Legendarische Bette Davis

Legendarische Bette Davis Bette Davis is een van de grote namen uit Hollywood die we niet snel zullen vergeten. Vele schitterende films heeft ze op haar naam gezet en vele mannen passeerden haar pad. Een bewogen leven.

Persoonlijk

Bette Davis werd op 5 april 1908 geboren als Ruth Elizabeth Davis. Op 6 oktober 1989 stierf ze in Frankrijk. Haar ouders Harlow Davis en Ruth Favor kregen een jaar na Bette nog een dochter, Barbara. In 1915 scheiden haar ouders en verhuisde ze naar New York. Met het zien van Rudolph Valentino en Mary Pickford wist Bette dat ze actrice zou worden. Haar naam veranderde ze na het zien van La Cousine Bette.

Haar eerste man, Harmon Nelson, ontmoette ze tijdens haar opleiding aan de Cushing Academy in Ashburnham. Na een eerder afwijzing werd ze toegelaten op de John Murray Anderson School of theatre. In 1932 trouwde ze men Harmon Nelson, maar het verschil in inkomen en het feit dat zij allerlei zaken kon doen die hij (nog) niet kon doen, brak uiteindelijk hun relatie op. Dit tezamen met de relaties die ze onderhield met andere mannen (1938). In 1938 had ze tijdens de opnames van Jezebel een relatie met regisseur William Wyler en aansluitend met Howard Hughes.

Met een van haar tegenspelers Georde Brent kreeg ze een relatie, maar eindigde net zo eenvoudig. Ze was inmiddels verliefd geworden op Arther Farnsworth en trouwde in 1940 met hem. In 1943 stierf hij aan de gevolgen van een schedelbreuk.
In 1945 had ze de volgende man op het vizier, William Grant Sherry. Een van de weinig mannen die niet geïntimideerd was door haar. Maar door de grote verschillen in levensstijl hielpen het huwelijk niet. Ze kreeg in 1947 een dochter, B.D. Hyman, met hem. Tijdens de film All About Eve ontwikkelde ze een relatie met Gary Merrill, wat na haar scheiding een nieuw huwelijk opleverde. Hij adopteerde haar dochter en ze adopteerde nog een dochter, Margot en later een zoon, Michael. Margot zou een hersenbeschadiging bij de geboorte opgelopen hebben en werd later in een inrichting geplaatst.

Haar gezondheid (in 1983 was er borstkanker geconstateerd en kort daarna had ze enkele beroertes kort achter elkaar) was sterk achteruit gegaan. Tevens was haar relatie met har dochter tot een dieptepunt gedaald. In 1989 was de kanker terug en daar is ze in 1989 uiteindelijk ook aan gestorven.

Start carrière

Hoewel Georde Cukors met zijn theaterbedrijf haar niet super vond, kreeg ze toch haar eerste rol aangeboden. Eerst als koormeisje en later de hoofdrol. Ze trad op in enkele grote steden aan de oostkust en in 1929 stond ze voor het eerst op Broadway (Broken Dishes en daarna Slid South). Hier werd ze ontdekt door Hollywood (Universal).

Met de trein naar Hollywood kwam ze in december 1930 aan. Haar eerste screentest ging niet goed, maar een volgende voor A House Divided wel.Regisseur William Wyler was niet gecharmeerd van Davis maar cinematograaf Karl Freund wist hem te vertellen dat ze mooie ogen had en er een andere rol passend voor haar zou zijn. Dit zou The Bad Sister worden en aansluitend Seed uit 1931. Geen grote successen en haar rollen te klein om goed in beeld te komen. Ze mocht bij Universal blijven maar werd voor The Menace it 1932 uitgeleend aan Columbia Pictures en voor Hell’s House uit 1932 aan Capital Films. Het succes bleef uit en haar contract werd niet verlengd.

Vervolg Carrière

In 1932 werd ze door George Arliss voor The Man Who Played God gevraagd en dit zou uiteindelijk haar doorbraak worden. Ze werd voor het eerst als mooi en charmant omschreven en ze kreeg van Warner Brothers een contract voor 5 jaar.

In 1934 had ze al vele rollen op haar naam staan, maar voor Of Human Bondage, van John Cromwell, werd ze de hemel in geprezen. Helaas leverde haar daarna niet de serieuze rollen bij Warner op waar ze op hoopte. Ze kreeg in 1934 geen Oscar Nominatie waar ze zo op hoopte en leverde nog een rel op. Een campagne moest er voor zorgen dat ze alsnog op de lijst kwam en eenmalig mocht het publiek stemmen en werd ze alsnog op de lijst gezet. De scar won ze uiteindelijk toch niet.

Dangerous uit 1935 leverde haar opnieuw goede kritieken op en ze won hier een Oscar mee. The Petrified Forest met Humphrey Bogart, wat hem zijn doorbraak opleverde, werd een succes. Maar daarna bleek het succes even uit.

