Maleficent 2: Mistress of Evil

Maleficent 2: Mistress of Evil Angelina Jolie keert terug als boze fee in de vervolg Disneyfilm Maleficent 2: Mistress of Evil. Wanneer Aurora met prins Philip wil trouwen, staan de moeders Maleficent en Ingrith (gespeeld door Angelina Jolie en Michelle Pfeiffer) recht tegenover elkaar. Een gezamenlijk diner loopt behoorlijk uit de hand en de strijd tussen mensen en feeën barst in alle hevigheid los. Het eerste deel van Maleficent werd een echte kaskraker en van het vervolg waren de verwachtingen dan ook hoog. Echter zijn de recensies niet erg lovend.

Algemene informatie Maleficent 2: Mistress of Evil

 • Titel: Maleficent 2: Mistress of Evil
 • Regie: Joachim Rønning
 • Speelduur: 118 minuten
 • Land van herkomst: Verenigde Staten
 • Taal: Engels
 • Cast: o.a. Angelina Jolie, Michelle Pfeiffer, Elle Fanning, Chiwetel Ejiofor, Sam Riley, Ed Skrein, Imelda Staunton, Juno Temple, Lesley Manville
 • Première: oktober 2019
 • Genre: fantasy / avontuur
 • Kijkwijzer: 12 jaar

Mensen en feeën staan tegenover elkaar in nieuwe Disneyfilm Maleficent

In het eerste deel van Maleficent blijkt de boze fee uit het sprookje Doornroosje, gespeeld door Angelina Jolie, genoeg redenen te hebben voor haar wraak. Tevens blijkt dat ze zo slecht nog niet is, haar hart zit op de goede plek. Ze ging voor Aurora zorgen alsof het haar eigen dochter was.

In het vervolgdeel Maleficent 2: Mistress of Evil is Aurora van plan te trouwen met kroonprins Philip, die in het land naast het magische koninkrijk van Maleficent woont. In tegenstelling tot Philip is zijn moeder Ingrith, gespeeld door Michelle Pfeiffer, een slecht mens en enorm doortrapt. Ze is van plan om alle magische wezens uit het koninkrijk van Maleficent uit te roeien. Wanneer de twee moeders elkaar tijdens het diner van de huwelijksaankondiging ontmoeten gaat het mis. Ingrith zaait verdeeldheid tussen de mensen en feeën en gaat hierbij sadistisch te werk.

Eerste deel Maleficent groot succes

Het eerste deel van Maleficent dat uitkwam in 2014 was een groot succes. Het budget voor deze film was 180 miljoen dollar. Uiteindelijk bracht de film wereldwijd 759 miljoen dollar op. De duistere zijde van de klassieke Disney sprookjes blijkt veel mensen aan te spreken. In 2014 gaf Angelina Jolie dan ook aan dat een vervolgdeel goed mogelijk zou zijn. In 2015 maakte Walt Disney Pictures bekend dat er inderdaad gewerkt werd aan een tweede deel. Toen was echter nog niet bekend of Angelina Jolie ook weer terug zou keren in de rol van Maleficent. Dit werd pas in 2016 bevestigd.

Hoofdrolspelers Angelina Jolie en Michelle Pfeiffer

Angelina Jolie

Angelina Jolie, geboren in 1975, is een bekende Amerikaanse actrice. Op jonge leeftijd verliet haar vader het gezin, en vertrok ze met haar moeder en broer weg uit Los Angeles naar de staat New York. Tien jaar later keerden ze weer terug naar Los Angeles. Hier besloot Jolie op elfjarige leeftijd om actrice te worden. Ze schreef zich in bij Lee Strasberg Theatre Institute. Na een gelukkige kindertijd kreeg ze een depressie in haar tienerjaren. In deze periode werd ze ook veel gepest op school, vanwege een bril, beugel, dun lichaam en het dragen van tweedehands kleding. Persoonlijk contact met haar vader heeft ze heel lang niet gehad, tot het overlijden van haar moeder in 2017 wegens eierstokkanker. Sindsdien spreken de twee elkaar weer.

Angelina Jolie heeft een rol gespeeld in een enorm aantal films. Ze heeft dan ook diverse prijzen in ontvangst mogen nemen, waaronder Golden Globes, een Oscar en Screen Actor Guild Awards. Ze brak door met haar rol in Lara Croft: Tomb Raider en heeft daarna in nog andere kaskrakers gespeeld, zoals Mr & Mrs Smith, A Mighty Heart en Wanted.

Ze is meerdere keren getrouwd geweest, met Jonny Lee Miller, Billy Bob Thornton en Brad Pitt. Met deze laatst genoemde acteur heeft ze zes kinderen. In 2016 besloten de twee te scheiden. Naast acteren is Jolie sinds 2001 actief voor UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie. Ze was eerst Goodwill Ambassadeur en later Speciaal Gezant.

