recensie

2:37 - een indrukwekkend debuut van filmmaker Thalluri

2:37 is een rauwe, goed in elkaar gezette film over het redelijk dramatische leven van zes leerlingen van een Australische middelbare school. Een must-see voor liefhebbers van een goede dramafilm. De film is het debuut van Murali K. Thalluri, een jonge filmmaker die met deze film gelijk indruk maakte op het publiek.

Basisinformatie over de film 2:37

Titel

2:37

Ondertitel

It's only a matter of time (Vrij vertaald vanuit het Engels: het is slechts een kwestie van tijd)

Bijzonderheden

De film is het debuut van de destijds twintigjarige Murali Thalluri. Het komt niet vaak voor dat filmmakers op deze leeftijd al debuteren.

Jaar

2006

Land van herkomst

Australië

Rollen

 • Teresa Palmer als Melody
 • Frank Sweet als Marcus
 • Sam Harris als Luke
 • Charles Baird als Steven
 • Joel Mackenzie als Sean
 • Marni Spillane als Sarah
 • Clementine Mellor als Kelly
 • Sarah Hudson als Julz
 • Gary Sweet als Mr. Darcy
 • Amy Schapel als Lacey
 • Xavier Samuel als Theo
 • Chris Olver als Tom

2:37 - het verhaal

In een notendop

In de film worden zes leerlingen gevolgd van een middelbare school in Australië. De film start met een scène bij de toiletten. Je ziet bloed onder de deur vandaan komen en de schok van een docent en een leerling als ze ontdekken dat een leerling zelfmoord heeft gepleegd.

De film bestaat vervolgens uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel bestaat uit de levens van zes leerlingen van de school. Het andere onderdeel is in zwart-wit: een interview met elk van deze leerlingen. Deze delen wisselen elkaar af. Je ziet dus eerst eeen fragment dat zich afspeelt op school en bij de leerlingen thuis, en dan een fragment dat de leerlingen elk individueel iets vertellen over hun leven en thuissituatie.

Beoordeling

Deze film raakt je, en je bent continu bezig met de eerste scène: welk van de leerlingen die je volgt zal zelfmoord plegen? Deze suspense is heel mooi verwerkt, met name omdat elk van de hoofdpersoonen wel één of meerdere 'goede' redenen heeft om zichzelf van het leven te beroven. Zelf vond ik mede hierdoor het einde zeer verrassend en zelfs schokkend.

Wat de film wat mij betreft extra goed maakt is het overlopen van de levens van de hoofdrolspelers. Je ziet dezelfde situaties steeds vanuit een andere hoofdpersoon. De film heeft een fragmentarisch karakter dat er goed bij past. De sfeer is intens, soms beklemmend.

Ik geef de film een 9+.

Meer

Andere films in dit genre: The life before her eyes en Elephant (vergelijkbare manier van filmen, thema: middelbare school).

Titelverklaring

De film is opgedragen aan Kelly, een vriend van de filmmaker. Zij stierf om 2:37 PM (in Nederlandse tijdrekening: 14.37 uur). Dit is ook het tijdstip dat de persoon in de film overlijdt ten gevolge van zelfmoord.

Zien of niet zien?

Niet zien

Als je iets tegen goede dramafilms hebt of als je denkt dat je op een negatieve manier getriggerd kunt worden door seksueel geweld, drugsgebruik, suïcide of zelfbeschadiging. De film is verder niet aan te raden voor jongeren onder de 16 jaar.

Wel zien

Als je een rauwe, mooi in elkaar gezette film wilt bekijken met een goed uitgewerkt plot en verrassende elementen.

Waarschuwing

Door bepaalde details in de film kan deze door sommigen als schokkend, triggerend en/of provocerend worden ervaren. Geschikt vanaf 16 jaar. Met drugsgebruik, grove seksscènes en geweld. De suïcide wordt uitgebreid in beeld gebracht.

Bekijk de film op IMDb (Engels).
© 2012 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieNotes on a scandal: de recensieWe zien het verhaal door de ogen van Barbara Covett(Judi Dench), een oudere dame dat al jaren onder streng toezicht les…
Filmrecensie: Juno een film die zorgt voor een lach en traanJuno was een zeer succesvolle film die uit werd gebracht in 2007. De critici waren in het buitenland heel lovend, maar o…
recensieSimon de Film (2004)Intro: Simon één van de betere Nederlandse films van de afgelopen jaren, waarin zowel humor als drama in voorkomt. Daaro…
Middelbare school uitkiezen - waarop moet men letten?Het is weer zover. De open dagen van de middelbare scholen komen er weer aan. Je zit in groep acht en je moet dit jaar e…

De Oscars 2012 - Nominaties en WinnaarsDe Oscars 2012 - Nominaties en WinnaarsOp 26 februari 2012 vond de 84e uitreiking van de Oscars plaats. De gastheer van die avond was Billy Crystal. Hij presen…
9 Prachtige Europese Films - beste film per landHier de 9 beste Europese films. 9 films die in de filmhuizen een gigantisch succes waren. Elke film komt uit een ander l…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 02-07-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.