recensie

Recensie: The Maiden Heist (2009)

Recensie: The Maiden Heist (2009) Deze film met acteergrootheden Morgan Freeman en Christopher Walken ziet er op papier zeker goed uit. In The Maiden Heist gaan de twee oudgedienden een plan bedenken om kunstvoorwerpen te ontvreemden uit een museum voordat het verscheept wordt. Hoe is het in werkelijkheid gesteld met de kwaliteit van deze film?

Het verhaal

Drie oudere beveiligers van een museum in Boston zijn min of meer verliefd op een specifiek kunstwerk: Roger (Walken) bewondert het schilderij The Lonely Maiden, Charles (Freeman) kiest voor Girl With Cats en voor George (William H. Macy) is het een standbeeld genaamd Bronze Warrior. Als bekend wordt dat de collectie gaat verhuizen naar Denemarken komen de drie mannen bij elkaar om hun kunstwerken te stelen. Dit blijkt niet zo makkelijk, vooral omdat Rogers vrouw (Marcia Gay Harden) met alle geweld naar Florida wil.

Filmfeitjes

  • Lengte: De film duurt iets minder dan anderhalf uur.
  • Regisseur: Pete Hewitt
  • Genre: Komedie
  • Ondertitel: They're not bad guys. Just bad thieves.
  • Filmlocatie: Boston
  • Kijkwijzer: alle leeftijden

Mijn mening

Acteurs

Alle acteurs laten goed werk zien en zijn geloofwaardig in hun rol, maar de show wordt gestolen door Marcia Gay Harden als Rose Barlow, de vrouw van Roger. Harden is nog betrekkelijk jong, maar ze zou de vrouw zijn van Walken, dus dat is op het eerste gezicht vreemd. Maar de kledingkeuze is heel jaren ’60, dus het werkt. Harden heeft een grappig accent en ze legt een aantal leuke trekjes in het personage. In een scene duwt ze haar borsten omhoog met haar onderarmen, in een andere sprayt ze parfum in de lucht om dan in en uit de wolk te springen.

In de ondersteunende rollen is Donnie mijn favoriet: een ietwat overenergieke Indiër die ook een beveiliger is. Er zijn ook “bijrollen” voor de kunstwerken waarvan het standbeeld het meest overtuigend is. Girl With Cats doet mij erg denken aan Het melkmeisje van Vermeer. The Lonely Maiden is origineler, hoewel de strandsetting een wat vreemde keuze lijkt.

Scenario

Het verhaal is eenvoudig te volgen en soms wat voorspelbaar. Hoewel het een komedie is, draait het hier niet om de constante lach. Een aantal scènes zijn heel grappig, bijvoorbeeld als Roger en George een krat op een wagentje proberen te krijgen, maar de meerderheid vertelt vooral het verhaal. De reden dat het geheel toch werkt en niet verveelt, is de kwaliteit van de acteurs.

Omdat het een verhaal is van een dievenplan, doet het denken aan de Ocean’s films. Daar wordt met muziek en sommige scènes ook bewust op ingespeeld. Natuurlijk zijn deze mannen een stukje minder professioneel, dus dat maakt het grappig.

Filmtechniek

Zoals gezegd zijn er soms wat verwijzingen naar andere (serieuze) dievenfilms, bijvoorbeeld als vier busjes kort achter elkaar over een brug rijden, maar over het geheel is het redelijk eenvoudig gemaakt. In het begin is er wel een moment waarop het schilderij vaag is maar langzaam scherp wordt.

Het opvallendst is de grappige “Stop Motion” in de scene waarin de drie mannen bespreken hoe ze in kunnen breken. Charles heeft van dozen een model gemaakt. De verschillende plekken zijn gelabeld met Scrabble letters en mensen zijn schaakpionnen. Ze bespreken wat mogelijke scenario’s, terwijl je de poppetjes door het model ziet bewegen. De dochter van de regisseur, Molly Hewitt, heeft deze scene gemaakt.

Conclusie

Wie op zoek is naar sensatie of actie, kan niet bij deze film terecht. Het voelt als een hele luchtige, simpele, prettige film. Je mist niets als je hem niet gezien hebt, maar als je hem wel bekijkt, is het dat ook waard. The Maiden Heist is vooral voor mensen die een lekker relaxte film willen zien met wat leuke grappen.
© 2010 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heavy Metalbands - Iron MaidenHeavy Metalbands - Iron MaidenIron Maiden rockt al ruim 40 jaar, de band werd opgericht in 1975 door de basgitarist van de band: Steve Harris. Iron Ma…
Knokke-Heist, het kleine Parijs aan de NoordzeeKnokke-Heist, ook wel het kleine Parijs genoemd vanwege zijn vele winkels, restaurants en galerijen, is een badplaats aa…
Snegurotchka, het Russische sneeuwmeisjeSnegurotchka, het Russische sneeuwmeisjeSnegurotchka is een legende over een sneeuwmeisje dat uiteindelijk smelt door de warmte van de zonnestralen of van een v…

Films over zombiesWie van films houdt met zombies is hier aan het goede adres. In dit artikel is een overzicht te zien van zombiefilms, en…
recensieFilmrecensie Sherlock HolmesSherlock Holmes, het bekende personage beschreven door Sir Arthur Conan Doyle in de laat 19e en vroeg 20e eeuw. De verha…
Bronnen en referenties
  • Imdb.com
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.