uit met zijn potlood en maakt het logo van de band dat zal prijken op de hoes van het album A Night at the Opera dat in 1975 zal verschijnen. De grote klapper van dit album wordt Bohemian Rhapsody. De platenmaatschappij vind het nummer te lang om een hit te kunnen worden en wil het nummer inkorten, maar de bandleden drukken hun zin door en het nummer wordt volledig als single uitgebracht. Samen met de single komt ook de eerste echte clip uit de popmuziek tot stand. Doordat de band niet in staat is een bezoek te brengen aan Top of the Pops vanwege tourverplichtingen besluiten ze de clip op te nemen. Bohemian Rhapsody is nog steeds hoog vertegenwoordigd in allerlei best of lijstes zoals de top 2000, top 1000 allertijden e.d. Op dit album horen we Roger Taylor ook zingen op het nummer I'm in love with my car en Brian May is te horen op het nummer "39. Andere hits op dit album zijn: Love of my life en Your my best friend.

Na de witte hoes met het logo volgt de zwarte hoes met het logo van de band: A day at the races. Dit album verschijnt in 1976. De hit van dit album wordt Someody to love. Dit nummer wordt in de jaren "90 nog een hit met als zanger George Michael. In 1977 komt alweer het volgende album: News of the world. De band pakt met dit album uit met nummers als We will rock you en het nog steeds veelvuldig gezongen We are the champions. Tevens opvallend dat pas op dit album het nummer Sheer heart attack te vinden is. In 1978 maakt de band een uitstapje met het album Jazz. Een album met iets minder rock en wat meer jazz invloeden. Een van de hits van dit album, Bicylce race, wordt geschreven door Freddie Mercury terwijl hij uit het raam van zijn hotelkamer kijkt naar de voorbijrijdende Tour de France. Tijdens een optreden in die tijd heeft een fietsenmaker eens al zijn fietsbellen verkocht, waarmee de toeschouwers van het concert het bekende belstukje in het nummer live meebelden. Een ander opvallend nummer van dit album is Fat bottomed girls. En nummer dat wordt geboycot in de Verenide staten omdat op de hoes van dit album een gezette vrouw naakt van achteren gefotografeerd op de fiets zit. In latere versies krijgt deze dame een onderbroek aan. De andere hit van dit album is Don't stop me now.

Begin jaren "80

In 1979 verschijnt het eerste live album Live killers waanrna in 1980 het volgende album volgt, the Game. Het eerste album waarop de band gebruik maakt van synthezisers. Dit is ook het eerste album dat bassist John Deacon zich nadrukkelijker laat gelden. Onder meer het nummer Antother one bites the dust is voorzien van een bekend basloopje. Op dit album staat ook een nummer waarop Freddie prominent gitaar speelt: Crazy little thing called love. Hij kan maar drie akkoorden spelen zegt hij zelf toch neemt hij enthousiast de giitaar ter hand. Dit nummer werdt door hem geschreven terwijl hij in Munchen in een hotel in bad lag. Na dit album volgt eveneens in 1980 de eerste soundtrack van de band, Flash Gordon. Een album zonder hoogtepnten omdat alle nummers meer zijn doorgeven van geluidsfragmenten van de film dan dat er sprake is van een echt Queen album. Queen compenseert dit verlies enigzins door in 1981 met hun eerste greatest hits album te komen.

Ligt het aan de jaren "80? Het volgende album van band heet Hot space. Een uitstapje van de band naar de dance / funk scene. De band hoopt mee te liften op de rage in Amerika maar komt hier schromelijk te laat mee. Het album wordt enigzins gered door de samenwerking met Davis Bowie op het nummer Under pressure. In 1984 is de band helemaal terug met het album the Works. Op dit album vinden we o.a. Radio Ga Ga. Geschreven door John Deacon nadat hij zijn zoontje Radio Da Da had horen zeggen. De meest opvallende clip van dit album is zonder twijfel I want to breakfree. Hierin zien we de heren verkleedt als vrouwen en blijkt Freddie prima overweg te kunnen met de stofzuiger.Na dit album steken de bandleden tijd in diverse sooprojecten. Echte successen levert dit niet op.

Live aid en 1986

Bob Geldof's live aid dient zich aan in 1985. De band kan helaas niet meewerken aan het gezamelijk project van Band aid, en besluit dit goed te maken met een spetterende show tijdens het Live aid concert op Wembley. Dit concert wordt nog altijd gezien als het beste live optreden ooit. In 1986 verschijnt het album A kind of magic. Queen maakt met het nummer One vision de absentie bij Band aid goed. Het album geld als titelalbum voor de film Highlander met o.a. Sean Connery en Christoffer Lambert. De hits van dit album: A kind of magic, Who wants to live forever en Friends will be friends. De geruchten gaan dat Freddie ten tijde van dit album al wist dat hij aids had wat de titel Who wants to live forever toch wel een beladen boodschap meegeeft. Tijdens de Magic tour is de band de eerste Westerse band die optreed in een stadion in het Oostblok: Boedapest. Van deze tour wordt later het album Live at Wembley en het album Live magic uitgebracht.

