Wat is de beste horrorfilm? - Top 7 horrorfilms o.b.v. IMDb

Wat is de beste horrorfilm? - Top 7 horrorfilms o.b.v. IMDb Horrorfilms zijn sinds het bestaan van de film al een geliefd genre. Van Dracula tot Frankenstein of films die zich afspelen rond Halloween. Filmmakers weten steeds weer originele invalshoeken te bedenken om mensen te vermaken. Een goede horrorfilm kan je flink laten schrikken. Toch kiezen veel mensen steeds voor dit genre om eens lekker te griezelen. Gedurende deze en de vorige eeuw zijn veel griezelfilms uitgebracht. Welke hiervan hebben in 2018 de hoogste IMDb-scores?

Inhoudsopgave


Een goede griezelfilm trekt veel mensen naar de bioscoop of zorgt ervoor dat mensen thuis de gordijnen sluiten en de film bekijken. Er zijn heel veel films geproduceerd maar niet allemaal even sterk of geslaagd. Een film kan naast horror ook nog een subgenre hebben zoals komedie en sciencefiction. Dit maakt dat er verschillende invalshoeken mogelijk zijn.

Bron: Republica, PixabayBron: Republica, Pixabay

De beste horrorfilms o.b.v. IMDb

De lijst met beste horrorfilms is gebaseerd op de website IMDb. Bezoekers van deze site kunnen films een beoordeling geven met een cijfer van 1 tot en met 10. Het hoofdgenre van de films is horror. Naast de hoogte van het cijfer is ook rekening gehouden met hoeveel mensen de films beoordeeld hebben. Het minimum aantal stemmen voor deze lijst is 40.000. Films onder dit aantal stemmen zijn niet opgenomen. Ook zijn in deze lijst alleen films opgenomen die zijn uitgebracht vanaf 1960. De beste films in het genre horror zijn:

1. Alien (1979) - Buitenaardse horror

Deze Britse horror-sciencefictionfilm is bij een groot publiek bekend. De film speelt zich af in de toekomst. De bemanning aan boord van een ruimteschip ontvangt signalen van een ruimtevaartuig in de buurt. Eenmaal aangekomen bij het verlaten vaartuig ontdekken ze een organisme dat het voorzien heeft op de bemanningsleden. De film ontving van 681.877 recensenten het cijfer 8.5 (september 2018) en is daarmee één van de beste horrorfilms.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

2. Psycho (1960) - Klassieke horrorfilm

Marion is een secretaresse die hard werkt maar genoeg heeft van het feit dat ze niet kan trouwen met haar geliefde Sam vanwege geldgebrek. Op vrijdag komt haar chef met de opdracht dat ze 40.000 dollar naar de bank moet brengen. Marion kan de verleiding niet weerstaan en besluit om er met het geld vandoor te gaan. Onderweg steekt een hevige storm op en moet ze overnachten in een motel met een wat vreemde eigenaar. Ondanks de leeftijd weet de horrorfilm nog steeds een zeer spannende sfeer te creëren. Deze horrorklassieker van Alfred Hitchcock is wereldberoemd en nog steeds een aanrader. Psycho kreeg een 8.5 (september 2018) van 508.694 beoordelaars.

3. The Shining (1980) - Griezelen in een verlaten hotel

Een schrijver en zijn familie besluit naar een afgelegen hotel te verhuizen in de bergen. Langzaam maar zeker raakt Jack (schrijver) steeds meer in de ban van het hotel en de sfeer in het gezin raakt meer en meer gespannen. De zoon probeert om mensen buiten het hotel in te lichten wat er gaande is in dit griezelige hotel. The Shining is geregisseerd door Stanly Kubrick en de film kreeg een 8.4 (september 2018) van 738.100 beoordelaars.

4. The Thing (1980) - Griezelfilm met als decor Antarctica

Een onderzoekstation op Antarctica wordt opgeschrikt door een helikopter van Noorse collega’s op een nabijgelegen station. De Noren proberen een hond te doden. Later gaan de Amerikanen op onderzoek uit en nemen de restanten van een vreemd wezen mee naar hun onderzoeksstation. Op het station gebeuren dan steeds gekkere dingen. Wat is het wezen en wie is het volgende slachtoffer? De omgeving van Antarctica maakt dat de onderzoekers maar zo niet kunnen ontsnappen. De sfeer op het onderzoekstation gaat steeds meer achteruit. De film is geregisseerd door John Carpenter en kreeg van 314.755 recensenten het cijfer 8.1 (september 2018).

