Queenfilm Bohemian Rhapsody: Rami Malek als Freddie Mercury

Queenfilm Bohemian Rhapsody: Rami Malek als Freddie Mercury ‘Bohemian Rhapsody’ is de titel van een film over de Britse rockband Queen. De film wordt in 2010 aangekondigd door gitarist Brian May maar door wisselende producenten en regisseurs duurt het een aantal jaren voordat de film daadwerkelijk van de grond komt. Diverse acteurs worden genoemd voor de rol van zanger Freddie Mercury, het meest prominente lid van de groep. Die rol gaat uiteindelijk naar Rami Malek die hiervoor op 24 februari 2019 een Oscar krijgt uitgereikt voor beste mannelijke hoofdrol. Wie is deze Amerikaanse acteur van Egyptische afkomst in de biografische Queenfilm die op 1 november 2018 in Nederland in première is gegaan?

Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody is de titel van een film over de Britse rockband Queen, vernoemd naar het wellicht beroemdste nummer van de groep. De biografische film met de focus op leadzanger Freddie Mercury (1946-1991) wordt op muzikaal gebied geproduceerd door de twee nog actieve Queenleden Brian May en Roger Taylor.

De film vertelt het verhaal van de indrukwekkende carrière van de groep, vanaf het ontstaan in 1971 tot het legendarische optreden in 1985 tijdens Live Aid in Wembley Stadium.

Queenfilm

In september 2010 vertelt Brian May in een interview voor de BBC dat er een film gaat komen over de beroemde groep waarin hij gitarist is geweest. In de daaropvolgende jaren wordt gestart met script en film maar door diverse meningsverschillen en verschillende regisseurs en producenten loopt Bohemian Rhapsody vertraging op.

Als in september 2017 het script klaar is en alle acteurs zijn gecast vinden uiteindelijk de eerste filmopnames plaats. Ondanks aanhoudende problemen met regisseurs tijdens het filmproces (in december nog wordt regisseur Sigel ontslagen) worden de opnames in de loop van januari 2018 afgerond; eind oktober/begin november 2018 vindt de officiële première plaats.

De rol van zanger Freddie Mercury

Bij 'The Freddie Mercury Tribute Concert for AIDS Awareness' in april 1992 wordt tijdens het optreden van de drie overgebleven leden van Queen de plaats van Mercury eenmalig ingevuld door George Michael (en Lisa Stansfield), terwijl de groep tussen 2004 en 2009 toert met Paul Rodgers als zanger en sinds 2011 met voormalig American Idol-deelnemer Adam Lambert.

De echte Freddie Mercury / Bron: 12019, PixabayDe echte Freddie Mercury / Bron: 12019, Pixabay
Voor de prominente rol van zanger Freddie Mercury in de film liggen de criteria anders. De genoemde zangers lijken in geen enkel opzicht op Mercury terwijl zoveel mogelijk gelijkenis in een biografische film van belang is. In eerste instantie valt de keus op Sacha Baron Cohen. Cohen is een Brits komiek en vooral bekend door rollen als Ali G (Da Ali G Show, 2003) en die van de fictieve Kazachse journalist Borat (2006). Na meningsverschillen stapt Cohen uit het project. De namen die vervolgens circuleren als mogelijke opvolger van Cohen zijn die van acteurs Ben Whishaw en Daniel Radcliffe en in 2016 uiteindelijk Rami Malek. Met Malek worden in 2017 in de fameuze Abbey Road Studios in Londen geluidsopnames gemaakt met behulp van Queenleden Taylor en May.

Alle rollen van de vier Queenleden worden in de film door acteurs gespeeld: Gwylm Lee is gitarist Brian May, Joseph Mazzello bassist John Deacon en Ben Hardy drummer Roger Taylor. De jonge Freddie Mercury wordt gespeeld door Adam Rauf. Door de acteurs worden originele kledingstukken van de bandleden gebruikt.

Acteur Rami Malek

De Amerikaanse acteur Rami Malek is van Egyptische afkomst en wordt geboren op 12 mei 1981, als helft van een tweeling. Zijn vier minuten jongere broer Sami is werkzaam in het onderwijs. De broers hebben een oudere zuster, Yasmine. Het gezin groeit op volgens de leer van de Koptisch-Orthodoxe Kerk, de belangrijkste christelijke kerk van Egypte.

Mr. Robot

Rami Malek’s acteercarrière begint in 2004 met een gastrol in de komedie/drama Gilmore Girls, een serie die in ons land in 2016 te zien was op Netflix. Een grote rol is voor hem weggelegd als farao Ahkmenrah in de komedie Night At The Museum (2006) en de beide vervolgfilms, Battle Of The Smithsonian (2009) en Secret Of The Tomb (2014). Daarnaast is hij onder andere als vampier te zien in The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 (2012). Zijn grootste bekendheid dankt Malek aan zijn rol als hacker Elliot Alderson in de televisieserie Mr. Robot waarvoor hij in 2016 een Emmy ontvangt voor beste acteur in een dramaserie. Mr. Robot is in Nederland in 2016 uitgezonden op NPO3.

