recensie

Filmrecensie Sherlock Holmes

Sherlock Holmes, het bekende personage beschreven door Sir Arthur Conan Doyle in de laat 19e en vroeg 20e eeuw. De verhalen van Sherlock Holmes spreken tot de verbeelding en zijn reeds meerdere malen verfilmd. Vanaf donderdag 7 januari 2010 draait er wederom een film over het Sherlock Holmes in de Nederlandse bioscopen. De film is geregiseerd door Guy Ritchie, hoofdrolspelers zijn Robert Downey Jr. en Jude Law.

Introductie tot Sherlock Holmes:

Sherlock Holmes is een fictief personage, bedacht door Sir Arthur Conan Doyle. Sir Arthur Conan Doyle schreef 4 romans over hem en 56 korte verhalen. De eerste roman werd gepubliceerd in 1887 en had als titel 'A Study in Scarlet' in 1887. De laatste roman verscheen in 1915 en had als titel 'The Valley of Fear'.

Sherlock Holmes is een detective en staat bekend om het oplossen van ongewone zaken. Hij heeft talent voor het observeren van minitieuze zaken en het trekken van conclusies daaruit. Hij woont samen met zijn vriend dr. Watson in een appartement aan de Bakerstreet, nummer 221 B te Londen. Vanwege de chaos in zijn appartement heeft Holmes regelmatig ruzie met de hospita mvr. Hudson.

De verhalen worden vaak beschreven vanuit het oogpunt van dr. Watson of een derde persoon. Holmes is bedreven in meerdere vormen van vechten, zowel gewapend als ongewapend. Volgens Watson is Holmes zeer excentriek en weet hij zeer goed waar hij mee bezig is, ondanks de schijnbare chaos waar hij in leeft.

De film:

Sherlock Holmes is het meest verfilmde fictieve personage ter wereld, bijna 200 maal. Hij laat hierbij bekende figuren als Dracula en Scrooge achter zich.

De film speelt zich af in het Londen van 1890, de Tower Bridge is nog in constructie. Deze zal aan het einde van de film nog een belangrijke rol gaan spelen. De karakter eigenschappen zoals genoemd in de introductie van deze recensie komen in de film terug. Het stoffige image dat vaak gerelateerd wordt aan Sherlock Holmes wordt geheel teniet gedaan door de vele actie scenes en het excentrieke gedrag van Holmes. Zo doet hij mee in een bokswedstrijd waarbij hij laat zien te beschikken over een voortschrijdend inzicht en wint daardoor ook de wedstrijd. Dr. Watson doet eveneens mee in de actiescenes waarbij het duo een perfecte aanvulling op elkaar is.

Het verhaal begint op het moment dat Holmes en dr. Watson een rituele moord voorkomen welke zou worden uitgevoerd door de schurk Lord Blackwood (gespeeld door Mark Strong). Lord Blackwood wordt opgehangen, later lijkt het er echter op dat hij is opgestaan uit zijn graf. Een serie onverklaarbare gebeurtenissen met Lord Blackwood in de hoofdrol volgen waarbij Holmes steeds achter de feiten aanloopt. De verhaallijn is soms anachronistisch, de film blijft echter wel goed te volgen. Het einde van de film is tevens het sluitstuk van het avontuur, echter blijft er een lijn openstaan voor een eventueel vervolg.

Personages zoals beschreven in de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle komen terug in de film. De hospita Hudson, Irene Adler (de vrouw waarvoor Holmes ook volgens de verhalen enige gevoelens voor heeft gehad), inspecteur Lestrade en de schurk Professor Moriarty.

Recensie:

De film laat een kant zien van Holmes die je vooraf niet zou verwachten. Het stoffige image wordt geheel verbroken door de vele actie die in de film is verwerkt. Het verhaal heeft vaak verrassende wendingen en actief camerawerk. Naast alle actie is er tevens veel humor in het verhaal verwerkt. De flashbacks en vooruitblikken die zich meestal in het hoofd van Holmes afspelen vormen een aangename aanvulling op de verder chronologische verhaallijn.

Het leuke aan de film is dat de persoonlijke eigenschappen van de personages gelijk zijn gehouden aan de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle. Zo zijn de pijp en viool nog steeds trouwe attributen waar Holmes regelmatig naar terug grijpt. Dr. Watson is een voormalig militair wat terug te zien is in zijn strakke houding en nette kleding.

De rollen zijn ingevuld door zeer competente acteurs die de personages op een juiste manier hebben vertolkt. Robert Downey Jr. en Jude Law passen zeer goed bij hun personages en ook bij elkaar.

Al met al een zeer leuke film om naar toe te gaan, ook voor de lezers van de originele romans en korte verhalen omdat de film niet ver afwijkt van deze verhalen.
© 2010 - 2024 Rosendal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie Sherlock holmesrecensieFilmrecensie Sherlock holmesEr is veel geschreven over de Engelse detective Sherlock Holmes, maar de Engelse regisseur Guy Ritchie maakte er in 2009…
Sherlock Holmes museum in LondenSherlock Holmes museum in LondenLonden staat vol met bezienswaardigheden, bijvoorbeeld het warenhuis Harrods, de speelgoedwinkel Hamley’s, het London Ey…
Robert Downey Jr. als dierendokter in Dolittle (2020)Robert Downey Jr. als dierendokter in Dolittle (2020)Hugh John Lofting schreef tijdens de Eerste Wereldoorlog brieven aan zijn kinderen waarin doctor Dolittle geïntroduceerd…
Het ontstaan van detective Sherlock HolmesHet ontstaan van detective Sherlock HolmesSherlock Holmes is een detective, gecreëerd door Sir Arthur Conan Doyle. De detective Sherlock Holmes wordt neergezet al…

Recensie: The Maiden Heist (2009)recensieRecensie: The Maiden Heist (2009)Deze film met acteergrootheden Morgan Freeman en Christopher Walken ziet er op papier zeker goed uit. In The Maiden Heis…
Recensie speelfilm “Angels and Demons”recensieRecensie speelfilm “Angels and Demons”Dan Brown schreef Angels and Demons als vervolg op het fraaie The Da Vinci Code. Er waren hoge verwachtingen van het ver…
Rosendal (15 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.