recensie

Filmrecensie Cabin Pressure

Filmrecensie Cabin Pressure Voor de fanaten van actiefilms rond vliegtuigen ... en dan uiteraard de bijna neerstortende vliegtuigen … is Cabine Pressure uit 2001 een aardige speelfilm. De invalshoek is net even iets anders en dat maakt dat de film iets aardigs heeft. Echter geen cinema hoogstandje voor de Canadese Amerikaanse coproductie.

De speelfilm/het verhaal

Basis verhaal

Het verhaal draait om een vliegtuig dat zelf vliegt, de piloot heeft een ondergeschikte rol en bij de eerste testvlucht met mensen gaat het goed fout. De eigenaar Corbett, gespeeld door Winston Rekert, maakt de sier met zijn nieuwe investering. Dit tot grote ergernis van techneut Wingfield, gespeeld door John Pyper-Ferguson, die eigenlijk het brein is achter deze baanbrekende techniek.

Nieuw (test)vliegtuig

Als de test mis gaat en het vliegtuig verongelukt inclusief de piloten, stuurt Corbett de techneut Gabriel de laan uit. Deze is zwaar verbittert, maar verdwijnt ogenschijnlijk ook uit beeld. Want Reece Robbins, gespeeld door Rachel Hayward, is de nieuwe piloot voor de tweede versie van het vliegtuig en ze lijkt een ervaren piloot die dit klusje wel kan klaren. En hoewel ze even door haar ex-man, gespeeld door Craig Sheffer, tijdens haar perspresentatie wordt gestoord, loopt alles gladjes tot het moment van de vlucht.

Wraak

Maar als tijdens de tweede vlucht Corbett, zijn zwangere dochter en schoonzoon en senator Caulfield meevliegen, slaat het noodlot toe. De doorgedraaide Wingfield heeft zijn techniek geperfectioneerd en neemt na eerdere sabotage van het vliegtuig, het vliegtuig in de lucht over en dreigt ze neer te laten storten. Het ziet er even naar uit dat dit hem ook gaat lukken, totdat ex-man Peter weer in beeld komt. Nadat deze toevalligerwijs wat nieuws opvangen heeft over een jong meisje wat gebeten blijkt door een dier wat niet voorkomt in de omgeving, gaat hij nadenken en komt bij Gabriel uit. De vraag is … komt hij nog op tijd?

De recensie

Achter de schermen

Deze door Alan Simmonds geregisseerde speelfilm uit 2001 is een coproductie uit Canada en de Verenigde Staten. De productie kwam tot stand door producers George Horie, Kira Domaschuk en Harold Lee Tichenor voor Lions Gate en Trimark. Het schrijversteam, met een aardig concept, bestond uit Tom Greene, die verantwoordelijk was voor het originele verhaal en Douglas Schwarts en Kevin Beggs die verantwoordelijk waren voor het filmscript.

Opnames

De luchtopnames van het vliegtuig zijn ook geen hoogstandjes en er zijn zeker niet met de nieuwste technieken tot stand gekomen. Net even iets te drastisch, wat het niet realistisch genoeg maakr.

De acteurs/het script

Geen echt bekende acteurs in deze film, het budget zal niet toereikend zijn geweest, of het script te mager. Dat laatste is sowieso het geval, want hoewel de basis best aardig is, zijn de personages mager aangekleed en zit er weinig uitdaging in de rollen. Zeker hoofdrolspeler Craig Sheffer die de ex-man van pilote Reece speelt, is een lege rol. Dit terwijl met zijn dronkeman verleden veel meer inhoud gegeven zou kunnen worden aan dit personage. Zo ook de doorgedraaide techneut Gabriel, gespeeld door John Pyper-Ferguson. Dit personage zou meer diepgang moeten krijgen waarom hij zich bijvoorbeeld zo’n miskend talent voelde. John Pyper-Ferguson is de enige die enige bekendheid geniet en in staat is het karakter meer inhoud te geven. Dit had de film net even iets meer diepgang gegeven.

De clou is wat magertjes en dat maakt dat de uitkomst van het geheel van enkele toevalligheden aan elkaar hangt. Als de afloop meer met techniek te maken zou hebben gehad, was het meteen een andere film geworden.

Dit maakt het geheel nogal magertjes en hoewel er maar weinig vliegtuigrampenfilms uit Hollywood net even iets meer inhoud hebben, had deze film zich met de basis van het verhaal, kunnen onderscheiden. Helaas, meer dan een van de vele is het niet geworden.

De film is de koop en te huur op DVD.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pressure AltimeterPressure AltimeterDe pressure altimeter is een hoogte meetinstrument, dat tot de basic six behoort. Deze meter werkt met behulp van de dru…
Filmrecensie: OutbreakrecensieFilmrecensie: OutbreakDe in 1995 gemaakt rampenfilm Outbreak laat het grote gemak zien hoe een virus de wereld ingeslingerd wordt. En met name…
Filmrecensie: 800 Leagues down the AmazonrecensieFilmrecensie: 800 Leagues down the AmazonJules Verne heeft nogal wat op zijn naam staan, een daarvan is bovenstaande titel. Luis Llosa regisseerde de versie van…
Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…

Filmrecensie Primal FearrecensieFilmrecensie Primal FearEen goede thriller uit 1996 van Gregory Hoblit over een topadvocaat die zijn geweten enig moment voelt en uiteindelijk e…
De kracht van Aziatische horrorfilmsLang niet iedereen houdt van horror. Wanneer je er wel van houdt, is het een aanrader je eens te verdiepen in Aziatische…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.