De kracht van Aziatische horrorfilms

Lang niet iedereen houdt van horror. Wanneer je er wel van houdt, is het een aanrader je eens te verdiepen in Aziatische horrorfilms. Er zijn enorm veel horrorfilms in Azië gemaakt en velen daarvan worden als extreem eng beschouwd. Wat is de kracht van deze horrorfilms? En welke Aziatische horrorfilms zijn de moeite waard om eens te bekijken?

Horror in Azië

Aziatische horrorfilms werden in de jaren negentig populair, maar griezelen is altijd erg populair geweest in dit continent. Er zijn talloze enge boeken verschenen en ook in de bekende Manga en Anime’s komen geregeld enge dingen voor. In veel Aziatische landen zijn enorm veel legendes en gaan er talloze verhalen rond over geesten en demonen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze verhalen veelvuldig terug zijn te zien in boeken, manga en zelfs films. Ieder land heeft zo zijn eigen verhalen, waardoor er een breed scala aan boeiende verhalen kan worden aangeboden.

Anders dan Hollywood

Aziatische horrorfilms zijn anders dan de horrorfilms waar Hollywood mee gekomen is. Filmmakers in Amerika laten de kijkers met name schrikken met bombastische schrikeffecten. Een enorm geluid en een plotseling beeld zorgen ervoor dat je schrikt. In Azië gaat het doorgaans subtieler. De kijker wordt voornamelijk psychologisch bang gemaakt. Er zijn minder schrikeffecten, maar toch zijn de films erg eng en zit er enorm veel spanning in.

Remakes in Hollywood

Hollywood heeft ontdekt wat de kracht van Aziatische films is. Veel kaskrakers in Azië zijn ook in Hollywood gemaakt. Deze remakes hebben veel discussie opgeroepen. De een vindt de remakes geweldig, de ander gruwelt ervan. De films zijn duidelijk veranderd. De bekende schrikeffecten zien we weer terugkomen. Enkele films die we nu van Hollywood kunnen bewonderen zijn Ring (Ringu), The Grudge (Ju-On), One missed call en Dark water.

Taboes in J-horror films?

In de meeste films gelden altijd een soort regels, zelfs in horrorfilms. Er zijn taboes die de filmmakers liever niet in horrorfilms gebruiken. Kinderen blijven meestal leven en zelfs de volgorde waarop mensen sterven is vaak enigszins te voorspellen. In Azië is dit anders: weg met de taboes. Dit maakt de film doorgaans onvoorspelbaar en vooral ook veel enger. De film Imprint, die speciaal voor televisie is gemaakt, maakte deel uit van de serie ‘Masters of horror’. Een serie films geregisseerd door de grootste regisseurs ter wereld. Imprint was de enige film van de hele serie die in Amerika niet vertoond mocht worden op televisie, omdat er een abortusscène in verwerkt was.

Tips voor films

Wil jij eens kennismaken met Aziatische horrorfilms. Onderstaande films zijn sowieso aanraders. Van sommige verhalen zijn ook boeken of manga's te verkrijgen. Deze moet je dan wel in het Engels lezen, omdat er doorgaans geen vertaling van is.

 • A tale of two sisters
 • Audition
 • Dark Water
 • Dumplings
 • I saw the devil
 • Ju-On: The grudge
 • Oldboy
 • One Missed call
 • Red Shoes
 • Ringu
 • Shutter
 • Three extremes
 • Thirst

Hoe kom je aan de films?

Het kan moeilijk zijn om Aziatische horrorfilms te vinden. De dvd's zijn wat minder makkelijk te krijgen, maar vooral in online winkels kun je wel wat bijzondere exemplaren vinden.
© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de beste horrorfilm? - Top 7 horrorfilms o.b.v. IMDbWat is de beste horrorfilm? - Top 7 horrorfilms o.b.v. IMDbHorrorfilms zijn sinds het bestaan van de film al een geliefd genre. Van Dracula tot Frankenstein of films die zich afsp…
Tragedie Paradox en Horror ParadoxWaarom kijken mensen graag naar droevige films? Of waarom gaan we graag naar een theater om vervolgens met met tranende…
Halloween: een quiz over en met griezelfilmsHalloween: een quiz over en met griezelfilmsHeb je het helemaal gehad met Halloweendiners, Halloweenparty's en Halloweengriezeltochten? Maar wil je toch een gezelli…
Een aantal hele enge filmsEen aantal hele enge filmsHorrorfilms, je moet er van houden. Sommige mensen liggen er nachten van wakker en voor andere kan een film niet eng gen…

Filmrecensie Cabin PressurerecensieFilmrecensie Cabin PressureVoor de fanaten van actiefilms rond vliegtuigen ... en dan uiteraard de bijna neerstortende vliegtuigen … is Cabine Pres…
Kannibalenfilms, een controversieel genreKannibalenfilms, een controversieel genreKannibalenfilms zijn horrorfilms die vooral eind jaren zeventig en begin jaren tachtig werden gemaakt, veelal door Itali…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 08-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.