Eind jaren "80

1987 wordt een rustjaar voor de band en de geruchten van de ziekte van Freddie nemen steeds grotere vormen aan. Zelf maakt hij nog een solo album: the Great pretender en werkte hij in 1988 samen met Montsaret Cabbele. Een droom ging voor hem on vervulling om samen met de opera zangeres op te treden. Samen zongen ze tijdens de opening van de Olympische spelen het nummer Barcelona. In 1989 verschijnt het album the Miracle. Het album bevat de hits the Miracle, I want it all, the Invisible man en Breakthru. Met name de clip van Breakthru doet van zich spreken waarin de band speelt op een rijdende wagon achter een stoomlocomotief. Vanaf dit album heeft de band niet meer live opgetreden.

Het eind

In 1991 zal er een einde komen aan Queen zoals we dit kenden. Het laatste album is een waardige afsluiter van de carriere van de band, Innuendo. De titelsong van dit album komt akelig dicht in de buurt van het nummer Bohemian Rhapsody en Freddie lijkt ons toch nog een pareltje te willen nalaten. Dat het nummer niet dezelfde waardering krijgt als BoRap heeft waarschijnlijk te maken met de tijd waarin de nummers zijn gemaakt. Andere hits van dit album: Headlong, I'm going slightly mad, These are the days of our lives en (hoe toepasselijk) The show must go on. Dit laatste nummer is ook nog eens de afsluiter van het album. Voelde Freddie zijn einde naderen? De clips van dit album zijn allemaal clips waarin of Freddie is uitgedost met een of ander raar pak, of enkele lagen kleding over elkaar draagt. De zanger ziet er erg vermagert uit in zijn gezicht. Het lijkt wel weer een beetje de Freddie Mercury uit de jaren "70. In de jaren "80 was hij de goed gespierde en gezonde man.

23 november 1991 wordt dan bekend gemaakt dat Freddie lijdt aan de ziekte aids. Het zal nog geen 24 uur duren alvoor een van de grootste artiesten en zangers ter wereld het aardse leven verlaat. Zijn sexuele voorkeuren en levenstijl hebben hun tol geeist.

In 1992 volgt er een Freddie Mercury tribute waarvan de opbrengst gaat naarde aids preventie. Meewerkende artiesten zijn onder andere: Elton John, George Michael, David Bowie, Liza Minelli en Guns 'n Roses.
Er volgt nog een album met nummers met Freddie op zang, Made in heaven. Maar de magie lijkt verdwenen.

In 2004 besluiten Brian May en Roger Taylor Queen nieuw leven in te blazen. Na de namen van zangers als George Michael, Robbie Williams en zelfs Mika (in het nummer Grace Kelly klinkt het soms net of hoor je Freddie Mercury) wordt Paul Rogers de opvolger van Freddie Mercury. Ondanks de soms lovende kritieken blijft het Queen zonder Freddie Mercury en dat is toch hetzelfde als the Beatles zonder John Lennon en / of Paul McCartney.
© 2009 - 2024 Joh78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bohemian Rhapsody - QueenBohemian Rhapsody is geschreven door Freddie Mecury in 1975. Het nummer verscheen op het vierde album, A Night at the Op…
Queen - A Day At The RacesQueen - A Day At The RacesIn December 1976 werd de plaat: ''A Day At The Races'' uitgebracht. Het was het vijfde album van de groep Queen en de op…
Queenfilm Bohemian Rhapsody: Rami Malek als Freddie MercuryQueenfilm Bohemian Rhapsody: Rami Malek als Freddie Mercury‘Bohemian Rhapsody’ is de titel van een film over de Britse rockband Queen. De film wordt in 2010 aangekondigd door gita…

Legendarische Bette DavisLegendarische Bette DavisBette Davis is een van de grote namen uit Hollywood die we niet snel zullen vergeten. Vele schitterende films heeft ze o…
Duffy, zangeres. Come backDuffy, zangeres. Come backOp 23 juni 1984 werden in Nefyn Gwynedd (Wales) de twee-eiige tweelingzusters Aimee Anne Duffy en Kate Duffy geboren. Ai…
Joh78 (16 artikelen)
Laatste update: 31-05-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.