recensie

Simon de Film (2004)

Intro: Simon één van de betere Nederlandse films van de afgelopen jaren, waarin zowel humor als drama in voorkomt. Daarom was Simon in 2004 genomineerd voor een Oscar voor ''Beste buitenlandse film''. Maar heeft deze jammer genoeg niet gewonnen.

Recensie: ''Simon'' (2004)

  • Titel: Simon
  • Regisseur: Eddy Terstall
  • Genre: komedie, drama
  • Jaar van uitgave: 2004
  • Met Cees Geel en Marcel Hensema

Samenvatting

Simon gaat over een vriendschap tussen twee hele verschillende personen. Simon is een Amsterdamse wietdealer en een vrouwenjager. Camiel daarin tegen is een schuchtere homoseksuele tandarts student. Ook kan Camiel zich wel vinden in de gezellige vriendenkring van Simon. Maar de vriendschap loopt vast, wanneer op vakantie in Thailand Camiel vrijt met de vriendin van Simon Sharon. Ze verliezen elkaar voor een lange tijd uit het oog. Veertien jaar later komen ze elkaar weer tegen wanneer Simon hem bijna omver rijd. Hierdoor ziet hij ook weer zijn oude vriendenkring. Maar als Simon hem vertelt dat hij een hersentumor heeft, word Camiel overvallen met het idee dat een goede vriend kwijt raakt. Dit valt hem zwaar, maar steunt Simon wel de laatste maanden van zijn leven.

Muziek

Ben Isaacs was de verantwoordelijke voor de muziek van deze film en moest het gevoel dat de film al overbracht, versterken. En dit één van de factoren die deze film tot een succes hebben gemaakt.

Decor

Voor de opnames van deze film, waren een paar straten in Amsterdam afgezet. Ook de scènes in Thailand zijn echt in het buitenland opgenomen (al is niet echt duidelijk of dit wel echt in Thailand was gefilmd). Dit heeft de film veel meer realistischer gemaakt en geeft kenmerken van onze cultuur.

Tijdsprongen

De film begint met de ontmoeting tussen Simon en Camiel na veertien jaar elkaar niet gezien te hebben. Als hij mensen in zijn nabije omgeving gaat vertellen, komen er allemaal flashbacks van het moment dat ze elkaar voor het eerst ontmoeten tot het moment dat ze elkaar uit het oog verliezen. Door gebruik te maken van flashbacks tijdens het verhaal van Camiel, word de film Simon zeer origineel en interessant.

Acteerprestaties

Het casten van Cees Geel voor de rol van Simon is een goede zet geweest, want Cees Geel kan je aan het lachen maken, maar hij kan ook de drama van de film overbrengen. En dat maakt de film nog mooier .
© 2008 - 2020 Mitchell, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Film The Kite RunnerrecensieFilm The Kite RunnerIn 2007 verscheen de film The Kite Runner, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Khaled Hossei…
De Passe-Vite of RoerzeefWie gebruikt dit vernuftig keukenhulpje nog? En wie het niet meer gebruikt, kent hoogwaarschijnlijk wel iemand uit famil…
Boekverslag: Vals Licht van Joost ZwagermanBoekverslag: Vals Licht van Joost ZwagermanSimon is een doodnormale jongen (op zijn obsessie voor prostituees na) die tijdens een hoerenbezoekje Lizzie ontmoet. Si…
Filmrecensie: Alvin and the Chipmunks 3 - ChipwreckedrecensieFilmrecensie: Alvin and the Chipmunks 3 - ChipwreckedZin in een leuke middag uit met de hele familie? Ga dan voor Alvin and the Chipmunks 3 - Chipwrecked. Een nieuw verhaal…
recensieGood Night, and Good LuckGood Night, and Good Luck. is een film van George Clooney over het "rode gevaar" dat de wereld halverwege de 20e eeuw zo…

Reageer op het artikel "Simon de Film (2004)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

K. Burger, 30-08-2008 01:31 #1
Geweldige film die mij steeds bijblijft er zijn helaas te weinig fims als deze

Infoteur: Mitchell
Gepubliceerd: 20-01-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Reacties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!