recensie

Filmrecensie Gravity

Filmrecensie Gravity Deze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten Sandra Bullock en George Clooney. Samen komen ze tot een speelfilm die maar liefst 7 Oscars in de wacht sleepte en een regisseur die verschillende basiselementen achter de schermen voor zijn rekening nam. De speelfilm speelt zich volledig in de ruimte af en is een film waarvan menigeen zegt dat je hem echt gezien moet hebben.

Het verhaal

Basisuitgangspunten van de speelfilm

Het verhaal gaat over de arts Ryan Stone, gespeeld door Sandra Bullock, en astronaut Matt Kowalsky, gespeeld door George Clooney. Daarnaast nog een stem waar ze contact mee hebben op aarde, maar meer cast is er niet.
Ryan Stone neemt voor haar proef voor het eerst deel aan een ruimtemissie en alles lijkt goed te gaan, tot het moment dat de Russen een eigen satelliet vernietigen en de explosie veel ruimteafval oplevert. De Space Shuttle gaat eraan en men moet via een ruimtewandeling naar het ISS gaan.

Overleven

De derde man is inmiddels dood en Ryen lijkt al snel zonder zuurstof te komen. Ze zweeft vanwege het ruimteafval los door de ruimte en denkt te gaan sterven. Dan is daar plots Matt die haar letterlijk op sleeptouw neemt. Hij moet snel zijn, wat Ryan haar zuurstof is echt bijna op. Als ze er bijna zijn, worden ze door het ruimteafval gescheiden van elkaar en moeten proberen zich ergens aan vast te klampen. Dat is hun enige manier om te overleden. Ryan lukt het zich ergens aan vast te klampen en kan nog net het koord aan Matt zijn ruimtepak, vastpakken. Maar hij bepaalt anders.

Lukt het hen te overleven en zo ja, op wat voor wijze krijgt dat gestalte. Ze zweven immers rond in de onmetelijke ruimte. Het ruimteafval blijft nog even doorgaan en maakt vervolgens alles kapot wat op het pad komt.

De recensie

Achter de schermen

Alfonso Cuarón regisseerde de speelfilm. Deze man kennen we mogelijk nog van een van de Harry Potter films of A little princess. Samen met David Heyman zorgde hij ook voor de productie, met een “speelgeld” van zo’n 80 miljoen dollar. De film heeft inmiddels al ruim 700 miljoen dollar opgebracht en dat zegt veel over het succes van de film. Cuarón zorgde overigens ook nog voor het script, samen met zijn zoon Jonás.

Warner Bros bracht de speelfilm uit in 2013 en in 2014 mochten de filmmakers maar liefst 7 Oscars in ontvangst nemen (waarbij de beste regie de meest in het oog springend is).
Hoewel de film niet altijd accuraat is als het gaat om de ruimte scenes, zijn de critici toch positief over de speelfilm.

De acteurs/het verhaal

Sandra Bullock en George Clooney hebben allebei een aardige staat van dienst in Hollywood en ook nu maken zij hun rol meer dan waar. Hoe “lastig” deze rol ook te spelen is. Zeker Bullock kreeg veel lof voor haar rol.
Het verhaal is feitelijk mager, maar de manier waarop het gespeeld en verfilmd is, maakt het toch tot een film die zeker het bekijken waard is.

Deze goed gemaakte film is uit op DVD/on demand en voor de fans van Bullock en Clooney, maar ook de fans van actie en science fiction, zeker het bekijken waard.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie PremonitionrecensieFilmrecensie PremonitionEen uit 2007 afkomstige thriller van de hand van regisseur Mennan Yapo, een Duitser van Turkse afkomst, met in de hoofdr…
Humor in de speelfilm ‘Two Weeks Notice’recensieHumor in de speelfilm ‘Two Weeks Notice’Dat Sandra Bullock komisch talent heeft is wel bekend en toch slaat ze zo nu en dan de plank stevig mis. Zo niet met Two…

recensieTranscendence Review19 juni 2014 was het dan zover: Transcendence verscheen in de bioscoop. De door Wally Pfister geregisseerde film verkent…
Filmrecensie MaleficentrecensieFilmrecensie MaleficentAngeline Jolie is nog steeds “hot” in Hollywood en dus is het niet zo vreemd dat zij de hoofdrol speelt in deze Disney f…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.