recensie

Beste Franse films top 10

Frankrijk behoort tot een van de meest populaire en prestigieuze filmlanden van de wereld. Van artistieke filmhuis of arthouse films films tot de beste bloedstollende actiefilms. De Franse cinema is alom geliefd en als geboorteland van de film doet het nog steeds zijn naam eer aan Hier een introductie tot de Franse film met een bijbehorende top 10 van de beste Franse Films.

Introductie tot de beste Franse films

Frankrijk is met de gebroeders Lumiere in 1895 het geboorteland van de film. Sindsdien heeft het altijd op hoog niveau meegedongen naar prijzen in de internationale filmwereld. Franse Film is verweven met de Franse cultuur en Parijs is de stad met de hoogste bioscopen dichtheid in de wereld. Veel filmmakers uit Europa trokken naar Frankrijk om daar furore te maken en hebben zo een buitenlands tintje aan de Franse film scene kunnen geven. Ook zijn veel Franse filmmakers over de grenzen getrokken om een internationale carriere te achtervolgen en een aantal zijn hier wonderwel in geslaagd. Mede dankzij de bescherming en de support van de Franse overheid is de Franse film altijd als een huis overeind blijven staan. Daarnaast heeft het houden van prestigieuze filmfestivals zoals het Cannes Film festival de naam van Frankrijk altijd hoog gehouden.

Franse film in het afgelopen decennia

In de laatste jaren heeft de Franse film ook weer meerdere malen de Europese en Amerikaanse bioscoop zalen weten te veroveren. Vooral Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (2001) is een onbetwiste klassieker geworden. Er is niemand in Europa die het pianostuk niet van binnen en buiten kent. Ook de aandoenlijke rurale film Bienvenue chez les Ch'tis (2008) was ongekend populair en brak alle Franse records met een bezoekersaantal van 20 miljoen en was met 193 miljoen dollar de best verdienende film in Frankrijk na de Titanic. Daarnaast heeft Frankrijk bijna jaarlijks nominaties mogen ontvangen voor beste Buitenlandse films. Het heeft echter sinds Indochine in 1992 niet meer een Beste Buitenlandse films Oscar gewonnen, maar wel vele andere Oscars. Toch is het op grote schaal prachtige Franse films blijven produceren en heeft het veel nieuwe populaire acteurs en actrices zoals Juliette Binoche voorgebracht. Ook zijn er veel Franse filmhuis of arthouse films gemaakt die niet bij het grote publiek bekend zijn geworden, maar die een trouwe kern fanatieke fans hebben. Zo worden de films van de onlangs overleden Eric Romer in kleinere kringen in heel Europa bijzonder gewaardeerd.

De top 10 van beste Franse films is gebaseerd op de beste Franse films vanaf de jaren 80 die het hoogst gewaardeerd zijn op IMDb en het meest bekeken.

Update: Beste Franse 2012 en 2011

Nog even voordat we onze top 10 beginnen. In 2012 en 2011 zijn ook weer een aantal bijzonder sterke Franse films geproduceerd. In 2011 zijn voornamelijk de films 'Intouchables' en 'The Artist' bijzonder populair geweest. In 2012 lijkt vooral 'Rust & Bone' het erg goed te doen. De Franse films van 2011 zijn ook al uit op DVD.Beste Franse films top 10

1. Le fabuleux destin d'Amélie Poulain - Amélie (2001)

Regie: Jean-Pierre Jeunet
Cast: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz en Rufus
IMDb Rating: 8.5


Deze Franse film heeft geen introductie meer nodig. Heel de wereld heeft de film al in de armen gesloten. Met een prachtige soundtrack, sterk acteerwerk en een grote mate van innovatie is de film iedereen bijgebleven. De film gaat over een merkwaardig, lief en naïef meisje die in haar verwoede pogingen om anderen te helpen, zelf ook de liefde op haar pad tegenkomt. Met 5 oscar nominaties en een oneindige lijst aan andere prijzen heeft deze film een grote impressie achter gelaten.

