9 Prachtige Europese Films - beste film per land

Hier de 9 beste Europese films. 9 films die in de filmhuizen een gigantisch succes waren. Elke film komt uit een ander land. Van de beste Franse film tot de beste Zweedse films. Hier een top lijstje met films uit de Europese cinema die je gezien moet hebben. Arthouse films op hun best.

De juweeltjes van de Europese Cinema

De Europese cinema is zo divers als de landen zelf. De meest populair filmlanden van Europa zijn hier uitgekozen. Van elk land wordt een beste film naar voor geschoven Dit komt neer op 9 prachtige Europese fillms. De waardering van deze films is gebaseerd op mijn andere lijsten met beste filmhuis films per land. Die op hun beurt zijn weer gebaseerd op IMDb en Europeanmovies.org waar je over de beste films per land kunt lezen. Voor trailers en reviews van de onderstaande films kun je op European Movies & TV Seres terecht.

De beste Europese films. Laten we maar met de deur in huis vallen. Beginnend bij het romantische films van Frankrijk. Het geboorteland van de Film. Nog steeds produceert het de meest prachtige films.


Beste film van Frankrijk: The Fabulous life of Amelie Poulain [IMDb]: 8.5

De ultieme klapper van regisseur Jean-Pierre Jeunet die we ook kennen van Delicatessen (1990) en A very Long Engagement (2004). Deze erg bekende Franse film gaat over een apart, lief en naïef meisje die verwoede pogingen om anderen te helpen. Met 5 oscar nominaties en tal van andere prijzen heeft deze film zich voorgoed in ons geheugen gewerkt.

De nummer twee en drie van beste Franse films:
2. La Scaphandre et le Papillon
3. Au revoir les Enfants

Beste film van Italie: Cinema Paradiso (1988) [IMDb: 8.5

Deze prachtige Italiaanse films wordt door velen gezien als de beste arthouse film van de laatste Decennia. Op europeanmovies.org is het niet alleen de beste Italiaanse film, maar ook de beste Europese film. Het verhaal gaat over een Italiaanse regisseur die terug kijkt op zijn jeugd. In die tijd spendeerde hij al zijn tijd in het plaatselijke film theater. Daar begon zijn eeuwige liefde voor films. In 1990 heeft dit meesterwerk terecht de Oscar gekregen voor beste buitenlandse film.

De nummer twee en drie beste Italiaanse films.
2. Fellini's absolute topfilm: 8½
3. La Meglio Gioventu

Beste film van Denemarken: Festen (1998) [IMDb: 8.1]

Een rijke familie komt bijeen om de verjaardag te vieren van de succesvolle pater familias. Zijn zoon is echter van plan om iedereen te laten weten wat voor een man zijn vader echt is. Festen is gefilmd in de Dogma 95 Stijl. Dit betekent kort gezegd dat het met een hand held camera is gefilmd. Festen is een genot om naar te kijken. De Golden Globe nominatie voor beste buitenlandse film was dan ook meer dan verdiend.

De nummer twee and drie beste Deense Films:
2. Adam's Apples
3. After the Wedding
Bron: Boris Muller, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Boris Muller, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Beste film van Zweden: Fanny och Alexander (1982) [IMDb: 8.2]

Een film van de Legendarische regisseur Ignmar Bergman. Het is tevens een van de laaste echt grote werken van de grootmeester. De film heeft een indrukwekkende vier Oscars gewonnen, waaronder de oscar beste buitenlandse film en beste regie Het is een van de meeste prachtige, adembenemende Zweedse films ooit gemaakt..

De nummer twee en drie van beste Zweedse Films
2. Let the right one in
3. Offret - The offer.

Beste film van Spanje: El Laberinto del Fauno [IMDb: 8.4

Fascistische Spanje onder Mussolini in 1944. Een dochter van een fascistische leger officier, ontsnapt van de werkelijkheid door haarzelf te verliezen in een ietwat duistere maar fascinerende fantasie wereld.. Deze Spaanse film is in de rest van de wereld een doorslaand succes geweest en heeft de Spaanstalige cinema nogmaals op de kaart gezet. Mett 3 Oscars voor deze film heeft filmmaker Guillermo del Toro zichzelf opnieuw bewezen.

