Paparazzi en roddelbladen

Beroemde mensen worden vaak gefotografeerd door de paparazzi. Deze groep van fotografen heeft bij heel veel mensen een negatief imago. Vaak zijn het fotografen die voor roddelbladen werken en niet terugschrikken voor de schending van privacy. Er wordt dan ook vaak over gezegd dat ze niet werken volgens de beroepsethiek. Volgens velen zijn de paparazzi alleen maar op zoek naar een foto die heel veel geld oplevert. De mensen die gefotografeerd worden zijn mediafiguren en leden van vorstenhuizen.

La Dolce Vita

De term paparazzi, in het enkelvouw paparazzo, is afkomstig uit de film La Dolce Vita van Federico Fellini. Deze naam verwijst naar de achternaam van de persfotograaf Paparazzo in deze film. Hij gedroeg zich nogal opdringerig bij het fotograferen van mensen op straat.

Brutale werkwijze

De paparazzi van tegenwoordig staan bekend om hun brutale werkwijze. Zo maken ze vaak foto’s van bekende mensen die op vakantie zijn, in hun tuin zitten of naar een afspraak gaan. Ze gebruiken hierbij de nieuwste fotocamera’s met grote teleobjectieven. Hierdoor kunnen ze vanaf een grote afstand zelfs nog duidelijke foto’s maken.

Voor de rechter

De roddelbladen worden geregeld voor de rechter gedaagd en moeten vaak een schadevergoeding betalen. Echter, dit is voor ‘de bladen’ niet zo’n heel groot probleem. Ze verdienen namelijk heel veel geld met de bladverkoop en kunnen de schadevergoeding financieel gezien dan ook goed opvangen.

Nederlandse Roddelbladen

Ook Nederland kent een aantal roddelbladen waar de paparazzi voor werken. Story was het eerste tijdschrift in dit genre. Al snel was dit blad enorm populair en kwamen er meer van dit soort tijdschriften, zoals Weekend, Privé en Party.

Bekend dankzij de bladen

Eerst kregen de roddelbladen nogal wat neerbuigende reacties, maar ze zijn nu stilzwijgend geaccepteerd. Veel artiesten danken hun bekendheid namelijk voor een deel aan de bladen. Het is bewezen dat er een verband bestaat tussen het commerciële succes van de artiesten en de publiciteit die ze krijgen.

Prins Claus

Echter, wanneer de roddelbladen te veel privé-informatie prijsgeven en het dus te bont maken, dan worden ze wel eens voor de rechter gedaagd. De eerste persoon die zijn afkeer tegen de bladen uitdrukte was Prins Claus. Ook prins Willem-Alexander heeft er een antipathie tegen. Hij doet er dan ook veel aan om de paparazzi zoveel mogelijk te ontlopen.

Prinses Diana

De roddelbladen kwamen nog veel negatiever in het nieuws door het auto-ongeluk van prinses Diana in 1997, waarbij zijn om het leven kwam. Tijdens een autorit probeerde de prinses, samen met haar vriend, Dodi Al-Fayed te ontkomen aan de aandacht van de paparazzi. Deze bleven hen echter achtervolgen.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paparazzi: positief of negatief?Paparazzi: positief of negatief?Paparazzi zijn fotografen. Ze fotograferen beroemdheden, en maken daarmee foto's waarmee vaak veel geld kan worden verdi…
Mediacode van RVD rond Koninklijk HuisMediacode van RVD rond Koninklijk HuisVia de Mediacode beschermt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) het privéleven van leden van het Koninklijk Huis. Sommige m…
Dag van de Persvrijheid - viering van het Vrije WoordDag van de Persvrijheid - viering van het Vrije WoordVrijheid om te schrijven en te zeggen wat je wilt is niet overal op de hele wereld een vanzelfsprekendheid. In lang niet…
Baankans journalistiekDe HBO opleiding journalistiek kent een grote instroom van studenten. Er zijn zoveel jongeren die journalist willen word…

Muziek in tijden van oorlog rond 1800Muziek in tijden van oorlog rond 1800De periode van het eind van de achttiende tot het begin van de negentiende eeuw was de tijd van de Weense Klassieken, de…
De Oscar AwardsElk jaar weer worden de Oscars uitgereikt. De Oscars worden in februari, in dertig categorieën, uitgereikt. Dit gebeurt…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 29-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.