Will Smith strijdt tegen zijn kloon in actiefilm Gemini Man

Will Smith strijdt tegen zijn kloon in actiefilm Gemini Man In de actiefilm Gemini Man gaat scherpschutter Brogan, gespeeld door Will Smith, de strijd aan met zijn kloon. Hij staat oog in oog met zijn jongere versie, die hem steeds een stapje voor lijkt te zijn. Uiteindelijk besloten de twee Will Smiths samen te werken en ontstaat een vreemde vader-zoonrelatie tussen de twee personen die in feite dezelfde zijn. De jongere versie van Will Smith is geen bewerking, maar een volledig digitale creatie. De recensies over de film zijn niet veelbelovend, nergens krijgt Gemini Man meer dan drie sterren. Van regisseur Ang Lee was meer diepgang verwacht en de techniek die gebruikt is lijkt alleen maar af te leiden.

Algemene informatie

 • Titel: Gemini Man
 • Regie: Ang Lee
 • Speelduur: 117 minuten
 • Land van herkomst: Verenigde Staten
 • Taal: Engels
 • Cast: o.a. Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen, Benedict Wong
 • Première: oktober 2019
 • Genre: Actie / Thriller / Sciencefiction
 • Kijkwijzer: 12 jaar

Will Smith vecht tegen kloon in actiefilm Gemini Man

Gemini Man vertelt het verhaal van Brogan, gespeeld door Will Smith. Hij is een succesvolle sluipschutter in dienst van de overheid. Echter is hij inmiddels de vijftig gepasseerd en wil hij stoppen met zijn carrière. Na het uitschakelen van een flink aantal doelwitten begint zijn geweten steeds meer aan hem te knagen.

Zijn baas, Varris, is het hier niet mee eens en geeft zijn 23 jarige adoptiezoon opdracht om Brogan uit te schakelen. Deze jongen lijkt Brogan telkens een stap voor te zijn en kent al zijn plannen. Later blijkt dat hij een kloon van Brogan is. Brogan moet de strijd aangaan met zijn jongere versie.

Uiteindelijk gaat Brogan het steeds beter vinden met zijn kloon en besluiten ze samen te werken, in plaats van elkaar tegen te werken. Langzaam maar zeker ontstaat er een vader-zoonrelatie. Dit blijft toch een vreemde situatie, aangezien de twee personen eigenlijk één persoon zijn.

Motion-capturetechniek in Gemini Man

De techniek die acteurs verjongd in films is al vaker voorbij gekomen. Echter staan in Germini Man de acteur en zijn digitaal verjongde versie tegenover elkaar als twee volwaardige personages. Dit is redelijk uniek.

De jongere versie van Will Smith is geen bewerking, zoals rimpels die weggewerkt worden. Het is een volledig digitale creatie die onderbouwd is met lichaamsbewegingen en gelaatsuitdrukkingen van Will Smith. Deze werden met behulp van motion-capture geregistreerd. Tevens werden oude foto’s en films van de acteur gebruikt in dit proces.

Will Smith had een motion-capturekostuum aan tijdens het filmen, met een helmcamera en referentiepunten op het gelaat. Voor de scènes waarbij hij tegelijkertijd zowel de hoofdpersoon als de kloon moest spelen, is voor de kloon een stand-in gebruikt.

Acteur Will Smith

Will Smith is een Amerikaanse acteur en rapper, geboren in 1968. Hij is opgegroeid in Philadelphia en werd vooral bekend door zijn rol in de serie The Fresh Prince of Bel-Air. Vroeger speelde hij veel basketbal en hield van hiphop. Als rapper kennen we hem van het duo DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince, echter ging Will Smith later alleen verder. Hij heeft als acteur al in vele Hollywoodproducties een rol gespeeld. Waarschijnlijk ken je hem van de volgende films: I Am Legend, Bad Boys, Hancock, Independence Day, Men in Black, Hitch of I, Robot. Al die rollen hebben hem goed gedaan, hij stond namelijk in de top 40 van rijkste mensen onder de 40 jaar. Inmiddels staat hij vanwege zijn leeftijd niet meer in deze lijst. Will Smith heeft drie kinderen, die inmiddels ook allemaal al een rol in een film hebben gehad.

