Oorlogsfilm 1917

Oorlogsfilm 1917 In oorlogsfilm 1917 moeten twee jonge korporaals tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijke boodschap brengen. De tocht die ze moeten afleggen is echter niet zonder gevaar en de tijd dringt. De film is gebaseerd op verhalen van de grootvader van regisseur Mendes, welke als korporaal en voetsoldaat met gevaar voor eigen leven een briefje moest afgeven. 1917 is op een speciale manier gefilmd, het hele verhaal is als één take opgenomen. De recensies zijn lovend en de film heeft twee Golden Globes gewonnen.

Algemene informatie

  • Titel: 1917
  • Regie: Sam Mendes
  • Speelduur: 119 minuten
  • Land van herkomst: Verenigde Staten
  • Taal: Engels
  • Cast: o.a. George MacKay, Dean-Charles Chapman, Mark Strong, Andrew Scott, Richard Madden, Claire Duburcq, Colin Firth, Benedict Cumberbatch
  • Première: december 2019
  • Genre: oorlog / drama
  • Kijkwijzer: 12 jaar

Verhaallijn 1917

De film 1917 brengt je terug naar de Eerste Wereldoorlog. In de Britse loopgraven in Noord-Frankrijk krijgt men te horen dat de Duitse troepen zijn teruggetrokken. De Engelsen zijn dan ook klaar om aan te vallen. Het blijkt echter een val van de Duitsers, 1600 militairen dreigen fataal te worden afgeslacht. Omdat de telefoonlijnen zijn doorgesneden, moeten twee jonge korporaals, William Schofield en Tom Blake, het Britse bataljon waarschuwen en de missie afblazen. Dit lijkt echter een doodvonnis, een onmogelijke taak. Het niemandsland waar de jongens doorheen moeten zit vol gevaren en de tijd dringt.

Gebaseerd op ware gebeurtenissen

Het verhaal in de oorlogsfilm 1917 is niet verzonnen, het is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De grootvader van regisseur Mendes, korporaal en voetsoldaat Alfred H. Mendes, moest met gevaar voor eigen leven een briefje afgeven. Als 19 jarige soldaat bood hij zich vrijwillig aan om de tocht tussen de linies te maken, terwijl gevaar van Duitse machinegeweren en granaten overal loerde. Hij kreeg hiervoor een medaille.

Mendes wilde de overgeleverde verhalen over de Eerste Wereldoorlog van zijn opa recht doen in de bioscoop. De regisseur hoopt dat de ziel van de oorlogsherinneringen goed verwerkt is in de film. Het is hem bijgebleven dat de verhalen nooit over moed en heldendom gingen, maar over toeval en geluk. Zijn grootvader had enorm veel mazzel dat hij het overleefd heeft.

Regisseur Mendes filmt 1917 als één take

1917 is gefilmd als één camerashot. Je zult tijdens de film geen scèneovergangen zien. De hoofdpersonen zijn altijd in beeld, waardoor je als kijker alle gebeurtenissen vanuit hun oogpunt meekrijgt. Het besluit om de film op deze manier op te nemen, is niet lichtvaardig genomen. Het betekende een enorme investering, vooral in mankracht. Vooraf werden de lange opnamen met behulp van gedetailleerde miniatuursets doorgenomen met de cameracrew. Het filmen was niet altijd gemakkelijk. Zo bewoog de camera hoog aan een kabel mee, werd dan weer overgenomen door een operateur, welke later weer op een jeep sprong om deze weer aan een kabel te bevestigen.

Mendes geeft aan dat het lastig was omdat je niet kunt smokkelen. Je kunt niet stukjes van verschillende fragmenten aan elkaar plakken. Alles moest in één keer goed gebeuren. Soms brak een rekwisiet of struikelde een cameraman, waardoor een groot deel weer opnieuw gefilmd moest worden. Niks van dat shot kon dan nog gebruikt worden. De opnames hebben in totaal 65 dagen geduurd. Uiteindelijk zijn er wel enkele digitale edits toegevoegd en is er geknipt in de twee uur durende film. Echter gaan de scènes zo naadloos in elkaar over, dat 1917 als een realtime beleefd drama voelt.

1917 valt in de prijzen

1917 is goed ontvangen en de recensies zijn dan ook lovend. De film heeft de Golden Globes gewonnen voor beste regie en beste drama. Na de Oscars zijn de Golden Globes de belangrijkste filmprijzen.