5. What Ever Happened to Baby Jane? (1962) - Film met Bette Davis in hoofdrol

Deze film gaat over Baby Jane, vroeger was dit een kindsterretje in verschillende films maar tegenwoordig gaat ze door het leven als een verbitterde vrouw. Ze woont samen met haar zus Blanche, een filmster die wel op volwassen leeftijd succesvol actief was in de filmwereld. Baby Jane kan niet verkroppen dat Blanche altijd wordt gezien als de betere actrice. Blanche zit in een rolstoel omdat ze verlamd is geraakt bij een auto-ongeluk en is hierdoor afhankelijk van de grillen van Jane. De film is geregisseerd door Robert Aldrich en kreeg van 43.155 recensenten het cijfer 8.1 (september 2018).

6. The Exorcist (1973) - Één van de meest besproken horrorfilms

Een tiener heeft last van extreme gedragsveranderingen en vreemde uitingen in haar make-up. Haar moeder, een actrice uit Georgetown, wordt opgeschrikt door het gedrag van haar dochter. Op datzelfde moment vindt een priester in Noord-Irak een vreemd uitziend beeldje. Wat hebben deze gebeurtenissen met elkaar te maken? The Exorcist is misschien wel de meest besproken horrorfilm. De film is geregisseerd door William Friedkin en kreeg van 318.691 beoordelaars een 8.0 (september 2018).

7. Rosemary’s Baby (1968) - Griezelen met de buren

Een jong getrouwd stel, Rosemary and Guy, verhuist naar een nieuw appartement in New York. Ze raken bevriend met de buren. Guy raakt echter steeds meer in de ban van de buren en vervreemt van Rosemary. Bij een onverwachte zwangerschap van Rosemary zijn de buren opeens erg begaan met het stel. Maar waarom laat Guy dit allemaal toe? De film is geregisseerd door Roman Polanki en krijgt met 162.255 beoordelaars een 8.0 (september 2018).

Wat is de beste horrorfilm?

Op basis van de scores op IMDb is te zien dat de beste horrorfilms gemaakt zijn in de vorige eeuw. John Carpenter, Robert Aldrich en Alfred Hitchcock zijn enkele bekende regisseurs die zeer goede horrorfilms hebben gemaakt. Deze klassiekers hielden het publiek maanden bezig en mede dankzij deze films is het genre horror niet meer weg te denken.
© 2018 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kracht van Aziatische horrorfilmsLang niet iedereen houdt van horror. Wanneer je er wel van houdt, is het een aanrader je eens te verdiepen in Aziatische…
Een aantal hele enge filmsEen aantal hele enge filmsHorrorfilms, je moet er van houden. Sommige mensen liggen er nachten van wakker en voor andere kan een film niet eng gen…
Filmrecensie: Silver BulletrecensieFilmrecensie: Silver BulletSilver Bullet is een van de vele horrorfilms in de reeks geschreven door meester horrorschrijver Stephen King. Het is mi…

Film 'Wad – Overleven op de grens van water en land'Film 'Wad – Overleven op de grens van water en land'Filmmaker Ruben Smit, bekend van de film ‘De Nieuwe Wildernis’ over de Oostvaardersplassen, werkte vijf jaar aan een fil…
Queenfilm Bohemian Rhapsody: Rami Malek als Freddie MercuryQueenfilm Bohemian Rhapsody: Rami Malek als Freddie Mercury‘Bohemian Rhapsody’ is de titel van een film over de Britse rockband Queen. De film wordt in 2010 aangekondigd door gita…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: QuinceMedia, Pixabay
  • https://www.imdb.com/search/title?genres=horror&sort=user_rating,desc&title_type=feature&num_votes=25000,&pf_rd_m=A2FGELUUNOQJNL&pf_rd_p=5aab685f-35eb-40f3-95f7-c53f09d542c3&pf_rd_r=44RMBT9KJCGJK53ZJWJ3&pf_rd_s=right-6&pf_rd_t=15506&pf_rd_i=top&view=simple&ref_=chttp_gnr_12
  • Afbeelding bron 1: Republica, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 30-09-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.