De Oscar Awards

Elk jaar weer worden de Oscars uitgereikt. De Oscars worden in februari, in dertig categorieën, uitgereikt. Dit gebeurt in het Kodak Theatre in Hollywood. De Oscar, ofwel de Academy Award, is de belangrijkste filmprijs in de Verenigde Staten. De echte naam van deze prijs is de Academy Award of Merit.

Eerste uitreiking

De eerste keer dat de Oscars werden uitgereikt was op 16 mei 1929. Het was toen nog niet zo’n spektakel als tegenwoordig. De beeldjes werden toen uitgereikt tijden een privé-brunch in het Hollywood Roosevelt Hotel. Er waren toen ongeveer 270 mensen aanwezig. Tijdens deze allereerste uitreiking werden er vijftien prijzen uitgereikt ter voor de beste filmprestaties in de periode 1927-1928. Tijdens de eerste zes uitreikingen werden er prijzen uitgereikt voor films uit de afgelopen twee jaar. Sinds de zevende uitreiking werd er echter vastgehouden aan een kalenderjaar.

Eerste award

Degene die de eerste award voor de beste acteur kreeg, was Emil Jannings. Hij krijgt het beeld voor zijn rol in de films The Last Command en The Way of All Flesh. Drie maanden voor de uitreiking was het al bekend wie de winnaars van de awards waren. In 1930 werd dit veranderd. Toen werd op de vooravond van de uitreiking de lijst met winnaars bekend gemaakt aan de pers. Deze traditie werd tien jaar lang in stand gehouden. In 1941 werd besloten om alleen de nominaties bekend te maken. De winnaars werden pas op de avond van de uitreiking zelf onthuld.

Gouden beeldjes

De Oscars staan bekend om de gouden beeldjes. Elke award is 35,1 centimeter hoog en weegt 3,8 kilo. De award stelt een naakte ridder voor die, gewapend met een zwaard, de wacht houdt op een filmrol met vijf spaken. Deze spaken staan voor de beroepen van de mensen die een Oscar kunnen winnen. Dit zijn dus acteurs, producers, regisseurs, schrijvers en technici.

Het ontwerp

Het ontwerp is verzonnen door artdirector Cedric Gibbons in 1927. Volgens de legende was de Academy of Motion Picture Arts and Sciences erg enthousiast over de schets. Beeldhouwer Georges Stanley kreeg toen van de academy de opdracht om een beeldje van de schets te maken.

Productie Oscars

De Oscars worden geproduceerd door de firma R.S. Owens and Co in Chicago. Elk jaar worden er zestig beeldjes voor de winnaars geproduceerd en veertig reserve-exemplaren. De naam van de beeldjes zou zijn bedacht door Margot Herrick. Zij was eerst bibliothecaresse en later directielid van de Academy. Deze vrouw beweerde dat het beeldje op haar oom Oscar leek.

Voorwaarden

Om een Oscar te winnen moet een film in het kalenderjaar voorafgaand aan de uitreikingsceremonie al in première zijn gegaan. Alleen dan komt een film in aanmerking voor een award. Er wordt echter een uitzondering gemaakt voor de categorie ‘beste buitenlandse film’. Elke film moet minimaal de lengte van een speelfilm hebben. Dit is veertig minuten of langer. Er wordt hierbij wel een uitzondering gemaakt bij de prijzen voor de beste korte film. Uit het lijstje met genomineerde films worden de winnaars gekozen door de leden van The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychisch genezer Oscar EstebanyDr. Justa Smith (een geleerde en lid van de Franciscaner orde) werkte met de Canadese psychisch genezer Oscar Estebany o…
De Oscarwinnaars 2007De Oscarwinnaars 2007De Academy Awards van het jaar 2007. De beste films van dit jaar waren No country for old men, There will be blood, La v…
De Oscarwinnaars 2001De Oscarwinnaars 2001De Academy Awards van het jaar 2001. De beste films van dit jaar waren A beautiful mind, Monster's ball, Iris, Gosford p…
Paul Newman, een van de grotere van HollywoodPaul Newman, een van de grotere van HollywoodDe man leefde altijd meer op de achtergrond van het decadente Hollywood, maar dat maakte niet dat zijn werk ook minder w…

Paparazzi en roddelbladenBeroemde mensen worden vaak gefotografeerd door de paparazzi. Deze groep van fotografen heeft bij heel veel mensen een n…
Film - en cameratechniekenFilmtechnieken zijn methodes gebruikt om de inhoud over te brengen op de toeschouwers, dusdanig dat het bij hen emoties…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 29-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.