Robert Downey Jr. als dierendokter in Dolittle (2020)

Robert Downey Jr. als dierendokter in Dolittle (2020) Hugh John Lofting schreef tijdens de Eerste Wereldoorlog brieven aan zijn kinderen waarin doctor Dolittle geïntroduceerd werd, een dokter die met dieren kan praten. Dit personage werd al meerdere keren verfilmd, met Rex Harisson en Eddie Murphy in de hoofdrol. In januari 2020 kwam een nieuwe versie uit, genaamd Dolittle, waarin de Amerikaanse acteur Robert Downey Jr. de rol van de dokter vertolkt. De recensies over deze film zijn echter niet allemaal lovend.

Algemene informatie

 • Titel: Dolittle
 • Regie: Stephen Gaghan
 • Speelduur: 102 minuten
 • Land van herkomst: Verenigde Staten
 • Taal: Engels
 • Cast: o.a. Robert Downey Jr., Antonio Banderas, Michael Sheen, Emma Thompson, Rami Malek, John Cena, Kumail Nanjiani, Octavia Spencer, Tom Holland, Craig Robinson, Ralph Fiennes, Selena Gomez, Marion Cotillard
 • Première: januari 2020
 • Genre: avontuur / comedy
 • Kijkwijzer: 12 jaar

Verhaallijn Dolittle

Dolittle is een dokter die met dieren kan praten. Na de dood van zijn vrouw heeft hij zich teruggetrokken in zijn landhuis met dieren. Hij wil niks meer met mensen te maken hebben, zij stellen je toch maar teleur. Dolittle dient echter een uitzondering te maken wanneer koningin Victoria op sterven ligt. Om haar leven te redden zal hij een zeldzaam medicijn moeten halen. Samen met zijn dieren en nieuwe leerling gaat hij op pad, terwijl hij wordt achterna gezeten door een vijand die hem wil uitschakelen. Dit levert een avontuurlijke wereldreis op.

Hugh John Lofting bedenkt karakter Doctor Dolittle

De Britse schrijver en dichter Hugh John Lofting (1886-1947) is de bedenker van Doctor Dolittle, welke uitgroeide tot een kinderliteratuurklassieker. Lofting vocht in de Eerste Wereldoorlog en wilde niet schrijven over wat daar gaande was, die zaken waren te gruwelijk of te saai voor zijn kinderen. Daarom schrijf hij hen vanuit de loopgraven fictieve brieven, welke de basis legden voor de succesvolle boekenreeks over Dr. Dolittle.

Verfilmingen Dolittle

Het verhaal van de dokter die met dieren spreekt is al eerder verfilmd. Zo werd het in 1967 als de musicalfilm Doctor Dolittle uitgebracht met Rex Harisson in de hoofdrol. Ondanks dat de film twee Academy Awards won, werd het geen succes. De film bracht niet genoeg op om de kosten terug te verdienen.

In 1998 werd een nieuwe versie uitgebracht onder de naam Dr. Dolittle. In deze nieuwe versie wordt de dokter gespeeld door Eddie Murphy, en speelt het verhaal zich af in Amerika, in plaats van het Victoriaanse Engeland. Ook deze versie won diverse prijzen, te weten: Bogey Award in Gold, Golden Screen, ASCAP Award en BMI Film Music Award. Deze versie was succesvoller en later verschenen de films Dr. Dolittle 2 (2001), Dr. Dolittle 3 (2006), Dr. Dolittle: Tail to the Chief (2008) en Dr. Dolittle: Million Dollar Mutts (2009).

Acteur Robert Downey Jr.

De rol van de dokter in de film Dolittle uit 2020 wordt vertolkt door de Amerikaanse acteur Robert Downey Jr.. Hij werd in 1965 geboren als zoon van Robert Downey Sr., een filmregisseur. Op vijfjarige leeftijd speelde hij al zijn eerste rol in de film Pound, waarvan zijn vader de regie in handen had. Later werd hij bekend door onder andere de films Less Than Zero, Chaplin, Natural Born Killers en Wonder Boys. Ook is hij bekend als Iron Man in de Marvelfilms. Dit personage speelde hij ruim elf jaar lang. Robert Downey Jr. kampte met een drugverslaving en belandde zelfs in de gevangenis voor het bezit van een vuurwapen en drugs. Met Susan Levin heeft hij twee kinderen (een zoon en een dochter) en met Deborah Falconer heeft hij één zoon.