Recensies geven niet meer dan drie sterren voor Gemini Man

De recensies over Gemini Man zijn niet denderend, de film krijgt niet meer dan drie sterren. De gebruikte techniek is iets té en daarnaast werd van regisseur Ang Lee toch meer verwacht.

De Volkskrant heeft niet meer dan twee sterren over voor de film. De jongere versie van Will Smith is duidelijk een digitaal product. Daarnaast leidt het hoge aantal beelden per seconde (60 in plaats van 24) af. Als kijker focus je vooral op de filmsets, in plaats van op de film zelf.

Trouw geeft Gemini Man drie sterren. Het super realisme (gebruik van 120 fps, 4K en 3D) wordt nogal op de spits gedreven. Er zit dan ook weinig leven in de kloon, zijn tranen hebben iets kunstmatigs. Het spektakel is zo haarscherp, dat het bijna eng is. Het resultaat is erg helder en hard, alsof je naar een spiksplinternieuw tv-scherm kijkt. Tevens had je van regisseur Ang Lee (bekend van Life of Pi en Brokeback Mountain) meer psychologische diepgang verwacht. De film heeft genoeg thema’s waarbij dit had gekund, zoals sterfelijkheid en klonen.

Ook NRC geeft Gemini Man drie sterren. De film is vol technisch vernuft en voor de genreliefhebber best opwindend. De twee vechtende Will Smiths zijn een spektakel op zich, de hyperkinetische actie en choreografie zijn ook prima. Echter is het script erbij ingeschoten. De dialogen zijn lam en de clichés zijn lui. Het decor voor de woeste achtervolging is weinig verrassend een toeristische trekpleister (Boedapest). Ook het epiloog is stuitend zoet. Van regisseur Ang Lee was toch meer verwacht.

Het AD geeft tevens drie sterren. De scènes tussen de twee Will Smiths zijn het spectaculairst, voor de rest is de film een wat vlak vertelde thriller.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klonen van mensenKlonen van mensenMensen klonen: Klonen is het maken van een exacte kopie van een mens of dier. In de plantenwereld kennen we het klonen a…
mijn kijk opKlonen wel of niet ethisch verantwoord?Ook al zou een mens gekloond kunnen worden dan nog is de kloon nooit identiek aan de originele persoon. De kloon zou een…
Windmolenpark Gemini ten noorden van de WaddeneilandenWindmolenpark Gemini ten noorden van de WaddeneilandenIn de Noordzee, ongeveer 85 kilometer boven Schiermonnikoog, is een windmolenpark gepland dat de naam Gemini heeft gekre…
Naar de maan: het Gemini-programmaNaar de maan: het Gemini-programmaTijdens het Amerikaanse Mercury-programma, dat voor het eest een Amerikaan in de ruimte moest brengen, werd de wereld ve…

Maleficent 2: Mistress of EvilMaleficent 2: Mistress of EvilAngelina Jolie keert terug als boze fee in de vervolg Disneyfilm Maleficent 2: Mistress of Evil. Wanneer Aurora met prin…
Joaquin Phoenix speelt hoofdrol in Joker (2019)Joaquin Phoenix speelt hoofdrol in Joker (2019)Joaquin Phoenix speelt de hoofdrol in de film Joker, waarvoor hij lovende kritieken ontvangt. De film laat zien hoe de e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wikipedia,
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gemini_Man_(film)
 • https://www.pathe.nl/film/23285/gemini-man?position=3
 • https://www.ad.nl/show/will-smith-vecht-in-gemini-man-tegen-zijn-jongere-ik~a53790b5/
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/08/gemini-man-vaders-en-klonen-a3976008
 • https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/ang-lees-innovatiedrang-in-gemini-man-onttovert-vooral~b12d9980/
 • https://www.trouw.nl/recensies/de-tranen-van-de-jonge-will-smith-zijn-wat-kunstmatig~b3f2281f5/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Will_Smith
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 17-10-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.