recensie

Good Night, and Good Luck

Good Night, and Good Luck. is een film van George Clooney over het "rode gevaar" dat de wereld halverwege de 20e eeuw zo bezighield, maar dan vanuit het oogpunt van de media, vanuit Edward R. Murrows oogpunt welteverstaan. Een prachtige, aangrijpende film!

Primaire Informatie

  • Regie: George Clooney
  • Scenario: George Clooney, Grant Heslov
  • Camera: Robert Elswit
  • Montage: Stephen Mirrione
  • Productie: Grant Heslov
  • Met: David Strathairn (Edward R. Murrow), George Clooney (Fred Friendly), Robert Downey Jr. (Joe Wershba), Jeff Daniels (Sig Mickelson).

Samenvatting

Het is 1958. Televisiepresentator Edward R. Murrow geeft een presentatie voor een zaal vol mensen. Hij vertelt als het ware zijn verhaal. Zijn verhaal over het aan de kaak stellen van senator McCarthy in 1953. Deze senator wil iedereen die ook maar een klein verband heeft met het communisme uit de maatschappij stoten. Hij zegt dat iedereen die sympathie heeft met het communisme de VS wil saboteren. Overal duiken (oneerlijke) processen op en worden mensen ontslagen. Iedereen was verdacht. Murro w wil dit aan de wereld laten zien: McCarthy ziet overal communisme in, hij maakt jullie angstig, laat je niet op de kast jagen!

Murrow wil door middel van zijn programma de mensen thuis op de hoogte stellen van de oneerlijke handelingen van McCarthy, en zo laten zien dat de angst voor het ‘rode gevaar’ ongegrond is. Al snel opent McCarthy ook het vuur op Murrow. Deze film gaat over de strijd tussen Murrow en McCarthy. Wie van hen ‘wint’? Wie van hen weet de mensen thuis te overtuigen?

Mijn beschouwing

Good Night, and Good Luck. is een prachtige zwart-wit film, een geweldige biopic die je vanaf het begin boeit en je simpelweg niet meer loslaat. In de film zelf wordt niet veel uitgelegd over het communisme, de manier waarop tv en politiek worden gemaakt wordt niet uitgelegd, je moet overal in principe zelf achter komen. Dit maakt de film universeel, tijdloos; als je dan goed nadenkt, zie je dat we nu in bijna dezelfde situatie zitten: nu met de War on Terrorism is opeens iedere moslim eng en verdacht. De film waarschuwt ons dus: Let op dat de geschiedenis zich niet herhaalt!

Wat de film ook zo bijzonder maakt is dat de beelden van McCarthy echte archiefbeelden zijn! Dit is ook de reden dat de film in zwart-wit getoond wordt. Bij een van de eerste voorstellingen was er kritiek op de man die McCarthy zou spelen; hij acteerde veel te overdreven! Niemand had door dat dit McCarty zelf was en dat hier geen acteur aan te pas was gekomen!
© 2008 - 2024 Eeeefs, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amal Clooney, de vrouw van George ClooneyAmal Clooney, de vrouw van George ClooneyGeorge Clooney stond jarenlang bekend als een van de begerenswaardigste vrijgezellen. Meermaals gaf hij tijdens intervie…
Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…
Robert Downey Jr. als dierendokter in Dolittle (2020)Robert Downey Jr. als dierendokter in Dolittle (2020)Hugh John Lofting schreef tijdens de Eerste Wereldoorlog brieven aan zijn kinderen waarin doctor Dolittle geïntroduceerd…

recensieSimon de Film (2004)Intro: Simon één van de betere Nederlandse films van de afgelopen jaren, waarin zowel humor als drama in voorkomt. Daaro…
Eeeefs (5 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.