recensie

Filmrecensie: 800 Leagues down the Amazon

Filmrecensie: 800 Leagues down the Amazon Jules Verne heeft nogal wat op zijn naam staan, een daarvan is bovenstaande titel. Luis Llosa regisseerde de versie van Verne’s verhaal. De regisseur heeft bekende namen op zijn lijstje staan en ook speelde er volgende bekende acteurs van naam in. Of deze het verhaal op waarde hebben kunnen spelen, is nog maar de vraag.

De speelfilm / het verhaal

Basis van het verhaal

Acteur Barry Bostwick speelde de gevluchte Joam Garal (veroordeeld tot de dood). Hij leeft al jaren aan de oevers van de Amazone onder een andere naam en heeft daar inmiddels een succesvol bedrijf gestart. Nu zijn dochter (gespeeld door Daphne Zuniga) gaat trouwen en ze dit zuidelijker willen doen – omdat de bruidegom zijn moeder niet mobiel is – is de vraag of Garal meegaat. Niemand is verder op de hoogte van zijn verleden (ook zijn dochter niet) en waar hij nu is, is hij immers veilig.

Bountyhunters

Maar er blijkt altijd iemand op de hoogte te zijn en zo ook als het gaat om Garal. De bountyhunters zijn hem op het spoor en als een van hen, bespeeld door Adam Baldwin, zich goed voordoet, weet hij in te breken in het leven van de familie die op het punt staat om met een zojuist gebouwde boot de Amazone af te zakken. Hij heeft bewijs van Garal zijn onschuld, maar wil dit in een later stadium inzetten.

Onschuldig?

Garal heeft besloten met zijn dochter en schoonzoon mee te gaan, zeker nu hij een brief van een lokale rechter heeft, die in zijn onschuld geloofd. Het sterkt hem om mee te reizen en zijn dochter te zien trouwen. Maar op de boot duiken de bountyhunters op en opnieuw wordt het spel gespeeld van redden van mensen en zich daarmee in de gunst spelend.

Als Garal geconfronteerd wordt met zijn verleden en hij er niet op in gaat, wordt hij aangegeven bij de politie. Zijn proces is kort en het vonnis is alsnog … ophanging. Maar dan komen zijn dochter en aanstaande schoonzoon in beeld. Krijgen ze het voor elkaar om tijdig zijn onschuld te bewijzen?

Filmrecensie

Achter de schermen

Luis Llosa maakt deze speelfilm in 1993 naar een verhaal van Jules Verne. Een spannend verhaal, maar de regisseur van ondermeer The Specialist en Anaconda wist van deze speelfilm geen grandioos succes te maken. De producers moesten dan ook danig inleveren op het op budget en de film kwam in een aantal landen niet eens in de bioscoop, maar verdween direct op DVD.

De acteurs / het script

De schrijvers Jackson Barr en Laura Schiff kregen het niet voor elkaar om van dit prachtige verhaal een spannende speelfilm te maken. Ook de schitterende natuur werd niet meegenomen. Het had heel mooie beelden op kunnen leveren, maar niets van dit alles.

Barry Bostwick, die toch ook al een flink aantal speelfilm en Tv-series op zijn naam heeft gezet, speelde ook niet een bijster sterke figuur. Zijn angst om continu over zijn schouder te moeten kijken, wat een voortvluchtige over het algemeen als kenmerk heeft, blijkt nergens uit. Maar dit was nog een schril contrast met de vrouwelijke hoofdrol, gespeeld door Daphne Zuniga. De kilte druipt van het doek en waar ze juist de warmte voor haar vader ten toon moet spreiden en hopeloos verliefd moet zijn op haar toekomstige man … heeft ze nauwelijks gehoord van deze woorden of kan ze het gevoel in ieder geval niet oproepen in haar spel. De actrice lijkt er met haar hoofd in zijn geheel niet bij te zijn. Adam Baldwin, een van de bekende Baldwin broers, is ook niet erg sterk, maar verhoudingsgewijs speelt hij nog het meest geloofwaardig.

Jammer dat een mooi verhaal de das om gedaan wordt door slecht spelende acteurs, een natuur die nauwelijks echt te zien is en teksten die tenenkrommend zijn. Voor wie dit een aanrader is? Geen idee …. Maar de film is wel op DVD verschenen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie DisclosurerecensieFilmrecensie DisclosureDisclosure is een speelfilm uit 1994 werd werd geregisseerd door Barry Levinson en geproduceerd door schrijver Michael C…
Filmrecensie: City by the SearecensieFilmrecensie: City by the SeaRobert de Niro heeft al verschillende staaltjes van het betere acteerwerk laten zien, City by the Sea hoort daar echter…
Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…

9 Prachtige Europese Films - beste film per landHier de 9 beste Europese films. 9 films die in de filmhuizen een gigantisch succes waren. Elke film komt uit een ander l…
Mar Adentro: diep lijden en verlangen naar de dood -RecensierecensieMar Adentro: diep lijden en verlangen naar de dood -RecensieDe film Mar Adentro (Internationaal: The Sea Inside) kwam in 2004 uit in Spanje. Het heftige en persoonlijke verhaal ove…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.