2. Le scaphandre et le papillon - The Diving Bell and the Butterfly (2007)

Regie: Julian Schnabel
Cast: Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner en Marie-Josée Croze
IMDb Rating: 8.1


Een prachtige Franse film over het leven van de Redacteur van de Franse Vogue die een beroerte krijgt tijdens het autorijden met zijn zoontje en vervolgens helemaal verlamd raakt, behalve aan zijn linkeroog. Deze aangrijpende film is gebaseerd op het waar gebeurde levensverhaal van Jean-Dominique Bauby die in 1995 een beroerte kreeg. Na maar liefst 4 keer genomineerd te zijn voor een Oscar is deze door een Amerikaan geregisseerde film een van de beste Franse films van de laatste decennia.

3. Au revoir les enfants (1987)

Regie: Louis Malle
Cast: Gaspard Manesse, Raphael Fejtö, Francine Racette
IMDb Rating: 8.1


De legendarische regisseur Louis Malle heeft met Au revoir les enfants echt een meesterwerk geleverd. Het speelt zich af ten tijde van de Tweede Wereld Oorlog op een Franse kostschool geleid door priesters. De upper class Julien is de beste leerling van zijn klas en wanneer een nieuwe jongen op school komt kunnen ze het eerst niet zo goed met elkaar. In de loop der tijd groeien ze meer naar elkaar toe en ze delen een geheim dat de band alleen maar versterkt. Een geheim waar de Duitse Bezetter niet achter mag komen. De film is is genomineerd voor 2 Oscars en heeft een scala aan andere internationale prijzen gewonnen, waaronder een Bafta award voor beste regie.

4. Trois couleurs: Rouge - Three Colours: Red (1994)

Regie: Krzysztof Kieslowski
Cast: Irène Jacob, Jean-Louis Trintignant, Frédérique Feder
IMDb Rating: 8.1


Dit is nummertje drie uit de befaamde Trois Couleurs trilogie van Krzysztof Kieslowski. De trilogie bestaat uit de delen Bleu, Rouge en Blanc, naar de kleuren van de Franse vlag. Elk deel is gebaseerd op een van de idealen van de franse revolutie:vrijheid, gelijkheid en broederschap Deze verhaalt over een Frans model dat erachter komt dat haar buurman, een gepensioneerd rechter, mensen op straat bespiedt. Ondanks dit bouwt ze een interessante relatie met hem op. Deze film is dan ook gefocust op menselijke relaties in het Geneve van de jaren negentig en zoals je kunt raden gebaseerd op het ideaal van broederschap. Dit deel heeft maar liefst 3 oscar nominaties ontvangen, maar ook de andere delen doen het niet onverdienstelijk.

5. Jean de Florette (1986)

Regie: Claude Berri
Cast: Yves Montand, Gérard Depardieu, Daniel Auteuil
IMDb Rating: 8.1


De oudste film uit de lijst, maar zeker niet minder relevant. De film gaat over twee mannen, een rijke corrupte landeigenaar en zijn kwaadaardige neef die in een klein plattelands dorp het water blokkeren, zodat de eigenaar van het land wel gedwongen is het aan hen te verkopen. Een krachtige film over het concept hebberigheid en wat dat met mensen kan doen. Er is ook een vervolg op de film gemaakt en beide Franse films zijn nu opnieuw op DVD uitgebracht.

6. Un prophète- A prophet (2009)

Regie: Jacques Audiard
Cast: Tahar Rahim, Niels Arestrup en Adel Bencherif
IMDb Rating: 8.0


Deze film was de inzending voor de Beste Buitenlandse Franse films Oscar in 2010 en ontving een nominatie, maar viel niet in de prijzen. Andere festivals wisten de film wel op waarde te schatten. Zo kreeg het de Grand prize of the Jury op het Cannes Festival en een BAFTA award. De film volgt een jonge Frans-Arabische jongen, die hoewel hij al in de jeugdgevangenis heeft, nu voor het eerst naar een echte gevangenis gaat. Ook tot zijn eigen verrassing groeit hij daar uit tot een centraal figuur die de lakens uit mag delen. Zowel binnen als buiten de gevangenis.