Om weer mooie rollen te gaan spelen, Warner liet haar middelmatige rollen spelen, pleegde ze contractbreuk en nam het aanbod aan om in Engeland enkele mooie rollen te gaan spelen. Na een vlucht naar Canada werd ze in Engeland voor de rechter gesleept. Ze werd goed door het stof getrokken door de advocaat van Warner en kon maar weinig sympathie wegdragen bij het Engelse publiek. Ze verloor en keerde terug naar Hollywood. Marked Woman was haar eerstvolgende film en werd goed ontvangen en ook de volgende Jezebel uit 1938 werd goed ontvangen. Aansluitend wilde ze graag Scarlett spelen in Gone with the Wind. Die rol ging aan haar voorbij.

Dark Victory leverde een Oscar Nominatie op, maar werd opgenomen in de tijd dat ze in scheiding lag. Emotioneel een zware periode.Ze maakte film a film en allen even succesvol en in 1939 kwam haar enige kleurenfilm samen met Errol Flynn uit, The Private Lives of Elizabeth and Essex. Haar prachtige rol als Elizabeth de 1e.

Inmiddels was ze voor Hollywood het goudhaantje en in 1940 voegde ze The Letter aan de lijst toe. Haar meest succesvolle film ooit. Ze werd in 1942 president van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Haar radicale voorstellen werden niet goed ontvangen en ze besloot af te treden. In 1941 speelde ze nog een keer met regisseur Wyler in The Little Foxes.

Oorlog

In de oorlog wilde ze haar bijdrage leveren door oorlogsobligaties te verkopen en zo haalde ze in no time 2.000.000 dollar binnen. In 1942 werd er een club (Hollywood Canteen) geopend waar de artiesten voor de troepen gratis optraden, hier deed ze ook aan mee.

Carrière gaat door

Ze was druk met Hollywood Canteen en wilde in de oorlog eigenlijk niet een bepaalde rol spelen. Ze werd overgehaald en de film, Now, Voyager, werd een succes. De rollen die volgde hadden op een of andere manier met de oorlog te maken

Toen in 1943 haar man stierf wilde ze niet doorgaan met de film Mr. Skeffington, maar maakte de film uiteindelijk af en kreeg een Oscar Nominatie voor deze rol. In 1947, na de geboorte van haar dochter maakte ze voor Warner haar laatste film Behond de Forest.

Freelance

Ze ging als freelancer verder en werd eigenlijk al afgeschreven. In 1950 speelde ze in All About Eve, Claudette Colbert moest deze rol vanwege ziekte teruggeven. Een award voor beste en een voor slechtste actrice viel haar ten deel.

Ze ging met haar nieuwe echtgenoot Merrill in Engeland spelen, maar werd geen succes. Voor The Star kreeg ze vervolgens een Oscar nominatie, maar haar ster was dalende. Ze ging op Broadway een musical doen, maar viel haar zwaar en werd ze ook ziek. Toch bleek ze doorgaan. What Ever Happened to Baby Jane werd het vervolg en zeer succesvol en een Oscar nominatie waardig. Het vervolg kwam in 1964 Hush…Hush, Sweet Charlotte en ook deze film werd een succes. De volgende films waren redelijk succesvol, maar haar ster was opnieuw dalende.

Einde carrière

Eind jaren 70 werd ze voor theater gevraagd om in Great Ladies of the Amercian Cinema op te treden. Ze werd goed ontvangen en ze werd gevraagd om naar Australie te komen, Bette Davis in Person and on Film.

Haar volgende film Miss Moffat werd geen succes en enkele volgende bijrollen leverde ook weinig op. In 1977 kreeg ze wel de Lifetime Achievement Award en werd ze door vele filmsterren van dat moment in het zonnetje gezet. Er volgende toch nog enkele succesvolle televisie rollen en Death on the Nile uit 1978. Wicked Stepmother uit 1989 zou haar laatste televisieproject worden.

Oscar

Voor Jezebel en Dangerous mocht ze uiteindelijk de Oscar in ontvangst nemen,
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oscar AwardsElk jaar weer worden de Oscars uitgereikt. De Oscars worden in februari, in dertig categorieën, uitgereikt. Dit gebeurt…
De Oscarwinnaars 2008De Oscarwinnaars 2008De Academy Awards van het jaar 2008. De beste films van dit jaar waren Slumdog millionaire, The curious case of Benjamin…
De Oscarwinnaars 2001De Oscarwinnaars 2001De Academy Awards van het jaar 2001. De beste films van dit jaar waren A beautiful mind, Monster's ball, Iris, Gosford p…

De vijfde BeatleDe vijfde BeatleWie kent ze niet, de Beatles? Wie kan de vier namen van de populairste muziekgroep ooit niet uit het hoofd opzeggen? Zo…
Queen 1970 - 1991Queen. Ze treden weer op. Nou ja Queen, de band is ontdaan van zijn eigenzinnige en creatieve zanger en doet het nu met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Entheta, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.