Film Dark Waters toont milieuschandaal DuPont
De koeien van boer Tennant uit West Virginia sterven met bosjes. Vermoedelijk heeft het iets te maken met het verderop gelegen chemische bedrijf DuPont. Advocaat Robert Billot gaat op onderzoek en belandt in een jarenlange juridische strijd met het chemieconcern. Geld blijkt boven alles te gaan, zelfs algemene gezondheid blijkt voor het miljardenbedrijf ondergeschikt. Toen acteur Mark Ruffalo over deze waargebeurde zaak hoorde, besloot hij het te verfilmen. De hele wereld moest dit verhaal kennen!
Praktische informatie
- Titel: Dark Waters
- Regie: Todd Haynes
- Speelduur: 126 minuten
- Land van herkomst: Verenigde Staten
- Taal: Engels
- Cast: Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Tim Robbins, Bill Pullman, Mare Winningham
- Premiere: november 2019
- Genre: drama
- Kijkwijzer: 9 jaar
Verhaallijn Dark Waters
De koeien van boer Wilbur Tennant uit West Virginia worden ziek en sterven bij bosjes. Tennant vermoedt dat het verband houdt met de nabij gelegen chemische fabriek, die onderdeel uitmaakt van het chemieconcern DuPont. Niemand wil hem echter steunen in zijn onderzoek hiernaar. Als belangrijke werkgever heeft DuPont de stad in zijn broekzak. Op een gegeven moment komt er hulp uit onverwachte hoek in de vorm van advocaat Robert Billot. Hij komt uit beleefdheid kijken, omdat hij zijn jeugd in de buurt van de boerderij gespendeerd heeft. Wanneer hij de koeien met allerlei afwijkingen en stuiptrekkingen aantreft, gaan de alarmbellen af. De advocaat werkt zich door honderden dossiers om achter de waarheid over chemiebedrijf DuPont te komen. De stof PFOA die door het bedrijf gebruikt wordt, brengt diverse ziektes en onverklaarbare sterfgevallen. DuPont blijkt winst belangrijker te vinden dan gezondheid. De film Dark Waters neemt de kijker mee naar het jarenlange juridische gevecht dat Robert Billot aanging met het chemiebedrijf.
Film Dark Waters gebaseerd op ware gebeurtenissen
De film Dark Waters is geen fictie, de strijd rondom het milieuschandaal heeft daadwerkelijk plaatsgevonden. Het miljardenbedrijf gebruikte vanaf de jaren 50 de gevaarlijke fluorverbinding PFOA voor de productie. Uit eigen onderzoeken was al gebleken dat de stof uiterst gevaarlijk was, maar hier werd niks mee gedaan. Ook de Amerikaanse milieudienst ondernam geen actie. Controle kwam pas sinds 1976 en alleen wanneer bedrijven zelf een risicostof meldden. Het bedrijf DuPont dumpte de gevaarlijke, niet afbreekbare stof in het milieu. Het is inmiddels vastgesteld dat deze stof een verhoogd risico geeft op onder andere schildklierstoornissen, teelbal- en nierkanker en kan zorgen voor zwangerschapscomplicaties. Ook in Nederland (Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht) dumpte DuPont de gevaarlijke, chemische stof. In 1998 schoot advocaat Robert Bilott de zuivelboer Wilbur Tennant te hulp, nadat vele koeien last kregen van zwarte tanden en groene organen. De helft van de kalfjes kwam mismaakt ter wereld. In 1999 begon de langdurige juridische zaak. Uiteindelijk bleek DuPont niet onaantastbaar en heeft het bedrijf in 2017 ruim 670 miljoen dollar moeten uitkeren aan ruim 3000 slachtoffers. De boer Tennant en zijn vrouw waren toen al overleden aan kanker.
Robert Bilott blij met film Dark Waters
Advocaat Robert Bilott wist dat er iets ergs aan de hand was, toen hij in contact kwam met Wilbur Tennant en zijn mismaakte koeien. Hij had echter niet kunnen voorspellen dat het zo’n groot schandaal zou worden. Het bleek veel verder te gaan dan één fabriek die schadelijke effecten heeft op één stadje. In 2016 las acteur Mark Ruffalo over de DuPont zaak in een artikel in The New York Times Magazine. Hij nam contact op met Robert Bilott en vroeg hoe ze ervoor konden zorgen dat de hele wereld het verhaal zou leren kennen. Hij haalde regisseur Todd Haynes als coproducent erbij en zette de verfilming in gang. Voor Robert Bilott voelt het nog surreëel, hij is ineens de hoofdpersoon geworden in een Hollywoodfilm, en dan ook nog eens gespeeld door de bekende Mark Ruffalo.
Bilott is blij met de film Dark Waters, de wereld móet dit verhaal kennen. Nog wekelijks spreekt hij met de familie van de inmiddels overleden Wilbur Tennant. Zijn kinderen zijn trots op de film. Ze zijn blij dat de zaak dankzij de bioscoopfilm nu veel aandacht krijgt. Nadat de film in november 2019 uitkwam, kelderde het aandeel DuPont diezelfde maand met zeven punten.
Recensies
De Volkskrant geeft aan dat Dark Waters de feiten rond het DuPont schandaal zorgvuldig volgt, zonder opsmuk. Acteur Mark Ruffalo zet advocaat Bilott zonder een spoor van ijdelheid als een onopvallende, in zichzelf gekeerde man neer, bij wie de werkobsessie hem bijna zijn gezondheid en huwelijk kost. Dark Waters laat prachtig camerawerk zien waarbij een fraaie, sinistere grauwsluier wordt gelegd over de locaties in West Virginia en Cincinnati.
Trouw geeft aan dat Dark Waters een klassiek verhaal is van een eenling die het opneemt tegen een van de grootste bedrijven ter wereld. De film is een pakkend, waargebeurd drama. De rol van advocaat Bilott wordt mooi ingehouden gespeeld door Mark Ruffalo. Grote bedrijven zoals DuPont worden tot op het hoogste niveau gesteund, terwijl er geen enkele ethiek op na gehouden wordt. Geld is alles, milieu en gezondheid doen er dan minder toe. Bij het zien van deze film vallen de schellen van je ogen.
Het Parool geeft aan dat de film nauwgezet uit de doeken doet hoe Dupont het leven van tienduizenden mensen en dieren verwoestte door lozingen van chemisch afval. Aan het einde van de film suggereert een verontrustende tekst dat vrijwel alle leven op aarde erdoor geschaad zal worden. Regisseur Todd Haynes gaat met Dark Waters ingetogen te werk en laat de feiten voor zich spreken. De details van deze film zullen nog lang door je hoofd spoken.