7.Persepolis (2007)

Regie: Vincent Paronnaud en Marjane Satrapi
Cast: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve en Gena Rowlands
IMDb Rating: 8.0


Een van de meest besproken animatie films van de laatste jaren. Gebaseerd op een autobiografische en grafische roman. Erg vernieuwend in zijn soort, teruggrijpend op de ouderwetse zwart wit films, maar dan in animatie vorm. Als gevolg heeft het een zeer sterke sfeer weten neer te zetten. Het is daardoor ook een zeer volwassen aandoende animatie film over het coming-of-age verhaal van een jong Iraans meisje tijdens de Iraanse revolutie.

8. Trois couleurs: Bleu - Three colors: Blue (1993)

Regie: Krzysztof Kieslowski
Cast: Juliette Binoche, Zbigniew Zamachowski en Julie Delpy
IMDb Rating:7.9


Nog een film uit de trilogie van Kieslowski met Juliette Binoche. Dit is de eerste film uit de reeks en verbeeldt het vrijheidsbeginsel van de franse revolutie. Het gaat over een vrouw van een componist die haar man en kind verliest en daar op een bepaalde manier mee om moet zien te gaan. De film geeft een goed beeld de Franse samenleving in die periode. Met 3 Golden globe nominaties begon deze film een legendarische trilogie en zijn erg interessant Franse films..

9. Un long dimanche de fiançailles - A very long engagement (2004)

Regie: Jean-Pierre Jeunet
Cast: Audrey Tautou, Gaspard Ulliel en Jodie Foster
IMDb Rating: 7.8


Met Audrey Tautou in de hoofdrol werd deze film sterk gepromoot als zijnde een nieuwe Amelie film. Toch is het een film van een hele andere orde, maar desalniettemin doet de film niet veel onder voor Amelie. Met twee Oscars en vele andere prijzen, was dit alweer een groot succes voor Audrey Taotou, die nu uitgroeit tot een grote actrice. Ze heeft ook in de Amerikaanse film het Bernini Mysterie aan de zijde van Tom Hanks meegespeeld. Deze film gaat over een een koppige jonge vrouw, die niet ophoudt met zoeken naar haar verloofde. Haar verloofde is als soldaat tijdens de Eerste Wereld oorlog spoorloos verdwenen

10.Delicatessen (1991)

Regie: Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet
Cast: Marie-Laure Dougnac, Dominique Pinon en Pascal Benezech
IMDb Rating: 7.8


De raadselachtige en soms bevreemde zwarte comedy is de debutfilm van Marc Caro en komt binnen op de tiende plek. Het verhaal speelt zich af in een post - apocalyptische wereld waarin voedsel een schaars goed is. Toch weet de eigenaar van een appartement gebouw zo af en toe een lekkere delicatesse te bereiden voor de bewoners. In deze film hebben de regisseurs echt een erg geloofwaardig andere universum weten te creëren. De Franse film is bijzonder donker, maar de lichte humor maakt het toch goed te verteren.

Alle bovenstaande Franse Films zijn inmiddels uit op DVD en Blu-Ray.

Lees verder

© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De filmhuisfilm: steeds meer in opkomstDe filmhuisfilm: steeds meer in opkomstDe filmhuisfilm is de laatste tijd steeds populairder geworden. Maar wat is een filmhuisfilm nou precies? En wat trekt m…
Jackie Chan, een kung fu meesterStuntman, kung fu meester en vooral een bekende filmster. Jackie Chan, vooral bekend om zijn kung fu films met een komis…
Frans leren: spreken, schrijven en lezenFrans leren: spreken, schrijven en lezenHet leren van deze vreemde taal is niet makkelijk, omdat het heel anders is dan het Nederlands. Toch zijn er heel erg ve…

De Vlaamse film Dossier KDe Vlaamse film Dossier KBen je fan van de Vlaamse film? Dan moet je zeker Dossier K. gezien hebben. Deze film is gebaseerd op het boek van Jef G…
Melancholia, bizarre of geniale film van Lars von Trier?recensieMelancholia, bizarre of geniale film van Lars von Trier?De film Melancholia begint met de overweldigende beelden van het einde van de wereld. Direct daarop zijn de voorbereidin…
Bronnen en referenties
  • Europeanmovies.org - European Movies & TV Series - the very best movies per country. French Movie section: http://europeanmovies.org/french-movies/
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 19-08-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.