Nummer twee en drie beste Spaanse films
2. Los Olvidados
3. El Secreto de Sus Ojos

Beste film van Nederland: Zwartboek (2005) [IMDb: 7.9]

Een joods meisje raakt betrokken bij een Nederlandse verzetsgroep. Ze krijg de opdracht het aan te leggen met een Duitse SS Officier om zo de SS te infiltreren.

Zwartboek heeft de BAFTA award en de British Independent Movie Award gekregen voor niet engelstalige film. Ook is het op het Nederlands film festival royaal in de prijzen gevallen.

Nummer twee en drie beste Nederlandse Films:
2. Simon
3. Spoorloos

Beste film van Duitsland: Das Leben der Anderen (2006)[IMDb: 8.6]

Een agent van de Duitse geheime politie krijgt de opdracht een Duitse toneel schrijver te observeren. Deze Europese film heeft de Oscar beste buitenlandse film, Golden Globe beste buitenlandse film en de BAFTA award beste buitenlandse film gewonnen en nog veel meer. Een echte aanrader.

Nummer twee en drie beste Duitse films:
2. Der Untergang
3. Das Boot.

Beste film van Noorwegen: Pinchcliffe Grand Prix (1975) [IMDB: 8.0}

Een animatie film over een fiets monteur die verraden wordt door een vriend. Deze vriend heeft zijn plannen voor een auto gestolen. Hij besluit de strijd met deze voormalige vriend aan te gaan in een opkomende race Grand prix. Een historisch race duel is geboren. In Noorwegen heeft deze film een cult status bereikt.

Nummer twee en drie beste Finse films.
2. Insomnia
3. Reprise

Beste film van Finland: The Winter War: Talvisota

Twee Finse broers moeten hun dorp verlaten om de aanval van de Russen af te slaan in 1939. De film geeft heel goed weer wat voor een impact een oorlog kan hebben. In tegenstelling tot andere Amerikaanse oorlog films, geeft deze film een realistisch beeld van wat oorlog met mensen en hun families doet. Hier vind je geen sentimentele en geromantiseerde filmversie, maar de ruige en onplezierige werkelijkheid.

Nummer twee en drie beste Finse Fiilms:
2. The Man without a Past
3. Mother of Mine

Al deze film top 10 lijsten van de beste Europese Films zijn ook te vinden op Movie top 10 lists. Voordeel is dan dat er ook trailers bij vertoond worden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinepolis, Energiehuis, Kunstmin - uitgaan in DordrechtKinepolis, Energiehuis, Kunstmin - uitgaan in DordrechtDordrecht kende als grote stad een tijdlang geen bioscoop en had slechts een klein filmhuis. In 2013 opende het filmhuis…
De unieke stijl van Film NoirDe unieke stijl van Film NoirDe Film Noir. Er is heel weinig bekend over dit genre, terwijl het in de jaren 40 zo populair was. Daarom is hieronder…
recensie7 echte cultfilms7 echt goede cultfilms uitgelicht. Filmhuis / arthouse films maar ook Hollywood films. Een overzicht van cultfilms die m…
De Golden Globes en andere film- en televisieprijzenIedereen kent de Oscars in de Amerikaanse filmwereld, maar daarnaast bestaan ook de Golden Globes voor films en tv-progr…

recensie2:37 - een indrukwekkend debuut van filmmaker Thalluri2:37 is een rauwe, goed in elkaar gezette film over het redelijk dramatische leven van zes leerlingen van een Australisc…
Filmrecensie: 800 Leagues down the AmazonrecensieFilmrecensie: 800 Leagues down the AmazonJules Verne heeft nogal wat op zijn naam staan, een daarvan is bovenstaande titel. Luis Llosa regisseerde de versie van…
Bronnen en referenties
  • www.imdb.com
  • www.europeanmovies.org
  • Afbeelding bron 1: Boris Muller, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 13-05-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.