recensie

Filmrecensie Maleficent

Filmrecensie Maleficent Angeline Jolie is nog steeds “hot” in Hollywood en dus is het niet zo vreemd dat zij de hoofdrol speelt in deze Disney film die losjes gebaseerd is op Doornroosje. Een dure 3D speelfilm die een sprookje als verhaal heeft en dus voorspelbaar en “mager”. De opzet en het spel moet een dergelijke film dus “redden”. De vraag is, zijn de makers daarin geslaagd?

De film

De basis

De film start met een heel jonge Malificent, de jonge gespeeld door Ella Purnelle en Isobelle Molloy en de volwassen gespeeld door Angelina Jolie, die als elf al over enorme krachten beschikt en al het moois laat bloeien en de vrede probeert te bewaren. Zo niet de mens die vlakbij woont.

Ze groeit op en komt een aardige mens tegen, namelijk de arme Stefan, de jonge gespeeld door Toby Regbo en Michael Higgins en de volwassen gespeeld door Sharilto Copley. Ze zijn verliefd op elkaar en op het moment dat ze de mens weer eens moet verdrijven, komt ze weer Stefan tegen. Ze heeft volledig vertrouwen in hem.

Wraak

Wraak is zoet … en verderfelijk en dat ondervindt eerst de koning die haar weg wil hebben, als hij verslagen is, en het koninkrijk aanbiedt als zij gedood wordt. Stefan beschaamd Maleficent haar vertrouwen en ontneemt haar iets belangrijks om zo uit de armoede op de troon te komen. Het lukt en dan zint Maleficent (met haar “raaf” gespeeld door Sam Riley) op wraak … en ook zij, inmiddels met de nodige verbittering roept een vloek uit over Stefan die inmiddels koning is en een dochter heeft. Alleen echte liefde kan deze vloek opheffen.

Strijd

De strijd blijft jaren doorgaan, maar de dochter van de koning heeft een zwak voor Maleficent en zonder het in de gaten te hebben, is dit wederzijds. Dan moet er iets gebeuren om het meisje waar ze van is gaan houden te bevrijden van de vloek. Maar lukt haar dit ook?

De recensie

Achter de schermen

De door Robert Stromberg in 2014 gemaakt 3D speelfilm (die in 2009 al aangekondigd werd en waar men vanaf 2012 is gaan filmen) die losjes is gebaseerd op het sprookje van Doornroosje, is een erg dure film geworden. Producer Joe Roth had een budget van 190 miljoen dollar en de film heeft inmiddels al 350 miljoen dollar opgebracht.
De film is van mooie muziek voorzien door James Newton Howard en een echte Disney voice over van Janet McTeer. Walt Disney Pictures bracht de film dan ook uit.

De acteurs/het verhaal

Een dergelijk verhaal is natuurlijk altijd dun, maar mooie beelden – en die zijn er – in combinatie met typische Disney muziek, kunnen er meer body aan geven. Dat is dan ook precies wat er met de 3D film wordt toegepast. Het is geen film waar je als acteur je tanden in kunt zetten maar Sam Riley en de jonge Elle Fanning zetten de rol goed neer.

Hoewel Angelina Jolie voor haar uiterlijk perfect gecast is, geeft ze niet het warme gevoel wat je diep van binnen bij deze elf mag verwachten. Ook haar verbitterde periode komt niet helemaal geloofwaardig aan. Haar totaalplaatje in kleding, make-up en haar “vliegkunsten” zijn wel perfect neergezet. De specialeffects in totaliteit zien er sowieso goed uit.

Disney heeft weer een verhaal neergezet wat af is, perfect vormgegeven … en toch niet helemaal het gevoel geeft wat je mag verwachten bij een dergelijke film. Veel meer dan een “gemiddelde” speelfilm is het dan ook niet geworden, maar voor de liefhebber altijd prima! Na de filmzalen beschikbaar voor thuis in de vorm van DVD/on demand.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maleficent 2: Mistress of EvilMaleficent 2: Mistress of EvilAngelina Jolie keert terug als boze fee in de vervolg Disneyfilm Maleficent 2: Mistress of Evil. Wanneer Aurora met prin…
Hollywood, CaliforniaHollywood. Iedereen kent het. Dé plaats in de Verenigde Staten, waar een heleboel televisiesterren wonen, en waar massa'…

Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…
Filmrecensie The Other WomanrecensieFilmrecensie The Other WomanThe Other Woman is een Amerikaanse romantische komedie uit 2014. Het is geregisseerd door Nick Cassavetes en geschreven…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.