Recensies

Het Parool geeft aan dat 1917 de zinloosheid en verschrikkingen van de oorlog invoelbaar maken. De belangrijke plotwendingen buiten beeld laten is een gewaagde keuze, maar dit maakt wel dat de kijker echt onderdeel van het verhaal wordt. Ook in zijn rug kunnen verschrikkelijke dingen gebeuren. De film brengt de Eerste Wereldoorlog tot leven, zonder eindeloze bloedvergieten te tonen. 1917 voelt vanwege de manier van filmen soms een beetje traag. Dit is echter niet onplezierig, het zijn rustmomenten gedurende een permanente dreiging die de gehele film voelbaar is.

De Telegraaf geeft aan dat de speelfilm niet zozeer een eerbetoon aan heldenmoed is. 1917 laat juist de waanzin van zoveel angst en vernietiging zien. De hoofdpersonen worden niet uit het oog verloren, de film lijkt in één take te zijn opgenomen. Dit zorgt ervoor dat de angst, het afgrijzen, het verdriet en de haast van hen ook die van de kijkers wordt. De technische hoogstandjes staan volledig in dienst van het verhaal, hierdoor wordt dit boeiender en urgenter. Tot slot zorgen de uitstekende hoofdrolspelers ervoor dat de emoties ongefilterd binnenkomen. 1917 grijpt je bij de keel en laat je niet meer los.

Het NRC vindt 1917 eerder een thriller dan een oorlogsfilm, het is een zenuwslopende nagelbijter. De beelden zijn adembenemend en de relatief onbekende hoofdrolspelers maken het geheel alleen maar realistischer. Hoewel sommige delen wel kunstmatig voelen, het doet denken aan een videogame of een opzichtige truc. Deze bezwaren vallen echter in het niet bij de magistrale finale.

Het AD geeft aan dat 1917 zoveel spanning, compassie en meedogenloosheid bevat, dat het voelt alsof je als kijker ook aan het front zit. De film is een ongekend visueel oorlogsspektakel. De speciale manier van filmen werkt wonderbaarlijk effectief en zorgt voor een unieke kijkervaring. De twee helden in 1917 worden door de hoofdacteurs naturelle vertolkt.
© 2020 - 2025 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feyenoord in de periode 1912-1917Dit artikel beschrijft de periode van 1912 tot en met 1917 waarin de voetbalclub Feyenoord aan zijn naam is gekomen en h…
Fatima: Voorspellingen voor de wereld in de 20/21ste eeuwPara-normale verschijningen werden waargenomen in en om het dorpje Fatima in Portugal in 1917. De Maria-verschijning van…
Seksualiteit tijdens de Eerste WereldoorlogSeksualiteit tijdens de Eerste WereldoorlogSeksualiteit is misschien niet het eerste dat in je opkomt als je aan de Eerste Wereldoorlog denkt, maar toch is er veel…
Eindexamen geschiedenis: Ten oorlog! Samenvatting, begrippenEindexamen geschiedenis: Ten oorlog! Samenvatting, begrippenZowel in 2008 als in 2009 luidt één van de examenonderwerpen geschiedenis: "Ten Oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oor…

Robert Downey Jr. als dierendokter in Dolittle (2020)Robert Downey Jr. als dierendokter in Dolittle (2020)Hugh John Lofting schreef tijdens de Eerste Wereldoorlog brieven aan zijn kinderen waarin doctor Dolittle geïntroduceerd…
Jojo Rabbit; tragikomedie brengt Hitler en humor samenJojo Rabbit; tragikomedie brengt Hitler en humor samenDe Nieuw-Zeelandse regisseur Taika Waititi brengt in de film Jojo Rabbit twee onderwerpen samen die ogenschijnlijk geen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wikipedia,
  • https://www.ad.nl/show/vijf-sterren-voor-1917-een-unieke-kijkervaring-met-fabuleus-camerawerk~a54a57a5/
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/07/de-grote-oorlog-wordt-wurgend-spannend-in-1917-a3985976
  • https://www.parool.nl/kunst-media/1917-maakt-de-zinloosheid-van-oorlog-invoelbaar~b97c7d6a/
  • https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/regisseur-sam-mendes-en-cameraman-roger-deakins-over-hun-sensationele-film-1917-een-als-een-take-gefilmde-helletocht~b60d63ae/
  • https://www.telegraaf.nl/entertainment/827183802/filmrecensie-1917
  • https://www.pathe.nl/film/24451/1917?position=1
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/1917_(film)
  • https://nos.nl/artikel/2317490-1917-en-once-upon-a-time-in-hollywood-grote-winnaars-golden-globes.html
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.