Tussen 2006 en 2018 is Malek in zestien films te zien; in 2019 zal hij te horen zijn als gorilla Chee-Chee in de Engelstalige versie van de avonturenfilm The Voyage Of Doctor Dolittle. Naast het acteerwerk voor films speelt de acteur tot en met 2017 in totaal in elf televisieseries kleine en/of grotere rollen.

'Toen ik deze rol kreeg, dacht ik: mijn god, dit kan een acteerklus zijn die mijn carrière definieert. En ongeveer twee minuten later dacht ik: dit kan het einde van mijn carrière betekenen. Als je dit niet goed doet, heb je een groot probleem.'
[Rami Malek over zijn rol als Freddie Mercury]

Neptanden

Op het moment dat Rami Malek gekozen wordt voor de rol is zijn kennis van de groep en diens zanger slechts oppervlakkig. Om in de huid van Mercury te kruipen volgt hij onder begeleiding van een bewegingscoach intensieve trainingssessies en moet hij leren praten met een nepgebit. Volgens The New York Times heeft Malek voor zijn rol tijdens het zingen geoefend met een stel neptanden, nog voordat zeker was dat hij de rol zou krijgen. Freddie Mercury was zich bewust van zijn vooruitstaande tanden maar durfde een operatie niet aan uit angst dat zijn stem er onder zou lijden. De vier neptanden, die bij Malek zorgen voor een overbeet, komen meteen van pas bij de eerste filmopnames waarbij het concertpodium van Live Aid uit 1985 zo getrouw mogelijk is nagebouwd.

Zangstem

Hoewel Malek fysiek gelijkenis vertoont met de Queenzanger lijkt zijn zangstem niet op die van Mercury. Voor de film is dit opgelost door de stem van Malek te combineren met die van de echte Mercury en die van de Canadese zanger Marc Martel. Deze zanger wint in 2011 een door drummer Roger Taylor opgezette wedstrijd om de ultieme Queen tributeband neer te zetten.

Kritiek na vertoning eerste trailer

De eerste trailer vanr Bohemian Rhapsody is op 15 mei 2018 voor het eerst te zien, gevolgd door een tweede op 17 juli. De film komt meteen onder vuur te liggen omdat uit de trailers niets blijkt van Mercury’s geaardheid en de aids-besmetting waaraan hij in 1991 overlijdt. Volgens Malek is die kritiek ongegrond. In de trailers ligt de nadruk op de muziek van Queen maar in de film worden Mercury’s biseksualiteit en fatale ziekte ‘in a delicate matter’ (tactvol) aangepakt, aldus Malek in een reactie op IndieWire.

Vier Oscars

Tijdens de uitreiking van de prestigieuze Oscars op zondag 24 februari 2019 valt Bohemian Rhapsody viermaal in de prijzen: Rami Malek krijgt de Oscar voor de beste mannelijke hoofdrol, daarnaast zijn er prijzen voor de categorieën 'Best film editing', 'Best sound mixing' en 'Best sound editing'.
© 2018 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bohemian Rhapsody - QueenBohemian Rhapsody is geschreven door Freddie Mecury in 1975. Het nummer verscheen op het vierde album, A Night at the Op…
Queen - A Day At The RacesQueen - A Day At The RacesIn December 1976 werd de plaat: ''A Day At The Races'' uitgebracht. Het was het vijfde album van de groep Queen en de op…
Hits jaren 90: 1992In 1992 scoorden 2 Unlimited en Nirvana voor het eerst een hit. Maar ook artiesten zoals Guns 'N Roses, Boyz II Men en P…
De Top 2000 van het jaar 2014Elk jaar opnieuw kijken mensen uit naar het moment dat het eerste nummer van de jaarlijkse editie van de top 2000 in dec…

Wat is de beste horrorfilm? - Top 7 horrorfilms o.b.v. IMDbWat is de beste horrorfilm? - Top 7 horrorfilms o.b.v. IMDbHorrorfilms zijn sinds het bestaan van de film al een geliefd genre. Van Dracula tot Frankenstein of films die zich afsp…
Twin Peaks: Fire Walk With Me – een prequel op Twin PeaksTwin Peaks: Fire Walk With Me – een prequel op Twin PeaksTwin Peaks: Fire Walk With Me is een psychologische horrorfilm uit 1992 van regisseur David Lynch. De film is een preque…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Daniel Benavides From Austin, TX, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • https://www.businessinsider.com/rami-malek-had-freddie-mercurys-teeth-recreated-for-bohemian-rhapsody-2018-9?international=true&r=US&IR=T
  • https://www.indiewire.com/2018/09/rami-malek-bohemian-rhapsody-critics-freddie-mercury-sexuality-aids-diagnosis-in-a-delicate-manner-1202003331/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Freddie_Mercury
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bohemian_Rhapsody_(film)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Rami_Malek
  • Afbeelding bron 1: 12019, Pixabay
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 17-08-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.