recensie

Film The Kite Runner

Film The Kite Runner In 2007 verscheen de film The Kite Runner, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Khaled Hosseini. Zowel het boek als de film zijn een groot succes, volkomen begrijpelijk voor diegene die de film of het boek hebben gezien of gelezen. De film The Kite Runner – in het Nederlands De Vliegeraar – is gebaseerd op het verhaal van de, in de Afghanistan geboren, maar nu Amerikaanse, schrijver Khaled Hosseini. Zijn stijl is erg toegankelijk en hij neemt de lezer mee op pad met een boeiend verhaald van een jongen die opgroeide in het Afghanistan van de jaren '70. We maken de Russische invasie in 1978 mee als Amir (Zekeria Ebrahmi), de hoofdpersoon uit de film, nog maar net zeven is. Hij is getuige van zijn vriend en dienaar Hassan door de potige en agressieve Assef. Amir is boos over zijn eigen passiviteit en machteloosheid en gaat Hassan voortaan uit de weg. Hij beschuldigd later zijn voormalige vriend van diefstal, en die verlaat met zijn vader het dorp. Een grote frustratie voor Amir is morele puriteit en zelfopoffering van Hassan.

Amerika

Maar door toedoen van de oorlog moeten Amir en zijn vader ook vluchten en vertrekken naar Amerika. Dan maakt de film en sprong en gaat verder bij de 20-jarige Amir. Hij is getrouwd, zijn vader is overleden, en hij wordt gebeld door een oude vriend van zijn vader uit Pakistan. Hij verteld dat Hassan is overleden en dat zijn zoontje opgenomen is op een school van de Taliban. Assef kan niet anders doen dan als boetedoening proberen deze zoon te bevrijden.

Conflict

De manier waarop de film persoonlijke verhalen laat afspelen tegen de geschiedenis en conflicten van een land is erg boeiend om te zien. De sombere aanpak van de producer Forster leidt tot soms interessante weergave, en geeft de film een soort van begrijpelijke complexiteit mee. De film behandelt thema's schuld, eer, en conflicterende tradities, terwijl ze recht doet aan de emotionele reacties van de personen in kwestie, zowel ouderen als kinderen. Ook wanneer er zware drama's te zien zijn zoals de steniging van een stel dat beschuldigd is van overspel in het stadion van Kabul. Het plot van de film komt neer op de noodzaak van redding en de morele moed die soms nodig is om personen moeten opstaan in een persoonlijk of politiek conflict.
© 2008 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De karakters uit De Vliegeraar van Khaled HosseiniDe karakters uit De Vliegeraar van Khaled HosseiniDe vliegeraar (in het Engels The Kite Runner) is het eerste boek van de succesvolle Amerikaans-Afghaanse schrijver Khale…
recensieSchuld en boete in ‘De vliegeraar’Romans kunnen soms een onuitwisbare indruk op je maken. Romans die een verhaal vertellen waarin iedereen zich met de per…
recensieDe gave van Khaled HosseiniHoe zeer een boek je kan raken besefte ik pas weer toen ik de laatste bladzijde van het boek ´Duizend schitterende zonne…

The Chronicles of Narnia: Prince CaspianThe Chronicles of Narnia: Prince CaspianThe Chronicles of Narnia: Prince Caspian is een fantasy film uit 2008, gebaseerd op Prince Caspian, het tweede boek uit…
Deep Throat, niet zomaar een filmDeep Throat, niet zomaar een filmWat moet ik er van denken, Zal minister Andre Rouvoet van de ChristenUnie gedacht hebben toen de VPRO en BNN bekend maak…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 26-10-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.