Recensies Dolittle

De Telegraaf geeft aan dat de computeranimaties prima zijn, de cast vol topnamen zit en er gefilmd is op prachtige plekken. De film heeft grappige momenten en oogt mooi. Echter voelt het als een ongeduldige samenvatting en is alleen het begin van de film nog redelijk helder. De lol is er snel vanaf.

Het Algemeen Dagblad had meer verwacht van acteur Robert Downey Jr., welke vaak droogkomische personages vertolkt zoals Sherlock Holmes en Tony Stark. Echter blijft hij in Dolittle verrassend gewoon, hij mist wat jeu. Daarnaast heeft de film personages en zijtakken die niet allemaal nodig zijn. De dieren zien er echter aardig uit, zowel van dichtbij als in actiescènes.

Het Parool geeft aan dat Dolittle vol rare bokkensprongen zit. Voor een familiefilm worden in de film rare keuzes gemaakt, zo wordt de held als rouwende, mensenschuwe weduwnaar geïntroduceerd. Ook lijkt de dokter zijn gaven vooral te gebruiken om dieren van vader- en moedercomplexen af te helpen om het zelfvertrouwen op te krikken. De film spreekt nogal veel therapeutentaal. Maar de dieren, die knap geanimeerd zijn, zullen de jonge kijkers bekoren.

NRC geeft aan dat Dolittle nogal zwaar op de hand is. Mensen en dieren lijden, hebben jeugdtrauma’s en zijn mismoedig. De sympathie ligt bij de dieren, welke overtuigend digitaal geanimeerd zijn. Het avonturenverhaal kent weinig verrassingen, maar de uitvoering ervan houdt de aandacht net genoeg vast.
© 2020 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acteur Eddie Murphy: tien kinderen bij vijf vrouwenActeur Eddie Murphy: tien kinderen bij vijf vrouwenDe Amerikaanse acteur Eddie Murphy is bekend geworden door zijn filmrollen met een komische inslag. In een aantal van zi…
WK snooker - erelijst 1969-2020WK snooker - erelijst 1969-2020Sinds 1977 is The Crucible Theatre het vaste strijdtoneel voor het WK snooker. In het legendarische snookerdecor in Shef…
Schansspringer Michael Edwards, bekend als Eddie the EagleSchansspringer Michael Edwards, bekend als Eddie the EagleVeel sportliefhebbers hebber er alles voor over om ooit eens deel te nemen aan de Olympische Spelen. Voor velen van hen…
Filmrecensie Sherlock holmesrecensieFilmrecensie Sherlock holmesEr is veel geschreven over de Engelse detective Sherlock Holmes, maar de Engelse regisseur Guy Ritchie maakte er in 2009…

Film Dark Waters toont milieuschandaal DuPontFilm Dark Waters toont milieuschandaal DuPontDe koeien van boer Tennant uit West Virginia sterven met bosjes. Vermoedelijk heeft het iets te maken met het verderop g…
Oorlogsfilm 1917Oorlogsfilm 1917In oorlogsfilm 1917 moeten twee jonge korporaals tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijke boodschap brengen. De to…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wikipedia,
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/14/overtuigend-geanimeerde-dieren-redden-nieuwe-dolittle-film-a3986764
 • https://www.parool.nl/kunst-media/beestenfilm-dolittle-zit-vol-met-rare-bokkensprongen~b009bdbd/
 • https://www.ad.nl/show/robert-downey-jr-mist-wat-jeu-in-dolittle~a67960c9/
 • https://www.telegraaf.nl/entertainment/2027759946/filmrecensie-dolittle
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Dolittle_(film)
 • https://www.pathe.nl/film/22969/dolittle-ov
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Downey_jr.
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Doctor_Dolittle_(1967)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dr._Dolittle_(1998)
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.