recensie

Filmrecensie Premonition

Filmrecensie Premonition Een uit 2007 afkomstige thriller van de hand van regisseur Mennan Yapo, een Duitser van Turkse afkomst, met in de hoofdrollen Sandra Bullock en Julian McMahon. Niet de meeste voor de hand liggende rol van Bullock, maar wel een waar een statement mee wilde maken.

De speelfilm/Het verhaal

Basis van het verhaal

In basis speelt het verhaal zich af in een redelijk doorsnee gezin waar Linda, gespeeld door Sandra Bullock, met haar Jim, gespeeld door Julian McMahon, en de twee dochters leven en waar Bullock een ernstig verlies te verwerken krijgt. Maar dan begint het verhaal pas echt.

Na de dood

Diep verdrietig en met de hulp van haar moeder, gaat Linda het rouwproces in, ze regelt de begrafenis en probeert en zo goed als mogelijk voor haar dochters te zijn. Dan wordt ze enig moment ergens in de ochtend wakker en hoort ze haar man en kinderen beneden en is er niets aan de hand. Dat kan helemaal niet, denkt ze. Toch hoort ze ze echt en beneden aangekomen is haar man bezig met het ontbijt. Lacht met de dochters en lijkt het alsnog haar man inderdaad niet dood is. Sterker nog … hij is echt niet dood.

De tijd terug

Linda komt er enig moment achter dat ze de dag voor het ongeluk wakker is geworden en zo wisselt het gewone leven met Jim en de dood van Jim met het rouwproces zich af. Het lijkt wel of ze iets van moet leren en dat ze iedere keer opnieuw teruggestuurd wordt naar het moment voor Jim’s dood.

Intussen

Het leven lijkt door te gaan en het huwelijk tussen Linda en Jim is al langer niet echt goed meer. Jim heeft op zijn werk iemand leren kennen en het lijkt erop alsof hij met haar door wil gaan. Tot overmaat van ramp wordt Linda beschuldigd van het slaan van haar dochter. Ze snapt soms gewoon niet meer of ze in het nu of in het verleden is, langzaam draait ze door.

En dan de conclusie

Enig moment krijgt Linda wel in de gaten dat bepaalde dagen van een week een vast patroon hebben en dat de dood van haar man haar voorland is. Ze bedenkt voor zichzelf een manier om van het moment te leren en het ongeluk van Jim voor te zijn, dat is het enige wat ze kan proberen onder controle te krijgen en hierop de anticiperen. De vraag is alleen of het dit gaat lukken. Kan ze zijn dood voor zijn?

De recensie

Achter de schermen

Mennan Yoga regisseerde in 2007 deze spannende speelfilm in een door Bill Kelly geschreven scenario. Voor Sony Pictures werd deze productie gemaakt en producer Ashok Amritraj had een beperkt budget van 20 miljoen dollar tot zijn beschikking. De film zou rond de 85 miljoen dollar opbrengen.

De acteurs/het script

De basis van het verhaal is best interessant, maar het script zit warrig in elkaar en dat is zonde. Het helpt in ieder geval niet je mee te slepen in het verhaal. Een beetje van de hak op de tak en dit is ook de kritiek die algemeen is neergelegd. De film werd dan ook – terecht – als ‘matig’ ontvangen.

De kritiek is verder ook nadrukkelijk in de richting van Sandra Bullock. Hoewel Bullock een van de bekendere actrices in Hollywood is en zeker niet een van minste, is deze keuze niet handig. Het script is warrig en Bullock komt in deze rol als moeder en vrouw ook niet tot haar recht. Misschien omdat ze meestal de betere komische films maakt, maar ze moet er zeker toe in staat zijn een dergelijke film te maken. Helaas, deze is het net niet.

De film is misschien geschikt voor de echte fan, maar niet een hoogstandje wat je gezien moet hebben. De koop en te huur op DVD.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensiePremonition - ResensieSandra Bullock reist weer door de tijd, in haar vorige film, 'The Lake House', had ze een relatie met Keanu Reeves waarb…
Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…
Filmrecensie “Murder by numbers”recensieFilmrecensie “Murder by numbers”De Zwitser Barbet Schroeder had de regie over deze aardige psychologische thriller uit april 2002 met o.a. Sandra Bulloc…

Warhorse, een film voor iedereenWarhorse, een film voor iedereenWarhorse, een film over de liefde tussen een mens en een paard. Deze film van Steven Spielberg is niet alleen voor de pa…
Het ACTA-verdrag, wat is dat?Het ACTA-verdrag, wat is dat?De storm van protest op internet tegen de VS -initiatieven SOPA en PIPA om auteursrechten te beschermen was massaal. Wik…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.