Michelle Pfeiffer

Michelle Pfeiffer, geboren in 1958, is een Amerikaanse actrice. Ze brak door met haar rol in de musical film Grease 2 en kreeg daarna een rol in de bekende cultfilm Scarface. Daarnaast zou je haar onder andere kunnen kennen uit de films Dangerous Liaisons, The Fabulous Baker Boys, Love Field, Ladyhawke, The Witches of Eastwick en Married to the Mob. Ze heeft meer dan twintig acteerprijzen in ontvangst mogen nemen en schittert sinds 2007 met haar eigen ster op de Hollywood Walk of Fame.

Pfeiffer is getrouwd geweest met acteur Peter Horton, dit huwelijk strandde echter. Later is ze getrouwd met David E. Kelley en adopteerde een dochter. Een jaar later kreeg ze een eigen zoon. De actrice wil haar privéleven zoveel mogelijk privé houden en schermt het af van de schijnwerpers. Ze verschijnt dan ook niet vaak op een rode loper.

Recensies Maleficent 2: Mistress of Evil zijn niet lovend

De Telegraaf geeft aan dat er weinig goeds te melden valt over Maleficent 2. Het verhaal is rommelig, het design is overdadig en het geheel lijkt een smakeloze sprookjesvariant op de holocaust. Het enige positieve aan de film is dat Pfeiffer en Jolie redelijk gewaagd zijn aan elkaar.

Ook de Volkskrant geeft aan dat Angelina Jolie en Michelle Pfeiffer aan elkaar gewaagd zijn. Het is jammer dat ze al snel weer allebei hun eigen weg gaan. Jolie’s gezicht is zo glad getrokken door protheses en make-up dat ze alleen nog met haar ogen lijkt te spreken, wat ze dan overigens weer erg goed doet. De film laat alle sprookjesclichés voorbij komen; van kastelen en prinsen tot jurken en sprookjeshuwelijken. De vrouwen lijken het voor het zeggen te hebben, terwijl de mannen sullig toekijken. Waar het eerste deel van Maleficent nog goede vraagstukken over rolpatronen en het idee van goed en kwaad had, is het tweede deel erg rechtlijnig. Wordt het oorlog voeren of samenleven? Wanneer dieren en elfjes worden opgesloten in een kerk om vervolgens vergast te worden, roept dit toch ongemakkelijke associaties op. Al met al is de film wat saai, ondanks dat het visueel een waar spektakel is.

Het Parool is ook niet te spreken over Maleficent 2. Visueel is het spannend, maar het deze conventionele film had het vervolg op elk ander sprookje kunnen zijn. Het goede aan de film is Angelina Jolie, met minieme gezichtsuitdrukkingen duidt ze diverse gemoedstoestanden. Het is jammer dat de focus in dit deel vooral op prinses Aurora ligt. Hoewel Elle Fanning prima acteert, is het karakter van de prinses simpelweg niet interessant genoeg om een film te kunnen dragen. De kostuums zijn fraai, het camerawerk is groots en er is een degelijke plotopbouw, maar toch blijft het een brave opvolger.

Tot slot is het NRC ook niet onder de indruk. De vormgeving is mooi, maar de verrassing is er wel vanaf. Het lijkt een herhaling van zetten. Wat ooit een feministische insteek was, is nu een traditioneel plot geworden.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie MaleficentrecensieFilmrecensie MaleficentAngeline Jolie is nog steeds “hot” in Hollywood en dus is het niet zo vreemd dat zij de hoofdrol speelt in deze Disney f…
Hollywoodsterren met Nederlandse rootsWelke Hollywoodsterren hebben eigenlijk een Nederlandse achtergrond? Angelina Jolie, Kim Kardashian en Robert De Niro zi…
Ziekte van Pfeiffer - symptomen, genezing en verspreidingRuim negentig procent van alle mensen raakt ooit in zijn leven geïnfecteerd met de ziekte van pfeiffer, de effecten van…
De geschiedenis van sprookjesOnze geschiedenis kent vele verschillende sprookjes, ook tegenwoordig worden er weer meer sprookjesverhalen geschreven.…

Disneyfilm Frozen (2013)Disneyfilm Frozen (2013)Frozen is de 53e Disneyfilm die is uitgebracht. De film vertelt het verhaal van de zussen Anna en Elsa, die op hun avont…
Will Smith strijdt tegen zijn kloon in actiefilm Gemini ManWill Smith strijdt tegen zijn kloon in actiefilm Gemini ManIn de actiefilm Gemini Man gaat scherpschutter Brogan, gespeeld door Will Smith, de strijd aan met zijn kloon. Hij staat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wikipedia,
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/15/de-boze-fee-maleficent-is-terug-a3976804
 • https://www.parool.nl/kunst-media/maleficent-2-een-conventionele-brave-vervolgfilm~bf5284a8/
 • https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/maleficent-mistress-of-evil-tikt-slaafs-disneys-sprookjeswetten-af~b44a05ef/
 • https://www.telegraaf.nl/entertainment/707071602/holocaust-in-sprookjesland
 • https://www.pathe.nl/film/24721/maleficent-2
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Maleficent:_Mistress_of_Evil
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Angelina_Jolie
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Michelle_Pfeiffer
 • https://www.nu.nl/film/5991400/maleficent-2-krijgt-europese-premiere-in-rome.html
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.