recensie

Filmrecensie Sherlock holmes

Filmrecensie Sherlock holmes Er is veel geschreven over de Engelse detective Sherlock Holmes, maar de Engelse regisseur Guy Ritchie maakte er in 2009 een heel andere, onverwachte, versie van met Robert Downey Jr. en Lude Law in de hoofdrollen.

Het verhaal

Holmes en Watson

Het verhaal speelt in 1891 te Londen, waar Sherlock Holmes, gespeeld door Robert Downey Jr. en Dr. John Watson, gespeeld door Jude Law, de moord op een meisje kunnen voorkomen. Blackwood is de man die deze bijna moord en de moord op een aantal andere meisjes op zijn geweten heeft. Holmes is een gevierd man als hij Blackwood binnen hengelt en deze veroordeeld wordt. Zijn ophanging wordt begeleidt door Watson die als arts zijn dood moet vaststellen. Als hij de dood heeft vastgesteld lijkt het over, maar niets is minder waar als de duivelsaanbidder, zoals Blackwood bekend staat, herrijst uit zijn graf en verdwenen is. Een ex vriendinnetje van Holmes zit achter een dwerg aan die iets heeft wat zij wil hebben en gelikt lijkt met Blackwood, maar deze dwerg wordt dood in de kist van Blackwood aangetroffen.

Holmes en Watson, niet helemaal vrijwillig vergezeld door Holmes zijn ex Irene Adler, gespeeld door Rachel McAdams, gaan op zoek naar Blackwood. Intussen doet Holmes ook nog verwoede pogingen om Watson van een huwelijk met Mary Morstan, gespeeld door Kelly Reilly, af te houden. Watson woonde tot dit moment bij Holmes en deze vond dit wel handig en prettig en dreigt nu te vertrekken naar zijn verloofde.

Duivelse tegenstander?

Holmes en Watson proberen het duivelse gedrag van Blackwood op geheel eigen wijze te ontrafelen en m.n. Holmes heeft daar zijn onorthodoxe methodes voor. Tot hij er enig moment achterkomt dat het duivelse gedrag helemaal geen duivels gedrag is, maar de gewone trukendoos geopend wordt om de mensen in het parlement een rad voor ogen te draaien (Blackwood is dus gewoon op zoek naar macht). Om de beurt redden Holmes en Watson elkaars leven en in het spel wordt ook ex Irene nog een keer van de dood gered.
Irene blijkt echter voor Professor Moriarty, een man die in het onbekende blijft en haar in zijn grip heeft, de stof te willen stelen die Blackwood wil gebruiken om de niet dienende parlementsleden te doden.

Uiteindelijk slaan ze de handen in een om Blackwood te pakken. Maar wie is de echte gevaarlijke nu eigenlijk? Moriarty is niet dood en dus voeding voor een vervolg.

De recensie

Achter de schermen

Regisseur Guy Ritchie, die de meeste mensen ook kennen als de ex van Madonna, maakte een verrassende film van deze klassieker. Holmes niet als stoffige man van middelbare leeftijd, maar een goed uitziende antiheld met een prima fysiek. De ruim tww uur durende film die eind 2009 uit is gekomen, werd o.a. geproduceerd door Joel Silver die menig televisie en filmsucces (o.a. The Matrix) op zijn naam heeft staan. De kosten voor de film blijven rond de 90 miljoen dollar uit te komen, maar wegen niet op tegen de opbrengsten. Maar liefst 460 miljoen dollar voor maatschappij Warner. In ieder geval financieel een groot succes.
Een vervolg is in 2011 uitgekomen.

Het verhaal en de acteurs

Het verhaal zit zonder meer goed in elkaar, soms een tikkeltje voorspelbaar, maar dat is Holmes sowieso, dus een kniesoor die daarop let. De film is een goed in elkaar gezette actiefilm geworden en het aloude klassieke verhaal is niet de das om gedaan. Hoofdrolspelers Robert Downey Jr. en Jude Law houden elkaar goed in balans en lopen elkaar zeker niet voor de voeten. Maar ook de minder bekende Rachel McAdams staat tegenover deze grote namen haar mannetje.

Voor Downey een mooie film, nadat hij jaren door het stof gegaan is vanwege zijn verslaving en Law heeft het privé, met zijn vrouw, vriendinnen en bijbehorende kinderen, ook niet altijd even gemakkelijk.
Blackwood wordt gespeeld door Mark Strong en deze rol valt wat in het niet bij Holmes en Watson, een ietwat minder krachtige vertolking van een man die veel op zijn geweten heeft en dit ook meer uit zou kunnen stralen.

Maar alles bij elkaar is de film in zijn soort zeker een aanrader te huur of te koop op DVD en via on demand. Af en toe komt de film ook op TV voorbij.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieFilmrecensie Sherlock HolmesSherlock Holmes, het bekende personage beschreven door Sir Arthur Conan Doyle in de laat 19e en vroeg 20e eeuw. De verha…
Sherlock Holmes museum in LondenSherlock Holmes museum in LondenLonden staat vol met bezienswaardigheden, bijvoorbeeld het warenhuis Harrods, de speelgoedwinkel Hamley’s, het London Ey…
Robert Downey Jr. als dierendokter in Dolittle (2020)Robert Downey Jr. als dierendokter in Dolittle (2020)Hugh John Lofting schreef tijdens de Eerste Wereldoorlog brieven aan zijn kinderen waarin doctor Dolittle geïntroduceerd…
Sir Arthur Conan DoyleSir Arthur Conan DoyleEr bestaat een aantal fictieve personages die beroemder zijn dan de mensen die ze verzonnen hebben. Denk maar aan Peter…

Films over vechtsportenFilms over vechtsportenIn dit artikel zijn films over vechtsporten te zien. De films zijn ingedeeld per sport, zo zijn er categorieën als bokse…
Films over gangstersIn dit artikel is een overzicht te zien van verschillende soorten gangster films. Zo is er een lijst met maffia films, e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 422737, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 08-10-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.